Klätterritt med sällskap!

Igår fick jag sällskap på vår skrittur av L & D och deras medryttarhästar Mårten & Valle. Gud vad praktiskt att vara ihop med nån som också gillar hästar, det är kanske på hästtävlingar man borde börja ragga..? ;)

Det blev en trevlig skrittur i kvällssolen & sen skogen; vi red till vändplan, sakta upp för klätterbacken och sen genom skogen tillbaka till Göranstorpsvägen & hem igen. Trots att det var soltrötta hästar vi hämtade i hagen så tävlade Valle & Mårten såklart i att vara först, och Honey struntade i det. SÅ skönt! Ikväll blir det också bara en lugn vända eftersom vaccineringen var relativt nyss, frågan är bara var. Varggropen kanske?

Förra veckan

Långturen jag skrev om åkte vi på, runt Oxundasjön förra helgen. Det var en superskön tur på dryga 2 timmar om inte 2½. Oxundasjön runt är en så perfekt runda för man grejar den utan att den blir ett projekt, och vägen ändrar sig så mycket att gångartsändringarna blir väldigt naturliga och jämt fördelade! Först skritt & trav till ån där Oxunda kopplar ihop sig med Mälaren. Här brukar hon tjura om vi inte har draghjälp, och likaså förra helgen, det blev till att backa över hela bron! Fjantmaja.. :)

Efter det blir en en kort galoppsträcka till där asfalten börjar vid Räddingsskolan i Rosersberg, och sen trav och galopp till Verka, ett litet bostadsområde på ett tiotal hus ute i skogen. Det finns en gård jag skulle döda för, den har ett litet stall, en ridbana, ett gigantiskt växthus, en pool och en jättelik fin gräsmatta. Vem skulle sköta om allt det, haha! Men det är så fint! Här bor det lite hästar och det gick bra, men det finns även en annan hage som Honey absoluuuut inte tänkte gå förbi. Suck, brunstiga ston.. :) Det blev till att rygga förbi den också. Men sen var det inga problem! Det blev lite trav men mest skritt när vi närmade oss Lövstavägen, och sen rider man av från den för att rida på små skogsstigar längs med sjön. Det funkar perfekt att trava på dom, men inte mer på sommaren iallafall, p.g.a. kvistar och stenar. Mot slutet av vägen kommer man ut mot Lövstavägen igen och där blir det en perfekt galoppsträcka. Sen kan man antingen rida genom skogen eller längs Lövstavägen, jag har bara ridit genom skogen en gång så vi tog vägen denna gång. Solen låg snett bakom oss så jag såg hennes skugga mot asfalten när vi skrittade vägen fram och hon gick och slängde ut tungan så roligt hela vägen. Knashäst! ♥

Sen tar man av där Lövstavägen blir lerväg, hela vägen till Barockparken i galopp och trav. När man kommer till Vikingaskeppet vid Barockparken är där en smal bro. Hon gick över halva men sen fick hon syn på vattnet och blev lite skraj, och den bron är så smal så den köper jag att hon inte vill gå över, hoppade av och ledde henne och satt upp på andra sidan istället. Sen finns det en stig där man kan skritta genom en åker, och sen en underbar backe som vi brukar galoppera upp för. Just denna dag var det en annan ryttare som skrittat upp för backen och sen vände för att skritta ner, så vi väntade tills de var nere. Eftersom Honey hade hacket på lät jag henne beta under tiden. När ryttaren och hästen kom ner sa jag glatt "hejhej!". Tjejen tittade på mig, lät det hänga i luften ett tag och sa sen "..hejhej.." med anlag åt det dryga hållet. Här står du med din luggslitna lilla ponny typ. Det finns två stall i närheten här som är lite "finare" stall och de ryttarna kan vara lite halvdryga om man möter dom. Det är så jävla trist, vi är väl alla hästälskare? Jag kan bli så less på den här besserwissergrejen i hästvärlden rätt ofta, är så glad att den inte finns i vårt stall.

Sen galopperade vi upp för backen iallafall, och in i skogen mot Lövsta Stuteri där vi som vanligt red vilse, haha. Det finns en miljard småvägar där och jag lär mig aldrig vilken/vilka man ska ta. Men oftast kommer man rätt till slut! Skritt/småtrav/kort samlad galopp upp förbi & runt Lövsta och sen galopp upp till husen bortanför. Skritt genom skogen, sen alla tre gångarter längs skogsvägen tillbaka till Runsavägen, och sen skrittade vi av hela Göranstorpsvägen hem, och sen fick hon en dusch. Helt underbar tur men jag hade lite skavsår efteråt! ;) Dagen efter tog vi det lugnare, först klickertränade jag henne lite. Stå still & stanna kan hon redan men jag testade att få henne att komma till mig. Det gick bra så länge jag hade morötter kvar, efter ett par gånger då hon bara fick klapp sen var det inte lika kul.. ;) Sen red jag barbacka ett tag och testade att jobba mycket med vikten, det är svårt! Sen slängde jag på sadel och skrittade Varggropen runt med Mårten & hans medryttare P.

