Mjukgörande (förra) torsdag

Förra veckan red jag bara Honey på banan. Han hade känts stel veckan innan så jag googlade fram nya mjukgörande övningar och satte igång. Just förra torsdagen mådde jag lite tjyvens och åkte hem från jobbet tidigare, så jag fick rida i dagsljus. Vi började med 15 min uppvärmning i sommarhagen; plumsa i djupsnö och mycket serpentiner. Det fick igång honom bra och när vi kom in på ridbanan hade han ett bra bjud framåt & jag stämde bara av honom lite i skritt innan vi fortsatte uppvärmningen i trav. Har börjat fokusera mest på mig själv i uppvärmningstraven, var jag är, hållning balans etc. Rider lite olika vägar & byter varv, snett igenom, rakt igenom. Han är väldigt stabil på såna saker, tjejHoney är ju t ex INTE det och vinglar rätt mycket om man ska rida rakt igenom. Har även börjat rida i fältsits i uppvärmningsgaloppen, det är länge sen så lite svårt med balansen och att inte hamna för långt fram men det går bättre för varje gång.
 
Har helt ändrat på hur jag tänker när jag jobbar med volter och ställning. Istället för fokus på yttertygel och öga/näsvinge på inner, så har jag a la Hästjejerbloggen börjat försöka tänka innertygel (ibland ledande) & lång yttersida och fokusera på att stretcha den. När det blir bra så har man även en korrekt ställning inåt.
 
När vi var uppvärmda red jag en voltövning där man växlar voltens storlek med övergångar mellan trav och galopp, börjar på en 20 m volt i trav, minskar volten till 15, ökar till 20 igen, fatta galopp, minska volten till 15, bryt av till trav, minska till 10, gå ut till 15, fatta galopp, ut till 20 etc, bara hålla på och växla men utan att nöta för länge. Han svarade väldigt bra på den och verkade gilla omväxlingen och att få tänka lite.
 
Övningen fick jag från Hästtjejerbloggen där jag även testade fyrkantsvändningar. Det lät superologiskt och förvirrande när jag läste det och jag fattade inte HUR det skulle funka.. men det funkade. Gört, bara gört! Ni läser bäst om övningen här.
 
 
Först fattade jag inte det upprättande tygeltaget dvs ledande tygel utåt/innerskänkel men efter ett tag kom jag på att det är ju det som gör det till en volt, annars blir det ju en fyrkant och inte en volt. Det gick mycket bra hursomhelst, Honey fattade på en gång vad som skulle göras. Tur det ;) Ormen gjorde jag inte men kanske att jag testar den idag? :) Vi får se vad vi hittar på emn det blir nog nåt liknande idag.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0