Vad är ett nördkonvent?

Nu har jag äntligen fått Rikstankarna avstängda för nu har något annat ockuperat skallen. Ikväll åker jag till England t o m måndag och jag har inte hunnit förtidsinställa inlägg så istället tänkte jag gå utanför hästbloggen och berätta om vad jag ska göra. Jag har flera intressen och hobbys men framför allt tre dominerar min värld och kanske framför allt min plånbok - och jag likställer de ganska starkt. Jag skulle inte kunna eller vilja leva utan vare sig hästar, bandet Kent eller att åka på science fiction-konvent. Eller som jag förenklat brukar säga till mina jobbkollegor; nördkonvent. För det är inte alltid science fiction, om ofta.

Konventen jag åker på fokuserar ofta på en eller ett par tv-serier och gäster är skådespelare från serien, och ibland även manusförfattare eller annat "behind the scenes"-folk. Ibland är det större skådisar men ofta är det lite mindre karaktärer. De skådisarna är oftast roligast, faktiskt. Första kvällen är det "meet & greet", då sitter man runt ett runt bord och så vallas gästerna mellan och man sitter och småpratar med dom. Sen är det fest. Andra dagen så är det autografsskrivning, fotografering och Q&A dvs frågestund. Och sen är det fest. Med maskeradtävling, då många klär ut sig till karaktärerna från den aktuella (alt andra) tv-serien. På tredje dagen är det mer foto & mer autografer & mer Q&A. Det är allt ifrån 200-2000 gäster på konventen och alla måste ju få sin autograf. På söndagarna brukar ligga ett härligt bakfullt lugn över konventet. På kvällen är det avskedsceremoni då gästerna säger hejdå, och sen är det fest igen. Generellt stannar man alltid uppe till minst 3 (vanligtvis 5) på söndagsnatten. Alla jag åker med på dessa konvent har jag lärt känna på tidigare. Ikväll när jag kommer till England ska jag bo hos Steve & Susie som vi lärde känna för två år sen, de har blivit riktiga bästisar och är världens gulligaste. Mina franska kompisar Emelie & Bénédicte träffade jag genom andra vänner på ett konvent 2009, och har bott hemma hos båda dom i somras när jag var i Paris. De är bland mina närmsta vänner. Sen känner man alla "stammisarna" som kommer på de flesta konvent, och så lär man nästan alltid känna nån ny. Det är även annat folk där från hela Europa; England, Frankrike, Belgien, Sverige, Israel.. Det är helt fantastiskt och det är SÅ roligt. Jag är alltid helt euforisk när jag är där.

Denna gång är det ett event runt fantasyserien Game of Thrones, fast det är även där en skådespelare som vart med i Spartacus & Arrow. Jag har tidigare vart på flera olika event för serierna Buffy, Angel, Firefly, Leverage, Doctor Who, Torchwood & Battlestar Galactica, många gånger för samma serie. (Det här är t ex andra Game of Thrones-eventet) Såhär kan det se ut:

Med väldens trevligaste Matt Smith från Doctor Who 2012.
 
 
Med Maisie Williams & Miltos Yerolemou från Game of Thrones 2012. Milos festade med oss på kvällarna och gav oss billigare teaterbiljetter till en pjäs han var med i.
 
 
Gigantiska Rory McCann från Game of Thrones, som är otäck i serien men så underbar & trevlig på riktigt.
 
 
Med Christian Kane & Aldis Hodge från Leverage (Christian var även med i Angel) 2011.
 
 
Med James Callis från Battlestar Galactica (han är bl a även med i Bridget Jones-filmerna) 2009. En av de artigaste och mest geniunt trevliga skådisar jag träffat. Han tog alla i hand före man tog foto.
 
 
Med ljuvligt sarkastiska och vansinnigt roliga Sean Maher från Firefly 2009.
Han ska snart även börja vara med i Arrow.
 
 
Mitt första konvent 2004, med David Boreanaz (Angel & Bones) & James Marsters (Buffy, Angel). På den här tiden hade jag handsvett och var så nervös så jag skakade när jag tog bilder eller skulle prata med skådisar. Nu för tiden är jag mycket mer avslappnad, om det inte är en jättestor gäst som Matt Smith ovan. (Han är inte så känd i Sverige men är en av Englands största skådespelare)

Boxgardin..?

Håller på att fila på en packlista (JA, redan nu. Sluta skratta.) Saker som tydligen ska vara bra på meetings men som man typ aldrig behöver annars: Boxgardin.
 
 
Onödig lyxficka? Mja, jo, förmodligen. De är svindyra och syftet är alltså främst att skilja hästen från de andra så den får vara ifred "viktiga för hingstar". Fast säkert mycket tred/status också. Man får betala 300-950 spänn för lite bävernylon med fickor & passpoaler (& kankse lite brodyr) på. Jag vet att frågar jag de flesta jag känner skulle de/ni :) säkert säga "trams, behövs ej". Fast jag kan ändå se poängen. Ja man kan slänga upp ett täcke men ändå. Som ordningsmänniska i stallet (obvs bara i stallet ;)) tycker jag ändå man kan förena nytta med nöje och använda detta för smågrejs. Vill framför allt inte ha tänkt "onödigt" om jag kommer dit och känner att "fan, det skulle vi haft",
 
Honey är dessutom inte alls förtjust i hästar hon inte känner (& inte heller i så många hon känner för den delen) och är det galler som här eller här kan jag absolut se syftet och behovet för att hon ska få vara ifred mer. Frågan är ju bara hur boxarna ser ut. Förra året fanns inget behov av det, har snott bilderna nedan från Madde som tävlade HerrHoney förra rikset. Men Tyras bild är från Stockholm Horse Show och den andra från nåt meeting i Ljungby så man vet ju aldrig.
 
 
Inte så stort behov av det här - men vad säger att boxarna ser ut så i år?
 
ps. LOL på denna bild, lillponnyn i boxen med gigantdörren HAHAHA.
 
Som tur är (eftersom jag inte ävde hennes händighetsskills) har jag en händig mor så hon skulle kolla vad hon kunde fixa. :) Tänker att kan man sy borde det ju inte vara SÅ svårt att sy ihop något eget? Sen får det bero på vad tyget skulle kosta också men ja vi får se.

Jättefin tjej!

Hade en sån harmonisk ritt idag! Hade tänkt jobba henne idag men red ut med H/Sudden. Dock blev det ändå lite jobb ändå, vi började med att skritt/trav-intervalla medan Sudden joggade, sen joggade vi båda två och när h9on gick bra försökte jag göra högerfattningar, fast hon tog vänster. Vill mest öva på fattningarna så det gjorde egentligen inte så mycket. Sen vände vi och skrittade först, jag slängde in lite intervaller och sen gjorde jag sådär som man inte får göra och galopperade utan att säga till (och kom på i samma ögonblick att "oj jag borde ju sagt till) men jag fick liksom bara feeling och släppte fram henne och hon galopperade jättefint på lång tygel ett tag och sen saktade vi av och gick hem. Så himla fin, fina övergångar och bara gled in och ut ur traven. Helt super!
 
Dock hade hon vart surig på gången hela tiden innan (fast glad i hagen) och först tog jag Baucher men hon var så jävla grejsig så jag ledsnade och bytte för jag orkade inte bråka med henne och tänkte "välj dina strider". Och sen när jag bytt gick det super. Tror man får välja vilka dagar man ska ta bett eller inte..
 
Och nu har detta börjat.. yay..
 
Nu ska jag inte rida förrän nästa fredag pga bortrest torsdag kväl t o m måndag, så jag tvättar just nu (! men jag hade ingen tvättid och tvättstugan är fri efter 22). Tänkte försöka tidsinställa om Riksklasserna, om jag får tid att skriva klart de inläggen.

Ytterligare tävlingstopp?

Börjar fundera på om jag ska ha med nåt alternativ till tävlingstopp. Jag har ju bara en och det är fyra tävlingar.. Men vilken? Tycker de flesta är rätt fula.. Dessa är dock OK tycker jag, men inget wow liksom. Linnet från Horze, den med volanger från Spooks & den grå från Pikeur. Den i rosa liksom..!
 
Såg att Equiline hade en ny röd topp som såg jättefin ut, men hittar ingen bra bild på den. Men det är ingen panik, kommer säkert fler roliga framåt våren när säsongwen verkligen drar igång.
 
 
 
 
 

Vill åka på träääning..

Jag vill:
- Sluta hosta så mycket att jag får träningsvärk (woohoo, magträning)
- Åka på dessa Trabträningar
 
Vore ca 200% kul?! Blir alltid så avis när folk jag känner skriver om sina träningar. Elin som rider western brukade förr åka på trailträning i Wiggeby och det är ungefär som Trab men nu är de träningarna flyttade. Så typiskt för vi hade kunnat rida till Wiggeby.. Och skulle man åka på träningarna i Jälla måste man ha transport. Går ju att hyra ja men då måste man ha dragkroksbil (och ev BE-kort). Ytterligare alt hyra b-kortsbussen men då måste man ha skjuts dit för att hämta den och när man lämnat den och det är för mycket meck för träningar.. suck. Trab går ju att träna hemma, fördelen med westernryttare i stallet är att det finns mycket leksaker.. ;) Men det hade vart så kul att träna med andra ridtravare och för Marie som är bra på Trab.
 
Ja ja vad är väl en bal på slottet.

Från is till..?

 
 
Såhär såg vår ridbana och våra vägar ut i lördags morse men iallafall här är det helt bart nu så jag hoppas det är det i Runsa med. Vore skönt att få ett gött pass innanför västen imorgon eftersom jag sen är borta torsdag-måndag. Inga egentliga planer, hon vilade mestadelen av denna vecka så hennes humör får styra. Tänker antingen övergångar eller intervaller men vi får se dagsform. Hon är som sagt lite mensig i humöret just nu så vi får se. Tycker våren kan komma nu f. ö.

Sköna lördag

Igår när jag kom till stallet skulle Bettan just släppa ut dom. Det var glashalt ute och Honey fick gå först men hon gick duktigt långsamt. Sen fixade vi och så plötsligt slog dan om och det blev soligt och mysigt och så sa jag att nu skulle man sätta sig i solen med en kopp kaffe. Och så gjorde vi det, vi tog varsin stol och kaffe och satte oss att titta ut i hagen och bara njööööööt och pratade om ditten & datten. Oh så härligt det var. Bettan & jag kommer alltid in på "borta bra men hemma bäst" eftersom vi båda vart i andra stall ett tag (när Walentino var klapphingst) och inte är Runsa perfekt inte men oh så mycket bättre det är än så många andra ställen. Och det underbara sällskapet. <3
 
Honey & Pilen i solen.
 
Sen red jag runt varggropen och trots att hon fått vila hela veckan (pga väder & Johanna hade inte heller vart på topp) var hon helt avslappnad, kanske lite ofokuserad och ville mycket hellre gå off road än på stigen. Hennes labila humör fortsatte, än var hon glad och så plötsligt bara stannade hon av till synes ingen anledning. När jag manade på blev hon jättearg och när hon gick fick hon beröm, blev JÄTTEGLAD och sen fortsatte vi. En gång fick hon tog i ena tygeln i munnen och såg ut som en hund som huggt tag i kopplet haha :) Men för det mesta var hon glad. Hon börjar fälla mer synbart nu och vill bli kliad rätt mycket så det är nog pälssättningen. När vi kom ut på Göranstorp i skogen var det glashalt och på sidan om var det blötsnö så när vi var ute ur skogen hade hon högklackat och då hoppade jag av och ledde henne hem. Vägen blev mjukare ju längre vi kom men jag ville inte chansa för dum som jag var hade jag inte tagit med hovkrats ut. De få gånger man inte har med..! Men jag tror nästan jag ska sätta upp det på min mållista att försöka gå av henne mer, iallafall lördagar då jag har tid. När jag red på ridskola brukade jag alltid gå av istället för att skritta av, så man själv inte sitter och blir stel.
 
Här fick Fnorkfröken syn på något osynligt spöke i skogsbrynet upp mot slottet.
 
Sen gick all kraft ur mig, Cytras medryttare kom men verkade inte vara på så bra humör och jag var så trött och orkade inte vara runt det. Småpratade lite med Maria och sen var jag klar & då gick jag powernappade i sadelkammaren tills bussen kom. Är nog för att jag är lite sjuk fortfarande, har svårt att sova för att jag hostar så. Är nästan helt frisk men det är nåt när jag ligger ner. Nu ska jag äta frukost och fortsätta fixa här hemma, åker ju till London på onsdag kväll och hade trott att jag skulle tvätta i morse men försov den tiden så jag måste försöka lösa det på nåt sätt. I värsta fall får jag tvätta sent ikväll, vi har en fristående tvättstuga som är öppen och användbar dygnet runt men man måste boka mellan 7-23 tror jag det är. Förhoppningsvis glömmer nån annan också, ska ila ner och kolla om det finns några tider. I England blir det nörderi av en helt annan kaliber då jag ska umgås med vänner från hela Europa på ett "nördevent" för tv-serien Game of Thrones.

Överhettad hjärna

På helgen har jag så mycket hästtankar att det nästan är skönt att gå till jobbet varje måndag. Och på fredag är man glad att få bli sitt "riktiga jag". :) Just nu har jag så många tankar om att åka iväg så jag knappt kan tänka, hoppar från att läsa TR till att googla anläggningen och kolla väg till att ja inte vet jag. Tänk om man kunde vara en sån där "det löser sig"-typ. Vore harmoniskt? ;)
 
Funderar lite på praktiska saker, såna här tävlingsskåp verkar ju praktiska men dels är de stora som hus, dels kostar dom en hel månadshyra. Ej värt. Man kan snickra en egen men det kommer ju hända ;) Men sen egentligen hur mycket är tungt att släpa på, det är väl mest sadeln. Lite sugen på att bara köpa en Hitch för jag tycker de verkar så smart, men ja vi får se. 
 
 
Började kolla på boenden nära Vingåker men tyckte det var lite oroande när närmsta vettiga boende var hotell i centrala Vingåker eller en camping m stugor 1 mil åt andra hållet bort från Vingåker (då är redan tävlingsstallet 6km utanför). (Varför jag vet jag exakta mått JAG ÄR EN SÅN NÖRD) Men det är väl ingen idé att börja oroa sig för sånt förrän proppen kommer antar jag. Nu ska jag & mitt upptagna lilla huvud gå och lägga oss, får skriva om dagen imorgon. Men den var trevlig. :)

Ridtravarriksets grenar

De flesta känner till ridgrenarna hoppning & dressyr. Några fler kanske vet vad fälttävlan är (vi fick ju ändå OS-silver i det). Sen kan man tävla med Islandshästar (de har 2 extra gångarter), i Westernridning kan man tävla i flera olika grenar, och sen finns det jättemånga mindre "okända" sporter som kanske inte så många utanför hästvärlden känner till som t ex monté (som trav fast man rider som en jockey gör i galopp), voltige (gymnastik på galopperande häst) eller distansridning (när man rider långt & länge, 2 mil är en "kort" bana).
 