Och igår red jag inte alls för då var jag och såg Kent på Cirkus, istället har jag henne idag och då har jag insläppet också. I fredags vaccinerades hon och nu ska hon ta det lungt ett par dagar. Passar min konsertslaktade kropp väldigt fint faktiskt, hade inte själv orkat med att rida något samlat pass i form idag! Ska bli skönt att bara fara ut och skritta i skogen, om nu bara min mobil vill ladda klart nån gång.

Långtur i em?

Honey har fått vila två dagar i rad nu, lite planerat fast oplanerat på samma gång; I fredags skulle hon nämligen ha vaccinerats mot botulism och vaccinerade hästar ska ta det lugnt ca en vecka, inte ridas de 2-3 första dygnen & inte alls i form då det kan vara svullet på injektionsstället på halsen o smärtsamt att böja halsen.

Därför var det planerat att hon inte skulle gå i fredags och igår också, jag hann ändå inte då jag skulle på bröllop på tidig eftermiddag. Dock kom veterinären med för lite vaccin i fredags så Honey vaccinerades inte alls och fick vila 2 dar "i onödan". Jaja. Hon dör ju inte av det precis, men om det underbara vädret håller i sig i eftermiddag ska jag ta ut henne på en ordentlig långtur runt Oxundasjön!

Fotot nedan är från i måndags. Hade tänkt rida på banan då, men då det blev lite uppståndelse i hagen när Chevan flyttade in, red vi ut istället. Ridbanan är visserligen en bit från huvudhagen men ändå. Istället tog vi en mysig tur där Honey själv fick bestämma tempo. Det är väl inget man bör göra jätteofta men jag tror det är nyttigt att göra det ibland iallafall. Så det blev skritt & trav runt Varggropen, galopp nästan hela vägen till Göranstorp och sen mest skritt hem + en liten galopp.

Benlängd

Honeys ägare J och jag har lite olika långa ben.. Jag har sista hålet. :)

Finaste baby!

Åh vad jag önskar att någon hade fotat oss igår när vi red!
Jag kom till stallet på sen eftermiddag efter att ha tillbringat en timme i Stadshusparken där jag ska fotografera min kompis Raquels bröllopsbilder imorgon (nervöst, men roligt!), och tog in & pysslade med henne ett tag. En genomgång med magic brush för att få bort leran, vanlig borste, och sen en ordentlig genomryktning.

När vi sen kom upp på banan stängde jag grinden från hennes rygg - hon är så himla rolig för det är hon liksom stencool med. Hon kan vara världens mes ute, men har inga problem med flaxande och fladdrande linor.. :) Sen körde vi och jääääklar vad bra det gick! Alltså! Först var hon lite stel i höger varv (det svåra varvet) men efter uppvärmning så gick hon som en dröm. Eller ja, kanske inte helt men i jämförelse med allt tidigare, det här var vår bästa gång på banan ever! Och traven! Traven gick skitbra, och jag satt så jävla bra, djupt ner i sadeln och hon i form och jag kände mig som världens dressyryttare, haha! Det såg säkert inte helt perfekt ut om man hade fotat men det kändes så iallafall! Super åt båda håll, både skritt & trav. Jag testade på kul om det skulle gå med form i galopp. Svammel, tyckte hon & brallade lite. Men sen tog hon ett par steg  iallafall!

Det är precis en månad sen vi hade första lektionen och då fick jag kämpa i VARV innan hon ens tog tre steg i form, i skritt. Nu behöver jag knappt ta i tyglarna i skritten (när hon väl kommit igång iallafall), bara påminna då och då och när jag känner att hon håller på att falla ur. Åh, finaste tjejen! Det är sånt här som jag tycker är så HIMLA roligt, när man jobbar med nåt och ser resultat.

Beta gräs efter såklart!

Jag har tänkt lite på hur konstigt det är hur man börjar tycka om en häst. Jag har ju ridit på Runsa ett tag nu och Honey är min tredje häst där. Först red jag Mårten men vi trivdes inte alls ihop. När jag red Mårten tyckte jag Rauen var en trist surkart. Men när jag istället bytte till honom och lärde känna Rauen upptäckte jag ju att han var världens finaste och goaste. Och så snygg. Saknar honom mycket fortfarande. Och Honey stod ju i stallet ett år innan jag började rida henne, när Rauen flyttade. Men jag tänkte inte så mycket på henne. Hon gör inte så mycket väsen av sig, utan är en liten sötsak bara. Och nu när jag har lärt känna henne och märkt att hon också är gosig och fin, nu tycker jag hon är så himla mycket mer än tidigare.

Alla tycker ju att ens egen häst är bäst och finast, och det är nog så. Man kan "känna" en häst i stallet som man inte rider, man vet hur de är och hur de är när de rids och man kanske testar nån annan nån gång. Men det är inte förrän man har byggt upp en egen, nära, relation med en häst som man har det där speciella, och det får man nog aldrig med en häst man inte umgås med mer "privat". Det är ändå fascinerande att se, varje gång man som medryttare börjar rida en ny häst. I början är det test men det är först efter ett par månader man faktiskt ser vad man fick för medryttarhäst. Idag är jag så himla glad att jag valde Honey. Hon kanske inte är den häst jag själv skulle köpt, men hon är 100% helt rätt häst för mig, just nu. Tack J för att jag får rida din fina häst!

