Mjukgörande (förra) torsdag

Förra veckan red jag bara Honey på banan. Han hade känts stel veckan innan så jag googlade fram nya mjukgörande övningar och satte igång. Just förra torsdagen mådde jag lite tjyvens och åkte hem från jobbet tidigare, så jag fick rida i dagsljus. Vi började med 15 min uppvärmning i sommarhagen; plumsa i djupsnö och mycket serpentiner. Det fick igång honom bra och när vi kom in på ridbanan hade han ett bra bjud framåt & jag stämde bara av honom lite i skritt innan vi fortsatte uppvärmningen i trav. Har börjat fokusera mest på mig själv i uppvärmningstraven, var jag är, hållning balans etc. Rider lite olika vägar & byter varv, snett igenom, rakt igenom. Han är väldigt stabil på såna saker, tjejHoney är ju t ex INTE det och vinglar rätt mycket om man ska rida rakt igenom. Har även börjat rida i fältsits i uppvärmningsgaloppen, det är länge sen så lite svårt med balansen och att inte hamna för långt fram men det går bättre för varje gång.
 
Har helt ändrat på hur jag tänker när jag jobbar med volter och ställning. Istället för fokus på yttertygel och öga/näsvinge på inner, så har jag a la Hästjejerbloggen börjat försöka tänka innertygel (ibland ledande) & lång yttersida och fokusera på att stretcha den. När det blir bra så har man även en korrekt ställning inåt.
 
När vi var uppvärmda red jag en voltövning där man växlar voltens storlek med övergångar mellan trav och galopp, börjar på en 20 m volt i trav, minskar volten till 15, ökar till 20 igen, fatta galopp, minska volten till 15, bryt av till trav, minska till 10, gå ut till 15, fatta galopp, ut till 20 etc, bara hålla på och växla men utan att nöta för länge. Han svarade väldigt bra på den och verkade gilla omväxlingen och att få tänka lite.
 
Övningen fick jag från Hästtjejerbloggen där jag även testade fyrkantsvändningar. Det lät superologiskt och förvirrande när jag läste det och jag fattade inte HUR det skulle funka.. men det funkade. Gört, bara gört! Ni läser bäst om övningen här.
 
 
Först fattade jag inte det upprättande tygeltaget dvs ledande tygel utåt/innerskänkel men efter ett tag kom jag på att det är ju det som gör det till en volt, annars blir det ju en fyrkant och inte en volt. Det gick mycket bra hursomhelst, Honey fattade på en gång vad som skulle göras. Tur det ;) Ormen gjorde jag inte men kanske att jag testar den idag? :) Vi får se vad vi hittar på emn det blir nog nåt liknande idag.

Hmmmm ska man?

 
 
Är lite småsugen på att åka på Tobbe Larsson-clinicen på Märsta Ridklubb i slutet av Mars.. Nån som ska dit och vill ha sällis? Har eg inte råd men om nån annan ska så ändrar jag mig nog snabbt ;)
 
 

Tog en sväng förbi Hööks efter jobbet..

 
Mest var jag ute efter handledsskydden, de är egentligen inte ridrelaterade för mig men jag får ont i handlederna ibland i allmänhet, förmodligen för att jag knakade lederna för mycket när jag var liten. Men ibland sover jag också med handlederna i 90 graders vinkel för att jag liksom viker in händerna (som en katt gör typ). Så jag har tänkt att jag borde testa Back On Track, fram tills nu har jag haft ett långt svettband som stöd på ajiga dagar men även om det hjälpt lite har det ju inte riktigt den stödfunktionen. Haft lite ont senaste dagarna, kanske för att det vart kallt? När jag vant in mig med dom och har tid/är frisk nog att gå på yoga ska jag även testa dom där för de ska ge bäst resultat när man faktiskt aktiverar stället man har BoT på, och jag har problem med vissa yogaövningar (och även typ armhävningar) pga handlederna. Inte så hästrelaterat som sagt för jag får sällan ont i stallet, då har jag haft det sen innan, men kan ändå lämna en recension sen om nån är intresserad! Vet inte om jag inbillar mig men tycker de värmer på redan efter bara 10 minuter nu. :) Känner ni inte till Back on Track innan kan ni läsa mer här.
 
När jag ändå var i nya Hööksbutiken tog jag en svängom runt men hittade inte så mycket. Eller jo, men inget som jag tycker mig kunna köpa som bara är medryttare. ;) Dock har vi inte så mycket svampar till Honey ♀ och det kan jag sakna lite så när de här kostade 6:- styck så slog jag till så de ska jag ta ut på lördag. Hovkratsarna har jag tänkt ha en i varje västficka i vardera stall, för är det nåt jag avskyr så är det att leta efter hovkratsen längst ner i ryktpåsen, alt att man glömt ta med den till hästen. Jag vet, hysteriska två meter bort till den men ni vet hur det blir i stallet, man springer fram & tillbaka nog mycket ändå. Plus bra med en liten att ha i fickan när man rider ut också (de här är alltså superpyttiga om det inte syns)!

Fullmånsritt

Jag vet, har inte skrivit om torsdag, fredag eller lördag än. Och jag ska, det blir bara för långt för mobilen och har inte haft tid..

Igår red jag ut med Honey. Vi har ridit på banan hela förra veckan då han vart väldigt stel i vänster sida, så igår kände jag att vi båda behövde en uteritt. Jag kan ju inga ridvägar än, och bilvägen är isig & snöfri så den var inget alternativ. Först tänkte jag bara rida lite i sommarhagen, men red ändå igenom till ängarna bakom den. Där hittade jag hyfsat färska hovspår från två hästar varav en garanterat var Sillens (gigantiska nordisen i stallet), så vips bestämde jag mig för att följa dom och se var vi hamnade! Följa John-färden ledde oss upp på vägen bakom sommarhagen, och sen runt fälten bakom den, tvärs genom, förbi en liten "ö" av träd, över en naturlig bro förbi ett dike som var säkert två meter djupt, runt ett skogsparti, och sen hittade vi nån stig där många uppenbarligen red. Tror jag ska utforska den mer nästa lördag när jag kan rida i dagsljus!

Vi travade där det gick men här galopperade vi. Helt plötsligt hoppade något till framför oss, först trodde jag det var en lite äldre älgkalv men tyckte det var lite konstigt att Honey inte reagerade mer, men så hörde jag en röst och när vi kom lite närmare var det en ponny/liten häst/unghäst vi skrämt slag på! 0:) Min nya pannlampa från Hööks är ganska skit, så jag såg inte hennes reflexer förrän vi var några meter bort. Pannlampa alltså! Inte bara för att man ska se, utan även synas! Vi passerade dom utan större problem, Honey var lite nyfiken på den lilla som hoppade runt men gick bara förbi utan kommentarer. Sen hittade vi Sillens spår igen och de ledde oss över diverse ängar hemåt igen. Mycket trevlig tur, inte jättelång men det tog ca 45 min då vi mest skrittade pga rätt djup snö på många ställen. Vi red även i tjock dimma ett tag där jag hade problem att se så mycket, när man inte ridit vägen förr är det ju dumt att chansa. Tur att vi inte såg unghästen på håll i dimman! Då hade jag ju skitit på mig, mörkrädd som jag är..

Efter en del meck med dagar i början så har M & jag nu bestämt att jag rider Honey måndag & fredag, och så varannan torsdag varannan lördag. Är jätteglad att det funkade för M för det blir så bra för mig. Torsdagar funkar men det är skönt att inte vara uppbokad majoriteten av veckodagarna varje vecka. Samtidigt hade enbart lördagar varit tufft då jag även har andra Honey då, och då hade de dagarna försvunnit helt, då jag kommer vara hemifrån 8-18 de lördagar jag har båda.

Hjärntömning

 
Såhär mysigt började ritten idag, tyvärr fortsatte den inte så då hon inte blivit riden så mycket i veckan. Både Anneli & Linda hade vart hos henne men hon hade bara blivit skrittad en dag och det är SÅN skillnad på henne när hon inte får gå. Hon har så mycket energi just nu, och det är frustrerande att inte kunna hjälpa med att få henne riden. Idag var hon skitjobbig när jag försökte få henne att jobba lite och höja ryggen och tjurade, bockade, kickade etc. När vi skulle galoppera blev det flera tokbakutsparkar på raken, ordentliga sådana också. (Och nej, det är inget fel med henne/sadel, hon bara blir sån när hon är oriden, hålls tillbaka och man sen släpper henne) Hade jag ridit henne fler dar i veckan hade jag ju kunnat ta henne på banan nästa gång och känna av, men nästa vecka kanske hon är OS-häst igen. Vem vet.
 
