Vattenträning

På det stora hela riktigt nöjd med tjejen idag! Varken igår eller idag såg hon stel ut, men även idag blev det "bara" promenad, Varggropsrundan. Den är väldigt bra för att man kommer runt och slipper ta samma väg tillbaka, men den är även slingrig och backig och full med stockar att kliva över! Bra för en tjej som slarvar med var hon stoppar hovarna med andra ord!

Det är även bra för oss med markträning för hon respekterar inte alltid att jag ska gå först. Oftast, men hon testar då och då. De flesta gånger brukar det räcka med att jag vrider halva överkroppen tillbaka mot henne och ger onda ögat, som om jag vore ledarsto. Då faller hon tillbaka, men ibland får jag skaka i grimskaftet lite.

Jag hade mina gummiridstövlar (pga Roskildelera i & utanför hagen) idag så vi gick ner till stranden och badade lite också. Först var hon lite tveksam som hon är till vatten, men efter lite övertalning och när jag gått i klev hon i och tyckte det var ganska kul, hon stannade kvar när jag gick upp också. Efteråt verkade hon ganska nöjd med sig själv och det märktes att hon gick och tänkte lite på det sen. Över stock och backe gick vi sen till andra stranden och nu krävdes mindre övertalning (men ändå lite då det är lite jobbigare botten där). Hon var pigg & lyhörd och jag var riktigt nöjd med henne!

När vi kom ut på vägen igen tänkte jag att nu borde ju vattenpölarna vara lättare efter att hon badat. Icke! Vi kämpade ett bra tag vid en, till en början var det verkligen katastrof när hon hellre klev på mig än att gå i vattenpölen, inte okej såklart så vi försökte om och om och om igen men till slut gick det. När jag var nöjd och vi gick därifrån frustade hon jättemycket och tuggade, så det kändes att hon verkligen klurade på vad vi gjort! Vi gick ett bra tag innan jag testade igen, hon försökte åter igen gå på mig när jag försökte skicka ut henne i pölen, men den här gången tog det mycket kortare tid innan hon gick igenom. På tredje och sista pölen var hon "bara" motvillig att gå i, men gjorde det sen ändå. Hon fick jättemycket beröm efter varje lyckad pöl men surade ändå när vi var klara. ;)

Innan vi gick till stallet tog jag upp henne till banan och skickade ut henne på en volt. Det såg bra ut i båda varven, så jag testade mana på henne i trav. Hon tjöt till och brallade, men travade på i gott tempo. Jag kunde inte riktigt avgöra om det var en tjurbrall eller lyckobrall men hon såg inte jättenöjd ut (fast samtidigt är inte longering precis hennes favvogrej). Jag saktade av henne efter ett par tre varv och då gjorde hon tjut/brall/gick upp i trav-grejen 2 ggr oprovocerat, vilket var lite märkligt.. När jag tagit ner henne i skritt såg hon plötsligt stel ut baktill på volten, detta trots att hon var varm efter att ha gått Varggropsrundan alltså. Sen när vi gick till stallet markerade hon inte alls. Åhhhh frågetecken AB! Har hon ont eller fejkar hon? Hon ger så konstiga signaler så man fattar verkligen ingenting! Lilla Filifjonkan..

Bländande kväll

Sitter på Väsby Station och mular godis, har just handlat låååångsamt i 20 min, väntat i snart 15 och nu är det "bara" typ 20 kvar innan bussen går!

Helt okej dag i stallet, drog in henne direkt och tog bara ur tistlar ur pannlugg & svans innan vi gick ut på promenad men det är bara inse att det finns ingen suck till att rida i dagsljus på vardagar längre. Sen är jag lite knäpp också, jag är inte mörkrädd om jag rider, men om jag leder är jag det. Det är väl för att jag tänker att jag kan fly snabbt till häst om nåt läbbigt hoppar ut ur skogen, haha!