Många som har ridtravare idag har de som sk hobbyhästar dvs de är inte så intresserade av att tävla utan vill mest ha kul med sin häst & har inga problem med att "bara" rida hemma. Honey är tex en sån häst, även om hennes förra ägare tävlade med henne i just distans. Många rider Western, men den engelska ridningen är "såklart" mest utbredd och många hoppar & rider dressyr. Dressyren är oftast lite extra viktig för travhästen, i synnerhet om den ska omskolas från travare till ridhäst och inte har blivit riden innan, för då måste man träna upp andra muskler för att den ska orka bära på en & göra allt man kan vilja. Men det finns alltså ett vitt & brett intresse över alla led hos ridtravare, vad man kan hitta på med dom. De är oftast väldigt arbetsglada hästar eftersom de oftast vart elittränade och har en stor vilja att försöka och många har visat bra resultat i många andra grenar än trav. Ofta bättre, för de flesta blir ridhästar för att de inte gör bra resultat på travbanan.
 
I Ridtravarförbundets Riksmästerskap tävlar man vanligtvis i 4-5 klasser. Om vi var ett större förbund med fler intressen kanske det skulle vara ännu fler, vi har t ex program för tömkörning (man "kör" hästen fast går på marken istället för att åka vagn) men det är ganska ovanligt. Förra året var Rikset utanför Norrköping och innehöll 5 grenar; dressyr, hoppning, utställning, löshoppning & Ridtravarförbundets egen gren trab [trabb]. Jag ska skriva mer om den sista i ett separat inlägg. Enligt vad jag hört i ridtravarforum blir även löshoppningen struken i år, det gör inte mig så mycket då jag inte är så bra på det och vet hur man "ska" göra (jag bara kör). Antar att det har att göra med att hitta kvalificerade domare också.
 
Provade denna outfit på skoj nån gång förra hösten. Nu är detta en del av min tävlingsoutfit! Aaah!
 
Jag kommer inte bestämma mig 100% förrän proppen kommer, men blir blir det enligt ovan ska vi nog vara med i allt tänker jag. Förra året var det dressyr på fredag, utställning (& löshoppning) på lördag och hoppning och trab på söndag. Som sagt är vi mest där för upplevelse & testa på så jag förväntar mig inget och därför är det ingen idé att överprestera i höga klasser. Sen är det också så att vi står på typ 0 nu där hon börjar komma till lite i (vänster)galoppen. Visst går det att träna fram till i början av Juni nu men rent krasst är det 3 månader bort (gah!), vem vet hur underlaget är i mars och ja, vi gör nog inga under på den tiden. Ska vi börja utmana får vi börja kika på 2015. Men hon orkar med, och skulle kunna klara en LE (skrittklass) och/eller LD (skritt/travklass) i dressyr, utställning & lätt Trab (som skrittas) en dag och hoppa en liten 50cm bana en dag. Det är ingen mastodontutveckling som behövs till det, i värsta fall travar vi oss runt hoppbanan i sakta mak. Så om propositionen för tävlingen (som borde komma om ca 1-2 veckor) ser ut ungefär som ifjol siktar jag nu på:
 
DressyrLE och/eller LD
Hoppning: 50 cm
TrabLätt klass
Utställning
 
Jag lägger ribban extremt lågt, men det finns ingen anledning att stressa bara för att. Jag kommer nog utveckla resp klass och vad jag tänker i inlägg var för sig, hur jag än gör blir dessa inlägg jättelånga :D Proppen för tävlingen kommer i mars, så jag hoppas den är ute när jag kommer hem från England. Iiih.

Hej lördag!

Jag kommer nog vara lite till mig över Rikset ett tag nu så ni får överleva det om ni ska läsa här, men jag åker som sagt till England på onsdag och kommer då inte tänka på häst alls så när jag kommer hem borde jag vara lite lugnare. ;) Om inte proppen har kommit då haha. Men jag tycker faktiskt jag får vara lite pepp & pirrig, så det så! Det är faktiskt första gången på femton år jag tävlar! DET är helt galet.
 
Idag får vi se vad vi hittar på. Vi fick snö och sen fick vi regn och det är runt nollan så men lite otur är det halt och med lite tur är det OK att rida. Känns som att det är ÅR och DAGAR sedan jag var i stallet sist och då mockade jag ju bara i måndags, pussade på henne och åkte hem. Fattar inte att jag brukade vara nöjd med att rida 2 ggr/v? Haha. Skulle få spunk. 3 är lite nog. ;) Hoppas hon inte haft ont i ryggen nu när det slog om till kallare i veckan. Lilla pluttan. Kan våren komma nu? Om det är helt dassigt kanske vi går upp till banan och övar på pressening istället.
 
Är fortfarande hostig och lite snorig men känner mig PIGG. Skitskönt! Nuär det bara slagg kvar typ. Nej, nu ska jag äta frukost. Det blir nog tidiga bussen ut ändå, hade tänkt ta sena så jag är i stallet 10-13 men nu blir det 9-13 för jag vaknade av att jag höll på hosta upp en lunga (mysigt). 
 
Är hon inte världens finaste så säg? <3

Om att tävla med häst & om Ridtravarförbundet

Jag tänkte börja inläggen om Riks med att förklara vad Rikset är och vad Ridtravarförbundet är. Jag kommer även försöka förklara det för er jag vet läser som kanske inte har koll på hästar & tävlingar så ni som kan får stå ut med det. :)
 
Om man vill tävla mot andra med häst (alla vill inte det, jag har inte velat nånsin förrän nu och har ridit sen jag var typ 5) i engelsk ridning finns det två alternativ. När jag skriver här om vad som gäller i tävling menar jag främst engelsk ridning, jag har ingen koll på trav, galopp, Islandshästar eller Western t ex.
 
Antingen kan man tävla i "Pay & Jump/Pay & Ride" (P&J/P&R) som är en träningstävling. Allt är som på en riktig tävling men det ger inga "officiella" meriter eller uppklassningar. Allt som krävs här är att hästen är vaccinerad i princip. Man kallar det ofta att träna på att tävla. Eller så kan man tävla inom Svenska Ridsportförbundet (SvRF) på olika nivåer av tävlingar. För att få göra detta behöver du som ryttare Grönt Kort. Det anordnar de flesta ridklubbar en eller ett par gånger per säsong eftersom många barn vill tävla. När man gjort det löser man en licens för sig själv, och man måste även lösa en licens för hästen. Dessutom måste man välja en klubb att tävla för, det går inte att tävla "solo". Man får välja vilken som helst (men det blir lite konstigt för mig som privatryttare som inte tillhör någon klubb). Kort sagt, det kostar en hel del. För att tävla ska du alltså vara riktigt intresserad av det. Gör du det mest för skoj så brukar P&J/P&R räcka.
 
Kahl Drogo från Game of Thrones på OS i London.
Men hans klädsel följer inte tävlingsreglementet.. ;)
 
Förutom licenser & kort ska du sen givetvis ta dig till tävlingen (dvs hyra transport om du inte har nån men långt ifrån alla har det), du kanske måste köpa någon utrustning eller rida lektioner, väl på tävlingen finns det många attiraljer som gör tävlingslivet lättare och då kostar det pengar. Sen kostar det även att tävla, per klass man rider. Om man ska tävla på en tävling i flera dagar kallas det ett meeting och då behöver man hyra stallplats och även bo nånstans själv. Ja, som ni ser är det där med tävling ingen billig grej. och då är det inte ens billigat att ha en häst från början. De flesta som tävlar vill bli bättre och bättre, nå toppen. Det är naturligt. Men faktum är att de flesta tävlingar är en minusaffär i kassan. Dock är det få som gör det för någon pengavinst (man ska upp på hög nivå innan det ens är tillåtet att vinna pengar).
 
Jag har tävlat exakt 1 gång (minus några ridlägershopptävlingar) i en s k Pay & Jump. Fast jag är så gammal att det var 15 år sedan och då kallades det Clear Round. Jag & min medryttarhäst Ragge vägrade ut oss på sista hindret men det var ändå en vansinnigt rolig dag minns jag. Sen slutade jag på ridklubben inte långt efter och sen har mitt tävlingsintresse åkt berg&dalbana, alltfrån att det är kul till ett förakt & fördomar om rosettgalningar som inte bryr sig om hästen. Jag skulle nog aldrig ha ekonomin eller drivet att tävla inom SvRF. Tävlingsregelementena är enligt min åsikt dammiga och omoderna och det är för dyrt för en hobbyryttare.
 

 
Jag är medlem i Svenska Ridtravarförbundet. Det finns många olika hästklubbar, föreningar & förbund när det kommer till hästar. De flesta är inriktade antingen på grenen man vill rida (som t ex hoppning eller western) eller på hästens faktiska ras (Islandshäst, Andalusier). Det senare är dock inte lika vanligt i Sverige tror jag, har inte riktigt koll på det. Islandshästar har t ex tävlingar i just de extra gångarterna som deras hästar har, tölt & pass. Ridtravarförbundet är dock varken eller. Ridtravarförbundet består av folk som jag, som brinner för travhästar som omskolats till ridhästar. Syftet med förbundet är att skapa förutsättningar för en alternativ karriär för travhästen vid sidan av travbanan och både varmblodstravare och kallblodstravare (sammanslaget kallat "ridtravare") är välkomna. För att få tävla inom Ridtravarförbundet ska hästen vara vaccinerad, registrerad på Svensk Travsport & så måste man vara medlem. Det är med andra ord väldigt likt en P&J/P&R, fast du måste ha en fd travare att rida på.
 
 Honey är en varmblodig travare.
 
 
Besten & Rauen är båda kallblodstravare.
 
Ridtravarförbundet har varje år en "stor" tävling som kallar Riksmästerskap (förkortat Riks) och det är förbundets "SM" kan man säga. Det är ett väldigt litet förbund så alla får vara med. Förra året var yngsta deltagare tretton och mest oerfarna häst hade inte vart av travbanan länge. Man tävlar i olika grenar (jag ska berätta dom i ett annat inlägg för annars blir det så långt) och beroende på antal deltagare kan det också delas in i olika klasser  så yngre hästar (upp till 17) tävlar för sig och äldre hästar (18+) för sig, och även varmblod & kallblod för sig. Alltså kan det vara flera vinnare i samma höjdklass i hoppningen, till skillnad från vanliga tävlingar där man sällan tävlar med äldre hästar. Det finns dock maxhöjder i hoppning för väldigt unga & lite äldre hästar just för hänsyn av deras ålder. Svårighetsgrader verker men vanligtvis finns det plats för alla genom att ha från Lätt E Dressyr som bara är ett enkelt skrittprogram, till Lätt A (även om vissa kan högre). Hoppningen är vanligtvis från 50cm och upp till 120 tror jag. Jag hoppar inte så högt så jag kan inte alla detaljer där så bra :) Den som är med i & gör bästa sammanslagna resultat på Riksmästerskapet vinner ett Meetingpris.
 
Så varför vill jag då tävla? Ja, jag vet inte, men jag tror att det är en del i det travarhjärta som bara växer och växer i mig. Jag red länge och kände att jag inte hörde hemma nånstans. Jag var inte enbart hoppryttare, dressyr var tråkigt (OBS tycker jag inte idag men skulle aldrig kunna rida bara dressyr), western verkade kul men var aldrig min grej. Fälttävlan & Working Equation verkade kul men är båda relativt undangömda grenar. Och alla mina medryttarhästar var kallblodstravare, för enda sen Finstrimma på Ponderosa 4H-gård har det vart min favoritras. Men ändå föll inte kronan ner förrän bara några år sedan och nu, nu känner jag att jag hittat hem. På rätt häst är allt roligt, och på rätt häst kan man göra allt. Och rätt häst för mig är före detta travhästar (varför det är ett helt annat inlägg). Så jag vill vara med på Rikset inte främst för att vinna några rosetter. Det tror jag & förväntar jag inte mig göra. Jag vill bara vara där, bland alla andra som brinner för sina vackra "ridtravare", och jag vill ha min fina medryttarhäst och visa hur fin hon är. Så det är hela grejen i sig jag är mest pepp på. Tävlingen är nästan det mest ointressanta.
 
Jag & Finstrimma 1995

Bomb? :)

Fredag är en av mina medryttardagar. Det varierar med folk i stallet på fredagskvällarna beroende på vem som står i stallet, förr var det alltid folk i stallet på fredagar, nu är jag oftast själv. Idag har jag ju inte henne då jag snörvlar & hostar och hackar men jag önskar nästan att jag hade henne. Haft en sån TOTAL skitfredag och bägarn har runnit över mer än en gång. Jobbat över 1½ timme nu och har nog fått mest gjort dessa timmar.. När man haft såna dagar är det skönt att få komma till stallet och varva ner. Nu ska jag nog trösthandla lite och bara mysa med katten istället. Alt däcka för jag sov vansinnigt lite inatt.
 
Trots hostande & hackande så känner jag att kroppen är "frisk", bara det sista som ska ut nu. Så jag ska leta upp inhalatorn som gått & gömt sig då jag känner att den behövs nu, och så vila i helgen så ska jag nog kanske orka styrketräna iallafall på tisdag? :) På onsdag kväll åker jag sen till England t o m 3/2 och det ska bli vansinnigt skönt med semester. Haft två otroligt tunga veckor på jobbet och vill bara bort från allt nu. I England ska det bara en enda lovefest med underbara vänner och öl och dansande och Game of Thrones-skådisar.
 
Men nu skulle jag egentligen inte alls skriva om det utan om en liten "bomb" som det kallas i bloggvärlden. Eller bomb och bomb men för mig käns det otroligt roligt och skönt att det nu är klart att JAG OCH HONEY SKA VARA MED PÅ RIDTRAVARRIKSET 2014! :D Jag fick ett Rikssug igår och blev så otroligt peppad igen. Johanna var jättepå när infon kom, tills hon kom på att hon vart bortrest då 
:( Jag har väl lite förutsatt att det ska vara OK att vi åker ändå men jag ville ändå kolla med henne. Sen tänkte jag vänta tills proppen kom (hört att den ska komma i början av Mars) men jag kunde inte hålla mig idag och frågade idag om det ändå går bra att tävla henne där och det gjorde det! Åh så kul!
Fina Honey och fina Johanna! <3
 
Peppar peppar dock hon kommer säkert bli blockhalt tre dar innan eller så får jag dubbelsidig lunginflammation i Juni.. eller så går det skitbra. Har redan börjat planera lite "i huvudet" men nu kan jag göra det på riktigt. Och öppet. ;) Ja herregud jag kan inte dra allt nu för detta är ju grunden till ca femtisju blogginlägg ("Ångest över att köra transport", "Packlista", "Hur gör man egentligen på ett meeting?" hahaha). Jag har extremt mycket kontrollbehov och researchar alltid resmål innan jag reser. Gissa om jag kommer planera detta? :) Åh jätteglad! Hade vart så mycket roligare att ha med Johanna också såklart, men tyvärr.
 
 
TV4 gjorde faktiskt ett repotage på rikset förra året. :)

Mål 2014 - stora som små!