 Broken record, I know, men ja, det är så det är. Det verkar gå lagom segt att hitta en fodervärd, ser jag egoistiskt på saken gör det inget för mig för jag vill ju rida henne, men det är också ett svävande frågeteckan om om och när som är lite jobbigt. Idag tänkte jag att åh vad skönt det ska bli i sommar när man kan rida runt sjön, men sen tänkte jag att jag ju inte ens vet om hon är kvar då. Kanske, kanske inte.
 
Ibland nu på senare tid har jag lekt med tanken att ta henne på foder själv. Det kommer dock INTE hända för jag har inte råd att båda hålla häst och betala av mitt lån, plus att jag ju börjat rida andra Honey nu, men tanken är fri & lockande eftersom vi bara blir mer och mer samspelta och hon har så stor potential för utveckling. Man skulle kunna göra HUR mycket som helst med henne. Men som sagt, jag måste dessvärre sätta det praktiska före vad jag faktiskt vill. Förhoppningsvis kanske J kan hitta nån som kan utveckla henne vidare.
 
Det är svårare än vad jag trodde att rida två hästar, inte själva ridningen, och tiden funkar också, men det är knepigt att vara på två så väldigt olika nivåer med hästarna, och jag känner mig dålig när det inte finns det där bondet än med nya Honey, där man helt känner varann (även om det gått bra nu i denna vecka, ska skriva om tor/fre snart). Knepigt. Är alltså inte missnöjd på något sätt, men det är svårare än vad jag trodde. Men det kanske är för att livet är lite rörigt i allmänhet just nu också, jag vet inte? Det är rörigt och mycket spänningar i min arbetsgrupp på jobbet, jag har vart extremt uppbokad nästan alla dar både i veckan och i helgen och därmed kommer jag aldrig ikapp hemma. Letar även ny lägenhet, och har vart lite småhängig & sjuk hela Februari OCH känner mig stressad över att jag inte hinner/kan gymma pga tidsbrist + hängig. Skulle jag gymma nu skulle förkylningen komma som ett brev på posten.
Jag älskar mitt liv men det är väldigt mycket just nu. Mycket i skallen. 

Jävla idiot!

Fyfaan, blir så arg när jag ser den här videon att jag inte ens vet var jag ska börja!
OBS, varning för känsliga. Videon är en travkusk som filmar när han jagar och kör över en älgkalv (!)

Nu jävlar!

Mmm, nu känner jag mig pepp för dagens pass med Honey! Efter lite inspirerande blogginlägg & tips på övningar (här, här & här) så känns det bättre och idag tänker jag fokusera framförallt på lösgjordheten, långa yttersidor och ha en lång, relativt kravfri uppvärmning. Inte störa honom så mycket och fastna på var han är utan låta honom hitta ner själv. (På samma blogg fanns massa nyttiga tips om uppvärmning, att värma upp galoppen i fältsits låter så logiskt när de skriver om det men har aldrig tänkt tanken på det själv.)
 
Det jag kan tycka är lite roligt angående tips på övningar, är att det egentligen inte är något nytt man gör. En volt är en volt är en volt. Typ. Men ändå så blir man så glad när man hittar en ny variant på "voltkombinationer" tycker jag. Och så hur man kan använda samma övning för olika syften. I måndags värmde jag upp skritten genom med smala serpentiner över hela banan, med en volt i varje kuva. Han är stel i vänster sida så det kändes bra. Tar ett tag i skritt också och gör man det smalt blir det mycket svängar. Exakt samma övning fick jag av Marika till Rauen - men då för att lugna ner honom (när han var så hetsig). Kul.

Gört, bara gört!

- Nää aldrig att jag kommer greja den övningen, tänkte jag när jag såg den i en hästtidning. Samma med skänkelvikning på volt, alltså, hur gör man?

Svar: Man bara gört!
I fredags råkade jag göra en volt i skänkelvikning av misstag ^^ och pepp av det testade jag denna övning på Honey i måndags. Och det ska sägas, han är inte svårjobbad. Allt det jobbiga sitter i testet men han gör det jag ber honom om.


Centrerad ridning

Jag hade inte hört talad om Centrerad ridning innan min gamla medryttarägare Linda började sälja in det till mig, så jag tänker inte säga vad det är eftersom jag inte har exakt koll men som jag uppfattat det är det ridning med fokus på kroppskontroll och kroppsmedvetenhet, bli ett med hästen. Som ni hör kan man applicera det på vilken ridprincip som helst.

Trots det bad jag J om tillåtelse innan jag mailade en CR-tränare i Vallentuna (som Linda luskade fram åt mig ;)), men det var såklart inga problem så nu håller jag tummarna att det går att styra upp ett Runsabesök med henne. Enligt hemsidan gör hon hembesök för en rimlig kostnad + soppapengar så jag hoppas det går att få till! Jag tänkte att jag börjar på Honey i Runsa, och sen kan jag säkert applicera det jag lär mig till andra Honey.

Längtar verkligen till vår, även om det är snö och ridbart så är jag less på dessa snöknöliga banor. Vill dessutom leka med bommar och stolpar och bygga egen WE-bana och rida i kortärmat och.. :)


Perfect Shoulder

När det kommer till hästar är jag allmänt allergisk mot hjälptyglar, snyta ihop mulen på hästen och skarpa bett. Min åsikt är att ja, det må hjälpa för stunden, men det är brandsläckning och är inte något som löser ett grundproblem. När det kommer till mig själv däremot, hyser jag inga såna betänkligheter. ;) Jag har ju som ni vet försökt börja jobba rätt mycket med min sits sen de här bilderna togs, och jag tror jag är rätt bra på det på banan. Det som dock talar emot det lite är att jag märker att jag får lite ont i ryggen ibland efter träningspass. I måndags red jag Honey väldigt mycket lösgörande i vänster varv och jag märker att jag främst är lite öm i min högra sida, det måste ju vara jag som sitter fel på nåt sätt då. Jag faller lätt inåt i volter, måste tänka på det. Men sen i skänkelvikningar tror jag jag gärna vill "knuffa med" med ryggen.. kanske.. måste fundera på det nästa gång jag rider.
 
Men som sagt, åter till sitsen så är det kanske framför allt ute jag märker att jag tappar och blir hösäck, i synnerhet om det är ett lungt pass när man bara mest åker och inte kräver så mycket av hästen. Därför är jag väldigt sugen på att köpa en Perfect Shoulder, en hållningsväst som Perfect Sit of Sweden säljer. Jag vet att grundproblemet är mitt och att jag nog kan hitta tillbaka till min fina sits igen (skäms fortfarande över hur dåligt det är, jag hade alltid perfekt sits när jag red på på ridskola..), men jag tror att den här kan speeda på det lite, och kanske även berätta lite mer om jag vrider mig fel eller så. Inte helt klar på om den gör det, men kanske? Har bara hittat några få hästbloggare som använt den men de som har det verkar väldigt nöjda, även såna som redan har bra sits sen innan.
 
 
 
Och ja, den ser ju lite kul ut bara sådär rakt på tröjan, jag är ju inte utrustad med några små clementiner framtill så det kan nog se rätt.. eh, intressant ut att ha den men det kan jag bjuda på om min hållning blir bättre. Dessutom kan man ju ha nåt över, det är väl mest på sommaren det isåfall får bli lite tysk ölmadame.. ;) Jag är väldigt väldigt sugen på att köpa den men även om den inte är så fasligt dyr så kostar den ändå lite, så jag måste betala alla räkningar först innan jag kan se om jag kan köpa den redan nu. Lovar att recensera den sen, när jag väl köpt den! Fundrar faktiskt att även ha den på jobbet för det är långt ifrån bra hållning där heller kan jag säga.. :/

Motgångar & Utmaningar

Det ska sägas redan nu i början av inlägget att jag är rätt frustrerad i skrivande stund. Egentligen borde jag vänta med att skriva det här inlägget tills jag fått lugna ner mig lite men skitsamma. Hade tjej-Honey i söndags denna helg då, och så kill-Honey idag som vanligt. 
 