Vi har fina vägar på Runsa men det är bara skogsvägar, så vi promenerade idag först till ena skogsbrynet (mot Rosendal) och sen tillbaka och så till andra skogsbrynet (mot Göranstorp) och tillbaka. När vi gick längs den sistnämda vägen for molnen bort från fullmånen och det var som att nån hade tänt en strålkastare. Älskar det, det är så knäppt med månskugga, man har liksom lika stark skugga som om det vart sol, fast det är mörkt..

När vi var på väg tillbaka såg jag en bil borta på Runsaborgsparkeringen, det är inte ovanligt (om konstigt) att bilar står där på kvällen så jag tänkte inte mer på det. Sen blinkade bilen till en gång med helljuset, och sen slog idioten på det helt! Troligtvis hade väl min reflexväst fångats upp och nu skulle idioterna se bättre eller nåt. Fastän vi var ett hundratal meter bort bländade det rätt bra.. Men ska man se det positiva i det hela så verkar ju då min reflexväst funka bra! (Honey hade såklart reflexer runt benen men de måste skymts av gräs)

Sen blev jag lite irriterad på en annan bil som körde från gården när vi kom till stallet, vi gick upp på gräsmattan för att inte vara ivägen, bilen rullade långsamt.. och slog sen på helljuset! ALLTSÅ..! Honey hoppade ju såklart till fast sen ställde hon sig och kissade och brydde sig inte mer, haha, så jag vinkade fram bilen (som alltså lätt hade kunnat köra och INTE slog av helljuset). Jag såg inte bilen så bra men jag hoppas verkligen inte det var mamman till tjejen som rider Chevan ibland.. Men dessvärre var det nog det. Idiotiskt. Ja det är svårare att se reflexer i halvljus men man bländar ju för fan ner och kör sakta? Eller det kanske bara är jag. Morr..

Hursomhelst, sen blev det stretch, mockning, matfix & kvällsfodring och det var den dan!

Dagens outfit

Jag tycker det är fint med sneakers till ridbyxor/ridsockar. Synd bara att det inte är så praktiskt, i synnerhet nu när lerhösten är här..

Drömhäst

Nu är jag inne i en sånt där Jag Vill Ha Häst NUUUU-period, jag drömmer på annonser och bara DÖR på att jag inte kan skaffa en nu. Det hade inte gått ekonomiskt ens om jag inte ville till London så det är inget som kommer bli aktuellt alls, men det är ju såklart då man hittar precis såna hästar man vill ha.. Som (den här), Gull Freja;
 
 
Alltså, hur fin?! 5 år gammal som inte hade rätta viljan för travet, inriden men outbildad, 15 papp. Exakt nåt sånt vill jag ha en vacker dag, en inte allt för gammal nordis man får utveckla och utvecklas med, både i dressyr & hoppning och allt annat bus man kan komma på! Åh gud vad kul. Hon kanske var lite för outbildad för mig iofs, jag vet inte? Eller så är det bara min osäkerhet som gnäller.. Håhåjaja, nej, nån Gull Freja blir det tyvärr inte såvida jag inte hittar en trisslott imorgon men ja, nåt sånt vill jag ha. En vacker dag.

Stelbent..

Alltså både jag och J blir tokiga på Honeys bakben snart. Haha. :/

Idag när jag tog in henne var hon superstel i vä bak. Jag hade haft ett trött slut på dagen så jag stressade inte för att komma ut, utan tog det lugnt med pysslet. När jag borstade henne på höger sida, från korset & neråt, sjönk hon liksom ner och vilade plötsligt med benet på ett skitkonstigt sätt (svårt att förklara). Jag rätade upp henne och testade genast om jag fick samma reaktion igen eller på andra sidan, men då var allt bra. Sen när vi skulle gå ut var hon skitkonstig och lyfte hö bak jättehögt (hoven i knähöjd typ) 2-3 gånger men sen inget mer och gick normalt. Kan ju bara vara nåt knäpp men nu är man ju så himla paranoid så man noterar allt.