Detta är en blogg jag följer mest för fotonas skull (även om hon även har en häst) och jag blev så inspirerad av detta inlägg att jag tänkte göra ett eget. Tanken är alltså att detta är saker man vill göra och sen kan man följa upp det i bloggen och stryka allt eftersom. Jag följer förmodligen bara upp hästsakerna i bloggen men jag kommer nog ändå stryka saker här eftersom. Jag försökte vara så realistisk som möjligt och skriva upp saker jag vill göra, men framför allt sånt som jag kan se mig själv göra. Jag vill t ex börja fota mer vardagligt med kameran och sluta snooza men är jag realistisk så kommer det nog inte hända, så det är inte med. Grejerna är inte i någon speciell ordning,

 1. Komma igång och träna (mig) kontinuerligt 3-4 dagar i veckan
 2. Börja köpa inredning till min walk-in-closet så jag får mer ordning hemma
 3. Organisera min kyl
 4. Planera matlagning & mathandling bättre
 5. Hjälpa till med att lära Honey högerfattningar
 6. Öva på takt & tempo i galoppen när galoppen är mer där
 7. Bada med Honey (utmaning :))
 8. Testa galoppera barbacka nån gång i sommar med Honey om hon har en riktigt bra dag
 9. Rida CR-lektioner för Emelie
 10. Hitta nya handtag till köket eller spraymåla de jag har
 11. Fotografera mer temafotningar
 12. Fotografera i stallet oftare
 13. Baka mer bröd
 14. Skapa mer ordning bland mina hästtidningar
 15. Spara till bil
 16. Köpa bil
 17. Julshoppning i London med mamma
 18. Fota på hästtävlingar
 19. Köpa Catching Fire
 20. Se American Hustle
 21. Se Her
 22. Se 300 Rise of an Empire
 23. Se Captain America: The Winter Soldier
 24. Se Divergent
 25. Se X-Men: Days of Future Past
 26. Se Guardians of the Galaxy
 27. Se Mockingjay pt. I
 28. Baka mer från mina efterrättsböcker (i synnerhet paj)
 29. Laga mer ny mat från min receptsamling
 30. Testa rida Honey helt utan utrustning (på banan)
 31. Rida Honey i sidepullet
 32. Lära mig att knoppa man
 33. Fotografera mer med mina "film"-kameror
 34. Göra pastejen jag har till bröd oftare (gjorde den tills jag ledsnade på den, avvaktar lite)
 35. Hitta minst en lampa (till aningen hall, mittenhall eller walk-in closet)
 36. Fixa nytt tyg till köksbänken
 37. Framkalla de gamla filmerna jag har liggandes
 38. Testa minst 5 nya SATS-klasser (BodyBalance, LEGSolution)
 39. Köpa nya träningshandskar till styrketräningen
 40. Spraymåla klart & skruva ihop tehyllorna
 41. Organisera runt underskåpen i köket
 42. Öva mer Trab

 

Mål som inte funkade

 • Planera balkongen/loftgångsplatserna inför sommaren och börja inreda iallafall en (Hade inte råd med detta)
 • Tävla i Ridtravarrikset 2014 (Strukna pga sjukdom)
 • Börja hoppa smått med Honey (Gick inte pga senskadan)
 • Rengöra brödrosten (Den dog & fick slängas)
 • Göra bloggen snyggare och fixa ny header (Ingen idé pga ny blogg)
 • Åka till Ullared (Hade inte råd med detta)
 • Åka på nån kurs för Emelie, helst NH- och/eller sitskursen (Hade inte råd med detta)

 

 

 

Det kommer säkrt fler men dessa är de jag kommer på nu. :)

Mår f ö mycket bättre! Idag är första dan efter jobbet jag inte bara velat åka hem & dö, fast nu ska jag ändå gå och lägga mig nu så jag verkligen vilar ut det sista. Hade kanske orkat Honey imorgon ändå - men det är nog bra att jag vilar då med.

Februari..

Fortfarande "sjuk" men vilar så fort jag är ledig och det går åt rätt håll - som en kollega uttryckte det så bra så är jag för sjuk för att vara på jobbet men för frisk för att vara hemma. Är pigg men matt på samma gång. I måndags hade jag ont i halsen, igår snorig, idag hostig men det ena tar bort det andra så det är nog OK snart. Johanna tar dock Honey imorgon så jag får vila, så ska jag försöka på lördag. Igår åkte jag hem och lade mig i sängen direkt jag var hemma vid 18, sen försov jag mig till 7 för att jag glömde ställa väckarklockan. Under dessa 12 (13) timmar har jag sovit - vaknat - sovit - vaknat - sovit och typ kollat nån  serie eller iPhoneat när jag vart vaken, somnat, ätit nån macka etc. Så jag ska sikta på att göra detsamma idag & imorgon så kanske det kan få vara nog sen. Ändå glad att jag orkat jobba så jag ser det ändå inte som en "riktig" förkylning.
 
Kom för övrigt snö inatt - SKJUT MIG. I måndags när jag bara pysslade med henne var det hårt i marken  så det hade nog inte vart bra ridväder ändå. Ska dock bli regn imorgon så ja vem vet hur det ser ut på lördag? Blir nog säkert en lugn tur oavsett så så länge det inte är isbana går det nog. Så mycket för att jag hoppades att banan skulle vara ridbar denna helg..
 
Bläää.. nu ser det iaf ut som Februari men jag hade överlevt utan..

Inte sjuk men inte frisk

Ja så känns det nu. Vaknade igår med lite halsont som dock blev bättre efter lite te & macka, jobbade hela dan och var pigg men ändå lite sliten typ, fix i stallet och fick sen skjuts hem så jag var i säng vid 8 och till strax innan 6 nu (minus 2h i mitten då jag vaknade men vilade då iaf). Känns lite bättre idag med inte helt 100% än. Inte lika ont i halsen eller snorig som jag vart under natten men lite blöig. så jag ska nog orka jobba och sen är det bara vila. Ska inte gymma förrän jag känner mig 100%, hur trist det än känns. Jag låtsas ändå att träningen har gjort att jag inte blivit sjuk "på riktigt" utan bara lite för flera på jobbet har vart hemma så det kommer nästan säkert därifrån och inte för att jag tränat för hårt.
 
Ja som sagt bara lite mock & fix igår, de var nere i hagen och Åsa började att ta in Grann & Pålle som kommit först, och när jag ropade kom resten med Honey i spetsen, glad tjej. Kändes lite bättre bara av att få snusa i manen på henne, sen fick hon gå in direkt och jag fixade bara till BH & fleecen och kratsade hovar + salsyvasade muggen som verkligen är sååå liten nu. ÄNTLIGEN.
 
 
 

Extradag

Är på väg ut till stallet nu, jag är ju aldrig sen att ta extradagar så automatiskt svarade jag ja, sen kom jag på att jag ju är lite krasslig idag.. Men jag åker ut & fixar så får vi se sen om jag orkar rida också. Brukar alltid må bättre i stallet så vi får se.

Filifjonkan förra sommaren

Vann en tävling!

Var för övrigt en av fem vinnare i en tävling i helgen och jag & Honey är på framsidan av Travsports hemsida (länk om tävlingen här) just nu! Vinnarbilden är såklart vår pussbild, det är en fruktansvärt bra bild. har lite dåligt samvete för att jag vann över Johanna som också var med för jag hade aldrig sett tävlingen om inte hon var med. (Johanna du får säga om du ändrar dig & vill ha nåt :)) Vann 300 kr i deras webshop där de hade mycket intressanta och inte särskilt dyra böcker så det blir nog ett par stycken. Sjukt, andra tävlingen på kort tid jag vinner!
 
Vinnarbilden, som är ett rent lucky mistake att den blev så bra.
 

Lena Furberg

Älskar allt Hööks gör med Lena Furberg-motiv. Vill ha alllllt. Minns ni se här?
 
 
 

För ett år sedan

Herregud vilken skillnad. Såhär såg vår ridbana ut för precis 1 år sedan.. Trött men bra måndag

Däckade vid 10 igår, vaknade sen efter 4 i morse och kunde inte somna om. Vad värre är är att det bränner lite i halsen. NEJ JAG KAN INTE BLI SJUK MER. Jag & min jävla hals. Vad bra är, är att jag känner mig relativt pigg i övrigt och te och en macka gjorde det liiite bättre så jag är nog inte helt körd. Sätter mig själv på tvärvila (yyyyl ville gymma idag!) och hoppas det hjälper. Kan bara inte bli sjuk. 2014 ska jag vara frisk! Förkylning accepterar jag tidigast i April. 
 
Har sån skum träningsvärk, känns nästan som växtvärk/mensvärk men jag tror det är för att den sitter i låren. Var helt värdelös igår och red skitdåligt, orkande knappt rida lätt. Vi kom ut först halv åtta (normalt är jag ute halv sju-sju) men jag blev lite distraherad då Pilen hade gjort illa sig i ögat & dessutom var boxen skitgrisig, hon hade lämnat säkert två kilo och rullat in det i bajset (...). Fick ta det i en kärra och tömde den, då stod hon vid grinden och väntade. Hade ropat innan men tror inte det berodde på det. Hämtade dock in henne då när hon ändå stod där, Ingra kom huffpuffande och ville in först men hon fick vänta. Surt. ;) Sen fick Honey äta lite medans jag fixade hö & mat. Hon var jättego och glad fram tills dess, och det kliade jäääääättemycket på henne, både på vänster sida hals där hon brukar vara lerig, och i/runt juvret och på insida lår. Sen blev hon jättejättesur när jag skulle sadla och tjurade efter, och när vi red ut var hon ömsom glad/sur och hade noll framåtbjudning (ovanligt för henne) men det tror jag mest beroedde på att vi red i halv motvind. När vi kom in i skogen blev det bättre.
 
Nom nom!
 
Tror det labila humöret beror på pälssättningen, normalt brukar hon inte visa så mycket när hon fäller mer än att det kliar lite men det kan ju variera antar jag. Eftersom vi inte hade skitmycket tid på oss blev det bara en kortis, ca halvvägs till Gtorp och tillbaka. Red trav/galopp intervaller och jag hade som sagt inte mycket kraft att jobba med så hon hade kunnat bara köra, men hon gick i exemplariskt tempo både i trav & galopp och var väldigt lyhörd! Det var nog bästa galoppen jag haft på henne sen hon kom hem, jag fick ett "ja just det, det är såhär hon egentligen galopperar"-moment. Superfin! Hemåt blev hon lite tung i hand men det var ju hemåt och jag hade inte riktigt kraft att jobba henne bra men ja hon var väldigt fin igår! Synd att ryttaren inte var det..
 
Hade tänkt styrketräna överkroppen idag men chillar som sagt med det & med löpträningen tills jag känner mig 100% igen. Himla surt men så kan det vara. För övrigt hade Linda skrivit ett så bra inlägg om foder som jag tycker man borde läsa. Själv ska jag börja kravla mig mot badrummet och se om man kan få hår och ansikte att se någorlunda respektabla idag också.

Minnen & Träning

Åh jag önskar jag hade haft denna blogg då jag red Rauen för Marika. Vi red bra enkla övningar på banan då och han byggde sin rumpa så fint när jag tränade på det. Tänker att det säkert hade vart nyttigt nu med. Det är ju lite därför jag har denna blogg, för att man ska minnas vad man gjorde. Tänk så många hästar jag ridit och så lite man minns av det man gjorde, man minns bara de "stora" grejerna och allt det andra står i hästägarnas dagböcker..
 
Måste rådbråka min hjärna lite och försöka minnas. Jag hade en privat blogg när jag red Rauen men har bara skrivit lite hästrelaterat i den och knappt nåt efter att jag åkte av honom & fick hjärnskakning. Jag försöker samla på mig nybörjarhoppövningar men alla börjar med galoppen och där måste hon bygga mer innan vi kan börja. Men jag hoppas ändå att vi ska kunna skutta lite till i sommar, det ska väl inte vara helt omöjligt? Vi kommer börja lågt, lågt ändå. Typ 30. Just nu känns det såhär åååh vill ju börja jobba men jag är bara lite otålig. Det blir nog bättre när våren kommer på riktigt och man slipper oroa sig för hur vägarna är.
 
Jag på Rauen på en uteritt i November 2010
Det gör lite ont i mig när jag ser pelhamet för vi borde inte haft
det tycker jag såhär i efterhand. Men det är lätt att vara efterklok..
Men vad fin han var ändå, mysgubben.
 
Men! Jag mailade till Väsby Ridklubb för typ några veckor sen (och jag blir mer & mer irriterad på dom för att de är så kassa på att svara på mail) men de svarade ÄNTLIGEN att nej de ger inga privatlektioner i hoppning. Ville mest undersöka möjligheterna men det var väl för mycket att hoppas på. Blä. Men Linda hade skrivit till mig att jag skulle höra med min CR-tränare Emelie om det och det gjorde jag. Nämnde även högergaloppen och hon trodde absolut hon skulle kunna hjälpa till med båda. Jag glömmer att CR är applicerbart på allt. :) CR är ju mycket om kroppens påverkan på hästen (och inte en enskild princip som t ex Akademiskt) så jag tror absolut det kan vara till hjälp med högerfattningen. För säkerhets skulle kollade jag såklart med Johanna om det fortfarande är OK att rida för henne och det var det som tur var. Ser verkligen fram emot det, men det blir nog sen till våren när vår bana är torrare och när hon är lite mer igång även i galoppen.

Visste ni att..

..jag funderade på fodervärd ett tag efter att Malin berättat att de skulle flytta och innan att Johanna tog hem Honey? Jag orkade inte med att medrytta ytterligare en ny häst just då utan kände att då kan jag lika gärna "låna" en ett tag. Mailade t o m några men de svarade aldrig (...). En stod på Harva och hon söker än har jag sett, men hon vill att den står på Harva och jag ville i sånt fall flytta den till Runsa. Antar att det var därför hon inte ens svarade "tack men nej tack" iallafall.. Det var ju dock tur i oturen att det inte blev nåt!
 
 

Suck..

Alltså detta väder..

Tidiga vårkänslor

Igår när jag släppt ut Honey var Grann, Pålle & Pilen ute och de som var kvar var vårprilliga och rejsade runt alla fem, även gamla Ingra! Hopp och skutt och bock och brall. Honey tog ett snyggt hopp värdigt en fälttävlanshäst, från lägre nivå upp mot staketet. Sen när jag skulle filma/fota ledsnade dom ju såklart.. Fast detta var rätt roligt. :) Walentino & Honey är boxgrannar och det går ovanligt bra med tanke på att hon typ avskyr alla grabbarna och igår stod dom fint bredvid varandra vid staketet. Fast sen skulle Walentino leka och då blev hon suuuur. Haha. <3
 
 
(De står i uppförsbacke så lite konstig vinkel plus att Walentino krumbuktar med halsen så han ser inte så konstig ut på riktigt, han är skitsnygg ;)) Åh jag skrattar så jag kiknar över detta kolla hennes ögon liksom.
 

Egen träning

Ojoj, har tränat bra i veckan fastän det var koncentrerat i slutet av veckan. Måste försöka få det mer jämnt utspritt, dessutom ska en kompis komma till mig på lördag så hinner inte med nån dubbel då. Såhär såg min vecka ut:
 
Måndag: Red Honey men det var ett lugnt skrittpass + lite känna av på ridbanan så räknas inte som ett träningspass för mig.
Tisdag: Vila 
Onsdag: Vila, 25 min massage (behövde två dagars totalvila efter slaktarridturen söndagen innan)
Torsdag: Intervaller på löpbandet (SATS Vasagatan)
Fredag: Uteritt m F/Cytra. Blev en hackig ridtur = räknar det inte som träning även om det var på gränsen.
Lördag: Bra ridtur med Honey, galopp hemåt. Räknas som ett pass! Dessutom intervaller på löpbandet (SATS Väsby)
Söndag: Intervaller på löpbandet (SATS Märsta)
 
 I lördags glömde jag handduken och fick åka hem svettig, tur att det inte är så långt haha!
 