Värmde upp Honey ♀ med varggroppen i skritt & trav där det gick. Sen när vi kom till korsningen började hon larva sig och skulle gå hem, när jag sa nej och styrde henne bort började hon vägra och rygga och fjanta. Vanligt tjafs, fast ändå relativt ovanligt att hon tjafsar på det här stället. Vi snurrade och ryggade & bråkade ett litet tag. Sen plötsligt så stegrade hon lite och DÅ blev jag riktigt förbannad, det blev en one rein stop direkt och riktig rytning. Då vaknade hon till och fattade allvaret och sen gick vi iväg. Hon brukar aldrig stegra så jag vill verkligen inte att hon lägger till det till sin repetoar av olater bara för att hon är tjurig. Förhoppningsvis så räckte det där, men ja, nej, var inte nöjd med henne. 
 
Hade svårt att få ihop henne sen, jag småsjuk & hon har energi så hon skulle kunna gå två pass om dagen utan problem och var inte hysteriskt mycket ute efter att sträcka ut och slappna av utan ville bara springa. Jobbade med traven och det gick väl okej, galoppen var bara glömma. Kom hon från OS förra veckan så var det då rakt från travbanan denna.. När vi kom ner till ängarna nedanför torpet trodde jag hon skulle bralla och sura när jag bara bad henne om trav, normalt börjar hon krumbukta och ska bara galoppera, men hon höll sig i traven så då stannade vi där över två ängar. Det blev tungt mot slutet och vi fick ta lite volter för att hon började hetsa och släppte i ryggen (bättre form tack vare djupsnön). Till sist tog vi en.. eh, ja, jag vill inte exakt kalla det en samlad galopp för jag bromsade med hela kroppen och var lite för hård i händerna för min egen smak om jag ska vara ärlig, men annars hade det bara blivit fyrsprång. Bara halva sista ängen fick hon springa fritt, sen tog vi skogen hem och mötte L/Ingra & F/Cytra precis vid vägen hem. Cytra blev lite svamlig (säkert påeldad av min fjantfröken som skulle börja springa tanterna i hasorna) så F tog en uppfostringssväng med henne medan jag & L red hem.
Tja. Can't win 'em all? 
 
 
Sen hade vi då Honey ♂ idag och han hade vart stel i helgen med så det var fortsatt mjukgörande i synnerhet i vänster varv. Värmde upp med serpentiner med en volt i varje kurva, sen red vi öppna längs en långsida, skänkelvikning längs nästa, för att sen gå över till samma volter som i fredags. Övergångarna och traven kom igång betydligt bättre idag, han lyssnade faktiskt på mig angående det idag! Slängde därför in lite travvolter också och det gick bra. fortfarande stel men ändå bättre än i fredags. Efter ett par varv återgick vi till skänkelvikningarna, längs en långsida, runt kortsidan och upp för nästa. Det blev lite protester när vi skulle längs kortsidan och sen vända, men skam den som ger sig!
 
..säger jag och gråter nästan av frustration sen över att jag faan inte får ihop honom och jag blir tokig. Förmodligen är det bara fortsatt test, för han höjer ryggen och slappnar av i nacke & hals när vi gör saker som volter, skänkelvikning, etc, men ska jag ha ihop honom på en långsida rakt fram t ex så GÅR det bara inte, det känns som att han är som bandriljärernas hästar i Ferdinand på julafton, rygg ner och huvud upp och totaaal ignorans oavsett vad jag gör, vilket såklart får mig att testa för mycket saker (dumt!) och säkert ger helt koko signaler. Och så känner jag mig som att jag är HELT värdelös på att rida.
 
Jag tycker inte om uttycket att "ha ihop hästen", med form menar jag inte att jag vill knyckla ihop honom utan förlänga honom, alltså att han jobbar genom hela kroppen, höjer ryggen, söker sig neråt mot bettet, det. Men ja, nej. Det går inte. Jag ville bara börja mig fram och trycka ner hans skalle ett tag men då blir det väl Ponnyakuten nästa haha. Ja, nej men som sagt så är det väl säkert mest test, nackdelen med en lite äldre häst.. Har ju ridit tre veckor nu och idag kände jag att han svarade bra på mina benhjälper för första gången. Lite. Efter en stund. Ett tag. Frustrationen bor nog alltså mest i min otålighet, men jag känner mig kass som inte får honom att chilla och jobba rätt.
 
 
.
Franför allt är det ju så lätt att jämföra och det FÅR jag bara inte göra. Jag har ridit Filifjonkan i 1½ år och vi fick kämpa länge innan vi är där vi är idag. Alltså, jag började rida henne i september 2011, och det var först på våren 2012 när vi red för Marika som jag ens kunde började rida henne på banan, för vi kunde inte kommunicera där innan. Jag försökte några gånger men vi kunde bara inte prata där, det gick inte. Jag blev dessutom osäker på att rida där med hacket och det gjorde säkert sitt. Idag är det en helt annan grej.
 
Jag försöker supa in en hel del just nu som jag vill minnas sen när jag köper egen. En sak som jag tror är viktig är att få rida ihop sig ett tag (inte för länge, men så man är förbi prövoperioden), och sen plocka ut nån som kan hjälpa en med det man inte kommer förbi. Som jag & Honey ♀. Ute var det inga problem, det var banan och att få ihop henne där som var vår utmaning (och den stackars förglömda högergaloppen). Men sen hade vi att jobba på och då kunde jag själv ta henne vidare en bit. 
 
Men åter till nyare Honey så är det väl bara fortsätta traggla. Vi har inte hittat varann helt än. Vissa saker blir bättre och det märks tveklöst att han vet att jag är "hans" människa i hagen, andra saker kräver mer jobb. Han är ingen lättflörtad ponny, det är ett som är säkert. Tur att man är så störd och tänker "challenge accepted". ;) Men det är klart det känns segt också. Vet inte riktigt vad jag ska försöka med på banan, måste googla inspiration men svårt att hitta bra tips som inte är flummiga ("tänk framåt"). Mår fortfarande lite tjyvens (haft huvudvärk efter båda ritterna igår & ikväll) så jag ska nog bara åka hem efter jobbet imorgon, kanske ska rota igenom gamla hästtidningar och se om jag får några tips & idéer. 
 

Frustration

Pruttridning med två motvilliga Honeysar, två dar i rad! Ringer de varann och bestämmer att de ska bete sig lika jobbigt båda två eller? :(

Ska leta efter mobiltelefoner i deras boxar nästa gång..

Fullt stall!

Idag kom en och tittade på sista boxen och det blev så klockrent att de åkte och hämtade lilla gullet på en gång! 2-årig arabbebis som heter Camena och därmed är stallet fullt igen! Himla kul. Utsläppet gick bra, Sudden blev blixtkär. Nu har vi dessutom inte mindre än tre unghästar i stallet, nästa helg släpper vi ihop hela flocken dvs även Grann, Emerson & Walentino in i stora hagen och äntligen en stor flock. Himla kul! Full rulle idag m a o, mer om det sen!

Opeppen

Saknar min bil SÅ mycket. Ska snart klä på mig och börja bussa mig ut till Runsa, det ska bli kul som vanligt men just idag är jag trött & fortfarande lite småhängig och vill bara knalla ner på parkeringen och hoppa in världens finaste puma. INTE åka buss, och sen behöva vänta och bussa hem, vara hemma om ca.. 6 timmar. Visst att bilen kostade mig en del och jag har kunnat spara ihop och betala av en del skulder snabbare nu när jag inte har den.. Men det den gav mig i tid! Suck. Jaja, nu ska jag sluta gnöla och dra på Michelingubbeoutfiten. För långt är det till vår också. Blä.

Volta!

M höll på att ta in alla när jag kom igår så Honey fick stå på gången sen medans jag mockade, och sen fixade jag snabbt och vi for upp till banan. Värmde upp i alla gångarter och stämde även av halterna. Han sträcker fortfarande ut nacken, men slappnade av fortare iallafall. Testade en annan taktik idag, istället för att dallra och pilla med tyglarna satt jag bara stilla med händerna och höll emot. När han slappnade av i nacken och sänkte huvudet blev det då automatisk eftergift utan att jag egentligen behövde göra något. Kände mig lite dålig som inte tänkt på det igår (googlade fram denna variant). Såna stunder då man känner sig som att man knte kan nåt.. Men men. Red även med överdrivet breda/låga händer, man kan göra det med unghästar för att vara övertydlig och han svarade lite bättre på det faktiskt. Kanske får börja där tills vi hittat ihop oss. Iallafall nu när det är så tungt underlag på banan, märker att han fuskar en del och än har han inte helt slutat ignorera mina hjälper även om det är bättre nu.