Vä bak fortfarande stel hursomhelst. Inte så långt från stallet kom vi till en vattenpöl som vi bråkade lite vid en stund, 5 minuter kanske? När jag var nöjd och vi gick därifrån var hon dock inte lika stel i vä bak (men ändå lite) så vi gick ut en bit men jag var lite mörkrädd, det var rätt sent + att hon visat så konstiga signaler så vi var bara ute 15 min. På hemvägen markerade hon inte ett smack på nåt bakben. Alltså..! Blir tokig!

Stallbuss

Är på väg till jobbet och är redan lite ångestfylld över att åka buss till stallet en period nu, när min bil är på spa i Luleå. Jag har inte insett hur mycket tid jag sparat FÖRE stallet på vardagar, nu kommer jag komma ut ungefär en halvtimme senare än vanligt. Kanske inte låter så mycket men det är dyrbara minuter. I fredags red jag ut samma tid, och då hade jag redan mockat & fixat mat..

Dessutom har jag ju nu en buss tillbaka att hålla, en buss som till på köpet inte matchar min buss hem så jag måste vänta vid Väsby station i 50 minuter.. Åh fyy vad jag hade förträngt det här! På lördag är det inte mycket bättre heller, då går bussen 8.50 till stationen och så får jag åter igen vänta på stallbussen i 50 minuter.. Det går senare bussar som matchar bättre men då är det 5 timmar innan nästa buss går från stallet aaarrrggghhhhhh jävla pussel! Fattar ni varför jag gav upp och köpte en bil? Eller att jag höll på såhär ett och ett halvt år? Eller ja, bussarna gick nog inte såhär dåligt första året tror jag, då matchade bussarna bättre. Jaja, tack och lov är det ju inte för evigt.

Tantutflykt

Hej från Härnösand!
Nej, inget stall idag pga oväntad roadtrip till Luleå över helgen. Men igår blev det faktiskt rida av! När jag tog in henne från hagen gjorde jag numer sedvanliga kollen; hur går hon rakt, hur går hon på "grimskaftsvolt" (båda varv)? Det såg mycket bra ut, hon var lite stel i vänster ben på vänster volt men inte i övrigt (alltså inte i vänster ben på höger volt!) så jag beslöt att rida idag.

Å/Ingra och Cytra/medryttare (glömt namn..) följde med och vi hade först tänkt Manillahagen men sen började det småregna så vi tog skogen istället. Ingra & Cytra travade en bit och då ville ju hon följa med och försökte trava ett par gånger men där sa jag nej. Inte för att hon behöver sättas igång först som tidigare men vad jag vet så var det första ridturen efter hennes sträckning (som vi tror det är) så jag ville inte riskera nåt.

De andra red till vändplan & sen klätterbacken men det vågade jag inte, vår klätterbacke är riktigt brant så det är mycket rygg & rumpa för hästen. Vi red istället vanliga vägen till Göranstorp för att möta de andra där, och först var hon lite orolig när vi skrittade galoppbacken upp, tittade åt alla håll och var orolig. Jag gav stadig skänkel och tittade framåt och hon bråkade inte, men var inte helt nöjd. Halvvägs upp ropade hon efter de andra, men fick inget svar och då verkade det som att hon gav upp för sen var hon sig själv igen. Jag red på långa & halvlånga tyglar och ställde inga krav förutom att hon inte fick hänga sig i bettet. Hon var pigg och alert och ville gärna trava, tror hon också tyckte det var roligt att få komma ut på annat än promenad med långsamma tvåbeningar. ;)

Hemma kollade jag henne på volt igen och då såg det mycket bättre ut i vänster varv, inte perfekt men det blir klart bättre när hon får bli varm & röra på sig. Stretchade igenom henne efter, dagens favorit var tveklöst när man sträcker ut rakt ben åt sidan. Det bara ryckte i läpparna på henne, som det gör när man kliar henne där hon är insektsbiten.

Söt tjej

Idag blev det äntligen rida av (om än bara skritt), yay! Skriver mer imorgon, är dödstrött nu. Här är en söt bild från ikväll;

A sister is both your mirror - and your opposite.