Totalt 4 pass! och då har jag ändå vart i stallet 2 dar utöver det. Jag springer enligt detta program, C25K (Couch to 5K) som tar en från noll till att kunna springa 5 km på 30 min. Älskar att springa och de har en SÅ himla bra app som gör att man inte behöver hålla reda på när man ska byta utan den säger till själv även om man har på musik. Har precis avslutat tredje passet på andra veckan så från och med nästa vecka trappas det upp lite. Förra året sprang/gick jag Tjejmilen (5km) otränad så mitt mål är att orka springa hela i år. Ska även vara med i en annan terrängtävling som jag tyvärr inte minns namnet på, den är på 6km. 
 
Jag hade bra grundkondition så hittils har det inte alls kännts tungt. Första gången lite men då var det inte så långa intervaller så man överlevde, och första gången denna vecka men jag tror det snarare berodde på vilan än att intervallerna var aaaningen längre. Älskar verkligen intervaller, 2012 sprang jag mycket och då sprang/gick jag i 5-minuters intervaller i 45-90 min. Älskade det, då körde jag på löpbandets inställda och hade platt då jag sprang, och vinkel på bandet när jag gick, Ska köra det sen när jag är klar med det här programmet i början av April.
 
Måste även börja styrketräna, saknar maskinerna men måste hitta handskar för jag får valkar direkt annars. Åh och jag såg att SATS ska göra PT-guidade visningar av styrkemaskinerna/kondismaskinerna OCH fria vikter som jag dreglat över (och försökt få en PT att visa mig men det gjorde han inte). Nu är ju inte styrkemaskinerna så svåra bara man fått visat en gång men ändå. Åh jag vill alltså nästan åka till gymet nu, bara jag tänker på det. Fastän jag efter lunch idag däckade i soffan 2h, haha vem är jag? Nästa vecka hoppas jag att nåt mer ridpass får räknas som träningspass men vi får se, det beror alltid på henne & sällskap & underlag så jag räknar inte med det, utan blir det så blir det bonus. 3 intervallträningar ska det bli på gymet och så hoppas jag peta in en styrkedag men vill inte gå för fort ut så vi får se.
 
Träffade även Elin på SATS (vi skulle gå samma klass men jag kom inte in), sen stretchade jag (nåt jag vart slarvig med och det känns) och kollade lokalerna eftersom det är ett nytt SATS + duschade/bastade/bytte om medan hon tränade och sen skjutsade hon hem mig så vi fick prata lite mer. Jättekul, det var så otroligt länge sedan vi faktiskt sågs. Nästnästa vecka ska jag dock göra ett nytt försök att gå på den klassen (den var väldigt populär). :)

Den fina ridturen igår

Kändes som förr i tiden på Runsa när vi pysslade på mittgången igår. Kanske var just det att vi hade mycket tid och stod där och dessutom har hon äntligen slutat larva sig med benen. När jag började rida henne 2011 var hon skitlarvig med benen och skulle inte lyfta framfötterna i början (testade) och sen hon kom hem har hon vart så med även fast jag vet att hon känner igen mig. Men nu har hon slutat med det så allt kändes så mysigt & bra. :) Hade först tänkt att vi skulle rida så hon fick springa av sig men sen hade hon gått bra med Johanna på Baucherbettet utan nosgrimma så jag ville också testa. 
 
Red varggropen först så hon skulle få ha långa tyglar i början och hon tuggade lite i början men inte alls som hon hållt på och mala tidigare gånger, så det kanske var nosgrimman som gjorde tricket! Tror ingen av oss brukar spänna hårt alls utan har mer haft den pga fint, men det kanske har räckt för att hon ska känna sig instängd. Jag har normalt långa tyglar när vi skrittar (om vi inte rider på banan el om hon hetsar hem) men var medvetet lite provocerande mot henne och red på lite kortare ibland när det kändes bra och då tuggade hon liite men slappnade av och släppte snabbt! Hon var sjukt pigg igår så jag fick hålla henne lite men ändå tjafsade hon inte.
 
Red upp för lilla klätterbacken (fast off road för jag red upp för tidigt) och sen stigen till Göranstorp. Där blev hon lite taggad som vanligt så vi red till torpet och vände. Sen lät jag henne ta galopp själv utan nån hjälp och då tog hon höger! :) Kuuul. Vill som inte avbryta henne då när hon gjort det själv så vi galopperade höger hela vägen till backen, blandat fyrsprång och lite mer samlat eftersom det blåste mycket och hon var tittig. Men inget jobb, bara så hon skulle få springa av sig lite. Tror hon hade överskottsenergi (vårkänslor?) för det brallades hejvilt och t o m en liten bock nån gång men bara lycko-tjohejvad det är kul att springa-varianten. 
 
 
Så perfekt var det ju inte men verkligen mycket bättre, nu kommer jag iaf våga testa det lite mer. Tror def träningsvärken släppt, superpigg både fre + lör & testade liten skänkelvikning över vägen åt båda håll och det gick bra! Och vägarna är nästan isfria dit nu, bara nån fläck här & där. Åh vad braaaa det känns!
 
Snygg brud med Baucher.
 
 
Dessutom så ja jag har ju vart frisk sen Feb nu men NU känner jag mig verkligen frisk, tidigare helger har jag DÖTT efter stallet och idag var jag där 5h, red en ganska ordentlig tur med galopp, sen kom jag hem, städade vardagsrummet, chillade/dator ett tag och sen åkte jag och sprang intervaller på gymet! Och hade typ ändå energi efter! HuRRAAAA första dubbelpasset! Så glad.
 

Underbar lördagsmorgon!

Vaknade 20 i 8 igår, och Helena skulle hämta upp mig 8. Hade av misstag satt larmet på 8 så det var tur att jag vaknade! Slängde ner lite frysta mackor i en påse till frukost, tömde kattlådan & ilade ner och sen gav fixade vi utsläppet. Var en härlig morgon och Honey hade mycket spring i benen och galopperade ut i hagen! :) Knaspålla. Sen fikade vi och jag åt mackorna som lyckligtvis tinat, sen fix och sen for Helena. Jag hämtade in Honey när jag normalt skulle vart ute om jag åkt buss så det blev ganska lagom i tid ändå.
 
Grann, Pålle, Walentino tror jag står där, Ingra, Pilen, Sudden, Cytra & Honey!
 
 
 

Nya ridbyxor!

Fasen vilken najs dag jag haft idag men jag ska börja i rätt ände. Igår var jag suuuperstressad hela dan på jobbet så jag smet 10 min tidigare och då hann jag hem och byta till stallkläder innan bussen kom. Hade lite tid att döda så jag öppnade Alla Hjärtans dag-paketet från mamma och i dom låg dessa!
 
 
Jaaa kammobrallorna från Hööks! Det var +3 så jag tog bara dom och inga thermobrallor för ovanlighetens skull. De var suuupersköna, jag älskar ju ridbyxor normalt men dessa var super. Frida var på bussen också, sen red vi även ut tillsammans. Cytra & Frida är inte helt överens just nu så det blev den lite knackig tur, Honey reagerar så mycket på hästarna i närheten så eftersom Cytra ville springa ville hon springa och var vi just bakom kunde Cytra (= även Honey) tvärnita och höll vi oss bakom blev hon sur för att vi inte sprang och kom efter.
 
Vi red till Göranstorp och tillbaka, hem satt jag ner i traven för hon lyssnade inte alls om jag red lätt. Testade några högergaloppfattningar men då blev det ett sjujävla bensprattel.. Tror inte vi lyckades men jag bröt efter ett par steg ändå för att hon var så brallig. Så det blev inte världens bästa pass och hon hade behövt springa mer men jaja. Så kan det vara ibland. Jag var ändå på ovanligt bra humör och hon var glad med på marken, så jag höll på gulla & mysa en massa med henne och gjorde extra gott i krubban med morötter,äpplen & päron. Nom nom.

Den största drömmen

På senaste har jag sett så många videos på folk som blir överraskade med en häst. Vanligtvis är det barn men ibland vuxna. Finast är de videos där de redan känner hästen men har nu fått den. Gud vilken dröm. Sen är det lite vanskligt att köpa en häst i present kan jag tycka men om det är vuxna som köpt en bra ponny till sina barn eller som i en videon när tjejen fick sin sköthäst så är det så fint. Gråter i varje video. :) Jag har drömt om många saker och uppfyllt de flesta. Men drömmen om egen häst är nog den äldsta, och en som ännu inte gått i uppfyllelse.
 
 
Tills den dagen är det skönt att man får låna ett hjärta. <3

Egen träning

2 dagars vila tog jag, igår var jag osäker men jag har en gymväska på jobbet så jag tänkte att jag tar den om jag vill. Sen så fick jag dock på massage (vi får det subventionerat via jobbet, jättebra) och blev ordentligt genomknådad. Speciellt vid vänstra skulderbladet var jag stel, men det blev bättre efter lite knådande och tryckande. Inte alltid skönt, men det hjälpte. Det är bara yogaandas genom smärtan. Eftersom som det blev så ordentligt tänkte jag att det var bättre att vila då också, samt att jag hade sovit lite. 

Har inte sovit så mycket i natt heller (somnade 23, vaknade 4) men känner mig ändå inte så trött. Än. Har med gymväskan och just ny lutar det åt löpintervaller på Vasagatan ikväll. Det är ett litet gym med rätt gamla viktmaskiner men det är ett gym som tillhört ett hotell så det finns även en liten normaltempererad pool plus en bubbelpool. Och en hammarhaj i taket plus ljus som ser ut som is- eller stentappar som hänger i taket. Vart lite slarvig med min egen mat men har haft med matlåda tis-ons iallafall. Idag ska en kollega gå på mammaledighet + att en annan fyller 30 imorgon (men ska vara ledig) så det blir burgare ute men går vi till Texas blir det nog ingen middag för man brukar sitta rätt länge på dom.

SATS Vasagatan. Foto snott från yelp.se


Imorgon & lördag blir det ju stall men ska nog ändå försöka hinna med att springa på både lördag & söndag. Söndagen är lite osäker för jag ska även på en av SATS varma klasser som är i 38 graders värme; en av de nya som heter Organic Bodywork. Om jag orkar ska jag springa innan men vi får se. Den är i Märsta, det ska bli kul att se deras nya lokaler! Och så ska Elin på den klassen också, kul! Vi har inte setts på evigheter, bara "bloggats". ;)

Den eviga bettgåtan

Jaha. Jag hade tänkt skriva ett inlägg om Honeys nya bett för när Johanna skrev "Vad tror du om Baucherbett?" googlade jag på det eftersom jag inte kände till det, och det lät såååå bra. Tyvärr var Honey inte lika såld så jag tar det från början istället.
 
När jag började rida Honey var det första gången jag red på hack. Jag var jätteosäker till en början för att jag inte kunde det, till att det idag är mitt favoritbett. Eller bett, det är ju ett bettlöst alternativ men många kallar det bett ändå för att det är det skarpaste bettlösa alternativet. Men ja ni fattar. Det är även Honeys favorit. Vi hade då även ett tredelat Happy Mouth gummibett med parerstänger, som var lite lite söndertuggat innan mittendelen på båda sidor. Det gick hon också bra på. Förra sommaren köpte jag ett nytt sånt i födelsedagspresent till Johanna (eftersom gamla var trasiga). Redan dag 2 hade hon tuggat sönder det. Ja och sen åkte hon på foder.
 
 
 
 
Tredelade gummibettet med parerstänger & fasta ringar + hackamore med korta skänklar.
 
Sen när hon kom hem hade Johanna köpt ett rakt gummibett åt henne, också Happy Mouth. Då var hon SKITMECKIG med både detta och tredelade gamla, lite bättre med gamla men det gick verkligen inte med raka. Hon gick bara och joxade och koncentrerade sig inte alls. Då byggde vi kondition & muskler och tänkte väl båda att det berodde på det och att vi kunde testa det sen när hon var igång lite mer. Sen köpte Johanna som sagt ett tredelat Baucher, vi tyckte både båda att det lät så bra. Milt och ligger stilla och extraringen upp till blir som lite parerstång. Icke. Har ridit henne på det två gånger och jag törs nästan inte testa igen för hon maler verkligen på det, så jag blir rädd att hennes tänder ska ryka före bettet gör det. Dock hade Johanna testat det nu i veckan utan nosgrimma (vi spänner inte hårt alls men den har vart där mest som skönhetsgrej) och hon känns avslappnad även om hon tuggar. Sen testade jag ju som jag tidigare skrivit om, Helenas Billy Allen bett som är rakt (aningen böjt) med rörlig mittendel och ska smaka gott. Det var det hon fick skav vid mungiporna på (på rekordkort tid), och joxade med heela tiden.
 
Rakt gummi med rörliga ringar
 
Tredelat Baucherbett med fasta ringar.
Övre ringarna gör att det ligger extra stilla.
 
Billy Allen-bett med fasta ringar & rörlig mittdel
(som hon fick skav av ovanför mungiporna)
 
Nästa tanke är Peeweebett men fan alltså vad svårt det är! Är de så att de magiskt bara "oh YES detta var bra" och är helt perfekta, eller måste man "rida in" även ett bra bett? När hon kom hem från fodervärden var hon som sagt krånglig med gamla bettet med men har blivit bättre, som att hon behövde vänja tillbaka sig (vet inte om han ens haft bett men jag tror inte det). Och, för att svara på den vanligaste frågan; hon blev kollad i munnen i somras innan hon skulle på foder och det var bra då, hon ska kollas i Mars igen. Jag tänker att man skulle kunna dubbelkolla storleken då, om det är en sån grej. De med andra petiga hästar & ni som kommenterat om saken här har skrivit om att halvcentimetrar kan göra skillnad så det skadar ju inte att fråga.
 
 
Pee Wee-bett. Tunt, böjt, milt. Bakre stycket är främst till för att det ska ligga still.
 
Både Baucher & Billy Allen rekommenderas för kinkiga betthästar/unghästar, det gör Pee Wee med men de två första har ju inte funkat.. Det är så frustrerande. Och svårt! På hack går hon totalt avslappnat, när hon är i form behöver man knappt ha kortade tyglar i traven utan behöver bara ta om hon lägger i en extraväxel men då lyssnar hon mest på sits. I galopp behöver hon just nu stödet från hacket och går ibland lite mot men hon är inte helt 100% i form där så det är inte så konstigt. Tidigare när hon vart i form har hon bara tagit stöd. Så det känns ju precis som man vill att det ska vara. Vi har ett sidepull också som jag faktiskt aldrig ridit på (det var trasigt förr och har inte kommit mig för det än sen hon kom hem) men personligen skulle jag gärna vilja ha ett "vanligt" bett när jag rider dressyr, för att kunna visa henne med ledande tygeltag och just kunna ta i en tygel i taget. Hon är extremt känslig så man kan faktiskt ta en tygel i taget och halvt ta ledande på hack på henne men det blir ju som inte rätt..
 
Åh, om hon bara kunde prata med oss! Eller om vi kunde fatta vad hon vill.. Det roliga är också att hon gärna tar bettet, hon typ spetsar öronen när man ska tränsa och öppnar munnen efter betten utan någon inverkan av fingrar etc.. Men sen när hon får i grejar hon som fan och sen speciellt när man vill ta i bettet (långa tyglar går bra på typ alla bett). Men förhoppningsvis kan tandläkaren säga nåt bra. Jag hoppas verkligen jag kan vara med då, vore intressant.