Efter uppvärmning började jag med en övning som jag läst om i nån hästtidning med mycket volter (bild nedan) & lite övergångar. Vi red i vänster varv först då han kännts lite stel i den sidan igår, red hela övningen dvs hela banan runt 2 ggr. Han ville gärna skjuta in bogen mot slutet av volten och det märktes att det inte var helt lätt för honom trots relativt enkel övning. Vi gjorde den även åt höger ett halvt varv och det gick som smör, inga problem.

Red en större volt åt vänster i skänkelvikning för att mjuka upp lite mer (gick rätt bra) och lite andra enkla smågrejer och så vips hade vi ridit 45 min. Jag har SÅ dålig tidsuppfattning på banan verkligen, skulle max tippat på att vi hållit på i 25 min.. Inte det mest fysiskt ansträngande passet, men han fick verkligen jobba i vänstervolterna och om inte helt svettig efter så var han iallafall bra varm, det var det nog det närmaste jag kommit med honom iallafall. Även om det inte var det mest klockrena pass jag ridit så var det nog bästa passet vi haft på banan också.

Har ridit honom tre-fyra dar i veckan i tre veckor nu (tror jag det är?) och jag tänkte idag att vi båda känns lite mer avslappnade mot varandra. Inte lika mycket kamp & test, även om han inte är helt klar än.

Ska inte iväg på trailen idag :( Vaknade för en halvtimma sen och kroppen sa "eh, NEJ!". En förkylning som hotar att bryta ut och går jag upp känns det som att jag pulsar i djupsnö.. Har ju vart galet uppbokad senaste helgerna så det känns faktiskt lite skönt att ha en helt ledig dag ändå. Vill verkligen åka på Trailen fortfarande dock, men kommande gånger är jag uppbokad på lördagarna såklart. Men kanske mot slutet av Mars/början av April! Kan ju kanske vara roligare då också, då borde snön vara på väg bort och då kan jag testa lite med Honeysarna på ridbanorna efter. Svårt med bommar i snön nu.. Men ändå trist, var ju pepp på att träffa Elin & Alice också. :/

Mysmorgon

Blev en mysig morgontimma i stallet, ingen var där så jag gav höet och bar sen ut lunchen i lunchhagen & stängde grinden dit (den som har lunchen öppnar). Sen fick katterna mat medan jag fixade hö, lämnade hönätet & morgonhöet där uppe så kan jag bara hämta det ikväll. Gav hinkarna sen, och så fixade jag kraften. Noterade nöjt att Honey ätit mestadelen av Lusernen när jag gick, så jag har nog kommit på hur mycket vatten det ska vara. Han hade nämligen lämnat ganska mycket förra veckan då jag blandade i lite för lite vatten, men nu har jag kommit underfund med hur mycket det ska vara! :)

Endast tuppen är vaken?

Gud ändå vad man håller på med för de här djuren. Kopiöst tidig morgon idag men faktiskt känns det inte så farligt. Än. Väntar på stallbussen så jag är i stallet om 20 min ungefär. Jag vet inte riktigt hur jag tänkte med det här, för när jag gick hemifrån i morse slog det mig att den som har morgon kanske inte kommer förrän åtta? (Morgonfodring är 7-8)

Men tja, jag tänker att jag ger väl maten när jag kommer nu och så kan jag fixa hö & kraft nu iallafall som minst, så är det en sak mindre att göra ikväll. Mocka går ju faktiskt rätt snabbt så det gör inget om det måste vänta. Sen kan jag väl hjälpa fixa morgonen (dvs bära ut vatten & lunchhö etc) om inte annat. Håhåjaja. Borde väl eg kunnat erbjuda mig hela morgonen idag men det ska täckas om och skydd av och allt så vet inte om jag hinner med allt det. Vi får se! :)

Honey be my Valentine

Rätt bra stalldag fast surt slut idag. Hade lovat att kvällsa idag så jag ville hålla mig på banan och visste att jag bara skulle ha tid med en kortis därför. Fixade allt och hämtade sen Honey, Darts ägare M kom medans jag fixade och medans jag red kvällsade hon! <3
 
Vi var som planerat på banan, underlaget var fint om lite tungt (blötsnö pga varmt ute). Målet var som sagt form men det blev i själva verket något annat; krypa innan man kunde gå var det ja.. Jag gjorde halt vid något tillfälle och lade märke till hur han direkt sköt fram mulen framåt (svårt att förklara men bara framåt, som om han sträckte sig efter ett äpple över en boxdörr). Jaha, tänkte jag, då börjar vi här. Diller daller på tygeln i halt tills första sekund av sänkt huvud och sen var det bara timing, timing, timing och utveckla eftersom. Han började tjafsa och rygga istället så vi ställde oss med rumpan mot staketet och fortsatte där. Och han suckade och "snabbdoppade" huvudet och försökte på alla sätt och vis gör allt utom att slappna av i nacken och sänka huvudet. 
 
Så det var väl ungefär vad vi gjorde idag. Halt, div tjafs, han gav sig, gå, halt, repetera.. Efter sista gången då det gick bra travade vi lite, han känns lättare i traven på banan men det är väl för att han inte tar lika stora steg såklart. Drog skänkelvikning i trav från B till A, inga problem trots djupsnön innanför spåret, vänster varv från A tillbaka och testade nu från B till C, gick inte aaaaalls. Testade igen från typ mellan E & K till A, gick typ lika taskigt så jag undrar om han är lite stel i vänstersidan. Mjukgörande på banan imorgon tror jag. Bara.
 
 
Ja, speaking of så måste jag kasta mig i badet och sen sängen nu, för jag ska mocka & fixa innan jobbet imorgon (då jag slutar 18 i stan) och sen rida efter = måste gå upp dödens tidigt. Men annars hinner jag inte rida. Himla jobb.
 
Justja, ja, på grund av att M kvällsat gick det rätt snabbt att slänga in Honey i boxen och åka hem, hann t o m med den tidiga bussen.. om den hade dykt upp. Den kom bara inte. Ingen större idé att gå tillbaka till stallet när det var faktum efter 25 minuter, så jag har stått ute och fryst vid en landsväg en timme idag. HIGH FIVE SL.
 

Trailäventyr på lördag!

Jätteklokt inlogg om hållbarhet. Variation är verkligen något som jag personligen behöver, skogsmulle nej tack. Men heller inte bara dressyr eller bara hopp eller bara.. ja ni fattar. Jag är precis likadan själv. Har jag vart upptagen en vecka vill jag vara ledig nästa. Och så ska man vara öppen för nya saker och inte vara rädd att fara på nya upptåg tycker jag. Iväg med dressyrhästen på hoppträning. Hopphästen på trail. Eller nåt. Trail, det ska ju jag på på lördag som jag nämnde som hastigast. Dock hästlös (har Honey ♀ på söndag istället så jag slipper stressa), det hade ju vart otroligt roligt att ha med en häst men det hade vart mycket meck då, och först vill jag gärna åka dit som fotfolk och titta. Och fota! :)
 
Jag är ju inget hängivet Westernfan som många andra i min närhet är, men tycker att det ändå verkar roligt och som sagt, jag är alltid redo att testa nytt! Trailträningen är ute på Wiggeby och jag smyger med Elin & gulliga Alice, som jag även är pepp på att få träffa på riktigt. Elins andra häst Lucas stod på Runsa när jag red Mårten & Rauen men sen flyttade dom, så Alice har jag aldrig träffat. Här är lite bilder från deras senaste träning, och här är lite mer om upplägget + en video om man inte vet vad trail är. Jag är ju väldigt nyfiken på Working Equation, som jag tycker har väldigt mycket likheter med Westerns trailmoment, så det ska verkligen bli spännande på lördag, jag är superpepp! :)
 
Äntligen stalldags imorgon, siktar fortfarande på mjuk/lösgörande och få ihop honom i skritten på banan imorgon men blir lite orolig av det varma vädret, risken för is finns.. vi får helt enkelt se. Ut ska vi då. Ska bli skönt, nu känns det länge sen igen.. ;) Mycket fräschare i ryggen idag men inte helt bra, ska lägga mig i badet strax.