 
Hittade en annons för en av Honeys halvsystrar (här), alltså, SÅ HIMLA LIK! Honey har för övrigt rätt många halvsyskon, hennes pappa Wall Street Banker har runt 340 avkommer i Sverige enbart (samt ett hundratal till i norr Europa)..
 
Honeys pappa, Wall Street Banker.
 
 
Farmor, Valley Victoria.

Finast!

Sötisbabe! Kan vi båda blir bra snart tack? Orkade inte med promenad idag, bara mock & fix. J hade flätat hennes svans igår så vi skulle slippa tistlarna, gick väl sådär.. Haha. Men lättare att reda ut från en fläta iallfall, så jag flätade om när jag rensat rent.

Promenad igen för sjuklingar x2

Igår när jag kom till stallet var nästan alla där, roligt! Som Å påpekade efter en stund så händer det inte jätteofta att alla är där samtidigt på helgen. F red ut med Cytra när jag kom och vi andra mockade & fixade, sen åkte Å hem och jag tog in Honey medans A & H marktränade Valle & Sudden på banan. Honey hade en miljard inbakta tistlar i lugg & svans (som ni kanske såg igår) så jag pysslade ett bra tag innan vi kom iväg. Vi gick upp och hängde vid banan ett tag, där J & lilla Tilda (J's valp) också var, och gick sen ut på promenad när de andra gick tillbaka till stallet. Jag var rätt mosig eftersom jag inte var helt frisk än, men orkade halva Varggropen. Vi gick ner till vattnet och hon var nyfiken & drack lite men var inte särskilt intresserad av att gå i.

Hon går bra om man skrittar henne rakt men tar man in henne på volt kortar hon steget betydligt. Efter promenaden testade jag henne på volt igen och då såg det bättre ut på höger sida men fortfarande korta steg på vänster bak. Knepigt, men det ger väl med sig så småningom.. Får se hur hon är imorgon, jag har ju tisdagar ett tag nu men den hör veckan är det måndag eftersom jag ska på AW med jobbet på tisdag.

Tistelsäsong..

Varför jag ibland kallar henne "blodhunden"

Hon kan gå såhär typ hur länge som helst.. :)

Sjuk Sjuk Sjuk

Idag var det min tur att vara sjuklig, så jag åkte bara till stallet & mockade i princip. Tog in henne och pysslade lite, testade sen hennes gång till och från sjukhagen, och joggade henne ner till husvagnarna och sen tillbaka till vanliga hagens grind. Hon såg helt OK ut men i förrgår hade hon vart stel i höger ben istället för vänster.. Skumt! Vad kan det vara som orsakar det? Vad som händer imorgon beror nog mest på hur jag mår, men förhoppningsvis en promenad?

Stretchschema

Stretchschema som g skrivit ut och tagit till stallet har jag hämtat från (den här) sidan, jag tycker det var jättebra! Gjorde alla övningar med Honey igår utom 6, 10, 11, plus att jag gjorde en annan variant av 15 där jag lyfte in hennes ben under henne, eftersom vi gjorde den stretchen på henne redan i vintras när hon hade extra mkt ryggont.
 

Hon reagerade som sagt väldigt poitivt på allt, de som var svårast var 1 (ovan), och 12 där hon hade lite problem med balansen så där får man tänka på att inte korsa för långt. Jag var lite orolig för 8 & 18 för det kändes lite läskigt att lyfta ut benet och dra i svansen men man känner så bra när man håller på med hästen, hur musklerna går och var det "tar stopp". Det gäller ju att man är uppmärksam på hur hästen reagerar också. Plus att ens egna muskler får sig ett bra pass också! ;)

Promenadtisdag

Sjuk babe igen - tror vi. I söndags bockade hon när J skulle trava, och när J då longerade henne markerade hon vä bak i traven - men bara traven. Förmodligen en sträckning? Vi safear och tar det lugnt ett par dar så idag tog jag ut henne på en 45 min promenad i grimma till Rosendal & tillbaka. Hon är inte så superförtjust i bron där så vi gick över, vände och tillbaka hemåt. Jag stannade mitt på bron och hon pustade och frustade och luktade ett tag, sen klev hon fram till mig och riktigt blängde på mig. "Kan vi gå nu?!" Haha..

