Högergaloppen

Såhär är det. Honey tar inte höger galopp på fattning. Hon går hellre förvänd galopp i höger varv (dvs vänster för er få som inte är hästnördar som läser här). Hon tar höger när man longerar såklart och våren 2012 red jag lektion om just det och fick testa att först ställa henne utåt & fatta (gick inte), sen lägga på att rida lätt på fel ben, snabbt ner & fatta (gick inte) och sen lägga på att snabbt svänga henne till höger så hon MÅSTE ta rätt. Det funkade, Marika som jag red för tänkte att hon kanske vart med om nåt och sa att vi skulle försöka galoppera henne i höger för att ge henne självförtroende där. Efter lite jobb på banan just så tog hon höger ibland ute, ibland bara tog hon den, men själv. Men vi fick aldrig till nån fattning.
 
Sen ska det väl sägas att vi inte direkt tränat henne kontinuerligt. Den träningen var på våren & på sommaren därefter stod vi på bete utan ridbana, vi tränade lite på hösten sen och sen krashade jag bilen och kunde bara rida en dag i veckan och då ville jag ärligt talat bara ha kul och inte fokusera på det. Då började Johanna också leta fodervärd så ja, det var väl inte prio 1 hos nån av oss. Och sen hon kom hem har det vart fokus på kondis & muskler och sen blev jag sjuk blabla (fick fö INGEN huvudvärk av galoppen idag wiihoo!). Hon är inte klar än men hon börjar vara lite musklad nu iallafall och vill inte bara springa hela tiden.
 
Häromveckan hade Helena i stallet vart på träning med sin 5-åring Sudden som också tycker att höger galopp är svårt (men mest för att han är 5 förmodligen :)) och då hade instruktören sagt åt henne att bara sitta till ordentligt på vänster sitteben och bara släppa fram honom. Så jag gjorde också så idag. Och så gick det. Och så bröt jag av och testade igen. Och det gick. Och sen testade jag igen och då gick det inte men då hade jag svagare sittben så vi testade igen, tryckte till med sittbenet. Höger. Vände vid Göranstorp, testade igen. Höger. Sen satt jag typ och grät hemåt. Ville mer men slutade där för att det funkade. Orkade dock inte vänta med att SMS:a Johanna tills vi kom till stallet.
 
Hon var jävligt springig idag och lyssnade inte så mycket så jag blir paranoid att det inte ska funka imorgon, eller att det bara var slump för att hon var het. Men sen skällde Anders & Helena ut mig på Facebook så tydligen ska det funka imorgon igen :)
 
När jag tänker på det är det ganska logiskt att detta gör en förändring, för iallafall har jag ALDRIG haft fokus på sittbenet i fattningen. Jag har fattat som man gör på ridskola dvs fokus på inner sittben en bit fram. Googlar man på galoppfattning får man lika många lösningar som Googlesvar men nästan INGA säger nåt om sittben. Och det var det min CR-tränare sa till mig ang herr Honeys galopper, att jag måste öva fattningen mer och PUSHA på honom bakifrån, inte bara luta mig framåt. Och det är samma problem på övningar man läser i tidningar. Skänkel hit och tygel dit MEN HUR SKA JAG SITTA. VAR SKA JAG ROTERA KROPPEN. VARFÖR STÅR DET INTE.
 
Några övningar vi inte provat som jag också tror kan funka är:
1 - galoppfattning ur svag skänkelvikning
2 - galoppfattning ur svag sluta (eller jag testade idag och det gick inte men jag testade bara en gång och hon gick bara sådär i sluta så jag hade nog kunnat göra det bättre)
3 - rida en liten båge inåt (om man tänker sig att man går på ett spår), bara några steg och sen ut igen, fattning när hästen går ut/mot skänkeln. 
4 - titta utåt
 
