Släktforskning

Åh jag föll ner i hästsläktträdshålet. Livsfarligt, är som Wikipedia. Älskar travsport.se.
 
 
Här filifjonk. Konstig vinkel här, hennes huvud ser gigantiskt ut.. 
Är propotionerligt normalt ;)
 
 
 
"Livsfarliga" pappa Wall Street Banker. Ändå ser jag nåt av Honey bakom Hannibal Lecter-masken här. Han började som tvååring och var en segermaskin då med sju vinster på 13 starter. Han sprang totalt in 2.081.838 kr via tio vinster på 33 starter och blev därefter en framgångsrik avelshäst. Enligt en sida jag hittade finns det 342 svenska avkommor. Bäst av dom var Bambino Banker, som fick ett tråkigt slut på travkarriären. Honeys danska halvbror Jewish Banker blev såld som avelshäst i Ryssland runt nyår. WSB är 26 i år och senast noterat om honom var han i Ungern för avel.
 
 
 
WSB's pappa Baltic Speed. Som 2-åring startade han 19 gånger och vann 12 av dessa. Som 3-åring vann han bl.a. American-National, Breeders Crown, World Trotting Derby, Yonkers Trot och var tvåa i Dexter Cup och trea i Colonial Trot och i Stanley Dancer Trot. Som 3-åring tjänade han $1,062,611 och blev en lyckad avelshäst.
 
 
 
BS's pappa Speedy Somolli satte världsrekord och han erhöll beundran från alla som såg honom tävla. Mellan två- och treårssäsongen blev hingsten syndikerad för $2 miljoner och sedan segrade han i Hambletonian och Yonkers Futurity, dessutom satte han flera världsrekord under treåringssäsongen. Precis som hans barnbarnsbarn är, var Speedy Somolli var en liten och kompakt travare. Och ser ni att hans vänster bak har en klar vit kota? Just Speedy Somolli tycker jag ser mest lik ut Honey.
 
 
 SS's pappa Speedy Crown är en av världens bästa avelshingstar igenom alla tider. Han fick över 2 200 avkommor och blev far till tre Hambletonian vinnare. som travare vann han Hambletonian Stakes i raka heat, och blev vald som årets 3-åring i USA. Han satte världsrekord som 4-åring. Vissa säger att det är Speedy Crown som skapat dagens moderna travare.
 
 
 
SC's pappa Speedy Scot var känd för att spring med tungan ute. Precis som hans barnbarns barnbarn WSB, var han känd för att ha lite humör. Han är född 1960 så det finns inte jättemycket info om honom men han anses ha vart en av de mest kraftfulla travare som någonsin funnits. Han hade ingen bra aktion då han var väl rund i framsteget och han var heller inte någon linjegångare då hans aktion var bred när han arbetade sig framåt på banorna. Det som fattades på honom vad det gällde grace och precision hämtade han mer än väl in på sin styrka och kraftfullhet.
 
 
OBS: Mesta infon är hämtad från andra sidor på internet så reservationer för fel.

Note to self

Hej Ann!
Om du läser detta så har du nån gång i framtiden bestämt dig för att tävla en dressyrtävling utanför en Pay & Ride eller utanför Ridtravarförbundets regi. Du borde inte göra det här. Här är exemplet på varför.
 
Hejdå // Ann (2014)
 


SNARK PÅ ÜBERKONSERVATIVA DRESSYRDOMARE!

Det här är nog så nära himlen som vi kommer nå

Jag växte upp i en liten by som heter Bensbyn, där bodde jag från att jag var tre tills jag fick ut femman. När jag var liten var det viktigt att kunna 1: höger, vänster, 2: man får inte gå över stora vägen utan att se sig om noga och 3: vår by är anrik och nämns tillbaka till 1400-talet och härifrån kom Erik Benzelius d.ä. som blev ärkebiskop. I missionshuset vid skolan sitter till denna dag en tavla över den unge Erik som missionerar för sina får. Det är nån sån känd story. Detta vet man om man kommer från Bensbyn. Iallafall på min tid. Enligt wikipedia bodde det 329 personer i Bensbyn 1990. 2010 var det 440. Alla känner alla. Hämta morgontidingen i morgonrocken, alla vet om det till lunch.
 
 
Här växte jag upp, i huset med rosa markeringen där det står "a".
Den gulmarkerade byggnaden med x, där lärde jag mig rida. 50 meter hemifrån.
 
 
Här lärde jag mig av de äldre tjejerna som absolut inte curlade med mig alls.
Kom jag inte och red när jag skulle blev jag utskälld. Kanske därför jag är den medryttare jag är idag.
 
 
1995 blev jag medryttare första gången. Ragge stod i ett stall "långt" bort.
1,3 km från mitt hem. Fruktansvärt vad långt det var!
 
 
Det kanske inte var så konstigt att jag länge, länge, även efter jag flyttat till Stockholm levde med idén att jag aldrig skulle kunna ha häst, för för det måste man ha egen gård eller bo nära en. Och till egen gård kommer jag aldrig flytta för jag avskydde att bo i Bensbyn. Alla känner alla och aldrig får man vara ifred. Stockholm ska det va! Sen hade jag länge extremt låginkomstbringande jobb. Hade jag råd att köpa en ny DVD-box i månaden var jag nöjd, och det var lyx.
 
Idag har jag väl insett att i ett vettigt kollektivstall i Stockholm går det att ha råd med en häst på en normallön. Man kanske inte måste ha en egen gård. Man måste bara vilja ge tiden och uppfoffra det andra. Sen är jag dock inte exakt som då, i alla andra fall heller. Förr kunde jag aldrig tänka mig att flytta från Stockholm. Det skulle jag kunna idag. Aldrig till Luleå eller Norrland igen. Kanske inte till Bromölla heller. Men Malmö, absolut. Nånstans utanför Göteborg? Varför inte?
 
Obs: Jag har inga planer på att flytta. Men saker ändras. Jag som aldrig skulle flytta från stan skulle gärna bo på en gård idag. Helst en hästgård. Sen är det bara det där att jag knappt kan sköta en uteplats, let alone en hel gård. (Då ignorerar vi det faktum att jag aldrig nånsin skulle ha RÅD med en hel gård själv ens om jag kunde ta hand om den) Men jag skulle ändå vilja ha en. Nåt Tobbe Larsson-liknande. Skåne hade funkat så det länge det finns en vettig stad i närheten och helst en flygplats relativt nära. Men det kommer aldrig hända. Om inte "Hästtokig stadsbrutta söker bonde" blir en dokusåpa.
 
Tänk om man kunde bo i ett hästkollektiv. Att man var flera personer som delade på en gård, kanske i ett hus, kanske i flera. Tänk om man kunde hitta några icke-galningar att göra det med. Fast i dagens parsamhälle sker det nog aldrig, folk är för två och två och par och par. Singlarna får inga hästgårdar. Och ska man bo ihop ska det funka. Men drömma går ju!
 
En stor gård. Jag kan absolut sköta hushållssysslor och självklart stall om du plöjer upp sommarbetet och harvar ridbanan. Det kanske finns en bra hundgård så man kan ha hund fastän man har 8-17-jobb. Och katter, många. En gårdsshettis. Stora kuperade vinter- & sommarhagar. Det kanske både finns lösdrift och stall. En rundkorall och en rolig hinderpark till utebanan. Vi kanske drömmer om ett isolerat ridhus och kanske är det inte helt orimligt att det sker, om nåt år. Vettiga människor på gården som man blir glad av. Man kan gå till sin del av gården/sitt hus om man vill vara själv. Nån tar ändå hand om en och ens häst om man får influensa. Alltså, SÅ tokigt är det väl inte? Så ouppnåbart tycker jag inte det skulle vara. Jag tror det skulle gå om ett gäng bara satte sig fan på det. Det vore ju ca det bästa ever.

Från i lördags


- FNORK. Hestätande silageplast 3 o'clock!

Första varggropen på väldigt länge!

Igår när jag kom till stallet stod det på tavlan att om jag ville ha sällis så stod Helena & Sudden vid vattnet. Bytte om och tog henne direkt, sen gick vi ut genom den nedre grinden, över en stupränna ("Jaha Jaja OK då" sa hon bara) och sen till dom och även Åsa & Ingra. Frida hade medryttarspekulant på besök och lånade Ingra för skrittur, Helena & jag gick sen halva varggropen med Sudden & Honey. Vet inte om Johanna gjort det, men jag har inte gått med henne på ojämn mark innan utan bara rak väg. Hon har gått en annan stig, men den är mer platt. Men nu börjar det ju gå åt rätt håll så vi gick, och det gick jättebra.

På ett par tre ställen är det väldigt ojämnt men hon kan vägen och jag sa nog både med kroppsspråk och röst att hon skulle ta det försiktigt och det gjorde hon! Den stigen har en kort bredare, plattare sträcka vid Mälaren och där travade/sprang vi lite. Hon lyssnade jättebra på mig, jag sa vara lågt "whoa-whoa" och då saktade hon av lite för att vara mer jämn med söliga människan.