Fokus för promenaden var att hon skulle gå bakom mig (jag är ledarhästen) oavsett i vilken hand jag höll grimskaftet - det är lättare för henne att falla ut om vi går på höger sida av vägen och jag håller grimskaftet i vänster. Väster sida väg/höger hand grimskaft är dock lättare. Krävdes dock inte mycket jobb innan hon fattade vad jag menade, och det var nog ändå bra det här, har tänkt på att hon och jag måste jobba lite mer med markkomunikationen.

Jag hade hittat massa bra stretchövningar på internet (ska länka imorgon) så vi gjorde nästan alla, hon verkade gilla det. Vänster sida var lite stelare bak, och hon hade öronen fram hela tiden jag höll på med bakbenet! Hon är även så himla duktig på böjövningar, undrar om det är J eller förra ägaren som jobbat med det? Måste komma ihåg att fråga. Hon kan böja sig bak till ljumsken för en äppelbit utan att röra benen, och även mellan & bakom benen. Det enda hon hade lite svårt för idag var när jag ville att hon skulle ta äpplet högt upp i luften så hon sträcker ut halsen - men efter en stund fattade hon! Fina fina tjejen, mysig idag med. Inte lika som sist men lite lagom. ;)

Mysig fredag i skogen

Jag har aldrig riktigt förstått de här med benhårda scheman för sina hästar. Måndag dressyr Tisdag vila Onsdag hoppning Torsdag rida ut etc. Antingen har de väl otroligt vanilla hästar och ridhus, men jag fattar då inte. Precis som människor kan ju hästar ha dåliga dagar och bra. De kanske blev sparkade av nån annan i hagen millisekunden innan du såg dom och är därför jättesur när du kommer. Eller så, som i tisdags, har de träningsvärk och kan inte berätta det för dig direkt utan kam bara visa när det blir jobbigt. Men sen måste man också tänka på sig själv! Har man haft en tung dag är ett hårt koncentrerat pass på banan kanske inte det bästa. Du måste också finnas där för din häst, för de märker om du inte är det!

Hela den här grejen i tisdags var ju klantig men inte hela världen, men det satt ändå kvar lite när jag kom till stallet igår. Det är ju så när man är medryttare, hade hon vart min hade jag ju kunna släppa det dagen efter, men nu fick jag suga på det ett tag. Jag har dessutom haft en rätt knölig jobbvecka så idag var det inget snack om att vi skulle rida ut på en kravlös runda på hacket! Honey stod inne när jag kom eftersom att alla andra redan var där och höll på med sina hästar, och hovslagaren var där och skodde Valle.

Honey var riktigt mysig, normalt tycker hon inte om att ens bli rörd när hon är i boxen men nu stod vi och gosade genom boxdörren ett bra tag, och även i gången. Fina tjejen! <3 Hon var halvslö till en början när vi kom ut och vi gick i maklig takt, och bara njöt av en fin fredagskväll. När vi kommit en bit tog jag tyglarna upp till halvlånga och hon svarade direkt med att spetsa öronen framåt och ett piggt steg! Då jag fick modet upp av det testade jag att mjukt trycka med skänkarna en gång och hon längde steget bra. Fick åter igen ett kvitto på hur lite hjälper det behövs på henne, och att jag måste minnas det.

När vi kom till skogen manade jag bara på henne mot trav med sitsen och hon svarade jättebra och kom upp i en jogg med fint tempo trots fortsatt halvlånga tyglar. Vi travade till nedförsbacken mot vändplan, skrittade ner och sen galopp till vändplan. Halva vägen gick i samlad galopp (fortfarande halvlång tygel) men när hon ökade samlade jag inte in henne utan lät henne springa som hon ville. Klätterbacken upp, genom skogen till Göranstorp och så trav mestadelen hem. Jobbade mycket med att sakta henne med sits (hon ville galoppera) och det gick riktigt bra! Behövde bara ta i tygeln nån gång här & där. En liten skritt då A ringde från stallet & frågade om jag kunde kvällsfodra när vi kom hem, sen en liten galopp till galoppbacken, och så skritt hem. Riktigt mysig tur, precis vad jag behövde, och Honey verkade också ha kul.