Den fjärde där innebär ju indirekt att ytter höft kommer bak och därmed ytter sittben. Samma med den klassiska "ytter bak/inner fram" eller "inner höft fram" - vad händer då? Jo ytter sittben kommer bak. Det är så logiskt när man tänker på det! Men ingen pratar om sittbenen. Haha CR har förstört mig. Eller räddat mig. Jag tror och hoppas verkligen att detta är nyckeln. Och 1-3 har alla samma effekt på hästen - allt handlar om ytterbenet. Läste nåt också om att rida öppna just innan så hästen har det i huvudet att stoppa det bakbenet under sig. Häromdan slog det mig även att JA SJÄLVKLART är det höger galopp som inte funkar - vänster bak ska in och vänster bak är ju vita benet aka det helvetesben hon alltid blir dålig i om hon blir dålig i benen. Det är där hon får mugg eller sträcker sig. Och hon är ju expert på smärtminnen (hej ryggen) så ja det är klart att det är det benet som inte vill in.
 
HOPPAS HOPPAS detta är nyckeln. Det vore så jävla bra om vi kunde muskla henne mer jämnt. Och rida rätt galopp ute och inte bara trilla in i den på banan. Fan, det SKA gå att få till detta i år. På banan finns det många tips men det vore sååå bra om vi kunde få till detta även ute, nu. Inte till våren. 
 
Ursäkta. Var bara tvungen att tömma hjärnan lite. Kommer bli lite besviken om det inte går imorgon och kommer var supernervös första galoppen men jag tänker inte ge upp om det inte går. Så det så!
 
 

Om medryttare

Vilket jättebra inlägg om medryttare (av en hästägare)! Jag kan förstå det där med att alltid göra sitt bästa dag & natt vs att inte vara lika noga som hästägare. Nu har jag ju inte vart hästägare men när jag hade hand om Honey 6 dagar i veckan när Malin flyttat märkte jag att jag inte alls var lika noga med saker (alltså man är ju noga med viktiga saker men typ bära upp täcken & vika ihop allt fint & prydligt, tvätta sadel etc) och tänkte "äh men jag kan göra det imorgon", och ridningen blev inte lika helig som den är när man BARA har sina dagar. Sen tror jag jag är rätt realistisk i att göra saker och jag har alltid fått, eller jag ska säga förtjänat mig till ett stort ansvar hos mina hästägare.
 
Marika drog inte på mungiporna i onödan men jag vann hennes respekt och följde med som hästskötare på voltigetävlingarna (lärde mig mycket om att transportera häst då). Red till Rauen åt Carina när hon hade ont i ryggen och lärde mig SÅ mycket då. Efter det eskalerade mitt hästintresse mer än jag trodde att det kunde och det var på Honey jag började rida 3 dagar i veckan. Med både Johanna & Malin har jag vart en del av teamet och det är jättekul att få vara med och bolla om saker som rör hästen, jag är jättetacksam för att få det förtroendet & utrymmet och har lärt mig ännu mer med dom. Jag vet att får jag nån dag en egen och har medryttare så vill jag att det ska vara som nu, att vi är ett team med hästen.
 
 
Jag & Honey Boney 2013
 
Jag & Ragge 2002

Planer & böcker

Nää det blir nog ingen plan för helgens ridning. Först och främst ska jag testa om jag orkar galoppera. Gör jag inte det tar vi det bara dag för dag. Orkar jag galoppera ska jag testa ett par nya sätt att fatta galopp (för att jobba på högergaloppen) som jag googlat mig till. Bomarbete & bana underlättar annars med fattningsarbete men dessa tips skulle funka ute. Ska fortfarande till ridhuset på söndag, vad vi gör får bero på om andra är där eller ej. 

På tal om bommar har jag köpt en ny bok med över 160 bom- & konövningar. Den verkar kanon, var sugen på den länge och jag är inte besviken. Har inte hunnit kika i den andra än men den är nog också bra. Recension kommer sen!Går hästen på tygeln?

 
Jimmie & Dom Schramm har en bra veckoserie som kallas Evention TV där de tar upp vanliga saker inom ridvärlden. Kör ni transport måste ni kolla på avsnittet om hur man backar med en trailer, det var skitsmart. Dessutom är de ganska roliga också. Senaste avsnittet handlar om hur man vet när hästen går på tygeln.