Dessutom märktes det hur kul hon tyckte det var! Öronen framåt och tittade runt sig, inte så att hon var tittig men uppmärksam och nyfiken. Jättekul, måste vara skönt för henne med andra vägar med.

Oförändrat läge i benen - man känner ingen skillnad i hov eller senor. Det enda som är varmt är småsåren och det är ju fullt normalt. Pigg och glad tjej. Hon hade kunnat springa mer idag. Lovande efter dryga tre dar i stora hagen! :)

Bitterljuv post

Ja idag kom den, det otroligt snygga handmålade schabraket som jag beställt från USA och som skulle vara perfekt att ha på en häst som heter Honey Bird Twitter;
 
 
Tjejen som handmålar schabrak hade detta mönster uppe i sin Etsy-shop tidigare (den finns inte där nu) och jag mailade henne i början av Februari för att fråga om hon ändå kunde göra detta, det hade vart så fint för dressyren tänkte jag. Jo det kunde hon. Och sen när Honey blev sjuk kunde jag ju inte dra mig ur beställningen så jag fick det idag.
 
(Jag fick vänta att betala eftersom jag var pank och sen skickades det till min kompis Aaron som sen skickade det till mig, även om det blev bökigt och tog lång tid var det billigast så).
 
Oh så fint det är. Men det kommer kanske fler tillfällen att använda det. :)

Puuuuh!

Är så fruuuuuuktansvärt trött idag så jag nästan ser i kors. Håller på med ett projekt på jobbet så det är 100% fokus på det vissa dar just nu, och det är kul och bra, men man är slaktad i slutet av dagen. Då är det skönt att jag ska till stallet idag! Ska ha såna dar tis/ons med, men imorgon ska jag på yoga och på onsdag ska jag ha Honey lite extra! :)

Jag har henne normalt måndag fredag lördag och det är perfekt för mig - måndagar kan ju vara tuffa oavsett om det vart bra eller dålig dag så då är det skönt med stall, fredag är perfekt start på helgen (igen, oavsett om veckan vart bra el dålig). Visst missar man en del AW:s men jag vill sällan lägga pengar på alkohol och har sen länge tappat mitt behov av att "bli fuuuuuuull!" - tant åker mycket hellre till hest. Och en helgdag är skönt för då blir det dagtid (= enda dan i dagsljus på vintern!). Mkt bra!

Sen gillar jag inte att hålla på byta dar eller avsäga mig mina dagar. Det har aldrig vart ett problem för Johanna när jag behöver göra det men gör jag det vill jag kunna säga till i tid för nåt planerat, inte bara för att nån kommit på på torsdag em att det ska vara AW dan efter. Nån gång kan man göra det absolut men det är oseriöst att göra det för mycket tycker jag, och jag blir själv förvirrad av att hålla på att byta så mkt.

Lat i helgen: När det blev varmt på promenaden fick hon bära min tröja ;)

Har så sjukt lågt blodsocker nu, helt yr! Hann inte köpa nåt att äta innan tåget gick men förhoppningsvis hinner jag köpa nåt innan stallbussen går.

I need it because of reasons

Har värsta städmanin denna helg! Det händer typ aldrig så jag vågar inte gå ifrån den för länge ifall jag slutar ;) Våren börjar komma, kanske därför? Snart är det Maj och jag ska göra det enda jag ska göra i sommar; åka till Oslo och Köpenhamn och se Kent. Ska till Göteborg 1 juni också och sen spelar de i Stockholm men det mesta av det är betalt, det är bara mat & hotell kvar (samt en av Göteborgsresorna). Så förhoppningsvis kan jag lägga undan första summan till bil nästa lön, för något annat ska jag inte göra i sommar just därför. Det gäller bara att hålla sig från allt sånt där som man vill ha men inte behöver. För bil behöver jag. 
 
Lami-cells Elite V-air hjälm med swarovskikristalller behöver jag inte nånstans.
Men oj vad fin den är.
 
 
 
Rosa ridbyxor med gulddetaljer från Glöckler behöver jag inte heller.
Men OJ vad jag vill ha dom. Det verkligen skriker Ann om dom, gör det inte?
 
 
 
Coola benskydd behöver man inte om man inte har en egen häst.
Men man kan ändå vilja ha dom.
 
 
 
Bucas zebratäcke behöver man heller inte utan häst. Och kanske inte ens med om de inte lider.
Men alltså attans vad det aldrig slutar vara snyggt.
 

Härlig lördagsmorgon

Vaknade igår av att Helena SMS:ade och frågade om jag skulle med ut och ge morgon. Ja svarade jag och flög upp och fixade i orndning mig. Men ingen Helena hörde av sig sen. Till slut antog jag att hon glömt mig i morgontrötthet och tog bussen ut istället. Det visade sig sen dock att mitt ja-sms inte kommit fram. Sånt som händer. :)
 
Började med frukost i stallet (eftersom jag inte åt nån hemma) och sen fix. Jättevarmt och skönt idag. När jag skulle ta in henne gick jag in i hagen och jag gick och såg ner i marken, när jag såg upp hon gåendes med spetsade öron. Jag vet inte om hon kanske skulle till vattnet eller om hon kom till mig men när jag såg upp stannade hon. Jag stannade också och ropade på henne och lockade. Efter en kort stund lämnade hon dom andra och kom fram till mig. Fina pluttan! <3 Sen var hon dock inte så pigg på att gå nånstans, varje gång jag tycke vi skulle gå stod hon bara still med spetsade öron och bara "mysa mera?" :) Fick med mig henne ner runt huset istället, där stannade hon också så vi gick ner lite till och sen upp till grinden.
 
I stallet kliade det på ryggen, HELA ryggen, på ryggraden och längs med. Benen var fina (tror fredagens spring var mest nyhetens behag, förhoppningsvis håller hon sig lugn nu) så jag tänkte testa rida igen. När jag stod på stocken och lade handen på manken var hon lite sur, jag kände och klämde men hon var inte öm så jag hoppade upp ändå. När hon är normalt frisk kan hon också sura när man ska hoppa upp barbacka eftersom det inte är hennes favvogrej. Då som nu så glömde hon allt så fort jag var på ryggen, och så knatade vi på. Vi red mot Vändplan idag, jag red till galoppbacken och hoppade av där och så gick jag sen till Vändplan och hem. Härlig dag härlig häst. Hon känns verkligen frisk nu, hon känns som vanligt!
 
 
Rida två dar i rad, när gjorde jag det sist.
(Även om det bara är lite men det är allt som behövs <3)
 
Känns helt overkligt att hon skulle vara frisk nu, peppar peppar att hon håller. När vi var nästan hemma idag blev hon plötsligt rädd för nåt och hoppade till och sen var hon typ blockhalt på höger bak! Hon stödde sig bara på hovspetsen när hon gick. Fick nästan hjärtattack och gick runt henne för att kolla benet men såg inget. Bad henne ta ett par steg till och då var hon plötsligt OK igen. Och inget mer sen, så förmodligen gick hon väl bara på nån vass sten eller nåt. Knashäst, höll på dö..

Snygg

Hon börjar bli ordentligt apelkastad på vänster sida nu! Mindre på höger.
Visst ser hon ändå rätt OK ut för att bara ha stått/promenerats i 7 veckor?Bästa fredagen i år

Igår fick jag SMS av Johanna att hon skulle släppa Honey i stora hagen på em, och sen en video på en springglad tjej. :) Det hade vart lite race men sen hade hon lugnat sig. Jag funderade på om jag ens skulle få tag i henne nu när hon säkert var glad i att vara i hagen igen. När jag kom såg hon mig och började vandra lite så jag gick inte till henne utan hälsade lite på dom andra och satte mig sen på en sten nära henne. Då kom hon nyfiket fram och fick lite godis och efter ett tag tog hon grimman och följde med utan bekymmer. Kände på benen då och de kändes bra, och efter en stund inne kändes de också bra. De är så jämna nu att det inte går att känna skillnad, enda hon är aaaningen varmare på är småsåren hon fick på benen när hon stack. 
 
Det var löning, fredag, sol & varmt och jag bara: jag testar. Och så fick jag sitta på henne för första gången sedan 8 mars. Började nästan gråta. Åh vad underbart. Först gick vi upp och pratade med Åsa & Linda som just kommit tillbaka, sen när vi skulle gå blev hon sur och började till och med kaxa sig mot Ingra! Men vi kom iväg bra och red mot Rosendal. Jag åkte bara, satt bara och försökte ha så lite inverkan som möjligt. Hon snubblade nån gång men jag tror det beror på att den vägen blivit lite stenigare efter att ha blivit upplöjd.
 
 
Världens bästa utsikt! <3
 
När vi kom till backen vid skogsbrynet hoppade jag av och så gick vi till bommen och hem. Lycklig tjej! Hon går jättefint nu, hon känns superfräsch. Håller hon närmsta dagarna är det nästan så man skulle kunna friskförklara henne nu! Åh! <3

Plötsligt händer det

Idag har jag suttit på den vackraste tjejen i världen. <3
Mer imorgon. :)
 
 
Snygg i gult! Snygg i allmänhet.
Lilla billighetsaraben. <3

En gång hästtjej..

"Vad skulle du göra, om du kunde vara var som helst och göra vad som helst just nu?" frågade en kollega.