Dumma, dumma människa!

Så hade nog Honey tänkt idag, om hästar tänkte som vi.
Hon var på lite mittemellanhumör när jag hämtade henne i hagen, hade öronen fram men var ändå lite småbesvärad. Tog in henne & fixade och sen gick vi till ridbanan, där jag hade lagt upp 4 bommar som en volt att rida över. Började med uppvärmning, bara ställa i hörnen, lite form efter ett tag. Det gick lite segt tyckte jag, formen kom lätt men ställa var mycket svårare än vanligt och hon knixade och trixade och vinglade och jag försökte möta men vi hittade aldrig riktigt nån bra balans. Vi jobbade på ett bra tag till och när jag tyckte att det var OK testade vi volten med bommarna.
 
Det gick väl.. eh.. ja, inget vidare får man väl säga. Hon är lite slarvig med var hon sätter fötterna och är rätt snubblig, så jag har tänkt att bommar nog vore bra för henne. Dagens övning var inte mer avancerad än att jag ville att hon skulle gå över bommarna mitt på, ställd och i form. Trots att jag försökte hålla blicken rätt ville det sig inte alls. Antingen föll hon ut åt yttersidan eller så halvhaltade hon på eget bevåg innan bommen och verkligen klev över den utan att bara göra det som ett naturligt steg. Jag försökta hjälpa och vara tydlig och möta henne, men det var bara kämpigt. När jag släppte på lång tygel ett tag gick det såklart hur naturligt som helst. Testade trav också, men det blev lite hetsigt så vi sket i det. Vi kämpade ett tag med volten och bommarna och ställning och min blick ett tag, men sen gav jag upp. Lite rådvill i vad man ska göra. Vet inte hur mycket hon har gått över bommar alls faktiskt, när jag tänker på det. Ska man börja med cavaletti? Eller är det här det bästa? Hmm. Svårt. Tempo är knepigt i form, hon vill sakta av så och jag vill ju inte sitta och mula skänkel heller så hon blir skänkeldöd. Behöver Marikaträning! Men vet inte om det nånsin kommer hända igen pga få hästar i stallet som vill träna, vi måste vara minst 4.. :(
 
Hursomhelst, efter vi "voltat" klart tänkte jag att vi tar formen i trav istället. Visst, hon piggnade till och gick nästan upp i trav och.. surnade ihop och högg efter mina ben. Eh, jaha? Vi testar väl igen då? Samma resultat, om och om igen i ett helt varv, tills jag till slut ropade till och då verkligen stånkade hon upp sig i trav och lade öronen platt bakåt för att berätta exakt hur dumt det här med trav var. Det var väl där nånstans kronan föll ner för mig. Dumma, DUMMA människa! Jag fattade ju att hon hade träningsvärk från arbetet igår eftersom hon vart så tungjobbad, och jag hade inte tänkt kräva något av henne på banan mer än mjukgörande just därför, för att hjälpa.. men istället tror jag det mest blev stjälpa. När vi precis var på väg upp i trav, det var ju då musklerna behövdes som mest och då sade hon nej. Vi tog några varv till i skritt men sen sa jag stopp och så gick vi till stallet & jag stretchade & masserade henne. Hon är inte långsint iallafall..
 