Dubbeldejt

I söndags var det full rulle med dubbla hästar! Kom ut till Honey ♂ vid nio, de var utsläppta så jag fixade klart allt och sen hämtade jag in honom. Det hade kommit lite mer snö och med dagsljuset hade jag hoppats på lite mer galopp nu när underlaget var bättre & jag dessutom såg vart vi red. Dessvärre var han extremt larvig och ropade jättemycket, samt var extremt tittig för ALLT inklusive människor, hundar (som han är van vid), busskurer & vägpinnar. Bilar & fyrhjulingar med släp var däremot helt OK. Suck, prillig ponny. ;) Så det blev en inte helt avslappnad tur, travarna innan Gällsta var dessutom ute och en stod och fnös åt oss (LÄSKIGT tyckte Honey och fnös lite tyst så den inte hörde) + en som sprang som en idiot i en paddock så jag nästan blev nervös att den skulle hoppa ut. Men när vi kommit förbi det + en tokläskig skock får så fick vi till en trevlig galopp ner till Säby/Vallentunasjön och tillbaka, sen mkt trav hemåt. Ganska standardrunda, men mkt sitta och vakta när han hoppade till för allt. Öppnade lunchhagen sen och så var det vidare till nästa häst.
 
F & jag tog samma buss ut och var båda lite halvmosiga, jag efter tuffa pass fre + lör & så redan ridit nu innan, och hon har vart sjuk. Vi beslöt att rida först, och till en början var det mycket fjantiga tanter som såg spöken i klart dagsljus. Sen travade vi och då slutade dom med det, jag jobbade Honey i form i traven hela tiden och det var lika trevligt som i lördags, inget fusk idag. Sen fick F & Cytra ta täten över ängarna efter torpet, det blev race halva vägen och sen försökte vi få ihop dom lite andra halvan men det var inte så populärt. Cytra gick jättesnygga skänkelvikningar, dock bad inte Frida om dom utan Cytra gjorde dom när hon inte fick galoppera.. ;) Honey & jag höll oss bakom i trav och trots djupsnön gick hon i fin form, testade lite öppna också och det gick jättebra trots att vi inte hade nån väg att stötta oss mot! Fina tjejen!
 
 
Vi red upp vid Manilla för att galoppera av dom lite, vände och travade sen hemåt. Honey var lite sur för att hon ville galoppera mera och kickade rätt mycket först, men gick ändå ihop fint när jag bad henne om det. F & Cytra saktade av till skritt, men Cytra tar så mycket större steg än Honey så vi kunde trava i samlad trav bakom. :) Lite skänkelvikningar och öppna/förvänd öppna, inga problem sa Honey. Verkligen jätteduktig.
 
Och sen på perfekt sto-manér började hon tjafsa som fan på vägen och rygga ut och kicka och vara allmänt jobbig. Jag blev riktigt arg på henne, för dels var det halt och jag ville inte att hon skulle halka och sträcka sig, och dels är det ju bilväg och det är verkligen inte OK att hon beter sig så. Hon lugnade ner sig efter ett tag, sen började Cytra också tjafsa och när vi väntade in dom började Honey igen.. och så kom det en bil. Paniken. Lyckligtvis hade de vett nog att stanna en bit bort, och jag kunde styra in henne på åkern så de kom förbi. Fick rida henne med korta tyglar hela vägen hem sen, för hon ville bara springa. Väldigt ovanligt för henne, men de eldade väl upp varandra. Så min tanke om att hon skulle ha träningsvärk från lördagen infriades med andra ord INTE. ;)
 
Jag mår bättre i ryggen idag men är fortfarande allmänt mosig och trött. Hjälper inte att det vart skitdagar på jobbet heller. Ska ut och äta med en kompis ikväll, nästa hästdag för mig är torsdag då det är ut till Honey ♂, ska även kvällsa då. Ska nog rida på banan då tror jag, har inga större förhoppningar om strålade resultat eftersom vi inte helt hittat ihop än men jag vill börja få till bättre övergångar och få ihop honom i skritt iallafall. Man måste krypa innan man kan gå.. "Tjej-Honey" har jag på söndag denna vecka för på lördag förmiddag ska jag ut till Wiggeby och följa med Elin & Alice på Trailträning. Ska bli superspännande, jag ska ha med kameran!

Vilodag

Jag får alltid hysteriskt dåligt samvete om jag inte rider på mina medryttardagar. Det är väl en grej om man har hästen en vecka i sträck på sommaren eller så, eller när de går på bete. Eller om man är uppenbart sjuk. Så var dock inte fallet idag utan jag var bara helt slut i kroppen efter fyra mer eller mindre tuffa ridpass på tre dar. Träningsvärk hade jag överlevt men jag har nån konstig stickande värk på vissa punkter i ryggen också, så jag kände att min kropp sa nej. Det dåliga samvetet kommer av att jag ju rider två hästar, okej om jag ridit en häst fyra pass på tre dar men det har jag ju inte utan två var.

Jag vet, han dör inte av en vilodag (han har ridits de senaste tre dagarna om inte fyra, minns inte) och det är sämre om jag pajar och inte kan rida på ett långt tag.. Men jag känner mig ändå dum och värdo. Jag är ju "anställd" för att motionera hästen. Så är det. Till saken hör dessutom att jag jobbar sent på fredag och egentligen inte hinner rida då heller. Gör det ca 1 gång var tredje månad så det är jävla typiskt att det infaller nu. Men jag tror jag löst det, tänkte att jag skulle åka ut väldigt tidigt på fredag morgon (eftersom jag också börjar lite senare då) & mocka och fixa allt innan jobbet, då hinner jag rida sen på kvällen! Så det löser sig.

Det blev iallafall lite markarbete (följa john) på planen idag när jag tog in honom, och så pysslade jag lite extra i stallet; skrubbade krubban och gav honom även en genomryktning. Inte helt nödvändigt med tanke på att det är täcke på hela tiden kanske, men lite smutsig var han faktiskt. Varje gång han började tänka & tuggade började jag fnissa hysteriskt och tänkte "nu underkastade han sig!". (OBS man måste ha sett senaste avsnittet av Ponnyakuten för att fatta det där sista.. Mer om det nån senare gång)

Fick skjuts till stationen av L så jag kom hem i god tid idag iallafall. Ska skriva mer om söndagen senare i veckan, den var händelserik.


Mardröm

Fyfaan.

Ibland blir det tokigt..

Haha ligger i badet och blir arg över idiotiska människor som inte försäkrar sina djur och måste ju såklart fräsa av mig på FB. Ungefär samtidigt trillar blogglänken in. Kan ju se rätt förvirrande ut med de två efter varandra ;)

Död

Ridit båda Honeysar idag och de båda superprilliga = inget "åka häst" = död Ann efter dessutom hårda pass igår & i förrgår. Vi får se om jag ens orkar rida imorgon :) Ligger just nu i soffan i Runsas sadelkammare och väntar på bussen (går om 40 min), och försöker att inte somna. Puuuh. Vem behöver gå till gymmet?

GULLIGT.

 
Hittade det här i nya Höökskatalogen, finns upp till srtl Cob, exakt hur söt skulle Honey ♀ vara i det?
Svar: Mycket.

Från en ytterlighet till en annan

Senaste gångerna har jag tänkt på att Honey alltid spetsar öronen och ibland även kommer mot mig när vi ses i hagen. Jag vill ju inbilla mig att hon saknat mig också, men oavsett är det ju trevligt att slippa mötas av sursto-minen som det var innan när hon var så grinig. Hon har även vart så himla trevlig på gången, sätter i princip bara fast henne när jag ska gå ut från stallet för att hämta sadeln.
 