Lista

Är lika tom på ämnen idag så jag snor en lista från elfstrands.se;
 
 
 • Favoritövning, hoppning: Det var frukstansvärt länge sedan jag tränade hoppning (alltså, 90-talet) men jag älskade verkligen studs då. Haha. Kanske enkelt men jag gillar det.
 • Favoritövning, dressyr: Finns så många och nästan allt är kul men jag älskade att rida skänkelvikning på volt (det gjorde inte herr Honey haha) och fyrkantsvändningar. Även (om hästen orkar) rida i omväxlande trav & galopp på volt & variera storleken.
 • Favorit”kändis”häst hoppning: Jens Fredricsons Lunatic, lätt. Blev så glad att jag fick se honom i Globen tidigare i vinter, även om det var långt ifrån..
 • Favorit”kändis”häst dressyr: Tinnes Anton. Väsbyhäst dessutom ;)
 • Favorithästtidning: Har tänkt göra en recension på alla tidningar länge. Hästfocus tycker oftast mest som jag men jag måste säga att Hippson gjort ett riktigt uppsving poå senaste!
 • Favoritfärg på ryttarutrustning: Framför allt FÄRG! Roligt!
 • Favoritmärke på ryttarutrustning: Mountain Horse när det kommer till kläder, Ariat när det kommer till ridskor, Roeckl när det kommer till handskar. Men sen kan jag nästan ta vad som. Men ska jag välja ett klädmärke blir det Mountain Horse även om jag tycker de kunde göra lite mer spännande saker. Min mörkblå vinterjacka, röda höstväst & mitt träns :) kommer alla från Mountain Horse.
 • Favoritryttare i världseliten: Roffe, Jens Fredricsson & John Whitaker. Sen tycker jag himla mycket om Lisen Bratt Fredricsson också för hon verkar så himla vettig. Skulle gärna träna för henne! Efter förra OS är jag lite svag för Sara Algotsson Ostholt också. Men inte så många från utlandet förutom John.
 • Favoritbild på mig och min medryttarhäst: Den här! Den blev så fin trots att hon inte var på fotohumör och mest bara ville äta gräset. Har den som bakgrundsbild på min jobbdator. Den och "pussbilden" vi fick till förrförra sommaren i Sigtuna som jag har som profilbild på Facebook
 

Hjärntömning

Idag känner jag mig lite tom på ämnen att skriva om, bloggar & hästforum är ovanligt nog ingen källa för inspiration heller. Är fortfarande rätt trött i kroppen så jag ska inte träna nåt idag utan ska bara på ett ärende efter jobbet och sen hem och pyssla lite där. På lördag är jag liiite sugen på att dra ut leksaker på ridbanan eftersom den kändes OK igår men det ska vara snöblandat regn på torsdag em och mestadelen av fre så vete fan om det är värt det för banan är plaskig och vattenpölig. Hon är så jävla petig med var hon går, så då är det svårt att få bra jobb ändå. Ja vi får se. Kanske, men hyser inget hopp. Än är det inte vår..
 
Nästa vecka ska det dessutom bli minusgrader IGEN men ingen snö SUCK. Det är ju dock långtidsprognos så förhoppningsvis ändrar det sig. Ska det inte komma ordentligt med snö så kan det få vara såhär. Även om det är lerigt i hagen har hon faktiskt inte blivit lerig om fötterna (fördelen med att hon inte vill bli kladdig om fötterna!) och hennes hovskägg verkar dölja muggen bra så den har inte blivit värre. Det är väl bara salsyvasa på antar jag.. :) Läste nåt om zinkpasta för mugg, undrar om det kan vara nåt?

Nöjd & besviken

Det blev en lugn dag. Först red K/Pilen, H/Sudden & F/Cytra med oss till backen & tillbaka. Sen red vi alla på banan, jag stämde bara av henne lite i sänkelvikningar & öppna. Fick även till två bakdelsvändingar åt båda hållen som var OK. Fast jag skulle gärna vilja göra ledande tygeltag och det blir inte så bra på hack.. Skänkelvikningarna gick bättre än öppnorna, och skv åt vänster gick gick bättre medans öppnorna gick bättre åt höger. Eller om det var tvärtom, blev osäker på vad jag skrev i hennes dagbok nu. Men jag tror det var som jag skrev nu. Hursomhelst. Lite tungt var det och hon var lite pustig när jag bad om det ute så lite träningsvärk tror jag hon hade också. Körde inte alls länge men jag tyckte det räckte. Men ändå försöker hon verkligen, det är det jag älskar så med ridtravare, arbetsviljan. (Finns ju säkert undantag som bekräftar regeln men jag tror inte jag ridit nån) Fina tjejen!
 
Hon är så fin i nya hacket tycker jag.
 
Blev dock väldigt besviken över att få höra att årsmötet för Ridtravarförbundets Stockholmsdistrikt ska vara nånstans typ utanför Jordbro (hemma hos en i styrelsen). Jag fattar att man kanske inte vill hyra lokal om få ska komma men hade iallafall hoppats på att det skulle vara hyfsat centralt och om inte annat så man kunde ta sig med lokaltrafik. Verkligen jättebesviken. Sen vill jag liksom inte heller åka på Uppland/Västmanlands årsmöte heller för även om jag bor närmare det distriktet så får jag inte tillhöra dom (dumt). Sen Cicci lämnade tillbaka Robin och jag lämnade Björknäs har jag verkligen saknat nån att prata travare med. Det finns bra grupper på Facebook och alla förstår ju hästar men det är inte samma sak.. 

Hur gör djur?

Det är inte helt ovanligt att hitta Honey här, just vid den här stenkonstellationen. Det är nästan en liten "spilta" där och när de bara står & står på detta ställe i hagen som de gör ibland, så står hon oftast här. Tycker det är lite roligt, undrar varför hon står just där? Just igår funderade jag på om det är för att det är mindre lerigt just runt stenarna (hon avskyr att bli blöt/kladdig om hovarna).
 
 ps Nu ser det ut som att vår hage är jättestenig och det är den inte, bara just detta parti är det.

Träningsplanering

Sitter på pendeltåget och försöker komma på hur jag ska träna i veckan. Såhär gjorde jag förra veckan;

Måndag Red Honey en minikort sväng (pga dåligt underlag) i alla gångarter + stallsysslor. Inget en elitidrottare skulle lyfta på ögonbrynen åt men jag låg heller inte hemma i soffan med osthjärtan framför Bonde följer fru.
Tisdag Intervallträning på löpbandet 30 min
Onsdag vila
Torsdag Intervallträning på löpbandet 30 min
Fredag Skritt på Honey (pga dåligt underlag) + stallsysslor
Lördag Intervallträning på löpbandet 30 min
Söndag 2h ritt i samtliga gångarter + mockade åt 3 hästar & fixade vatten åt två.

Jag har en app som heter C25K (=Couch potato to 5 kilometers) som är så bra för den säger åt en när man ska gå/springa och man måste inte hålla koll på klockan själv. Men jag är rädd att ta ut mig lite mycket och bli förkyld, jag är helt livrädd för det för mina muskler har knappt fått återhämtning förra veckan. Har inte galopperat såhär mkt på otroligt länge (pga att jag var sjuk & innan dess var det mest skritt/trav pga hon ej i form) så jag har träningsvärk i rygg & axlar idag. 

Jag vill dock samtidigt följa C25K-programmet som är 3 pass i veckan. Svårt! Svårt att hitta svar på vad som är bäst också. Idag kommer vi ta det rätt lugnt oavsett om det är bra underlag eller ej för jag tror att även hon kan känna av gårdagen (om än inte lika mycket som jag). Ingen plan, vi kanske rider ut & kollar läget på underlaget Gtorp och tar det efter hur det ser ut. 

I Verkaskogen igår

Lång dag i stallet!

11-18 i stallet idag, puh! Åkte ut vid 11 för att ha gott om tid på mig till bussen hem vid 17. Visste inte hur vägarna skulle vara, i värsta fall skulle det ta 5 timmar att skritta runt men som tur var var det fint nästan överallt och det blev mkt galopp & en del trav med. Ingen högergalopp på fattning men hon tog den själv än gång. Mest glad blev jag över att hon gick över bron vid Rosendal, åt rätt håll! Ibland nitar hon 100 meter innan och jag minns ärligt talat inte när vi red över den åt rätt håll utan hjälp sist. Vet att jag hade ett spö i handen en gång och hon gick över då men det tycker inte jag räknas.. Annars är det bara rygga som gäller men idag gick hon ända fram till bron innan tvärniten kom och efter mycket trickande och pockande gick det! Jag vill lätt skjuta på och försökte säga åt mig själv att ge henne plats, samtidigt som jag inte ville släppa efter. När hon blir lack och inte vill ryggar hon och just där är det djupa diken så hon får verkligen inte göra det men till slut gick hon!
 
Inte världens bästa dag för uteritt; grått, småregn, kallt & blåsigt. Men det hindrar inte oss! :)
 
Efter bron tog hon en högergalopp själv så efter det testade jag göra fattningar men hon vägrade. Jag brydde mig inte så mycket om det idag utan körde bara på. Vid Urmula (tror jag det är) mötte vi två hästar som stannat medans vi kom full kareta runt ett hörn varpå Honey tvärnitade. Bad om ursäkt två gånger men fick inget svar. Det var unga tjejer så jag vet inte om de inte tordes.. Sen vidare in i skogen bakom Verka där det var bra mark men kladdigt, på ställen där man kan trava var det lite för blött. När vi kom till galoppsträckan där blev hon brallgalen och jag bröt av henne säkert fyra gånger innan hon skärpte sig. Därefter var hon lite så, resten av vägen är mix skritt/transportsträckor och bra galoppvägar och ju längre hon går utan galopp desto mer kängru blev hon i galoppen. Men allt gick bra, när vi kom till smala bron vid vikingaskeppet gick hon över innan jag ens hunnit fundera på att sitta av!
 
Öronen framåt hela dan idag, sadlingen gick också jättebra. Glad häst! :)
 
Vi tog en liten fika i Lövstaskogarna och skrittade & travade runt Lövsta där det var lite isigt närmast stallet. Sen galopp till skogen, skritt igenom, galopp till åkern, skritt över, galopp Manillavägen men bara upp till första kurvan för sen var det (lyckligtvis) isigt hela Manilla och vi fick skritta och då skrittade vi hela vägen hem via vägen sen för då hade vi ridit så långt. Sen fick hon stå och äta & dricka i boxen med yllet på i nästan en timme tills hon var torr, då körde jag magic brush och sen fick hon gå ut i hagen. Hon hade verkat pigg till då men när jag ledde ut henne såg hon lite trött ut. Våga vägra vara trött! Haha. :) 
 
 
Mätte i amerikanska miles eftersom jag red för välgörenhetsgrejen men vi red 16,36km
 
Då var klockan typ tre och jag visste att jag skulle somna i sadelkammaren om jag satte mig ner så jag körde bara på och fixade allt åt Sudden, sen började jag mocka åt Walentino men då kom Helena & Frida så jag mockade bara klart och just då kom ändå Bettan & Krille. sen fikade jag lite med Helena & Frida och efter lite fix sen var jag hemma och klockade 7 timmar i stallet, puuh! Är nådigt trött nu, detta är inte lättaste rundan normalt men det var tuffaste turen sen jag blev frisk så visst känns det. Nu har jag dessutom fixat matlåda & satt igång en diskmaskin så jag känner mig jävligt nöjd med mig själv just nu måste jag säga. Denna dan blev verkligen så bra som gårdagen var dålig! 

Kort update

Det blir ingen grönt kort-kurs, jag ställde in men orkar inte riktigt förklara varför, det står på mitt Instagram om ni vill veta. (Det är ingen hemlighet men jag orkar inte börja förklara här.) Hursomhelst var det ingen panik för jag ska ändå inte tävla nu, det var dyrt och det var fel tidpunkt för mig. Tränade istället för tredje gången denna vecka istället. (yeah!) 
 
Var inne en sväng på Hööks & Horze innan gymet för att kolla Horze kvajer (jag vill ändå hitta en även om vi inte ska bli tävlingsnördar), de var fula men de hade vita Roeckl så det är bra att veta. På Hööks fanns det otroligt lite på rean, inte ens nåt av intresse. Nu var jag kanske lite mer kritisk pga ingen ork och dåligt humör men ändå. Provade ett par Ariatkängor, ynk. VILL HA. Men det är inte prio så det får vänta. Har däremot köpt en billig brun kavaj på rea på Ellos för en hundring som jag tycker verkar matcha ganska bra. Om man bara syr i ett par extra knapphål (den har bara en) borde det bli perfa. Det är kanske ingen stetch men den borde funka.
 
Idag ska vi rida för Seattle & Savannah, jag & Honey. Hoppas vägarna runt Oxunda är bra, men har det inte varit megamycket snö (så det är isigt där) nånstans borde det vara OK för det har vart plusgrader hela veckan. Var ju isigt i fredags men mest där det hade vart mycket snö.

Another one bites the dust

 
 
Usch en sån skitdag! Seg jobbdag och inte blev det bättre i stallet. Regnade så jag drog verkligen benen efter mig men till slut red vi ut. Testade Helenas Billy Allen-bett idag. Det är ett snällt rätt rakt bett som ska smaka gott och ligga still. Icke sa nicke sa fröken, blääää. Jag börjar fundera på om hon inte gillar raka för att hon inte kommer undan dom? Vi har testat rakt gummi men det var när hon var mer ovan vid bett när hon kom tillbaka, och på detta var hon typ likadan.Och de tredelade drar hon upp (tror jag) och tuggar på. Skrittade bara till backen i skogen och tillbaka eftersom det var superisigt. Hon halkade inte men på vägen hem fick jag sitta och hålla henne för då fick hon för bråttom och hon får inte halka nu eftersom hon hade låsningen i rumpan. Hon var missnöjd och bråkade lite med bettet men vi kom hem.
 
Då såg jag att hon hade små skavsår ovanför mungiporna, åh lilla gumman! :( Usch! Det är så hemskt om sånt händer, hon har aldrig fått skav av bett för så det var inte så lätt att gissa att det skulle hända & bettet har inga hårda kanter men som sagt gick hon och bråkade med det så det skavde väl mot. Lilla stumpan. Svårt att inte få dåligt samvete, men svårt att förutspå som sagt och hon är ju inte första hästen som får skavsår av bett så hon ska nog överleva detta. Men kul kändes det ju inte.
 
Tråkigt också att det inte funkade. Vet inte om man kan vänta sig att nåt bett bara magiskt funkar, eller måste man "rida in" det? Men då känns det ju mer som att knäcka hästen än att ha nåt hon gillar. Hacket går hon ju så avslappnat på, när hon är bra på det kan man ju trava med långa tyglar och bara ta när det behövs. Man kanske ska nöja sig med det men det vore ju bra att ha nåt att variera med.. Åh vad svårt det är.
 
Har konstigt filter här för att fotona var så mörka men det måste vara "kanten" på bettet som skavt mot.

Grönt kort-fjärilar

Jaha! Imorgon ska jag på Grönt Kort-kurs i 5 timmar och jag börjar bli himla nervös nu. Jag har ett stort kontrollbehov och infon hittils är inte överdrivet stor. Förhoppningsvis får jag mer imorgon. Hoppas bara det är nån mer vuxen och inte bara jag och sju tolvåringar.. :)
 
 


Det kostar 800 för icke medlemmar (600 för medlemmar) och i det priset ingår kursbok och registreringsavgift i tävlingsdatabasen. Nu ska jag ju förmodlingen inte tävla inom Ridsportförbundet detta år ändå men skitsamma. 
 