När jag åkte hem var jag nästan arg på mig själv. Vi borde inte vart i närheten av banan idag, hur tänkte jag egentligen? Vi borde ju ridit ut, bara skrittat, kanske lite trav om hon själv ville. Fick jättedåligt samvete, det var väl inte så att hon led men jag kände mig så himla dum och visst, det är väl lätt att vara efterklok.. men ja. Äsch. Blä. Förlåt baby. <3 Mötte J på väg tillbaka från hagen, vi bestämde att föröka styra ihop så vi är tillsammans nån dag på banan med henne och pratar ihop oss om hur vi rider henne, det känns jättebra! Har ju velat det (mina funderingar om ryggning bl.a) men inte fått tillfälle att föreslå själv. Och så får jag nog dra lite i min mentala nödbroms också, jag ska inte få för mig en miljard planer med henne bara för att jag blir pepp på nånting. Jag började ju faktiskt bara med dressyren för att jag kände att jag inte visste hur jag skulle rida henne på banan, sen har det ju liksom bara fortsatt. När jag blir pepp rusar jag ofta iväg i 180 med det jag tycker är kul, men som medryttare är det ju faktiskt väldigt viktigt att lyssna på en specifik person, och där är ju ägaren. :) J sätter villkoren, Honey är hennes och jag ska rätta mig efter dom. Så är det, och jag skulle aldrig få för mig något annat! Blir bara lite entusiastisk ibland.
 
Jaha, nähä, suck. Lagom halvmissnöjd med dagen måste jag ju säga, men man kan ju inte vara perfekt jämt. ;)

En riktigt fin kväll

Igår gick det så jäkla bra med Honey! Hon var på bra humör när jag hämtade henne i Tegeltorp (installningen blev lite framskjuten pga blött stall) och skrittade på i bra takt när vi lämnade gården. När vi kommit en bit började jag med en lösgörande övning som jag hittat i Allt Om Dressyr, hästen ska gå i form och på lodplan men sänka huvudet framåt/neråt mot knäna, för att sträcka ut i hela ryggen. Man gör det genom att behålla drivningen samtidigt som man stegvis länger tyglarna, den går att göra i alla gångarter när hästen hittat balansen. Honey fattade nästan direkt vad jag ville och det kändes verkligen genom sadeln när hon gjorde rätt och sträckte ut ryggen!
 
Eftersom det var en helt ny övning höll vi inte på så länge, när vi kört ett tag och jag fått kvitto på att hon fattat fick hon långa tyglar ett tag, sen gick vi över till tempoväxlingar. Först fattade hon inte alls vad jag pysslade med och blev sur, men jag hann knappt börja "förklara" (genom att berömma när hon gjorde rätt) förrän kronan föll ner. Hon är så smart, och hon vill verkligen förstå! Det är det som är så jävla roligt med ridtravare, viljan finns verkligen där. När hon väl fattat for öronen framåt och hon svarade som den känsligaste dressyrhäst på mina halvhalter. Det gick ännu bättre i trav, i mitten blev hon lite rusig snarare än längde steget men kom snart tillbaka.
 
Det är så himla lätt att kommunicera med henne om man har bra timing och berömer när hon gör rätt. Igår kom hon inte riktigt in i formen i början av traven, så jag var beredd och när hon för en halv sekund kom ner var jag direkt där och berömde henne och släppte på tygeln. Alltså, man riktigt såg hur glödlampan tändes ovanför hennes huvud! Öronen framåt, kugghjulen gick - nu gjorde jag något rätt, vad var det? Samlade ihop henne igen, den här gången tog hon två steg i form innan hon tappade. Direkt beröm, släppa på tygeln. Nu hade hon fått bekräftelse på det hon misstänkte att jag ville och jajjamen, när jag samlade henne en tredje gång gick hon jättefint! (Beröm, såklart!)
 
Det märks verkligen att hon älskar att få klura lite på saker, vi körde tempoväxlingar i traven en bit till och hon hade öronen framåt hela tiden och var så uppmärkssam. Tog en liten belöningsgalopp innan vi istället gick över till intervaller i skritt/trav. Hon reagerade lika positivt på det, men det blev lite mycket att behålla form och göra övergångar samtidigt. Är lite osäker på vad jag ska prioritera, form och sen övergång, eller att få till en bra övergång och sen ta med formen? Igår valde jag iallafall att fokusera på övergångarna. Nedsaktningen till skritt blev lite abrupt ibland så det jobbade vi med, sen skrittade vi genom skogen (balans) & klätterbacken ner till vändplan. Därifrån varvade jag lite intervaller trav/galopp, och skritt/trav. Trav/Galopp gick sådär, vägen från vändplan är normalt en galoppväg för oss i stallet så hon ville springa, men hon lyssnade ändå. Skritt/Trav gick lite bättre och övergångarna jättefina denna gång. Trots rätt mild träning så var det verkligen jobb för henne, hon var lite svettig efter. Skrittade av varggropen och avslutade med lite massage & stretching när vi kom hem, hon tyckte det var riktigt skönt, speciellt stretchingen på hennes vänstra sida, det riktigt ryckte i underläppen på henne! Söta. <3 Måste bli bättre på att stretcha varje gång.
 