I lördags

Jag var pepp på banarbete på fredagen men lördagen blev inte exakt som jag tänkt mig. Vädret var helknäppt, mulet/regn/sol om vartannat och jag var själv lite okoncentrerad. Skritten går bra, men traven var katastrof till en början. Sen skärpte jag mig och vi jobbade ordentligt tills det gick bra, tig ett varv i höger galopp, men vi slutade där.

Banan var dessutom riktigt blöt efter allt regn och är det nåt Honey avskyr så är det att blöta ner hovarna. Vi skrittade av Varggropen men den var såklart ganska geggig den med. Knasväder!

Walentino & Mårten agerade publik som vanligt.. :)

 

Chevan flyttar in!

Igår när jag körde till stallet passerade vi en shetlandsponny med vagn. "Gud vad kul om vi hade en shettis i stallet!", tänkte jag. När jag sen kom till stallet var Å & L där - och berättade att en shettis skulle flytta in idag! Det hade hastigt och lustigt bestämts över helgen, och det var faktiskt shettisen jag körde om som kom sen! Chevan var en cool liten typ (som shettisar brukar vara). Jag hade redan tagit in Honey men Ingra & Cytra släpptes ut igen med Valle & Sessan, för ett testsläpp. Egentligen brukar vi låta nya hästar stå inne en natt först men det var ju veckodag, och vi lite nyfikna på hur flocken skulle reagera.

Chevan hade inga problem själv, däremot blev det lite jakt när Valle ville hälsa, Sessan skulle vakta/skydda Valle (en arab som skyddar en stor nordis mot en shettis..) och när Sessan blev aggro hakade Cytra på. Efter ett tag ledsnade Chevan och travade iväg själv längre bort i hagen. Ska bli kul att se hur läget är på torsdag. Han fick lilla Walentino som boxgranne, och han började klappra tänder på fölvis när han fick hälsa på Chevan genom gallret. Så gulligt!

Baby!

Hittade den här bilden från i vintras när hon hade ont i ryggen och vi bara promererade. Söt, sötare, sötast! :)

TGIF

Tjohoo, äntligen fredag och det betyder ju såklart att det är stalldag imorgon. Vädret har varit lite ostadigt i veckan men efter 12 imorgon ser det ut att bli bra. Honey och jag har ju tagit en veckas paus från träningen, men imorgon blir det nog ett pass på banan igen. Det är nyttigt med lite paus emellan ibland också, så det ska bli spännande att se hur det går. Har testat formen lite i skritt ute och hon går ner väldigt lätt på hacket.

image description
image description
foton från förra lördagen då vi bara skrittade ut barbacka

Uteritt med sällskap

Alltså jag får krupp på appen! Tidigare var bilder inga problem men nu tjurar den ihop helt om man ska ha med ett foto. Skräp! Fixa!

Jaja. Ska försöka slänga upp bilder i veckan, har massor som jag ligger efter med att visa er (& apptjafset hjälper ju inte). Honey och jag har tagit en liten paus från träningen, igår red vi ut med L/Ingra och Cytra & hennes nya medryttare. Cytra var i full test mode så jag & L fick agera draghjälp när hon "växte fast" när vi kom upp från Varggropsrundan.. ;) Det var andra gången hon red Cytra och första ute så vi tog det lugnt och skrittade/travade bara.

Honey var dock lite springig så jag tog en liten galoppsväng över en äng på hemvägen men det blev sådär för hon blev lite tveksam när de andra inte följde med. Eventuellt tog hon höger galopp först men hon saktade av när jag lutade mig fram för att kolla. Efter fick hon beta gröngräs och vi fick sällskap av H/Sessan. Det är bra att låta hästarna tugga grönt varje dag nu, så det inte blir fång-shock när betet kommer igång. Och så kan man stå och snacka skit under tiden som hästarna mumsar! :)

Frånvaro

Usch, förlåt bloggpausen! När appen finns har man ju egentligen ingen anledning att INTE blogga men.. Nej, blä. Ska bättra mig!

I fredags blev Honey vaccinerad så på lördagen tog vi det bar lugnt. Efter bara träning i två veckor var det ganska skönt att ta en kravfri barbackatur i skogen! Vi red genom skogen vid Göranstorp, och sen ville hon själv gå ner för klätterbacken. Den är ganska brant, speciellt mot slutet (om man kommer uppifrån) så gissa om jag fick benträning när jag skulle hålla mig kvar på henne neråt! Det var mer jag som fick jobba idag, både balans och ben! :) Klätterbacken tar slut vid en vändplan där vi nästan alltid galopperar hem ifrån och hon blev lite irriterad på att hon inte fick det. Istället övade vi lite form i skritt så hon skulle få något annat att tänka på, innan vi tog varggropen hem. Mysig tur!

 

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0