Det är typ all info jag har. I Ridsportförbundets material om GK står det att man ska antingen ha märke 3 eller utföra ett ridprov. Eftersom jag inte rider på ridskola har jag såklart inte nåt märke 3. Det där ridprovet står det inget om i "proppen" för kursen men jag antar att man får låna en ridskolehäst? Man ska "på enkelt sätt rida hästen i samtliga gångarter" inkl kunna visitera, tränsa, sadla, visa häst vid hand som man gör för vet, göra en ett hanteringsprov ur ett häfte med säkerhetsregler och kunna muntligt redovisa för hur häst bör vara utrustad vid transport & lite om lastning & risker. Ja klarar barn detta borde ju jag och alla de där grejerna kan jag ju men prov är ju ändå alltid lite pirrigt.
 
På Täby Ryttarcenters sida står det att för att bli godkänd ska provtagaren ha 12 rätt av 15 så frågan är om det går rätt snabbt och att de praktiska proven är det som tar tid. Ja mycket oklart men förhoppningsvis för jag mer info imorgon. Nu ska jag ut till stallet, vi får se hur det blir idag, beror till 90% på underlag och 10% hur jag känner mig, har lite träningsvärk efter löpträningen i veckan.

Nödstopp

Kvällen blev inte alls som jag tänkt mig :( Hade beställt tid för nytt pass (man måste göra det i Stockholm nu för tiden) och sista tiden var 15:50 så jag fick gå från jobbet 1½ timme tidigare. Helt i onödan visade det sig för deras system låg nere och jag fick sitta där en timme! När jag var klar tog jag fel uppgång från blå linjen och hamnade bredvid Max på Drottninggatan åååh det tog all min viljestyrka att inte gå in där utan åka hem. Den där Yoga/Tai Chiklassen avbokade jag, nu ska jag istället åka och springa på SATS i Väsby när min mobil är uppladdad (jag måste ha springappen på telefonen och kunna se busstider hem, så det är inte enbart det att jag är iPhoneberoende..). Är inte ALLS sugen fastän jag var så pepp i morse. Men jag ska. Blir nog bättre när jag kommer dit. Vågar knappt ens äta något ifall jag bara sjunker ner i ett hål men jag ska nog ändå försöka få i mig en macka för jag har inte ätit nåt sen lunch. Det som är bra med dom är att dom har öppet till 23 (!) må-to. När jag skaffar bil kommer jag kunna träna efter stallet på måndagar, även om man är där till 21. Hur bra som helst.
 
Ska man säga nåt bra med att jag fick åka hem först var det att jag fått 2 SMS med paket som ska hämtas ut i Väsby centrum och när jag kom hem hade jag även en lapp om att hämta något rekommenderat också så nu kan jag hämta allt i ett svep. Nu önskar jag SÅ att jag hade bil så jag bara kunde åka och slapp byta buss men men. Träningstillfällena är få resten av veckan eftersom jag ska på grönt kort-kursen på lördag i 5 timmar och sen ska rida länge på söndag. Hoppas ändå få in en träning i helgen, vi får se. Ska nog inte boka några klasser tror jag, jag ska börja med löpbandet och styrke. Jag tycker ju ändå det är roligast, och det är inte många klasser man kan vara soffpotatis på. Tänker man hästmässigtär det ganska logiskt. Först måste man styrke- & konditionsträna innan man kan finslipa i dressyr! ;)
 
På tal om ingenting blev jag helt överlycklig över denna video från Evention TV som äntligen förklarade på ett vettigt sätt hur man flätar en man. Jag har aldrig kunnat det men det blir bara pannkaka och trots att det finns youtubevideos så har ingen förklarat det så bra som denna. Evention TV har verkligen så många bra tips, såg en annan video om sadelutprovning som jag ska länka till en annan gång. Det var även kul att se tipsen för att sy & garnfäta, alltid velat veta hur man gör och speciellt sy såg ju extremt smidigt ut!
 

Pälssättning

Många, många köper B-vitamin via pälssättning sommar & vinter och många säger att deras hästar mår så mycket bättre av det än utan. Lika många säger att det är en myt och är helt onödigt, att det är protein man ska tillsätta istället.

Sen är det även många som säger att man börjar ge för sent. Sommarpälsen börjar hästarna sätta nu i Januari-Februari och vinterpälsen börjar dom sätta i Augusti men många börjar ge först när de själva börjar se pälsen. Detta är verkligen något jag inte har nån kunskap om. Jag har aldrig märkt någon dramatisk ändring av B-vitamin men på herrHoney gav vi foderjäst och jag vet inte om jag märkte nån större skillnad där heller - MEN då ska det ju tilläggas att jag nog aldrig sett hästarna utan någotdera en pälssättningssäsong heller, så för mig är det skitsvårt att säga. Dock tror jag nog lite mer på protein än B-vitamin eftersom SLU & veterinärer säger det men allmänt önskar jag jag hade ännu mer kunskap & fakta i frågan, för jag känner att jag bara har andrahandsinformation och jag skulle vilja ha lite mera fakta.

B-vitamin eller inte så har Honey alltid vart irriterad på hösten/tidig vinter. Hon blir lite jobbigare att rida också och man kan inte ställa lika mycket krav på henne. På våren är det dock en annan femma, då har jag aldrig upplevt henne sur eller trött pga pälsen.

Throwback Thursday 2: Broke

Åh jag satt och kollade lite gamla kort igår och hittade kort på mig & Broke :)
 
 
Lilla gullplutten <3
 
 
Åh vad fin han var.
 
 
Jag var så glad när jag red honom.
 
 
Det är helt sjukt vad gamla de flesta av mina kläder är; här var det 2006 och allt var splitternytt. Kolla vad snygga mina Ariatkängor är. Fatta att de hållt till 2014!
 
 
Vårtrött plutt. <3

Throwback thursday

Minns denna dag. Hon tog dessutom hö galopp där i djupsnön, minns att det var en fin dag oavsett och hon var så duktig med hundarna, det var lite otäckt när den kom sättandes. Och en bra påminnelse om att det alltid finns nåt att jobba på, hon var i bra form här och just nu känns det ibland som att alla skriver om sina "klara" hästar som man kan göra alla möjliga övningar på och hoppa med och tävla och ditten och datten - men även när man har en sån häst finns det andra saker att jobba på. Och det är ju det som är kul, man är ju aldrig "klar" med en häst men just nu känns det som att jag bara läser om roliga övningar vi inte kan göra. Bra påmminelse om att jag måste tygla min otålighet lite. :)

Four-letter word

Grattis till Malin & Krille till en jättesöt liten knodd! Allt verkar ha gått bra och han är jättefin. Moderskap har aldrig vart en av mina ambitioner och jag blir vansinnig på folk som ska trycka det på en "vill inte du ha barn?" Men det betyder inte att jag ogillar barn. Jag är inte jättebekväm runt mindre barn men jag älskar min brorson & mina kompisars barn.

Hursomhelst. Alltid när jag skrivit en megapost som igår vill jag deletea den direkt. Oavsett om den är positiv eller inte. Men det är ju så det är så den får vara kvar. Kvar är också plusgraderna så förhoppningsvis har vi snart lervägar att rida på igen. Mindre bra är att det även innebär leriga hagar, och det innebär fortsatt mugg. Det har vart envist i år eftersom det vart så varmt men samtidigt verkar vi ju göra nåt rätt för det blir aldrig mer än sårskorpa. Googlar man på mugg eller läser tips så gör vi redan allt man ska och hon har hittills aldrig (peppar peppar) fått svullna ben utan det är bara sårskorpor i karlederna. 

Imorgon är det stall men ikväll ska jag på detta;Navelskådning på hög nivå

Ibland fascineras jag över mitt eget hästintresse. Och hur jag kom hit idag där jag är som en svamp till all information. Häromdagen köpte jag ett nytt nummer av Hästfocus och i en reklam för nästa nummer stod rubriken "Så opereras en klapphingst" och min första tanke var "men GUD så intressant". Eh. Ja. Som alla normala människor skulle reagera? Jag ska inte ha nån unghäst. (än) Men jag tycker ändå att det är så intressant. Vet ni den där videon på YouTube där de skär upp en död galopphäst för att studera muskler, skelett och leder? Min favvo. Inget för magsvaga men SÅ intressant. Och då är det ändå inte så länge sen jag var där jag sa att "Jag skulle gärna ha egen häst men jag skulle aldrig kunna lägga ner den tiden. Två dagar i veckan är perfekt."

 

Jag började rida på shettisen Cirre när jag var kanske.. 4-5? I flera år. Lärde mig av dom större tjejerna i stallet och av honom. Sen red jag 7-8 år kanske på Luleå Ridklubb. Jag tror jag red upp till kanske LA i dressyr och hoppade runt metern. Mina sista år där blev jag även medryttare på Ragge, som jag en gång tävlade i hoppning på LRK (min enda tävling, någonsin). Sen red jag bara Ragge. Sen slutade jag eftersom jag var aktiv i djurrätt och man såg snett på ridning där. Jag brottades mycket med det fram & tillbaka (det är ett helt annat inlägg) men till slut kunde jag inte hålla mig borta och kom även fram till att nu var ju Ragge ridhäst och han älskade att ridas. Han skulle inte må bättre av att jag inte kom. Så jag red honom några dar i veckan (två?) sista åren i Luleå tills jag flyttade till Stockholm hösten 2002.

 

När jag flyttade till Stockholm red jag inte på 3½ år. Jag hade inte råd. Jag hade ett sjukligt underbetalt första jobb, där jag max hade råd att köpa en CD-skiva efter hyra, mat & räkningar var betalda. Sen fick jag ett caféjobb på Arlanda som kanske inte var bra men inte heller var dåligt betalt. Cafélön. Bodde i andrahand, jobbade natt. Jag var 21 och min prio var roligt. Men jag saknade hästarna. Satt klistrad mot bussrutan när jag åkte förbi stall. Ett år funderade jag på det och sen gick det inte mer. Nyår 2006 hade jag bott i Stockholm i 3½ år och då började jag rida Broke. Han stod i Haninge, 2 timmar från mig dörr till dörr. Enkel väg. De andra i stallet tyckte jag var totalt dum i huvudet som åkte så långt. Men jag var kär. Broke red jag en dag i veckan till sommaren kom, då åkte han på bete långt söder om stan. Jag hälsade på honom två gånger där och sista gången berättade hans ägare som just fått barn när jag började rida, att de skulle bli kvar där för att hennes föräldrar fanns där. Anette var en av de gulligaste hästägarna jag nånsin haft så jag var inte arg på henne, men jag minns hur hårt jag grät på tågstationen efteråt. Sen svor jag att aldrig mer vara medryttare på en gravids häst.

 

Alla hjärtans dag 2007 slutade jag caféjobbet som jag kommit att hata, och en vårdag när jag var på nån värdelös kurs på Arbetsförmedlingen hade jag med mig en bag med ridkläder och åkte sen och provred Lucas. Han red jag två dar i veckan till hans pension sommaren 2008. Hans stall var strax utanför Märsta så jag hade en cykel stående vid Väsby station och cyklade till stallet, i ur & skur året om. Följde även med på ett par voltigetävlingar. Marika litade på mig och gav mig ansvar om hon skulle vara bortrest nån vecka, det var första gången jag fick pröva på flera dar i rad. Tyckte det var kul men det var alltid skönt när hon kom hem och jag kunde göra vad jag ville alla dar.

 

 
Läsandes på Lucas rygg

 

Några månader senare hade jag sörjt färdigt och åkte och provred en kallblodstravare i Väsby. Han hette Mårten och stod utåtahelvete långt ut i Väsby och bussarna gick sällan. Men hans ägare var så rolig & snäll och stallet fint och alla var så trevliga. Sen kom dock inte Mårten och jag överens. Det kanske hade gått annorlunda idag men då gick det inte alls och jag började ha ångest för att åka till stallet. Jag är ingen som ger upp lätt, Lucas högg efter mig 2 första månaderna (men sen aldrig mer). Men jag började bli spänd varje gång jag red och det blev en ond cirkel. Till slut i Februari 2009 repade jag mod att berätta det för Yanniqe som till min stora lättnad absolut förstod. Hon föreslog en annan häst i stallet men jag reste bort och blev lite sjuk så ungefär en månad senare ringde den hästens ägare och frågade om jag ville rida Rauen.

 

Jag känner att jag inte behöver skriva en femtisjuttielfte gång om hur Rauen och den instruerade tillridningen av honom förändrade hela mitt hästintresse men det gjorde det. Carina flyttade sommaren 2011 och tog såklart med Rauen, jag var lite halvt småansvarig eftersom hon flyttade först & Rauen sen men det blev ett lite knöligt slut. Jag älskar alla mina medryttarhästar men fick jag erbjudandet skulle jag köpa Rauen osedd, obesiktad & oavsett ålder idag. Okej, kanske inte riktigt, men ni fattar. När Carina flyttade tjivades Johanna & Anders om att jag skulle rida Valle & Honey och det var såklart väldigt fint betyg. Just då ville jag ha en häst som var så olik Rauen som möjligt så efter en provridning blev det Honey. Jag red Rauen, åkte til USA 2½ vecka, och när jag kom hem var Rauen borta och jag började direkt på Honey.

 

 Rauen busar på ridbanan tidig vinter 2011

 

Jag tror det var den vintern, nyår 2012, som jag frågade Johanna om jag kunde få en dag till. Resten av storyn vet ni. Bilkrash, Honey 1 dag i veckan, hittade herrHoney, red honom 3 dar + Honey 1, Honey ut på foder, bara herrHoney + heltid 1½ månad när Malin flyttade (märkte ni f ö hur bra jag höll mitt löfte om att aldrig rida en gravids häst igen? ;) puss!), sen Honey igen direkt eftersom hon kom hem.

 

Det som började med Rauen & lektionerna fortsatte från det att jag började rida Honey och sen red andra Honey. Johanna & Malin har gett mig jättemycket förtroende & frihet, bollat saker med mig istället för att säga åt mig (OBS nu menar jag inte att mina andra ägare har sagt åt mig, men jag var inte en person att bolla med då) och jag har lärt mig hela tiden, varje gång. Utan dom och att de släppt in mig & att jag fått vara med hade jag kanske inte vart där jag är idag.

 

Självklart har jag alltid vart intresserad, ambitös och kunnig i mindre eller större skala, men länge, länge levde jag under krav eller ursäkter som gjorde att det var omöjligt att ta det ett steg längre. För dålig lön. Ville själv inte ge tiden. Jag kan inte nog. Jag behöver inte kunna det för jag har ingen egen. Länge levde jag med småstadsdrömmen/hotet att "det är för dyrt i Stockholm och för långa avstånd, jag skulle bara kunna skaffa häst om jag hade egen gård och det kommer aldrig hända". Idag skulle jag ha råd rent tekniskt att ha egen (utan gård), men jag har inte råd pga andra anledningar. Tiden kan jag gärna ge. Och mitt hästintresse har aldrig någonsin vart större än det är idag. Ibland är det så mycket att jag tycker det är skönt att gå till jobbet så jag får tänka på något annat, eller så känner jag mig som 14 "för det kan inte vara normalt att tänka på häst såhär mycket". Jag blir otroligt glad åt att min egen utveckling tagit mig hit och att jag gjort det i vuxen ålder. Vad framtiden bär på får tiden utvisa. Just nu är jag otroligt glad åt att rida Honey på Runsa, och även om man ibland leker med tanken på egen är det dels inget som är aktuellt just nu, och dels kan det rent av göra mig ledsen att bolla med tanken på att inte rida Honey.