Hade ingen plan idag, men dels fick jag ett ryck och red med bettet, och dels så ville jag att hon skulle få springa av sig ifall det inte blir nåt imorgon då vi förmodligen ska rida ut med F/Cytra och kanske A/Ingra. Helst träningsvärk imorgon, satte jag som mål. Elak medryttare. 0;) Det var nog länge nån av oss red med bett för hon tuggade nästan ihjäl sig på det först men som vanligt så slutade hon när vi red iväg. En rolig sak som hände var att vi inte tagit många steg innan jag kollade ner och tänkte att "men GUD vad långt bak sadeln är!". Hoppade genast av.. men när jag stod på marken såg jag att den låg rätt, så jag stånkade mig upp via stigbygeln istället (i Michelingubbeoutfit, kul) och sen började jag skratta lite när jag kom på att det nog är för att mina Honyesar är så olika i exteriören. Nya Honey har jättekort rygg, i jämförelse med honom kändes det som att jag typ satt på korset, jag ba "hallå ska man ha såhär mycket häst framför sadeln?". :D
 
När vi skrittat fram började jag plocka lite i tyglarna och fick göra det ett tag innan hon kom ihåg det här med form. Alltså nu låter det ju som att jag är ponnyakutryttare :) men hon gick alltså och slet och ryckte i tyglarna först. När hon sänkte huvudet började hon genast jobba med benen + höja ryggen och gick superfint, i trav var det dock lite vingligt så jag tänkte att hon nog tappat rätt mycket och inte orkade formen i traven. Tji skulle jag få på det sen! Vi red i fin form i skritt & trav till galoppbacken, samlad galopp upp för den för att det skulle vara jobbigt, och sen mer formarbete i trav längs Göranstorp. När jag var nöjd fick hon galoppera av sig lite fram till torpet, och sen skrittade vi ner för backen och längs vägen. Hon blev lite töntig när vi mötte traktorn (hon glömde väl bort att hon eg inte är rädd för traktorer) och sen skulle hon iiiinte gå in på skogsvägen heller, blev riktigt arg på henne för det är inte OK att hon håller på att rygga rakt ut på bilvägen, så det blev lite rygga och sen gav hon sig. 
 
Lite iallafall. Tänkte släppa henne i galopp där, men ville fatta den från skritt och det ville hon ICKE veta av och höll på sparka bakut. Jo förresten, sa jag att hon brunstar? Fjant. :) Efter ett par försök beslöt jag för att istället fortsätta jobba på formen i trav, då tokfuskade hon direkt och bara krökte nacken och vinklade huvudet i en "ställning". Vi travade fortfarande och jag ställde henne ömsom åt höger, ömsom åt vänster, och lite upp och ner med tygeln för att hon skulle släppa den här vinklingen av ansiktet som hon gör. Till slut kände jag att hon höjde ryggen och började jobba på riktigt, då red vi rakt fram ett tag och sen tog jag galoppskänkel. Hade bara tänkt låta henne galoppera av sig, men hon chockerade mig totalt genom att fortsätta i formen genom hela kroppen i galoppen med! Vi tog ett par språng och sen klappade jag henne jättemycket och så tog vi en belönings-busgalopp till branta nerförsbacken. Skritt ner för den, och när vi kom ner gjorde hon ett halvhjärtat fuskförsök igen, men det gick snabbare för henne att hitta ihop denna gång. När vi svängt runt kurvan och bara hade raksträckan fram mot sista backen tog jag galoppskänkel och så galopperade vi hela den i form, trots djupsnö & brunstfasoner. Alltså HALLÅ OS-HÄSTEN. <3 Hon var så jääävla fin, jag dog! Berömde henne en gång under tiden och hon släppte inte alls, sen fick hon jättemycket beröm efter. Så himla fin, åh, underbaraste tjejen!
 
Sen skrittade vi till åkern, och så fick hon bestämma tempo över den så det blev ju såklart tokgalopp i djupsnön, helt underbart och vi fortsatte även en bit längs vägen hem mot Manilla, tills hon blev trött. Vi travade ett tag efter men halva vägen ner till Manilla blev det skritt, då var hon ordentligt trött. När vi kom ut på bilvägen blev jag lite nojig att hon kändes lite kall, så vi småjoggade lite & superlångsamt. Larv, tyckte hon och kickade lite. :) Från OS-häst till bittert brunststo.
 
Hon fick stå i ulltäcket ett bra tag när vi kom hem, lite svettig men inte sjöblöt. Tror mest det är pälsen, hon blir ju inte så svettig om hon inte jobbas hårt (vilket hon gjordes idag), och nu har hon vinterpäls, så. Hon var nästan helt torr på halsen när jag släppte ut henne men hon fick ha yllet istället för fleecen under vintertäcket, för säkerhets skull. Är själv rätt slut som artist just nu kan jag ju säga, två ordentliga ridpass a´ 1h två dar i rad. Och imorgon ska jag rida båda, håhå! Ska bli spännande. 

Min Filifjonk

Idag har det vart från ena ytterligheten till den andra, mer om det sen. Nu när jag kommer till henne bara en dag i veckan, och i kontrast mot andra Honey, är det plötsligt så tydligt hur långt vi kommit tillsammans och hur mycket mer hon litar & lyssnar på mig nu. Finaste tjejen. <3


Härlig snötur

Äntligen i badkaret efter stallet! Gjorde allt i lite konstig ordning idag; först mocka + fixa vatten, sen rida, sen blev jag stressad för bussen och tokstressfixade hö & mat.. Och hade sen 20 min till godo. Såklart!

Snöigt men nån plusgrad och mkt bättre vägar idag, det är ju fördelen med vintern, att man kan rida på asfalterade vägar. Av den aktiva riddelen (Dvs inte fram- & avskrittning) blev det nog typ 80% trav idag, resten ganska jämnt fördelat mellan skritt & galopp. Det gick att trava överallt men inte alltid galoppera, plus att jag red en väg jag aldrig ridit och inte ville galoppera in i ngt okänt. Fick ta upp kartan i mobilen ett par gånger men vi tog bara fel väg en gång! ;)

På det stora hela gick det bra och det var en härlig tur. Han var lite tittig i början och gick och ropade och så, men när jag började jobba honom & ta i honom lade han av. Kravlös runda men om han började åla sig mötte jag honom med en motsatt hjälp, tex när han gick och tittade bakåt åt vänster tog jag in honom på en förvänd öppna åt höger osv. Inga OS-rörelser exakt men som sagt så var det mest för att möta honom och få honom att tänka på ngt annat.

Det var skönt att rida mkt trav också för han han en väldigt stor trav och jag är inte helt van den än. Hade lite för korta läder men det gick ändå. Klurigt på honom, det känns OK när jag sitter upp men i traven så känns det som att jag har hoppläder. Häromdan så kändes de bra, har inte helt lärt mig på vilket hål jag ska ha än.. :) I övrigt inga konstigheter, inga nya knappar idag men jag märker gång på gång att han tycker bättre om att ha ordentligt stöd på tygeln. Precis som M sagt, men jag har så svårt att lära av mig från långa tyglar ;) Nåja, några fler gånger så kanske det går in. Som tur är är han ganska lik sin tjejnamne i det att gör man rätt är det lätt, men gör man inte det går det inte alls. Om jag tycker att han är seg och inte lyssnar, och sen inser att jag inte sitter i trepunktssits och rätar på mig, så går det klockrent sen.


Uppbokad is my middle name

Haha åååh alltså snälla kan nån påminna mig om att den dagen jag ska köpa egen häst ska jag köpa en diskmaskin först? Har ett berg som växer och jag har inte haft tid förra veckan då mitt schema såg ut såhär
 
Måndag Honey ♂
Tisdag AW m jobbet
Onsdag -
Torsdag Honey ♂
Fredag Honey ♂
Lördag Honey ♀
Söndag Honey ♂
 
Ja. Men den här veckan! Den var planerad såhär: 
 
Måndag Honey ♂
Tisdag Yoga
Onsdag Styrketräning
Torsdag -
Fredag Honey ♂
Lördag Honey ♀ + Honey ♂
Söndag Städa av bara satan hemma
 
..och såhär kommer det i själva verket se ut när denna vecka är klar:
 
Måndag Honey ♂
Tisdag Gå på stan
Onsdag Styrketräning
Torsdag Ge blod
Fredag Honey ♂
Lördag Honey ♀
Söndag Honey ♂ + Honey ♀
 
Håhååååå ibland orkar jag inte med mig själv. Men det är klart jag inte säger nej när J har flunsa och behöver hjälp på söndagen, och ja, då är ju städdagen helt paj ändå och då kan jag lika gärna ta andra Honey också nu när M var inställd på det. :) Ska ju tilläggas att det kryper i kroppen efter stallet och att jag inte exakt lider i hjärtat över att få rida två fina hästar istället för att diska och dammsuga hela dan.. Och då har jag bara vart hästfri tre dar! Håhå. Finns det nån medicin mot det här?
 