Shoppa i New York, bada i Västindien, bestiga ett berg?

"Helst skulle jag vilja att Honey var frisk så vi kunde rida ut i alla gångarter", sa jag "Men ska jag gå efter just nu.. Så vill jag vara i stallet. Jag vill alltid vara i stallet."

Nörd störd överkörd :)


"There is something about the outside of a horse that is good for the inside of a man", som Winston Churchill sa. 

Saknade pållar!

Om jag tänker på mina gamla medisar så finns det nästan alltid nåt jag saknar med dom
 
  • Jag saknar att köra Ragge. Han var en jätterolig häst att hoppa och rida med men han är nästan den enda jag kört och mina starkaste minnen med honom är när vi stod i Norlins stall, då körde jag rätt mycket.
  • Broke var en väldigt rolig häst, över huvudtaget. Han var lite pillrig och busig fastän han var rätt gammal, tror han var 21 när jag red honom.
  • Lucas var bruksnordis och väldigt seg normalt, han var en häst man fick rida från stopp till start. Trav var hans värsta gångart men galopp gillade han. Ibland fick han ryck och buståg (även han trots att han var gammal), bl a sista gången jag red så red jag barbacka och barfota och bara myste. När vi nästan var hemma red vi längs med en nyklippt stubbåker och jag tänkte att ”gud vad kul det hade vart med en galopp över den”. Jag gav inga hjälper alls, men Lucas bara stack ut på den och började galoppera, det var som att han läst mina tankar och känt samma sak! Och han var INTE en häst som gick snabbare än skritt normalt och stack inte när han kände en. Jag saknar också att ligga på hans rygg och läsa, eller rida honom till hagen. Han är till denna dag den häst jag litat mest på.
  • Mårten och jag kom aldrig nära varann och jag red honom så kort tid, men innan vi började bli osams var han en rolig härlig häst att galoppera på. Fullt ös medvetslös :)
  • Jag saknar allt med Rauen, så det finns inget klart förstaval. Han är så speciell för mig. Jag saknar mycket hur han var innan han fick ryggont. Man kunde rida ut och galoppera 4 pers och han kunde lugnt lämna de andra framför sig och ta det lugnare om man bad. Jag saknar hans fjantiga sätt att mysa, han gillade att stå och gosa nära – men bara om det bara var vi två. Kom nån in i stallet när vi myste slutade han genast. Gullpojken.
  • HerrHoney var också en rolig farbror. På ett lite obeskrivbart sätt. Jag saknar när man red Honey och han blev så GLAD att man galopperade. Då krumbuktade han så gulligt med frambenen, han nästan bockade fast det var inte en bock utan han liksom bara slängde runt med frambenen. Det var så gulligt och jag började alltid skratta så när han gjorde det. Skrattar också nästan alltid när tjejHoney brallar. Ibland blir jag arg om hon är fjantig och gör det för att hon tycker det går för långsamt men glädjebrallar gör mig bara fnissig.

Som tur är behöver jag inte sakna Honey nåt mer. <3 Pluttan! Hon ska få testa gå ut i stora hagen i em och om det funkar ska hon få stå kvar där. Hoppas! Men det borde funka nu.

 

 Jag & Lucas

Styrke + bollträning

Tränade idag, har haft två mastiga dagar så igår orkade jag bara inte men idag så! Styrketränade och tränade även lite bollövningar från boken Fitness för ryttare som jag fick i julklapp. Efter styrketräningen kändes övningarna nästan lite tama men de flesta var roliga och bra. Ska även träna på söndag i Märsta, är i kö till en varm klass (som utförs i 38 graders värme) och kommer jag inte in på den kör jag styrke igen. Eller ev efter om man pallar det.
 
Så glad att jag kommit igång med styrketräningen. Gör framsteg i vikter redan men det syns inte så mycket än. Men jag vet att det tar tid, det är OK.
 
 
 
Blev på Hötorget idag eftersom en kollega skulle dit på spinningklass
 
 
Några av övningarna. Jag är stelare att vrida mig åt höger än vänster så de översta övningarna är bra. I den första ska man tänka på att hålla sittbenen jämna. Den liggande med bollen mellan vaderna var svårare än jag trodde och gav en del. Den i högra hörnet var skitsvår och blev vinglig! :)
 
Imorgon stall! Wiii! :)

Grenar

Som jag tidigare nämnt fastnar jag aldrig för någon gren enbart, däremot tycker jag nästan alla verkar intressanta och tycker alla har något intressant i sig.
 
Hoppning
Som så många andra ridskoleungar har detta en gång vart min favvogren. Jag ville aldrig elithoppa men tyckte alltid att det var kul. På ridskola hoppade jag väl upp till en meter. Efter ridskola hoppade jag Ragge nån gång då & då, Broke ett par ggr. Sen försvann det, inte planerat utan det bara blev så. Har hoppat en handfull gånger på Rauen & Honey men jag vet inte riktigt varför jag kom av mig - förutom att jag mellan det red Lucas som inte hoppades & Mårten (men vi kom aldrig så långt). Det har bara inte blivit. Jag hoppade lite på herrHoney och fick upp lusten igen så jag hoppas att komma igång lite mer med Honey när hon mår bättre. Jag skulle dock aldrig bara vilja syssla med detta.
 
Dressyr
Precis som jag älskade hoppning som ridskolekid hatade jag dressyr. Det var väl därför jag trivdes med bara skogsmulle så länge som jag gjorde. Som jag nämnt ca 50 000 ggr :) så var det när jag hjälpte att rida till Rauen som jag verkligen vakade för dressyr och nu älskar det - på eget bevåg. Jag gillar det Akademiska talesättet "Hästen är inte till för dressyr, dressyr är till för hästen". I min värld är dressyr just något man gör för hästen; för att stärka, bygga muskler, mjuka upp, förbereda för andra saker (som t ex hoppning). Det handlar inte om kandar, sporrar & höga topphattar för mig.
 
 
Jag & Rauen
 
Fälttävlan
Jag har lite ambivalenta känslor om detta för det är något med fasta hinder som rimmar illa för mig. Skaderisken är så ofantlig. Samtidigt så tycker jag om fälttävlan på det sättet att det är häftigt, det är ofta allsidiga hästar som ofta håller längre än de som bara har en inriktning. Jag gillar också att det krävs så mycket mer - hästen ska kunna svår dressyr, hoppa högt OCH vara en bra terränghäst som inte tvekar att hoppa ner i vatten. Kan du bara en eller två vinner du inte. Skulle jag i en annan värld elitsatsa på nån av de "tre stora" skulle det vara fälttävlan.
 
Körning
Denna gren nämns så sällan. Jag kan  lite om det, men jag tycker det är jättekul. Bara Ragge & Rauen av alla mina medisar har körts aktivt under min tid som medryttare. Ragge körde jag ofta, även om jag kunde rida. Både i en travsulky vi hade ett tag, och i en rockard. Båda var roliga, på olika sätt. Rauen körde främst Carina men en gång körde jag hem honom & vagnen från sommarhagen. Nu har jag glömt hur man selar men jag saknar att köra. Hade jag en egen häst skulle jag defenitivt vilja köra också! Tävlingskörning har jag aldrig vart så insatt i men det var så VANsinnigt kul att se på det på Globen Horse Show i vintras!
 
Distansritt
Jag kan verkligen på tok för lite om distans men allt jag läser om det verkar verkligen  himla vettigt. Som jag har förstått det är det väldigt noga med vetkontroller och man har pulsmätare på hästen, vilket jag tror kan vara så jäkla nyttigt ändå! Vem vet sin hästs vilopuls? Denna text älskar jag och kan läsa om massa gånger, och jag vill alltid ha en pulsmätare varje gång jag läst klart! :) Dessutom älskar jag distansryttarnas häftiga utrustning! De har så lätt utrustning som möjligt för att underlätta för hästen och ofta är den dessutom extremt färgglad och häftig! De flesta Distansträns är gjorda av BioThane, en vattenrecistent & smutsavvisande bioplast som aldrig behöver smörjas, den är även mjuk och rörlig, och ska även funka på hästar som lätt får skav. Deras konditionsträning & utrustning är verkligen något jag gillar.
 
 Och kommer i fantastiska färger! :D
 
Voltige
Jag har som alla andra lekt lite på longerlina, men när jag var medryttare på Lucas som var voltigehäst för mini-juniorer, åkte jag med som hästskötare på voltigetävlingar ett par gånger. Efter det har jag en jättestor respekt för voltigetjejer och jag tycker det är jättehäftigt. Voltigetjejer tränar 4 av 5 pass på sina trähästar, allt övas in där innan man flyttar det till hästen. Och väl där bara FLYGER de upp på hästar med manke på 1,70-1,80. Och jag menar flyger. En tävling testade jag om jag skulle orka mig upp på Lucas typ 1,50. Ehehe. Kom ej 20 cm över marken typ. Saknar ofta voltigetävlingarna, skulle vilja åka på fler och fota men då måste man ha bil för de är sällan lokalt i Stockholm. Jag kanske inte tar med så mycket från voltigen i min ridning, men jag gillar att se på den! 
 