 

Det mesta är så bra just nu (även utanför stallet) och jag försöker bara njuta så mycket det går. Perfekt blir det aldrig & Murphys Lag säger att det inte kan vara så för evigt men just nu är det bra och jag njuter av det så mycket det bara går.

 

 Filifjonkan i februari 2012 <3

Massage

Igår blrev Honey kollad av en EQ som även var akupunktör, hon kollade Cyta som haft lite problem och även Honey. (Jag var inte med själv men har sett Instagrambild på Cytra & fått veta av Johanna :)) Honey har ju kännts jättefräsch senaste tiden, hon hade en släng runt jul i ryggen men har vart jättefin sen. Jag hade ju riduppehåll ett tag pga sjukdomen men Johanna red ju såklart då och jag märkte verkligen skillnad på henne när jag kunde rida igen, då orkade hon hålla traven lugn & fin. Och som sagt, jättefräsch allmänt. Trycker och klämmer nästan alltid för man vet aldrig på vintern men det har inte vart nåt och inga större knölar i ryggen. MEN hon brallade ordentligt i ridhuset i söndags som sagt och man vet ju aldrig. 
 
När Honey brallar är det svårt, det behöver inte betyda att nåt är dåligt som i ont nånstans utan det kan lika bara vara hennes otroliga stomanér som visar sig. Om en annan häst gör det är det kanske tecken på nåt men det finns ingen i vårt stall som skulle tycka det är konstigt att Honey brallar. Det är hennes grej, hon är extremt lätt i baken och hotar t ex  gärna andra hästar om man rider ut och de kommer för nära. Hon brallar när hon är glad och hon brallar när hon är sur. Man känner skillnad efter ett tag. Oftast beror det på att hon vill springa men inte får om hon blir sur. Då när hon sen får tex galoppera kan hon ibland nästan inte ta den för hon bockar så, det som att hon vill säga "MEN PUCKO det var ju det här jag ville tidigare!" och ska hämnas. Jag vet, hästar tänker inte så men det är så det känns. Men man vet ju aldrig. En dag kan ju brallen bero på att det gör ont och då är det svårt att känna skillnad. I söndags var det så uppenbart att hon inte ville ta galoppen och då är ju såklart första tanken - gör det ont?
 
Det var dock mycket goda nyheter! Honey hade en liten låsning höger bak uppe på rumpan, som var ett vanligt problem. (Då har hon dessutom tagit vä galopp så förmodligen har det inte gjort jätteont tänker jag utan att ha några muskelkunskaper) Hon hade fått stå med magnettäcke, trycktes lite på och fick akupunktur. Hon ska vila idag, skrittas imorgon, och på fredag ridas som vanligt, det enda hon sagt var att man kunde tänka på var att inte köra alldeles för mycket backträning. Det gjorde vi kanske lite extra i början men normalt gör vi inte det jätteofta mer än de naturliga backar vi har här, det går lite upp och ner överallt men få backar är branta. Så jag ska försöka känna om vänster funkar på fredag, tänker nog ta en Göranstorpare då så vi får lite naturlig bjudning & omtyckt väg. Förutsatt att underlaget är bra såklart men det har vart så varmt nu så snön & isen borde vara borta snart. EQ'n kommer tillbaka och gör en till behandling 4 mars sen också. Tycker verkligen det är jättebra, många väntar med EQ tills det finns ett problem men förebyggande och att fånga upp såna här saker släcker ju bränder innan det hinner bli nåt och man hinner fånga saker i tid. Och nu kan vi eliminera att hon inte vill ta galoppen för att det gör ont. Själv går jag på massage en halvtimme varannan vecka. Jag har inga smärtor men det är jättebra att bli genomklämd!

Konditionstisdag

Ni vet när man kommer till stallet inställd på dressyr och sen inser att hästen inte är det och man istället rider ut och tar ett konditionspass? 

Ja lite så var det för mig på gymet idag. Kom för tidigt och tänkte att jag skulle döda lite tid på löpbandet, och så ville jag testa löpappen C25K Run, och intervallpassade på löpbandet i 30 minuter. Efter det var jag ordentligt slut och insåg att jag inte skulle orka nån yoga och dessutom var helt nöjd. Så jag duschade, bastade & åkte hem. 

Jag har aldrig vart intresserad av löpning men 2012 när jag hade bil åkte jag alltid till SATS Väsby och sprang 45 minuter och plötsligt en dag ville jag inte sluta utan sprang 90! Jag får helt underbara endorfinkickar av att springa och är så glad att kunna göra det igen! Imorgon blir det vila och på torsdag ska jag (förhoppningsvis ;)) på ett pass som heter Yin-Yang och är en mix av yoga & Tai Chi.

Jag kommer fortsätta blogga om min personliga träning här för den är i högsta grad relevant för ridningen. Speciellt yoga & ridning är väldigt samspelt. Jag får t ex otroligt mycket bättre hållning om jag tränar yoga kontinuerligt och gissa om det är bra för ridningen..? :)
ps. Ett sista heja & lycka till till Malin som blir tvåbarnsmamma imorgon! <3 

Mysig måndag!

Trots tung söndag var jag ändå på bra humör när jag kom till stallet igår. Efter två tunga dar där hon inte haft särskilt kul (sur på killarna på lördag, stressigt ridhus på söndag och inget bensprattel alls förutom lite ridhusrally) tänkte jag att nu blir det ingen glad häst jag hämtar i hagen idag. Tur att hästar inte minns på samma sätt som vi för det var en JÄTTEGLAD tjej jag hämtade, öronen framåt hela tiden! Sen ville hon inte stå still inne men till hennes försvar var många i stallet och skulle förbi med hinkar & skottkärror. Detta till trots var det en av de bästa sadlingarna sedan hon kom hem igen.
 
Vi for ut samtidigt som Sudden & Cytra men de promererades pga isslask under (Sudden är barfota & Cytra halvt). Honey har dock broddar på alla 4 och trampade på bra så vi lämnade dom bakom oss. Hon hann inte riktigt reagera på att de inte följde med och sen blev hon nojig för en snöhög och glömde dom. Hon hade riktigt bra fäste på isslasket och var helt avslappnad. Där det var snö kunde vi trava, vi red mot vändplan men för några veckor sedan hittades där en död man i en bil (!) så jag blev snabbt mörkrädd och vände efter ca 100 meter av inbillande knakningar i skogen. Hemåt tog vi både trav & en liten med glad galopp där det var snö, och vi var båda väldigt glada & nöjda när vi kom hem.
 
Har fått låna Helenas Billy Allen-bett som jag skulle vilja testa på henne, det kan hon inte dra upp och tugga på och ska smaka gott och är ytterligare ett sånt bett som kräsna hästar brukar gilla men igår red vi på hacket då jag bara ville att hon skulle vara glad. Mycket nöjd tjej blev det också. Vi testar nog det bettet på fredag istället.
 
Fina gullungen <3
 
Stod mycket vettigt & tänkvärt i detta nummer.
Andra rubrikens artikel tänkte jag skriva ett inlägg om nån gång senare.
 
Nu ska jag på yoga! Tjing!

Trabträning

Ååååhhhhhh på tall om att Uppland/Västmanlandsdistriktet gör roliga saker.. De lade just upp massa roliga hopp- dressyr & trabträningar, de flesta runt Uppsala på t ex Jälla. Men, igen, meck och hyra vagn. Men det hade vart sååååå kul ju..
 
Svenska Ridtravarföreningens egna gren Trab [trabb] är en egen variant av Bruksridning och Trail. Den kan ridas i antingen lätt eller mer avancerad form. I den lätta klassen får det vara max 6 moment och max tio i den avancerade klassen. Trab är en tävlingsgren som är till för att stärka förtroendet mellan häst och ryttare och utveckla hästen finmotorik och därmed självkänsla.
 

Trab-reglementet är lite speciellt. Det innehåller två delar: Dels en bedömningsdel och dels själva Trab-momenten. I bedömningsdelen gör domaren en funktionskontroll och granskar skick på häst och utrustning samt hur ekipaget uppträder tillsammans inne på banan. Trab-momenten är olika typer av lydnads- och precisionshinder som häst och ryttare ska "forcera". Precis som vid bruksridning belastas ekipaget med straffpoäng vid misstag eller olydnad. 

 

Exempel på moment kan vara:

 • Uppstigning från pall, Hästen skall står helt stilla när ryttaren kliver upp från pall.
 • Presenning, Ekipaget skall kunna gå över en presenning som ligger ner på marken.
 • Manöver trångt utrymme, Hästen skall vända i en ruta ca 2.5x2.5 m utan att kliva utanför markeringarna.
 • Passage trångt utrymme, Ekipaget skall passera mellan två tätt stående föremål (tex tunnor).
 • Ryggning i vinkel, Ekipaget ska rygga in genom portöppningen och sedan rygga in i vinkeln, hela hästen ska vara inne i vinkelgången innan utridning påbörjas.
 • Grind, öppna en snörgring från hästens rygg
 • Flytta föremål, tex en tidning som plockas upp ur en brevlåda, slås upp och tittas i, lämnas sedan på anvisad plats.
 • Halt, halt över en bom visst antal sekunder
 • Lydnadshinder, kan variera in i det oändliga. Endast fantasin sätter gränser. Men man kan tex rida förbi fladdrande plastpåsar, ett uppfällt paraply, gå genom vattendrag, göra halt vid fladdrande plastremsor mm.
herrHoney på Trab på förra Rikset. Här var han tveksam till att sätta en hov på ett hinklock, gulle. :)

 

Avsikten med Trab är att alla ska kunna och våga vara med. Det viktiga är inte att hästen är dressyr- eller hoppstjärna, huvudsaken är att den mår bra, är glad och pigg och visar ett stort förtroende för sin ryttare. Nu kan man ju öva det hemma ändå, vi har många leksaker, men det är ju desto roligare om man är fler.

För övrigt..

..ska jag ÄNTLIGEN gå tillbaka till gymmet idag efter 2 månader jul & sjukdom! HURRA! Är så glad för det, SATS verkar ha gjort så många nya roliga klasser i början av året. Ska på yoga idag och en av de nya på torsdag, den heter Yin-Yang och är typ yoga + Tai Chi. har velat testa Tai Chi typ hur länge som helst så jag är jättespänd på den, två mitt jobb har testat den och tyckte det var bra. Ser fram emot att träna så jag orkar mer utmanande klasser också, som t ex Body Combat. Började länka klasser men min dator orkade inte med för att det var så många :) men jag tycker jättemycket verkar intressant nu! Nya, gamla favoriter som Shape & Sh'Bam och så gamla såna som jag alltid tänkt på men aldrig kommer iväg på (Kinesis & BodyBalance). Men det är bara köra!
 
Jag tränar för att må bra när jag blir äldre, gå ner i vikt, bli starkare (framför allt i ridningen), få snyggare armar & för att göra bra tider i de löptävlingar jag ska vara med i i vår (Vårruset + en 6km terränglöptävling som jag inte minns namnet på). Utan innebördes ordning, alla är lika viktiga. Nej den om att må bra när jag blir äldre är nog viktigast förresten. Vänta, ett mål till har jag! En gång när jag var i form började jag vara med i en utmaning som var 10 träningar (minst 40min) i veckan i 10 veckor. Det gick jättebra till en början men sen blev jag sjuk - men jag vill gärna göra det igen. En träning kan vara att rida el gå i 40 min men man ska komma upp lite i puls helt enkelt, behöver inte vara 10 styrkepass. Jo och utöver alla klasser tänker jag styrketräna också. Förresten, har jag berättat att de ska utöka dynet till 96 timmar och antalet veckodagar till 42? ;) Bara så jag skulle hinna med..
 
Men som bäst jag var i form var 2007-2008 då jag red Lucas 2 dar i veckan, cyklade till hans stall fram & tillbaka, han var en häst som man fick RIDA varje gång också + tränade 3-4 dar i veckan. Då hade jag nästan magrutor. Nu ser jag nästan gravid ut (ej överdrift). Men har jag vart där ska det gå att ta sig tillbaka!
 
 

Årsmöte!

Jag har försökt få tillhöra distrikt Upplands/Västmanland i Ridtravarförbundet då jag tycker att de gjorde lite roligare saker och framför allt gjorde saker lite oftare. Men tyvärr är det styrt av var man bor fick jag som svar när jag försökte "byta" från Stockholm (jag bor ju faktiskt i Upplands Väsby). Men nu ska det vara årsmöte för Stockholm så då tänker jag åka på det. Som jag har förstått det är majoriteten av Stockholms styrelse bosatta söder om stan så tävlingarna är oftast där, men det kan ju inte bli förändring om man inte gör sig till hörs så det ska jag. Sen hoppas jag det är nånstans man kan ta sig kommunalt för var det var inte utannonserat än men det är lör 15/2. Dessutom hoppas jag det är så jag hinner rida också men det började 13 och hur lång tid kan det ta. Borde gott & väl hinna med 17-bussen ut, får inte rida i dagsljus då men det får jag offra. 
 
Kollar man historisken har Stockholm mest gjort P&J/P&R utöver KM och då med L:C som lägsta klass i dressyr så frågan är om inte de är lite mer advanced skills. När jag var på medlemsträffen i U/V hörde jag att många där var yngre/hade mer oerfarna hästar så det verkar vara en skillnad där. Hoppningen har de haft rätt lågt i Stockholm men jag åker inte till Tungelsta för en P&J på 30cm, det är för dyrt om man ska hyra vagn & mecka med allt det. Men man får ju vara med på andra distrikts grejer med, enda är att man inte kan vinna i andra distrikts KM men den chansen är ju inte så stor ändå HAHA. :) Jag vill ju ha mer kurser och trab och grejs. Hmmm. Men vem vet, kanske finns nån mer ridtravare i Norrort som vill ha mer här. Det är ett litet förbund så jag kanske är lite för ivrig också men jag blir så avis när folk typ åker på kurser (som den som Elin var på, verkade suuuperintressant) som verkar bra och man ba: JAG VILL OCKSÅ. Alltså inte bara den men så många saker verkar ske bara inom stall och via bekantas bekanta och man får aldrig höra om dom förrän efter. Blir helt tokig när folk har haft sadelutprovningsclinic, alltså jag skulle kunna åka till Göteborg för det, VILL. Det var ju därför man gjorde payandride.se men det förutsätter ju att folk använder det också. Eller så är de intressanta föreläsningarna & kurserna på ställen där man måste ha bil och ja tack & hej då.
 
Vad tjurig jag lät nu men jag är ju bara avis :) Är jätteglad idag för jag & Honey har båda vart på jättebra humör. Skriver mer imorgon, nu måste jag äta.

Överanalysera mera

Igår gick det inget bra alls. Vi red till ridhuset med H/Sudden och F/Cytra via Gtorp och det var lite kladdigt trots smältväder så det blev lite styltigt och vi skrittade hela vägen dit. Hon var jättepigg och jag kände att hon ville springa så när vi kom fram var hon dels på tårna redan. Samtidigt är hon helt lugn och accepterande att gå in i ridhuset, när jag öppnar stora skjutdörren, öppnar ridhuset.. Sen bad jag Frida ta henne medans jag lyfte fram 8 travbommar och Frida sa att hon var spänd sen. Och det var hon. Hon går liksom inåtställd hela tiden, nästan överböjd, vill absolut inte gå i några spår i hörnen och var väldigt skuttig. Bommarna blev typ 95cm mellan för jag räknade lite fel (har mina skor som mått, de är 28cm så jag omvandlade till 30cm blabla) och hon tar ändå rätt stora steg för att vara så liten så jag tror 1,10 vore bäst för henne, detta blev lite trångt men det gick. HerrHoney var större men tog mindre steg (ååh Ponnyhästen <3) så där fick jag korta, haha.