Det har dessutom kommit några decimeter snö så det borde förhoppningsvis vara ridbart i båda stall! Har inga direkta ridplaner men det blir nog rida ut utan nån större plan på fredag & lördag och sen får vi se om jag styr upp nåt mer seriöst på söndan. Då jag för övrigt bokat biodejt med en kollega som jag nu måste avstyra kom jag på.
 
2013 skulle bli mitt "lugna" år.. ;)
(Har även köpt en resa till Paris i Juni!)

Rör inte min kompis!

Jättebra inlägg om rasism mot ridtravare.
Jag började nyligen läsa en ny ridtravarblogg där ägaren fått en riktigt vidrig kommentar - och självklart anonym..
 
Jag kommer aldrig fatta. Jag kan fatta att man vill ha något annat än en ridtravare, i synnerhet om man har en inriktning och vill tävla. Ja då är det klart som fan man köper en kvarting för Western eller nåt framavlat för Hoppning/Dressyr. Men att bara döma ner hästar på ras eller tramför allt för att de gått eller tränats till trav.. Det är så jävla ignorant och framför allt så visar man hur jävla OKUNNIG man är. Hur många "ridhästar" har samma arbetsvilja som en ridtravare?
 
Älskade ridtravare!

Ny störtkruka!

Snygg va?! :D Älskar den.
Den rosa får vänta, attans bara att det är så långt till både jul & födelsedag..

 

Tjohoo ridföre!

Nu ligger det här kvar tack!

Fattar du (höger)galoppen?

En sak jag känner är lite tråkigt med lilla Filifjonkan (aka tjej-Honey) är allt arbete som aldrig kommer bli av nu. Visst kommer jag få jobba med nya killen och en hel del där, och visst blir det enklare och kanske mer utvecklande för mig som ryttare att rida en något mer skolad häst, men om Honey skulle åka på foder innan vi får till den där attans högergaloppen kommer jag alltid känna att det är tråkigt att vi aldrig fick till det.

Men det görs ju inte på tre sekunder, vi hade ju fin start i våras och nu törs hon iallafall fatta den ur en volt och sen köra utan att bryta. Men ja, hon skulle behöva stärkas generellt, och övas mer, och det är svårt utan ridbana och i rådande årstid + väderlek. Läste på ett ridtravarforum om en tjej som började lära in galoppen genom bakdelsvändning och sen galopp, det skulle man ju kunna testa t ex just när man vänt vid Gtorp/Vändplan och hon är taggad. I bra underlag kan man ju fatta ur volt vid vändplan också.

..när det blir bättre underlag ja. :(
H & jag pratade för ett tag sen om att åka till Sätra och hyra ridhuset nån lördag, ska genast påminna henne om det. Vore ju kul!

Mineralvägran

Haha, Honeys krubba från i lördags.. "Lämnar hellre havre än äter det där gruset de dumma människorna försöker lura i mig!"

Lektioner från en häst

Vi lär ju gärna våra hästar saker, fast ibland lär ju faktiskt dom oss också! Som nu när jag ska lära känna Honey, jag kallar det att hitta knapparna, men man kan också säga att jag ska lära mig hur han vill bli riden, av honom. Men det är lite svårt att uttrycka det så och inte låta överkörd av hästen. Man kan ju inte lyssna på alla hästens "lektioner".. Hade jag det hade jag idag fått lära mig att 1. Honey tänker inte gå ur sin box när jag stoppat honom i den, 2. Även om jag får ut honom i den så är en ridtur i snöblåst inte aktuell och 3. Jag skiter i ditt personal space, puny human.
 
;)
 
Nu blev ju så istället att det blev Honey som (förhoppningsvis) fick lära sig att 1. Jag skiter i om du borrar ner ponnyhovarna, ut ur boxen ska du, 2.  Din nya medryttare rider dig i nästan vilket väder som helst och 3. Det här är mitt space. Det blev en del tuggande på stallgången ikväll..
 
Men däremot, där ute i snåblåsten som kom rakt mot oss, så hittade jag och Honey varandra väldigt fint när han berättade för mig att det här med att jag skulle bestämma om han tog korta eller långa steg enbart med sätet, ja det var helt okej! Och jag blev så förtjust över denna första "knapp", så vi längde och kortade och längde och kortade, fast jag försökte låta bli att vara på honom hela tiden. För det mesta höll jag honom bara igång med sätet enbart och när han saktade av var det lätt att komma upp i en aktiv skritt igen. Jättejättetrevlig kort tur, ovädret till trots (vi red bara till Gällsta och tillbaka), men jag känner redan att bålen & framförallt ryggen fick jobba ikväll! Tog ett par steg i en öppna på hemvägen, egentligen oplanerat men det gick helt klockrent, han går så fint. Det är lite spännande att rida en häst som är lite mer utbildad än vad.. ja, typ alla mina tidigare medryttarhästar varit. Det ska bli så kul sen när vi kommer igång, längtar! :)
 
Avslutar med en bild på den grymt snygga Mr Sill "Sillen" som står mittemot Honey, alltså han är så snygg så jag smäller av varje gång. Kolla nacken/halsen alltså! Guuud. <3  Dör nordisälskardöden.
 

Ponnyakuten del 4

Ponnyakuten i badkaret på söndagar börjar bli en klassiker. Tyckte att det här var bästa avsnittet hittils, fast man kanske kunde önskat att det även ska tilläggas varför man ska rida i form och personligen hade jag även önskat lite mer om kroppsspråk på lektionen med Thosey men jag tyckte det var så jävla bra när han sa det om kedjan, att man OM man ska ha kedja bara gör det en gång och sen släpper när det går bra (= negativ förstärkning). Åh. Skönt. Sen är det väl bara hoppas att de fick mer att jobba på utöver det man fick se. Själv hade jag önskat mer lektionstid och mindre klipp från tidigare avsnitt/där barnen pratar om att vara ifrån mamma.. fast jag är väl å andra sidan inte exakt målgruppen så det är väl bra för kids som inte törs åka på ridläger?
 
Har ju själv vart där när jag var liten :) Skulle åka till Ponderosa 4H-gård utanför Kalix med min bästis Ellinor när jag var 9-skulle-fylla-10, de hade typ "djurläger" för små barn då men i sista sekunden vågade jag inte och stannade hemma. Minns att pappa var jättearg. Antar att vi inte fick tillbaka pengarna..
 
Året efter skulle vi på ridläger istället och då ville jag gärna åka men var också rädd för att lämna mamma, som i egenskap av världens bästa mamma kom på en perfekt idé. Hon dränkte en av hennes scarves i den body lotion hon brukade använda och så fick jag ha med mig nåt som luktade mamma om jag fick hemlängtan. Såklart så hann jag knappt ens ha tid att sakna henne, men den var ändå trygg att ha på kvällen. Minns att jag nog hade med den scarfen ett par år till sen, fast den föll snabbt i träda ungefär samtidigt som jag började längta bort istället för att vara rädd för att åka. Ja, det är inte lätt när man är liten.
 
Jag & min ridlägerhäst Charlie "Challe" på mitt första ridläger på Ponde, för 20 år sen i år!
(Kolla änglahåret!)

Vilt möte

Idag blev det äntligen dags för en tur i dagsljus med nya Honey! Åkte rätt sent (halv två) och av bara farten gjorde jag allt fix först. Lite korkat såhär i efterhand då jag hade kunnat få upp värmen efter ridturen genom att göra det, men..

En hel del folk i stallet idag, jag är ju bra på ansikten och mindre bra på namn så jag tänker mig inte ens försöka mig på att gissa nu i början men de som har Mina var där, och Robin & Darts medryttare (tror jag) med. Namnen kommer med tiden.. :) Är likadan på jobbet, hälsar och morsar och lunchar med alla men får kundtjänst nån ny tar det mig typ två månader minst att lära mig namn.

Red ut längs Gällstavägen, nästan hela vägen till Väsbyvägen och så hem igen. På ditvägen såg vi en räv, den stannade 5 meter bort, dog söthetsdöden. Ville fota men då blev den rädd och Honey ryckte till när den pilade iväg. På väg hem såg vi dock en älg en bit bort. Honey såg den inte först men när jag stannade och fotade fick han världens största ögon och kunde inte bestämma sig för om han skulle stirra på den eller raskt marschera därifrån. Jag manade på honom och först gick det lite fort men han lugnade sig snabbt, dock gick han typ frivilligt i öppna på egen hand en bra bit sen för att försäkra sig om att vi inte blev förföljda. ;) Fjant.