Working Equation/Bruksridning/Gymkhana/Trail/Trab
Ovanstående grenar har extremt många likheter. Svenska Ridsportsförbundets ord om WE är 
"Sporten utvecklar och förbättrar ryttarens balans, sits, hjälper, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo. Hästarna får en allsidig utbildning i allt från dressyr till lydnads-, förtroende- och miljöträning. WE uppmuntrar till både god ridning och lyhörda samt uppmärksamma hästar, samtidigt som den är ett fantastiskt sätt att få hästar och ryttare motiverade och entusiasmerade
 
Ridtravarförbundets egen gren Trab beskrivs såhär:
"I trab får ekipagen träna på att lösa problem och situationer som de skulle kunna ställas inför i verkliga livet. För att klara en trabbana krävs god koordination, finmotorik, samarbete och kommunikation mellan häst och ryttare. Målet med trab är att få säkrare ekipage som samarbetar och förstår varandras finaste signaler. En välutbildad trabhäst kan exempelvis vara en säkrare häst att umgås med på uteritter och i trafik."
 
Om man sett Working Equation, Bruksridning, Gymkhana, Westerngrenen Trail eller Ridtravarförbundets Trab så hittar man snabbt många liknande moment. Jag tror även att Trail & Bruksridningens beskrivningar är extremt lika dessa två ovan om jag inte är helt ute & cyklar. Det är jättekul med dessa grejer. WE är verkligen något jag skulle vilja lära mig mer om men jag hittar inga bra alternativ i Stockholm. Det som är kul med dessa grenar är att det är lätt att träna med de andra, även om man inte gör exakt samma sak, och men behöver sällan en hel hinderpark med leksaker för att kunna öva. Gymkhana avfärdas ofta som barnlekar man gör på ridlekis men har mycket gemensamt med de andra grenarna (även om farten ofta skiljer de åt). TREC's teknikbanedel passar också in här.
 
Bruksridningsbana jag byggde förra våren med litet hinder, slalom,
flytta saker från en tunna till annan, två cavaletti, pressening & rygga i vinkel.
 
Trav & Galopp
Detta är så utanför resten av hästvärlden, det är lite lustigt. Detta fastän många rider fd travare & galoppörer, men ändå skiljs det åt. Många som rider travare kör också, men detta är verkligen utomstående. Jag har många fördomar om hur dessa hästar hanteras, många pga riktiga exempel. Dock vet jag att det självklart finns bra tränare också. Men eftersom detta är två sporter som handlar om pengar på ett helt annat sätt än hopp & dressyr är det (hur märkligt vore det inte om man satsade pengar på vilken hoppryttare som skulle vinna?) så är det min uppfattning att hästhanteringen går därefter. Jag har dock inte alls mycket kunskap om detta eller kött på benen, jag har vart i ett proffsstall en gång och hälsat på Lindas Mayan när hon tränades där, samt träffat henne efter en travtävling på Bodentravet och jag har negativa minnen från båda dom gångerna. Inte enbart, men mest. Många travmänniskor som blir ifrågasatta brukar muttra "men det är ju vi som förser er med era älskade travare" och visst är det så - men om trav försvann som sport skulle jag heller inte gråta blod. Galopp har jag verkligen noll koll på. Fullbloden är väldigt vackra men jag har även hört att de är sönderavlade och ofta går sönder. Igen - vet inte om det stämmer men det är det jag hört. Sen har man sen bilden av uppspärrade munna och piskade jockeys. Säkert stor del fördomar och inte alls alltid så. Igen; jag kan ha HELT fel uppfattning om saker, jag skriver bara min uppfattning.
 
Monté
Monté är en relativt ny gren som är som en mix mellan trav & galopp - man rider som i galopp men hästen travar istället för att galoppera. Tycker det verkar lite coolt men nåt syfte vet jag inte om det uppfyller mer än som ny publiksport som alternativ till trav/galopp. Skulle gärna testa men inget jag skulle satsa på.
 
Western
Oh nu blir jag lite nervös när jag ska skriva om detta för jag känner så mycket westernfolk som jag läser här haha ;) Vi har flera westernryttare i vårt stall & jag känner ett par till som flyttat. Det verkar väldigt fint & harmoniskt på dom och de här skräckbilderna och videosarna jag ser är inget jag nånsin sett hos dom. Jättemycket av Westernridningen tycker jag är trevligt & vettigt, jag upplever att det finns en horsemanshipkänsla här som inte finns inrotad i många andra "engelska" ridgrenar på samma sätt (undtantaget Trab & Akademisk ridning). Jag lär mig ofta jättemycket av mina westernvänner, även om jag aldrig blir nån själv. Vissa saker vill jag aldrig leva utan och skulle def lära en egen häst om jag hade nån, som neck reining och ground tie. Det finns otroligt många Westerngrenar, och Trail har jag ju nämnt lite tidigare ovan. Jag tror att om jag verkligen fallit för Western skulle jag gilla trailgrenarna, raining & barrel race bäst. Jag gillar Westernsadlar men mest som skönt alternativ eller när det är kallt ute. Hade jag egen häst skulle jag def vilja ha en. Men mest hemma känner jag mig i engelska sadlar. Nåt jag aldrig får styr på när det kommer til utrustning är de delade tyglarna. Åååh det går inte :D Plötsligt känns det som att man sitter där med två longerlinor! Men det är väl bara min vana av den engelska utrustningen. :)
 
 
Söta Bönan som jag red en härlig helg för några somrar sedan!
 
 

Gud man kan hålla på för evigt, det kommer så många olika grenar, horseball, polo, TREC.. Men nånstans måste man sluta bloggposten ;)

Jaha. Tisdag.

Normalt är tisdag min träningsdag men eftersom det var röd dag igår tränade jag då så jag vet inte riktigt vad jag ska göra idag. Det har ju känts som måndag hela dan så jag har tänkt "men snart får jag åka till stallet iallafall" flera gånger idag - för att sen komma på att nix det får jag inte. Honey fick förresten bara en god present detta år - enda jag kom på som vi behövde var en sån manborste, en "hårborste" på träplatta sådär ni vet. Hade för mig att vår enda var trasig men häromdan hittade jag tre (?) ;) i ryktpåsen och den jag först köpte var dessutom trasig så då bidde det bara godiset i år. 
 
Väldigt bra inlägg ang ögonblicksbilder från Elvira! Detta var verkligen amen i kyrkan.
 
Tänkte skriva mer om det men orkar fan inte, helt slut efter första jobbdan.
 
 
Random bild på ponny från grannstallet där herrHoney stod

Idag är ingen vanlig dag..

..idag är Honeys födelsedag!


Soltrött tjej igår. 13 år idag!

Nästan sommardag!

Tog ut mig TO-talt idag! Stegräknaren stod på 500 när jag åkte till stallet och 10000 när jag kom till gymmet. Den slutade på strax över 12000 och då tränade jag ett HÅRT styrketräningpass också. Ovandlat blev det totalt 18183 steg och när jag kom hem däckade jag. Nähä. Inget städat denna påsk heller. Imorgon är iallafall vilodag, kanske efter jobbet då? 
 
Fjonkan och jag gick till vändplan och hem, gick ovanligt bra med få stopp men jag var väldigt fokuserad och hade framåttänk så det kanske spelade in. Normalt ska jag locka och pocka eftersom jag tycker det är snällast än att börja dra & gorma direkt, men idag bara körde jag. T-shirtprmiär också! :)
 
Skurade ur blå tunnan i hagen också och fyllde på nytt vatten. När jag går där och rullar två tiolitersdunkar vatten på en skottkärra slår det mig att "ja det är nog inte alla som utnyttjar den soligaste & varmaste dagen i mannaminne såhär" ;) Ja är man nörd så är man. 
 
 
Tror ni att det är varmt när inte ens hon är så himla pigg på att röra på sig? Ens med öppen haggrind?
 
 
 
Hur ljuvlig vårbild?
 
 
 
Körde stenhårt på gymmet, pressade mig totalt! Så skön känsla!
Älskar styrketräning!
 
Blev förresten inget rida henne idag. Hon var bara marginellt varmare i ena benet så det hade nog gått men jag fick faktiskt ridsår igår när jag red Turbo och jag ville inte riskera att de går upp för då skulle jag sitta och åka runt på henne och hon behöver inte att sitta och hålla reda påmig, jag ska bara kunna åka henne lite isf. Kanske på fredag!

Mitt finaste lånade hjärta

 
Ingen är så fin som du. <3
 

Sjukishistoria

Nu börjar jag glömma hur länge hon vart sjukis. Det var jag som red henne sista ordentliga ridturen och vet ni när det var? 8 mars! Guud. Det är sex veckor denna helg. Nu har ju hon ju inte extakt vart blockhalt sen 8 mars men vi har haft bakslag. Såhär har det sett ut.
 