Ja, det gick förutom att det inte gick alltså. Hon stannade upp mitt i i början, några gånger om jag klickade i takt med bommarna fick vi till fina serier men jag vet inte om hon blev osäker för att hon var okoncentrerad eller för att det var liiite för trångt, eller för många bommar. Serpentinade genom och gjorde halter och ryggade igenom och det gick bra men så fort vi gjorde nåt annat än att skritta blev det bara pannkaka. Eftersom underlaget ute vart så dåligt och det säkert kommer fortsatta vara det ville jag verkligen testa hö galopp och det gick inte så bra. Eller jo, det som gick bra var att hon FATTADE att jag ville ha höger galopp för hon bockade hejvilt första gången - hon ville inte sätta vä ben under. Jag tror hon bara är petig med sitt vita ben och hon har lite mugg där nu som hon inte vill att man ska pilla i så hon har kanske lite ont där. Sökte lite på att just sätta benet under sig och fatta galopp och många skriver just om att de inte orkar och då är det även hästar som är helt igång. Hon är ju inte 100% i form i vä galopp heller så det kanske inte är så konstigt att hon inte orkar helt. Och när hon är det kunde man jobba mer med mjukgörande skänkelvikn & öppna för att stärka ännu mer. Hon ska ha ut EQ imorgon och så planerar flera i stallet att ta ut tandläkare i Mars så det är bra! Finns säkert alltid nåt att hitta.

Jag pratade nog sönder stackars Frida & Helena med olika teorier igår men jag har ingen lust att upprepa dom i större utsträckning nu. Man kan analysera hur mycket som helst men till slut får man bara testa och utesluta. Jag fick till fattningen en gång och även om hon protesterar så är det ändå ett kvitto på att hon förstår vad jag vill. Sen får vi gå på varför hon protesterar och självklart kan det vara något i kroppen, så då är det super om hon kollas. Jag hoppas jag kan vara med när tandis är ute för jag har bara sett sånt på TV och bild och det vore så intressant att vara med. Sen om allt är bra tror jag främst på muskler. Varför hon är spänd där kan bero på mycket - sist jag var där var hon mycket mer ur form, igår hade jag nya bettet som hon tuggade på massor och bidrog till koncentrattionssvårigheterna (plus att jag blev stressad över det och det hjälpte ju inte heller). Man skulle kunna testa henne där på hack, testa henne där själv så hon inte blir distraherad, rida igenom henne i alla gångarter innan man kommer dit.. Ja massa grejer. Hon skyggar inte och går som sagt gärna in så jag vet inte om jag köper att hon är nervig för att det är ett helt nytt ställe för så stel var hon t ex inte i Sigtuna. Men det kan ju vara så. Jag backar helt enkelt några steg på mitt hopp om galopp just nu men tycker ändå att hon gjort framsteg. Jag var jättebesviken igår, varken på henne eller mig men det ledde nog till alla 1000 teorier. Men det känns lite bättre nu idag. Jag är ju verkligen en känslomänniska så jag blir helt förkrossad om det går dåligt och måste ofta backa iväg lite och lugna mig. Idag ska vi som sagt bara ta det lugnt, får väl se hur mycket det smält idag men jag är också lite mör efter gårdagen så det blir nog skönt.

 

 Inte helt avslappnad tjej i ridhuset.

Bra grej

En av de sakerna som var bra igår var att vi två gånger fick skiljas från Cytra & Suden som vi red med, hon trixade men det gick bra båda gångerna. Jättebra miljöträning. Var så besviken efter igår att jag knappt ens sett det om Helena inte berömt mig efter första gången.

Första gången vi red till ridhuset red vi inte genom stallets innergård utan på en väg sidan av. Jag trodde vi skulle ta den idag med och drev Honey dit. Hon hade reagerat på deras skylt och så skramlade nån med en kedja vid en hage så hon var lite tveksam att gå in på deras parkering öht redan. Sen ville jag att hon skulle gå ner vid sidan av ridhuset där vi red förra gången och såg inte att Sudden & Cytra inte var med, så när hon började rygga röt jag till och så gick hon ner. Först då såg jag att de tog en annan väg men då gick hon och då var jag extra nöjd för att hon gick ner en egen väg på okänd mark.

Sen när vi red hem red vi efter Runsavägen för det var lättare för Sudden som var barfota och Honey hade också vart lite styltig när vi red dit via Gtorp. Hon var dock jättestressad & tjafsig med bettet så jag ville dels inte behöva sitta och hålla henne hela vägen hem och dels ville jag lugna henne för det brukar gå fort på vägen även när hon inte är stressad. Så när vi kom till Manilla sa jag att jag skulle ta den hem och de andra fortsatte vägen. Då var hon redan så uppstissad att hon knappt märkte att de försvann, dock hörde hon dom på asfalten och gick och lyssnade. Efter ett tag knixade hon till i ett krumbuktsprång men det var "det värsta", sen gick hon stigen hem. Först gick det fort men hon stannade och fick äta lite blåbärsris och efter det gick det sansat hem. Hon blev lite het igen på Gtorp, hade jag gett galoppskänkel hade hon exploderat så jag fick hålla henne lite där men hon kändes ändå lite bättre. 

Så det gick bra. Det mindre bra kommer jag överanalysera ikväll, men man ska ta vara på det bra också och trots krångel fick hon öva på att skiljas och det gick bra. Ikväll ska vi bara ta det lugnt. I fredags galopperade vi en hel del, i lördags tungt skrittpass, igår ordentligt ridhuspass inkl skritt till & från = ca 3h. Underlaget får avgöra om det blir mer än skritt men målet idag är nog bara att hon ska ha kul för hon var surig i lördags & ingen av oss hade kul igår så idag blir det inga krav.I lördags

I lördags orkade jag inte skriva men igår lät jag medvetet bli för att jag var så besviken. Detta skrivs på min iPhone så jag orkar inte ens börja om detta, skriver förmodligen ikväll.

Istället kan jag snabbt skriva att allt gick bra i lördags även om det inte blev några galoppfattningar utan bara skritt eftersom det var plusgrader och bajskladdigt = styltor. Vi red varggropen - lilla klätterbacken upp från vägen mot vändplan - skogen - Göranstorpsvägen upp - skogen - Göranstorp hem (men då ledde jag). Vi var nog ute 2h och hon var ändå svettig när vi kom hem så det var nog tungt i blötsnön. Red med Josephine & Helena så hon var surig på Sudden & Grann men allt gick bra.Rid för Seattle & Savannah!

Nästa söndag planerar jag att vi ska rida våran längsta ridtur. Den går runt Oxundasjön och jag räknade just ut att den är 16,7 km lång. Det är min favorittur, men det är inte därför jag tänker rida den på söndag. På söndag ska jag rida den för Seattle & Savannah.
 
Seattle & Savannah är två 5-åriga flickor. De har aldrig träffats men har båda i hela sina liv levt med två ovanliga och obotliga sjukdomar; Mitochondrial Disease och Transverse Myelitis. Jag försökte översätta dom men det var svårt att hitta svenska namn, för det är väldigt ovanliga sjukdomar. Flickorna har kämpat i detta ofattbart länge och trots domar från läkare om att aldrig kunna gå, så kan de gå. De är otroligt starka, och fastän de aldrig träffats (en bor i USA, en bor i Kanada) ser dom sig själva som bästa vänner. Samtidigt slåss deras föräldrar för att ha råd att betala sjukhusräkningar; i USA täcker inte försäkringarna och men även i Kanada som har ett likande sjukvårdsystem som oss finns det fortfarande saker som måste betalas, för tusentals dollar. Just nu pågår en insamling till dessa två flickor. Savannah behöver luft för att kunna andas på natten. Det kan man får för den gulliga prislappen $20.000 dollar. Seattle behöver desperat en ny rullstol. Vill ni läsa mer om detta eller skänka pengar (även om det bara är en dollar!) kan ni göra det här.
 
Jag vill dock inte främst be er skänka pengar, utan att rida. Seattle & Savannah är bästa vänner, som aldrig träffats. Deras familjer och vänner som kämpar för dom vill väldigt gärna att de ska få träffas, och även sprida information om dessa sjukdomar som inte många känner till. För att slå två flugor i en smäll skulle de gärna vilja att detta sker i Ellen DeGeneres tv-show The Ellen Show. Kommande helgen, 8-9 februari, kommer folk världen över att gå, cykla, ro, paddla, rida, helt enkelt transportera sig lika långt som det är från båda flickornas hem till tv-studion där Ellen Show sänds. Det är totalt 6059km. Alla som gör detta kommer att twittra eller skriva på Facebook till The Ellen Show hur långt dom rest åt flickorna. Målet är självklart att detta ska få så mycket uppmärksamhet så flickornas dröm kan gå i uppfyllelse och de kan träffas.
 
Jag hoppas att fler personer i Sverige vill göra detta. Ni har säkert tänkt rida i helgen i allafall. Detta kräver alltså extremt lite av er, allt ni behöver göra är att rida och sen berätta hur långt ni red. Ni får mer information om eventet på deras Facebookgrupp. Och om ni inte kan rida den dan kanske ni kan gå? Till sist, om inget annat i min text fångat er, så skulle jag vilja be att ni offrar 8 minuter av ert liv för att se denna video där min favoritskådespelerska Leah Cairns berättar mer om tjejerna, vad de utstår och vad man vill åstakomma. 
 
 

De värsta och de bästa.

Det har gått så fort. Snart har jag vart tillbaka på Runsa 3 månader och det känns som att jag aldrig vart borta och jättelänge sen herrHoney flyttade. Men samtidigt är det så annorlunda nu och nästan som att hon är helt ny fastän ändå inte.. :) Johanna lade upp en jättefin bild på sig & Honey häromdan och hon var så gullig på den så jag blev nästan tårögd. Tänk att jag får rida henne. Jag är så glad att jag får det.
 
Helena & jag pratade idag om att det är så bra stämning i stallet. Alla är så trevliga och det är så lätt. Vi hjälper & tar hand om varandra och då kommer man lätt in på exempel när det inte är så. Det är bloggbråk mellan Tyra Sjöstedt & Kristina Warg som står i varsin ände och Tyra tycker att hästmänniskor är så dumma och Kristina tycker att ingen är som Tyra skriver, ingen tänker nånsin en ond tanke på en tävling. Tyra lägger ofta upp saker på sin blogg som blir stora grejer och drar mycket trafik & därmed pengar till Tyra. Jag kollade in det nu men är glad att jag slutat läsa (tack för inspirationen till det Elin) för allt känns ändå som lögn och man vet inte vad som stämmer och vad som är där för att skapa trafik. Ang debatten tycker jag ingen av dom har rätt, inget är så svart eller vitt.
 
Jag har blivit jävligt tråkigt behandlad som medryttare. Folk har i nästan alla stall (t o m nån i Runsa, fast ingen som står där nu) inte tyckt att jag är värd att lära känna, för att jag bara är där ibland & inte har nån egen häst. Jag har stått i andra stall där hästägarna frågat mig om råd för att de knappt kan häst, men deras ord är mer värda i viktiga även om de inte har nån åsikt, för att deras namn står på namnskylten. Jag tror de flesta har skräckhistorier. Och solskenshistorier. Och stall de trivts helt OK i men som inte vart rätt. Men det är en av de stora anledningarna till att jag trivs på Runsa, även om det inte heller är ett perfekt stall och det är hopplöst när vädret är emot en. Jag orkar verkligen inte med sånt där drama, i synnerhet när det kommer från vuxna människor. Jag känner såhär att det viktiga är att hitta ett ställe både häst & ryttare trivs i. Jag skulle aldrig vilja stå i ett stall där folk har fördomar om travare. För inte så länge sen postade Ponnysanning till ett blogginlägg som handlade om rasism mot islandshästar och det man fick höra då är precis lika dumt som det ridtravarryttare får höra. Du rider inte på riktig häst, du rider islandshäst etc.
 
Och jag är inte ens intresserad av att diskutera med sådana människor. Jag tänker inte utsätta mig för det. Det är precis som med vanliga vänner, är man inte intresserad av att vara vän med mig är jag inte intresserad av att vara vän med den heller. Och om nån tjafsar går jag hellre iväg än tar bråk när det inte behövs (obs är ej konflikträdd, hade jag häst och folk i stallet betedde sig mot min medryttare som folk betett sig mot mig skulle jag ryta ifrån. Och detta är ingen diss till tidigare ägare, de visste inte om det/var lika ogillade pga hade bruksnordis och inte halvblod). Hemligheten är helt enkelt, som vanligt, att bara utsätta sig för bra folk och inte utsätta sig för de dåliga, i den mån det är möjligt. Jag är så glad att jag rider i ett bra stall, där jag blir dömd för vem jag är och hur jag rider, och inte för om mitt namn står på en namnskylt eller ej.
 
 
 
Imorgon ska jag & Helena & Frida till Hööks och sen ridhusa! Jag hoppas kunna lägga upp massa travbommar men ifall det inte går ska jag nu dyka ner i min nya övningsbok och hitta en plan B!

Neeeeejjjjjj

Just nu är jag arg för att det ska vara plusgrader HELA VECKAN, dygnet runt. Faaaan! Vi har så lite snö så allt kommer försvinna = det kommer bli lerigt igen = muggmuggmugg. Hon har inte ens blivit av med all mugg än trots att det vart -5 hela Januari, det är en liten liten skorpa som sitter kvar än trots Salsyvase. Morr. Antingen vill jag att det ska komma en meter snö eller att det blir SÅ varmt att det torkar upp så hagen inte ser ut som Roskildefestivalen. Dessutom hatar hon att gå i leran och jag tror hon spänner sig i ryggen då. Känns inte som att nåt av de två alternativen kommer hända dock. Jaha. Ett under är ju (peppar peppar) att hennes mugg aldrig blir mer än mugg, i synnerhet i år när det vart så superlerigt länge. Jaja. Sitter här i stallkläderna och har ätit frukost, ska snart till stallet och öva högergalopp med Helena. Känner att jag redan nu försöker lägga vikt på vänster sittben HAHA. :)
 
Imorgon blir det ridhus. Testade f ö deltat på sadeln men det blev för litet, hade kanske funkat om man gjorde extra hål men det känns onödigt. Ska testa med nån gammal snokrem el hackremmen vi inte använder idag.
 
Åh jag är helt pirrig idag. Hoppas det släpper när jag kommer till stallet för pirrig = spänd. Bra att Helena ska med, tror det kommer släppa lite pga det, hade nog vart värre om jag var själv. Men är ändå lugn över det, går det så går det och går det inte får vi fortsätta jobba och hitta lösningar. Men nu är min målbild helt ändrad. Riks i år vore jättekul men prio 1 är högergaloppen. OM det inte skulle funka och OM vi måste vänta till våren har jag hört bra om att ta fattning över bom i hörn + alltid ta fattningen på samma ställe tills hästen fattar. Rom byggdes inte på en dag men fan om detta inte kommer till 2014.

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0