Ganska precis en timmes skrittur, där det var barmark såg jag dock att det var asfalt under och det var ju lite trist, då det är närmsta vägen.. Men men.

Isgata på Runsa

Så mycket att blogga om nu med två hästar! :)
Speciellt denna vecka när jag ridit fem dar. Tänkte lite på det när jag väntade på bussen nu idag, tidigare när jag haft medryttarhästar en hel vecka här & där så har det kännts så mycket. Och visst, man hinner inte med så mycket annat. Men ändå känner jag inte att den här veckan har vart jobbig eller uppbokad, som jag gjort förr (så sent som när jag red Rauen). Och då var jag ändå uppbokad på en av mina hästfria dagar. Känns bra att det är så, för tiden har ju vart en grej som fått mig att tveka förr.

Igår var det Runsadags, tog sovmorgon och när jag kom dit skulle nya hästägarna åka hem så jag sa bara hej lite snabbt till mamman; det är tre generationer som rider, mormor, mamma & dottern. Kul! Nytillskotten heter Grann och Ermerson och är bruksnordis resp D-ponny (new forest/fullblod). Grann såg ni ju lite tidigare på bilden där Honey är såååå kär. Vi får väl se hur länge det håller när de går i samma hage.. ;) Igår gick de i sjukhagen med Walentino och det gick väl rätt bra.

Det var isigt där ute också men Varggropen var helt OK, vi joggade på de ställen det var barmark och skrittade sen till Göranstorp. Därifrån blev det galopp hem över ängarna, började med trav först men hon hade mycket spring i benen då J har vart sjuk i veckan och Linda bara skrittat pga underlaget. Sudden får ju igång henne i hagen lite men det får ju inte ur allt, just nu känns det som att man skulle kunna rida henne hårt 7 dar i veckan. Ja, lilla Filifjonkan. Så mycket man skulle kunna göra med henne! Hoppas J hittar nån bra åt henne, dock verkar det gå segt, sa B när jag stod och småpratade med henne & C. Trist. Tyvärr vill ju inte många ge ridtravare en chans. När alla andra åkt hem småstädade jag lite vid boxen. Fyra timmar är exakt lagom när man kan stå och tjattra med andra, dock är det lite långt annars.. Men det finns ju alltid grejer att putsa och rengöra & fixa med i stallet. :)Ridstövlar?

Med ridbyxor under skulle man lätt kunna tro att mina vanliga stövlar är ridstövlar. Och vore det inte för dragkedjan på insidan skulle jag nog nästan haft dom som det också.

Nån som söker häst?

Tror inte jag känner nån som söker medryttarhäst/halvfoderhäst men NI kanske känner nån som gör det? I sånt fall så finns det världens gulligaste lilla varmblod i mitt nya stall, där de böhöver hjälp 3-4 dagar i veckan mot halva kostnaden (ca 1300-1500). Ni kan läsa mer om Mina som hon heter i annonsen här, dock vill jag lägga till att hon är gulligare än vad som syns på dom fotona. :) På beskrivningen låter hon väldigt lik (tjej-)Honey och jag hade nog vart jätteintresserad av henne själv om inte M hunnit ut med sin annons först! Har tagit in henne två gånger och tycker hon är trevlig, lite reserverad men uppmärksam och inga problem hantera. För gärna ordet vidare om ni känner nån.
 
Har vaknat för en halvtimme sen, nu ska jag bara äta frukost och sen ska jag åka ut till just det stallet & boy Honey. ;) Det är superfint väder idag, nån plusgrad t o m så vi ska rida ut längs vägen som går till stallet har jag tänkt. Kollat bussarna flera flera gånger för jag fattar liksom inte att det går bussar dit en gång i halvtimmen HELA DAGEN. På en SÖNDAG. 

Honey är kääääär

Olle <3

Finns väl få ridtravar/nordismänniskor som INTE hört talas om Olle, men för er som inte har det så är han en f d travare som utvecklats otroligt fint av sin ägare Michelle. Man får inget gratis med hästar, och man får ännu mindre - men samtidigt ofta mer - av extravare. Det finns många fördomar om "ridtravare", och många tycker ofta att man inte kan komma nånstans med sådana. Jag får gåshud och blir nästan tårögd av den här videon, den är ett vackert fuck you till alla som rackar ner på nordisar & ridtravare.
 
 
Olle & Michelles blogg finns här.

Kom vår, kom sommar!

Påminnelse om att det inte bara är överjävligt kallt med isiga vägar i det här landet..

Brrrrrr

Fyyyy tusan vad kallt det är. 
Eller mest beror det väl på att jag var dåligt klädd när jag red men brrrr. Ska ta ett bad snart, alt äta först och bada sen.
 
Idag grejade jag fanimig foderstaten utan fusklapp ens. Var så illa tvungen då iPhonen dog och laddaren låg hemma.. Men nu tror jag fan jag kan den! Ibland är det bra att göra tokfel först, för då gör man aldrig det igen.  Höt satt också på första försöket på alla påsar, så jäkla säker! ;) Eller så var det det att jag kom ihåg att en kaka hö = 1 kilo. Haha. Allt fix gick smidigt idag så sen hämtade jag in Honey, han stod och väntade vid grinden precis som igår. När vi kom in och han insåg att jag inte tänkta ta in nån annan blev han lite gnällig, han blir det säger M. Ropar och dansar och är allmänt prillig, så det blev bra arbete på gången idag, och en hel del tuggande från hans sida till slut. Skönt! Det är ju det som är det roliga med markarbete, man ser ju hästen på ett helt annat sätt.
 
Sen red vi ut, jag hade inga täckbyxor eftersom jag tänkte jobba på volten, men vi började med att värma upp inne i sommarhagen. Han blev så förvånad över att vi inte red in i paddocken att han glömde att ignorera mig. ;) Vi red runt lite, där det var mindre snö gjorde vi lite volter och serpentiner och åttor på sitshjälp enbart, han var jätteduktig och lyssnade bra. Sen red vi tillbaka, in på volten och.. nä. Isbana såklart. SUUUCK. :( Red ut, upp längs vägen och tänkte testa den för jag hade på pannlampan ändå. Fast sen kom jag på att han bara hade reflextäcke på (vi ska ha det upp till volten), jag hade inget mer och han hade inga på benen så då vände vi och red in i sommarhagen igen. Vi red åt ett annat håll den här gången, och plumsade i djupsnö = ryggträning. Där det var bart slängde jag in lite öppnor, skänkelvikningar, ställde honom åt fel håll i en volt (svårt för både honom och mig!) etc, bara ett par steg per grej typ, men han svarade jättebra även om det kanske inte blev helt perfekt pga underlaget. Men det var ingen kamp om saken. Kändes som att jag fick en lite flash forward till hur det kommer bli sen!
 
Red inte jättelänge, ute ca 35 minuter och bara skritt men det kändes ändå lagom, svårt att göra mer med underlaget. Ville inte trava heller då jag inte vet hur det ser ut under snön, var diken är etc, plus att det var lite skare. Klädde på täcken igen och ja, sen var jag klar, med en timme tills bussen gick. M hade insläppet och jag hade tid att döda så jag tog helt enkelt in alla och täckade om. M kom sen när jag höll på byta om så hon gav kraften och sen fick jag skjuts hem igen. <3
 
 
 
Det ska ju inte bli mycket varmare på ett tag så det lär väl vara samma pissiga underlag på söndag, men det ska bli kul att rida ut i dagsljus med honom ändå! Vi får väl se hur läget är ute i Runsa imorgon men skogen finns ju alltid. Ska ta sovmorgon imorgon så jag är där med bussen som kommer dit typ halv två, ska bli skönt. Fyra timmar till nästa buss men då slipper man stressa. :) Finns ju alltid saker att pyssla med, unghästar att pussa på, och så har ju de två nya flyttat in nu i veckan! Åh vad kul!

Uppbokad

Den här veckan har vart galet fullbokad, förutom att 4 inplanerade hästdagar blev 5 så hade jag AW med jobbet i tisdags. Nästa vecka är totala motsatsen, "bara" 3 dagar häst (dock med 4 ridpass) och inget speciellt planerat. Jo, cocktail-AW på onsdag förresten.. Vad hände med att 2013 skulle vara mitt lugna år? Haha.

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0