8 mars - Jag rider ut med J/Grann & H/Sudden. Sudden lite varm i benen efter, hon är det inte.
9 mars - Markerar
10 mars - Markerar inte, lite avsutten Trab på banan (gå över bom, trasmatta)
11 mars - Halt, sjukbox
12 mars - Fick värmestrålningsbehandling, ej halt
16 mars - Bakslag #1; först inte halt, verkar OK igen, men vrickar till sig, haltar igen
17 mars - Sjukbox
20 mars - Får börja gå i sjukhagen
21 mars - Bakslag #2, halt igen
22 mars - Sjukbox igen
23 mars - Sjukbox men börjar med promenader för att stärka henne
29 mars - Får börja gå i avdelad del av sjukhagen, fortsatta promenader
31 mars - Sticker ut stallet och kör full kareta runt hela gården i galopp. Lyckligtvis inga påföljder.
~10-15 april - Större avdelning av sjukhagen, till att till slut få gå i hela sjukhagen igen, fortfarande promenader varje dag.
17 april - Johanna rider lite och leder hem
 
Ja så har det sett ut. Hoppas och ber att vi får en frisk Fnorkfröken nu. Vi tar det väldigt långsamt helt enkelt. 

Ridit! Igen!

Idag har jag fått rida igen! :D Åh så underbart och i det fina fina vårvädret och allt. Jag vill bara förtydliga först att jag inte på något sätt söker medryttarhäst, om nån nu trodde det. Har ingen sån tanke, utan att jag får rida andra hästar nu är bara för att folk är supersnälla och låter mig rida deras fina hästar när jag sån sjuk ridabstinens. Men helst av allt vill jag ju rida Filifjonkan. Bara så det är klart. She's the one. :)
 
Idag fick jag rida en annan travare, Turbo hette han och hans ägare och jag känner inte varann utan hon läser här (hej! :)) och erbjöd bara detta när jag hade som mest abstinens och självklart tackade jag ja. Jättemodigt att våga låna ut sin häst så tycker jag! Det var SÅ kul! Vi red ut en sväng och det blev lite rally för mig & Turbo, men det var bara kul tycker jag. Och han med, uppenbarligen. Jättefin kille, större än Honey men det är ju de flesta såklart. ;)
 
 
 
Imorgon är det Filifjonkdax igen, känns hon OK kanske jag gör som Johanna häromdan och rider en liten liten bit och leder sen men det beror på hur hon känns i benet.

Härlig påskafton

Ja dagen började som sagt dåligt men som SMS:ade Johanna att hon kunde hämta mig då hon skulle & handla (hon bor på gården där Honey står)! Hade just vart och småhandlat lite eftersom bussen gick tillbaka halv sex och klockan var tolv nu, trodde jag skulle vara fast i stallet ett tag. Slöfixade allt och sen promenerade jag & Honey till Göranstorp.
 
Gick rätt bra idag, det går lättare där tycker jag. Det är väl för att vi rider där normalt. När vi kom till Göranstorp släppte jag henne i hagen där medans jag gick in & fikade. Tänkte att hon mest skulle äta allt det goda gräset i hagen. Och det gjorde hon, tills en stor palomino red förbi och hon sprang fram & tillbaka i hagen som är längs med vägen. Brunststo..
 
Sen lugnade hon ner sig men bara ett tag för då var det som att hon kom på att hon kunde springa så rallykalle satte av i 180 upp och ner i hagen. Stööön! När jag insåg att hon inte skulle sluta gick jag ut och whoa-ade åt henne och som tur var lyssnade hon och travade fram till mig med näsborrarna uppblåsta som ett arabiskt fullblod. Som tur var sprang hon inte iväg när jag gick in utan kom fram och stoppade huvudet i repgrimman. Sen gick vi hem direkt, palominon kom tillbaka och hon var helt till sig i trasorna men allt gick bra och hon lyssnade på mig. Hon var helt svettig av springandet, tokfia. Som tur var markerade hon inget och var bara marginellt varmare i benet (kände ingen skillnad mellan benen när vi gick). 
 
Sen hämtade Anders hästsläpet för att byta till sommardäck på det och då åkte jag med till torpet där vi bar ut deras sommarmöbler och lekte med Pip-Lisa. Sen kom även Yanniqe & Andres och efter ett tag ute så åkte Helena, Yanniqe & jag och släppte in (fast det blev bara Ingra, Walentino & Honey, resten skulle Maria & Gregor ta in som skulle ut och rida då). Då var Honey svalare i högerbenet så lyckligtvis verkade hennes lilla lyckorace inte gjort något. Vad skönt, nu känns det verkligen som att det går åt rätt håll! I veckan hade Johanna ridit lite, för att sen leda tillbaka. 
 
Span efter andra hästar på torsdagens promenad.
 
 
Igår var det varmt, Sudden var sååå trött.. :D
Efter kvälls till hästar blev det middag på torpet. Det var jättetrevligt. Jag åker ju sällan hem på andra familjehögtider än jul. Även om det är självmant kan det kännas lite ensamt så den väldigt oplanerade kvällen var jättetrevlig och mysig. 

Heldag!

Dagen som började med pannkaka totalvände och blev så supertrevlig att jag kom hem typ nyss!
 
 
Det blev en härlig dag & kväll i Göranstorp med glada & fina människor! Skriver mer imorgon.

Neeeej

Men faaan. Är helt dagvill och tänkte inte på att det var lördag idag = missade bussen eftersom jag tänkte att det var söndagstider! FUCK. 

Nu kommer jag få åka ut om 2h istället, då går nästa buss tillbaka 4h senare. När jag har svårt att slå ihjäl 2h pga ingen ridning.. Dvs hela dagen fucked up, jag skulle o träna idag efter stallet! Bajs! Ge om en bil NUUUUU.

Stalldag i bilder


Buss ut till stallet, som vanligt.
 


Försten ut idag.
 


Jag börjar alltid med att göra hinkarna eftersom hon får blött.
Spelar ingen roll när man kommer ut klockan elva men det är muskelminnet ;)
 


Nu får hon gå i hela sjukhagen! Framsteg! :)
 


Byte till mina arbetshandskar = trädgårdhandskarna jag köpte på Ullared.
De är så fina!
 


Cytra äter ensam. Ser ni de två andra hästarna på bilden? ;)
 


Just nu har vi grusmineraler. Det avskyr Honey.
 


Skura vattenhink.
 


Och så nytt vatten!
 


Grep- & soputrymnme. Kedjan är ifallnån häst kommer lös,
så de inte får för sig att gå in här och fastna i saker.
 Älskar när man får boxen sådär riktigt fin :)
Visst, det ser likadant ut nästa dag men ändå.
 


Från skithögen ser man ut i vår höst/vinter/vårhage. Det ser alltid olika ut, de rör sig hela tiden.
Pålle & Grann vid höet, Sudden betar där nere, Pilen kliar sig, Ingra suktar efter gräset på andra sidan?
 


Dags att hämta Filifjonk!
 


Hon kommer alltid och möter en nu i sjukhagen. Inte alltid lika positiv i stora hagen ;)Vadärdetgårdenattäta.
 


Kli/Avpälsning/Rykt/MysSupertaggad för promenad! ;)


- NEJ JAG VILL INTE DET HÄR ÄR TRÅKIGTKlia lite.Sen fick hon syn på några ponnys på parkeringen och blev helt hingstig och knäpp och ångade på.
Brunsten som gör det antagligen för hon tycker normalt inte om andra hästar..Vi gick därför Manilla idag istället, via vägen + upp för Manillabacken (jobbigt).
Hemåt går det dock såklart alltid bra."Heeeej tjejen" säger Pilen....och Grann..Till slut stod alla grabbar utom Sudden på rad, haha. Sa nån brunst?Walentino & Grann kliar varann.Och sen fick fröken gå tillbaka till sjukhagen!

(Skär)torsdag

Tjihooo helg! Fyra dagar ledigt! Sov 10½ timme idag och jobbade sen halvdag (12-17). Efter det var jag & körde en styrketräningskortis. Imorgon blir det promenad med Honey. Tror jag ska vara i stallet en kortis imorgon och längre på lördag men har inte helt bestämt mig än. På söndag ska jag på äventyr :)
 
Hade ju tänkt fota pay & jumpen denna helg men orkar inte.
Kommer nog fler tillfällen.
 
 
Ingra igår i stallet. När hon står vid grinden SKA hon in, oavsett tid eller var de andra är. Haha. Tantdiva.

Bonushestdag!

När Helena behövde lite hjälp med Sudden idag erbjöd jag mig gärna, jag är inte sen till nån sekund extras hästgos. Och så fick jag också skritta honom, vi följde med Cytra & Frida på promenad och jag åkte på Sudden. Åååh bara det är så mkt bättre och 1000 ggr roligare :) Går inte att enbart leva på marken.
 
 
Sudden är en trevlig Quarterhäst som är 5 (tror jag) så även om han inte är tittig så vill han titta på mycket. Han är väldigt söt & lugn. :) Jätteskönt att sitta på (även om jag hade barbackapad). 
 
 
Pussade såklart även lite på Filifjonkan och lämnade en present till Johanna som fyller år idag! Jag tycker det är lite roligt att hon & Honey fyller år med mindre än en veckas mellanrum, det är fint. :) På tisdag är det ju Honeys tur.

Tränat!

Yeah! 45 min grym styrka!
 