 
Sen myste vi ett tag, hon är så fin! Jag tycker verkligen vi har hittat varandra nu. Hon slutade testa mig efter bara nån vecka, men förtroende tar ju ett tag. Det är verkligen nu i sommar som jag känner att vi hittat till ett ställe där hon verkligen litar på mig, och hon är lite som Rauen från marken - hon gillar att mysa men hon vill inte riktigt erkänna det för sig själv. Hon är ju allmänt lite känslig om mulen och ansiktet eftersom hon blev dåligt behandlad som travhäst, men det blir bättre. Hon säger även till när hon vill sluta mysa, men stunderna blir längre och längre. Eftersom hon vart så duktig fick hon 6 äpplen i en hink som "kvällsmat" innan vi gick tillbaka till hagen.

Honey i nya tränset

Söt, om oentusiastisk fotomodell.
 
Så trött att jag inte orkar göra mer än göra wraps till middag + slänga upp den här Instagrambilden på henne i nya tränset. Vad tycks? Jag har inte helt bestämt mig för vad jag tycker om nosgrimman än - hon har så nätt huvud (cob) men ja, kanske att det funkar ändå? Hmm? Men pannbandet är bara SÅ rätt för henne, supertunt och så fint med lite blingbling! Hon gick fint på det idag och verkade inte bry sig särskilt mycket om att vi hade nosgrimma igen. Den är ändå så stor på henne att även om man har på kortaste hålet är den lös (=man får in flera fingrar under). :)
 
Vi hade en så jäkla bra dag idag, ska skriva mer om det imorgon men nu måste jag äta & sen sova!

Regn, Regn, Regn..

Grådassig regndag igår med - typiskt! For ut till stallet runt tretiden och laddade äntligen upp min mobil lite i bilen - glömde iPhoneladdaren i stallet igår pga paniken med svägerskan. Hade fått SMS från J att hästarna var flyttade till Tegeltorpshagen och när jag kom till stallet stod H, A, F & F's pappa och skrubbade boxar för glatta livet - höststädning! Jag högg en sop och började sopa vatten tills jag fick blåsor på händerna - aaaj.. :) Nu sitter man här med två snygga plåster på tummarna.
 
Hämtade upp iPhoneladdaren hemma hos J (hon hade lyckligtvis räddat den innan de börjat spola vatten) och gick sen och hälsade på Honey, hon var blöt men verkade ändå på OK humör. Hon gick undan lite när jag visade tecken på att känna på henne men gav sig när jag tog fast henne om halsen. Kollade bara hovarna och brydde mig inte ens om att kolla ryggen med tanke på vädret. Hon blev glad när jag kliade henne lite runt öronen och så pussades vi lite i utbyten mot äpplen.
 
Ikväll har hästarna fått komma in för första gången sen i slutet av maj, så imorgon när jag kommer blir det mocka av! :) Håller tummarna för att ryggen är bättre då, kanske lite optimistiskt men nu när det är utsläpp/intag är det ju lättare att torka/täcka när det regnar. Har henne även tisdag (istället för lördag) pga brors bröllop. Funderade ett tag på om jag skulle åka till Luleå redan på fredag kväll men beslöt till slut att åka på lördag morgon istället - dels skulle det vara stressigt efter jobbet, dels har vart borta så mycket på senaste så jag ville inte missa fredagen, plus att katten blir lite gladare om jag inte är borta så mycket.

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0