 

Älskar detta stall

Kommer in i stallet, får en Cytra i plytet. Knuffar ut Honey ur boxen och låter henne söla ner gången med sitt hö. Hon står ivägen för alla. Det går bra ändå, vi flyttar och går runt. I många stall hade man kanske vart sur. Inte i vårt stall. <3 Kramar Cytra lite om rumpan bakifrån (säkerheten framför allt!) och kliar henne där hon visar i väntan på kärra. Får en och sen blir Honey kliad av Helena. Går ut och betar med Sudden & Helena och njuter av kvällen. 

När de går in går vi ner runt husvagnarna. Joggar lite längs med ridbanan. Det är kul tycker hon, men det går för långsamt. Vi går ner, joggar på vägen till brevlådorna. Går förbi bommen & Orangeriet. Lite till jogg. GU VAD DU ÄR SÖLIG säger hon och travarslängar med huvudet så hon nästan tappar balansen. 

I kurvan stannar vi och jag tar 30 misslyckade pussbilder och en som dög. Sen går vi hem. Svalare i benet nu än innan men ändå varmare än i friska. Pymme på och hinkar och sen byter vi om och pratar i lugn & ro och sen kör Helena hem oss. Härliga måndag i bästa stallet <3

Söndag

Jorå, present hittades, både en god & en nyttig :)
Köpte även ett brunt hårrspänne med nät på Horze,till mig själv. Jag vet inte när jag kommer tävla, men jag vet att jag kommer göra det innan jag faller av pinn haha, och jag ville ha denna för att den var just brun. Har köpt en brun kavaj som är en "riktig" kavaj (dvs inte sydd för att ridas i) så tänkte att det skulle passa bra. Jaja bara larv :) Var och köpte smågrejer på Rusta och då passade jag även på att köpa nya diskborstar till stallet (vi har alltid diskbortar i spolspiltan att diska ur vattenhinkarna med).
 
Trots att min träningspepp vid det här laget var borta gick jag iallafall och tränade, avskyr när jag "tar upp" träningen efter sjukdom för jag måste tvinga mig själv att inte ta i så (så jag inte får för mycket träningsvärk - vill ha lite men inte så jag inte orkar träna på fem dar). Och jag VILL ta i så! Eftersom min jävla vrickade fot är lika seglivad som Honeys är det nog just styrketräning jag får fokusera på, men det gör inget. Helst skulle jag vilja styrketräna 3 dar i veckan så jag ska satsa på det delmålet just nu.
 
 
 
Fan vad skönt med PÅSK! Bara 3½ jobbdag nu och sen ledig 4! Och jag är helledig alla mina hästdagar, så gött! Speciellt denna veckan har tiden bara runnit iväg för mig så det ska bli skönt att ha tid och kunna pyssla om henne lite också, vart lite dålig med det nu när hon har vart sjuk. Det blir mest fix och sen direkt promenad, är ju bara hovarna som behöver kollas. Sen får vi se, som vanligt är bussarna krångliga (söndagsbussarna är crap) så antingen är jag ute 2h vilket är perfekt med fix + promenad men inte så mkt annat - eller så är jag ute 4 timmar vilket är mycket tid ens om man rider.. Ja vi får se! Kanske nån mix.

Sura grannar & presentletande

Skulle preciiis åka till gymmet när mobilen pep att jag hade tvättstuga. Utan egen tvättmaskin är ju detta något som ej får missas så det var bara vänta. När jag kom ner i tvättstugan gick dock torktumlarna och jag blev lite irriterad eftersom ingen heller var där för att hämta dom. Efter lite funderande fram och tillbaka tog jag ut den (torra) tvätten och lade den i en korg utanför. Det kändes schysstast eftersom jag ville låsa om min egen tvätt. Den personen kunde ju komma för att hämta tvätten och så var den inlåst. Inte så kul. Gick ner sen efter en halvtimme för att byta till torktumlare och mötte en sur granne.
 
Granne: Du hade tagit ut min tvätt?
Jag: Ja, jag visste inte riktigt vad jag skulle göra, men jag ville låsa om mig så det kändes shysstast att..
Granne (snäser): Man får torka en halvtimme efter sin tid!
Jag: Jaha, OK, jag visste inte det.
Granne (pekar): Det står där! [På ett av fem anslag med text står det i liten text typ "Den med tiden innan bör som regel ges 30 min att avsluta sin torkning"]
Jag: OK, sorry, jag visste inte det. Jag ville som sagt låsa om mig och..
Granne: Det är ingen som snor din tvätt! Nu vet du vilka regler som gäller nästa gång! *går & smäller igen dörren*
 
Hon hade ju blivit lika sur om jag låst så det var nog lose-lose här för mig. Bott här i ett halvår nu och har aldrig sett nån utnyttja denna "regel" (ordalydelsen "bör som regel" är dessutom inte en REGEL utan ett undantag man bör följa anser jag). Och även om den går att utnyttja tycker jag det är respektlöst mot andras tid i en gemensam tvättstuga. 
 
Jaja! Ville bara klaga av mig lite. Det jag egentligen skulle komma till var att mitt gym här hemma är bredvid Hööks & Horze så jag ska nog in dit och kika lite.. ;) Det är ju en viss dam som blir 13 den 22 april och måste såklart få en födelsedagspresent. Jag brukar försöka köpa nåt vi behöver, t ex om nån borste är dålig el så. Såna tråkiga småutgifter som man kanske inte har prio på själv. Brukar dock hålla mig ifrån att köpa utrustning då man kan ha olika smak och jag inte skulle vilja köpa nåt ägaren inte vill ska användas. Undantaget är herrHoney som jag köpte en grimma & zebrarandiga ludd till, men det var mest för att det var så billigt så om Malin hade hatat det hade det inte gjort så mycket. ;) Däremot så köpte jag t ex magic brushes när jag började rida herrHoney för Malin hade inga och jag kan inte leva utan dom :) 
 
 
Snart 13!

Tack haul videos

Av en slump kom jag över en typ av videos på YouTube jag missat. jag visste att folk gjorde "haul videos", dvs man visar upp vad man shoppat. Oftast är det mest modebloggare som gör det, jag shoppar så sällan så att det skulle vara ett skämt, men häromdan hittade jag "Tack haul" videos! Tack är engelska för hästutrustning (typ, kanske finns en begränsning på ordet men om man ser en tack store i USA så är det en hästaffär). Det är mest unga tjejer som gör det såklart men det är roligt ändå. Roligt att det eg var exakt detta jag gjorde när jag vart på Ullared. :)
 
 
 

Fin morgon

Det slog mig häromdagen att jag känner personer som inte har något intresse. Blev helt ställd av detta och min första tanke var "men vad gör dom hela dagarna?" När jag går igenom mina Facebookvänner är en överhängande majoritet av mina vänner där antingen hästfolk, eller folk som brinner för populärkultur. Den senare sorten spänner världen över. Min kompis Euge bor i Buenos Aires, Aaron bor i Portland och Susie i London. 
 
Försöker tänka vad jag skulle göra med mitt liv om jag inte hade hästarna, om jag inte åkte på nördkonvent eller Kentspelningar. Fast då kanske jag skulle bli bättre på att odla mina andra hobbys som hamnar i skymundan; resandet, fotograferingen, matlagningen/bakningen, heminredningen? Fast ärligt, jag har svårt att se det ändå. Hästarna var mitt första och har alltid vart mitt största intresse. Jag var besatt av Rainbow Bright som liten och samlade på My Little Pony-hästar. Vad är egentligen skillnaden mot att vara besatt av Game of Thrones & samla på actionfigurer? Jag blev nog född nörd. Tur då att jag älskar mitt liv. :)
 
 
Vet inte varför jag fått för mig att jag hade så mkt tid idag men helt plötsligt var klockan 9 efter utsläpp och min buss hem gick 10.30 (gemigenbil.nu).. Jag stressfixade allt och sen gick vi ut på Powerwalk, till Rosendalsbommen och tillbaka. Hon frustade lite, vet inte om det var så hysteriskt jobbigt för henne egentligen men kändes som att hon fick röra sig lite mer än när vi bara promenerar. Fin morgon!
 
När vi gick ut körde Anders fram släpet eftersom han & Helena & Sudden skulle på utflykt i helgen. Honey hade full fokus på det, på ett positivt sätt. Verkade taggad. Hon kanske ville ut & åka? :) Men det får vänta.. Idag var hon inte lika varm i benet, men lite varmare än i andra ändå.

Härlig kväll!

 
-Hej! Ska du hämta in mig?!
 
 
 
- Åååhhh det här var ju JÄTTETRÅKIGT..
 
Kunde för ovanlighetens skull smita tidigare från jobbet så jag kom ut vid 17 och tog bussen hem som jag normalt kommer ut med! Blev därför "bara" prommis till galoppbacken & hem men det räckte gott, tyckte hon. Hon var rätt varm i benet innan och först tyckte jag hon tog kortare steg men när vi gått ett tag tog hon långa fina kliv. Testade jogga lite med henne och hon markerade inget då eller efter heller. 
 
Skönt att komma hem tidigt en fredag! Imorgon blir det en längre prommis.

Själv sjuk..ish

Nu har jag vrickat foten. Eller jag kanske skrev om det. Lindar den på natten. Gör ont på dan. Måste gräva fram lite lågklackade skor; platta gör ont och mina 10cm-heels på jobbet gör ont. 
 
Dessutom mår jag blä pga stressar på jobbet. Men nu är värsta perioden över hoppas jag! Hade ont i halsen idag men det blev bättre över dan.. Åkte ändå hem för säkerhets skull. Gå går bra, ändå. Ska försöka styrketräna i helgen iallafall, konditionen får vänta tills foten är bra men jag MÅSTE få träna nu. Styrketränar sällan nåt jag behöver foten till, det är lårmaskinen som jag ev får ta på ett ben alt hoppa.
 

Lindar f ö med en benlinda eftersom stödbandage ligger i okänd flyttlåda än. Haha! Men det är bra träning (glömt hur man lindar!) + skönt med fleecelinda

Vill ha..

Jag vet inte vad det är med denna häst, men hon låter så fruktansvärt intressant. Oj vad det rycker i shoppingtarmen.. synd bara att pengarna inte finns.

Kändisspotting!

ALLTSÅ GUD. Gick på Hemköp och pratade med mamma i mobilen när jag ser en kvinna som ser vagt bekant ut. När jag precis passerar henne inser jag att DET ÄR TINNE WILHEMSSON. Brukar inte bli starstruck eftersom jag är van att träffa skådespelare jag gillar på nördkonvent, men nu blev jag helt skakis. Ville komma på nåt bra att säga men allt jag kom på var "vad bra du är", så då lät jag bli. 
 
Hon har sin gård här i Upplands Väsby och jag hörde att hon & Anton kom hem från Wellingtontävlingarna nyligen, så så konstigt är det inte, men icke desto mindre häftigt. Jag ser inte upp till jättemånga elitryttare, Peder & Lisen absolut, men Tinne är verkligen nån jag ser upp till. Hon rider så makalöst bra och så trevligt trots att det är på elitnivå.
 
Tinne & Anton
 
När vi rider långrunda runt sjön rider man förbi hennes gård Lövsta. Brukar alltid drömma om att möta Anton då :)
 

Juste!

Glömde det intressantaste i gårdagarens Ryttareliten! Peder berättade att hans första stora häst som han tävlade OS i fälttävlan med, var en galoppör från början! HUR HÄFTIGT. :D

Ryttareliten del 5

Jättebra avsnitt av Ryttarakuten idag, och inspirerande angående tävlingsnerver. För mig var det bra för jag ska visserligen inte tävla imorgon men väl hålla en stor del av en utbildning imorgon. Det är om ett ämne jag egentligen kan i sömnen och jag ska hålla den för en liten grupp där jag känner nästan alla, så egentligen har jag ingenting att oroa mig för. Jag ska bara, som Peder sa i ett tidigare avsnitt, gå in och fokusera på att göra mitt jobb. Jag blev lite lugnare av dagens avsnitt, fastän det handlade om så olika saker. Det är lustigt.
 
Kommer jag paja på nånting imorgon så är det nog att jag glömmer klicka fram menyer på min powerpoint, haha :) Och att jag inte följer mitt manus och ramlar iväg, det är lätt när jag redan kan det jag pratar om. Det bästa är om det blir en dialog under tiden. Jag har pratat på jobbet förut inför grupper och det absolut värsta som finns är när man bara pratar och ingen ställer frågor. Ännu värre är det om de inte ens talar med kroppsspråket och nickar eller så, utan bara sitter tysta. Jag blir gärna avbruten mitt i, då får man mycket mer kvitton på om det man säger går fram eller inte. 
 
Jaja det där hade ju inget med hästar att göra. Men iallafall.
 
Jag läste f ö att det var rekordanmälningar till Riks, speciellt uställningen & löshoppningen. GRÅTER. Övriga tävlingar är lite skitsamma men jag GRÄMER mig verkligen över att det inte blir nån utställning. Jag ville VETA hur nån skulle bedömt henne! Det är så intressant! Jaja. Ännu svårare då att tvinga mig själv att stanna hemma och spara till bil, men.. så får det bli.
 
Denna vecka är f ö sista avsnittet av Ponnyakuten och nästa vecka sista avsnittet av Ryttareliten. Vad ska man göra sen? Ponnyakuten är ju tyvärr idel dippar men det är iallafall häst på TV och när Ryttareliten: Stallet även sänds på fredagar också på SVT Play, så har det underlättat lite alla dar man inte har häst. Men nu blir det inget alls på TV! Trist.

5 random saker om Honey

- I boxen på kvällen äter hon bara precis det hon får, 6kg. Lägger man lite för mycket är det ofta kvar dagen efter. (Däremot om de fått komma in tidigt eller om det är kallt, då äter hon gärna mer men då har det ju självklara anledningar).

- Hennes förra ägare tävlade henne i Distans.

- Hon kan en hel del "Westerngrejer" som t ex ground tie & neck reining eftersom Johanna tänkte köra Western ett tag.

- Hennes pappa Wall Street Banker var en jättebra travare som var ökänd för sitt temperament (har skrivit om honom förr) & många anser att alla hans avkommor är knäppa. (Det tycker jag är svammel)

- Hon placerade sig bara en gång på travet, hon blev då 4:a & sprang in 5000 kronor.

Seg måndag.. igen.

Ytterligare en dålig jobbmåndag. Idag var iallafall Frida hemma, kul! :) Pysslade på och gick sen ut med Honey, nästan ända till Göranstorp. Det tyckte hon var tråkigt men lommade surt med efter mig. Det känns lite som jag tänker mig det är att dra på en femåring som inte vill. Plötsligt tvärstopp. Lock och pock. Sen går vi igen. Hemåt går det bra. Även fast jag går bak vid virveln så noterar hon om jag stannar och stannar. Fint. Hade ändå svårt att skaka allt jobbigt, även om hon gör det bättre. <3 Hon är så FIN. Det var lite motvind sista biten och hennes man blåste så fint, fina långa manen på fina tjejen. Gud vad hon är snygg.
 
 
Haha om blickar kunde döda.. Så trumpen tjej! :'D
 
Hade en timme att slå ihjäl men som tur var kom Johanna förbi efter joggrunda och höll mig sällskap, då blev jag gladare! :) Nu har jag sett Game of Thrones och börjar fundera på hur man ska överleva resten av veckan. Tur att det är Ryttareliten imorgon iallafall.
 

Sjukisar

Läste nånstans att konvalescenstiden för stäckning är 6 månader(!).. Först är första delen när det är dåligt, sen tar det 4 mån när senan byggs ihop och sen stärkning. Nu är frågan om vi var så illa ute då hon aldrig eg var svullen utan bara varm. Fast samtidigt har hon stått en månad nu. Jaja det är som det är! Bara hoppas att det går liiiite snabbare än så, så vi kan rida i sommar. Det går ju åt rätt håll iallafall. Men - ingen idé att stressa och riskera ruta ett. 

Promenaderna hjälper nog också bra (kontrollerad vila, som det kallades nånstans jag läste, när man skrittar för hand under vilan), och det är roligt då man gör nåt och inte bara tar in och klappar & är klar.

Har också nåt konstigt i egna foten/benet. Kan inte minnas när jag fick det, sprang på löpband i onsdags men då gick det bra och jag hade bra skor. Måste ha vrickat den vid nåt tillfälle i fredags eller lördags. Sov med den lindad inatt och det kändes bra, idag kör jag på klackar för att inte få 90 gradersvinkeln (som gör ont).

Stegtävlingen har börjat på jobbet idag, körde uppvärmningsvecka förra veckan. Gick bra när jag gjorde som jag skulle, gick inte bra när jag var sjuk/trött & stressad. Logiska samband.. :) Skulle eg kunna vara hur stressad som helst idag men ska göra allt för att inte vara det. Jag kan tyvärr inte få så mkt hjälp med det utan får klara mig själv så jag kan inte bli påmind när det händer men ska försöka känna av.

Ska regna hela dan idag men sluta ikväll när jag kommer ut, så vi borde komma oss ut en sväng! Om inte annat så kommer jag behöva det för stegtävlingen, typ det enda som är "bra" med att hon bara promeneras nu (förutom läkning etc).Hell yeah Eskadron!

Jag är ju, som de flesta känner till, inte så himla ultrakonservativ. I synnerhet när det kommer till ridning är jag den första på att klaga på att allllt är svart brunt blått ev grönt. Rött är liksom "häftigt" i hästvärlden. Gah! Tråååkigt. Därför älskade jag Eskadrons höstkollektion, och vårens ser ännu bättre ut. Är normalt inte vansinnigt förtjust i att skylta med designernamnet men här kan jag tänka mig att göra ett undantag. Tur att jag inte har egen egen häst att sätta dessa på dock, för schabraken går på nästan 800:-/st.. Helt vansinniga priser. MEN så roliga saker!
 
Denna "splash"-variant fanns i flera färger
 
 
Deras egen take på Union Jack återkommer även i täcken & på groomingväskor
 
 
Just Groomingväskorna återkom i lite olika utföranden.
Kan inte bestämma vilken jag gilar bäst av dessa två.
 
 
Denna fina med ränder fanns även i bl a vitt
 
 
Jag gillade detta "grafitti"-mönster som också återkommer mycket.
 
 
(Alla bilder från horsemeup.se där ni kan se rubbet.)

Tung helg

Trodde jag kom ur det här med att vara låg men är där igen. Är lite småsjuk och vansinnigt stressad på jobbet och allt känns bara så jävla tungt och blä. Utom stallet, även fast Honey fortfarande är sjuk. Men det går åt rätt håll. Först var hon varm från hovranden upp i senan, nu är hon bara lite lite varm på insidan av kotan & i senan - och det så lite att man måste jämföra flera ggr. Måndags galopptur verkar som tur var inte pajat nåt på henne. Var själv hängig igår med, men blev piggare i stallet och vi gick till vändplan & tillbaka.
 
Först var hon inte särskilt mycket med mig och ville äta gräs och det var lock och pock. Försöker skutta och busa lite med henne ibland men nackdelen är då att när hon ba "ja! BUSA!" så måste jag sluta och det blir lite konstiga signaler. När vi kom in i skogen gick det dock bättre, i synnerhet när vi kommit ner för lilla backen där vi normalt travar eller galopperar, då var hon verkligen MED mig och promenerade. Vi har inte vart där på evigheter eftersom det var mörkt tidigare när hon var ridbar och så var det en otäck historia i vintras när Johanna & Bettan hittade en död man i en bil där (!) så jag har inte vågat i mörker. På vägen hem ångade hon på men jag gick mellan halva halsen till manken och behövde inte hålla in henne oavsett så det kändes bra att hon var med mig även där.
 
Hon har även fått stå nakenfis i sjukhagen i helgen och det är ju helt underbart. Hon kan skutta och småspringa lite ändå i den men hon får inte upp nån fart så förhoppningsvis gör det inget. Men den dagen hon får gå i stora hagen igen lär det ju bli race av. Haha :) Tokfia.
 
 
Inte så fotogenisk igår..
 
I fredags gick vi till Manilla & hem längs vägen, gick jättebra fast hon var ruggigt uttråkad och ville bara äta. Är nog bättre att gå på skogsvägarna. Imorgon tänker jag att vi tar Göranstorp en bit.
 
 
- Trååååkigt ju! (Fredags)

Bra promenad idag!Härlig kvällBrb

Återkommer här :)

När dammet lagt sig

Nu när jag hunnit landa lite i besvikelsen i att det inte blir nåt Riks känns det bra. Innan var det ett stressmoment att få till allt, inte bara att åka och köra ner och införskaffa saker med begränsad budget, utan även att kunna. Öva trab & hopp. Nu när vi inte har ett enda mål på det sättet känns det plötsligt väldigt skönt och avslappnat. Jag har fortfarande mina mål för i år men med Honey infattar de bara enkla saker och nu är det ingen stress att prestera eller få till saker, och även om jag är ofantligt ridsugen och vill rida på henne så känns det heller ingen stress med att hon ska bli frisk. Eller man vill ju det men det får ta tiden utan att man känner "nej vi måste ju göra det här".
 
Jag vill fortfarande tävla en tävling i Ridtravarförbundet, nån gång, oavsett gren (även om det tyvärr är mest hopp & dressyr i och runt Stockholm) och egentligen oavsett häst - fast helst på henne såklart. Men jag har fortfarande ingen panik att göra det. Det känns bra. Det skulle även vara så kul att åka med några av de Westernryttare jag känner/vi har i stallet på Trailträning för det är så likt Trab och är även allmännyttigt för henne. Men jag har inte satt det som mål för det vore bara kul men nu känns det som att det kan få vara ett tag med planer. Mest vill jag ju bara vara med henne och faktiskt har vi inte än kunnat rida helt ordentligt med fullt musklad häst så jag ser fram bara emot det, kunna rida runt sjön utan att det är big deal. I helgen har hon stått en månad, så vi är tillbaka till att bygga kondis & muskler sen när hon är ridbar igen.
 
Jag börjar faktiskt bli tveksam på att åka själv till Rikset också, men jag vet inte. Jag VILL men jag känner ingen och framför allt ska jag då hyra bil & betala boende - för att "bara" titta på. Kanske att man kan bara låna en bil av nån för att åka ner och kolla EN dag. Fast jag vill ju se allt.. Haha ja. Måste fundera på det där. Det är pengar jag hade kunnat lägga till bil. Det är en hårfin gräns mellan att spara till något så viktigt och att unna sig något så roligt. Just nu känns det inte som att jag åker alls, men vi får se.

Ponnymamma <3

Februari:
- Mamma kan du hjälpa mig att sy en boxgardin tror du? Den behöver inte ens vara fin, kanske nån ficka på?
- Ja absolut!
 
Mars: 
- Mamma du det blev ingen tävling, hade du hunnit börja på boxgardinen än?
- Nä jag tyckte det var för mycket jobb och inte värt tiden, jag har beställt en åt dig!
- Oj jaha vad synd nu när det inte blev nåt..
- Ja men du kan säkert ha den sen nån gång! 
 
 
Alltså min älskade galna mamma. <3 Som blivit Ponnymamma i efterskott till vuxen dotter. Honär ju komplett tokig. Denna är så fin så jag smäller av!

Skitkväll.

Fy vilken rysare jag hade igår. Nu har jag lugnat ner mig lite.

 

Jag, Helena & Pernilla hade vart på promenad med Honey, Sudden & Cytra. Vi kom in i stallet först och jag tog av henne repgrimman utanför boxen där hö fanns och tänkte att hon skulle gå rakt in. Alla kanske inte skulle släppa hästen helt lös men normalt sett har jag & Johanna båda henne lös väldigt mycket, vi tycker båda att hon ska kunna stå still utan rep och gör det oftast. Ibland kan hon behöva sitta fast och om jag går ut från stallet sätter jag fast henne. Nu var det kväll och hon hade hö i boxen, vi var sista i stallet. När hon inte gick in direkt tänkte jag att hon går väl strax och gick bakom henne för att hänga upp repgrimman. Då började hon gåp mot spolspiltan och jag tänkte inte mer på det, att hon skulle dit & nosa och sen komma. 

 

Dörren till skithögen stod dock öppen och hon gick ut. Nu fick jag lite bråttom för just nu har hon två prio; beta nygräset och springa (hon har stått på boxvila i utebox hela veckan pga sträckningen och har SÅ mkt överskottsenergi). Hon försökte två gånger gå ner från skithögen och eftersom jag dels var rädd att hon skulle vricka till något och dels att det sitter ett rep framför det som jag var rädd att hon skulle snubbla på. Jag hade bara prio att hon inte skulle gå ner då så det fanns inte tid att ta tag henne i nåt, och när jag fick henne att gå in i stallet hoppades jag att hon skulle ge sig. Men då gick hon rakt ut  med spetsade öron. Pernilla var i Cytras box och Helena ute men för långt från dörren. Jag hade något vagt hopp om att hon skulle stanna vid höet som står utanför dörren men så fort hon kom ut galopperade hon upp till kullen vid gula huset mot slottet. Stannaochbetastannaochbetastannaochbeta, tiggde jag och det gjorde hon.

 

När jag gick mot henne satte hon av i full galopp runt närmsta bostadshuset, rundade det och galopperade sen in på slottsgården, kom ut genom grinden (som hon mest troligt slog i lite), ner runt vedboden längs med hagen, in på slottsgården igen och sen trodde jag hon vände & sprang ner igen och skulle möta henne men då kom hon runt och ställde sig att beta nedanför sadelkammaren. Då tog vi in dom andra och sen blev hon inlockad med hink, då kom hon direkt och markerade hon inte, ej heller när vi gick in. Då bröt jag ihop lite och var så fruktansvärt arg på mig själv, grämde mig för att jag inte tagit in henne & klätt av henne i boxen, borde fattat det, borde vart vettigare. Hade en tuff dag på jobbet innan och det hjälpte säkert inte, allt bara brast nu och jag bara grinade och grinade och var så arg på mig själv. Hon hade nån liten bula/skrapsår på insidan av benet men verkade inte mycket varmare än vad hon skulle blivit av att gå (+ racea runt gården x antal varv..). Sista gången jag kände på henne var när hon stått inne ca en halvtimme och då var hon bara marginellt varmare i höger (dåliga benet) än vänster, och det är hon alltid nu under sträckningen. Helena försökte trösta mig efter men jag var så himla förstörd. Då är det skönt att ha en bra hästägare i Johanna var väldigt cool och sa att det är sånt som händer och att Honey får skylla sig själv om det blir lite sjukbox till. Då kändes det i alla fall lite bättre, även om jag ändå grämer mig. Lätt att vara efterklok..

 

Som tur är verkar vi haft änglavakt, Johanna hade vart ute i morse och då hade hon först sett ut att markera lite i stallgången men sen såg det bättre ut så hon fick gå i den avskärmade sjukhagen idag! Sån lättnad! Ja, kul hade hon i alla fall igår, hon körde runt i full kareta med svans och nos rakt upp i vädret.. Hästskrälle. :) 

 

 Suddig bild från promenaden

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0