Grönt Kort

Gick in på Väsby Ridklubbs sida igår och såg att de äntligen ska ha en Grönt Kort-kurs, och datumen funkar för mig! Hurra! Nu har jag absolut inga planer på att bli värsta tävlingsnörden men OM man skulle vilja vore det ju skönt att ha det gjort för man behöver ju bara ta det en gång (väl?). Jag red länge på ridskola men tog det aldrig för att jag aldrig vart intresserad av att tävla. Det är först nu med Ridtravarförbundet jag känt lite sug & där behöver man inte licens. Men som sagt. Ifall att. Om just Väsby Ridskola har en tävling kunde vi ju rida dit. Så det ska jag göra! Tror det säkert går bra, kam barn borde ju jag kunna och jag kan ju litegrann iallafall ;)Skutt skutt

När det kommer till hoppning är jag noga med att favoritmarkera alla hopptips för unghästar som kommer i bloggar ibland. Honey blir 13 i år men har inte hoppat mycket kontinuerligt så det i kombination med att jag vill börja med grunder och skynda långsamt gör att unghästövningar är bra för oss. Där återkommer det mycket att ge hästen självförtroende över och det tycker jag passar oss med. Jag kanske är för mesig & klemig men jag tycker inte vi är redo att hoppa än även om hon är mer musklad nu. Det är fortfarande en bit kvar och jag skulle aningen vilja ha MYCKET mer snö eller ingen snö alls innan jag skulle känna mig bekväm med det så att sikta på våren för den typen av träning känns bra. Det betyder inte att vi inte kan ta nåt skutt innan men det kommer inte bli några regelrätta hopp-pass.
 
Det högsta (& det enda) vi hoppat senaste året var April 2013 när jag hade ett megalitet kryss med i bruksbanan. Det gick bra!
 
 
Jag har tänkt på att kanske ta privatlektioner i hoppning på ridskolan men vet inte om jag ska göra det själv på ridskolehäst eller med henne. Skulle nog vara nyttigt för mig att börja på en ridskolehäst så jag blir säker på en häst som kan, men hon är så långt ifrån ridskolehäst så samtidigt vill jag inte rida på olika sätt. Ska jag göra det med henne får vi nog vänta lite. Jag ska maila Väsby Ridskola nån dag och förklara läget och se vad de tycker. Jag har ju inte så jättemycket utrymme tidsmässigt heller så det beror också på om det ens går. Det går nog utan med men det skulle vara skönt att rida för tränare. Har ju nämnt Equipages hoppserie och även om vi fortfarande är på steg tempo och balans och inte ens har börjat med bommar så är jag spänd på nästa steg. Nästa tidning kommer 11 februari ;)
 
Löshoppade henne även pyttelite i April. Nån gång 2011-2012 hoppade vi ett liknande räcke men då var jag så osäker så det gick inget vidare. Var inte superpepp på att hoppa då så det spelade ingen roll men det har väckts till liv igen.
 
Så jävla trött nu. Inte sovit så mycket senaste nätterna så jag tror jag ska gå & lägga mig nu. Eller iallafall lägga mig i sängen. Har henne hela fre-mån nu så jag funderar på om jag ska planera dagarna lite mer seriöst. Vet inte om det är nån idé eftersom jag inte vet hur mitt huvud är förrän jag testar galoppera men jag ska suga på det lite.

Hästannonser

Om jag är uttråkad går jag in på Hästnet och låtsas att jag har råd att köpa häst nu. Eftersom det sällan finns kallblod kollar jag på varmblod också. Skulle jag ha massa pengar & åka och provrida hästar idag skulle jag vilja kika på dessa;


Den här tjejen är så fin att jag får ont i magen för att jag vill ha henne! Den typen av häst när jag börjar vända siffror och tänka "jomen jag kanske har råd..?" Ögon är viktiga för mig, jag tycker man kan se mycket av hästen i ögonen, även när den är avslappnad i en hage. Hon är tolv så egentligen skulle jag vilja ha nåt lite yngre men med kallblod är det svårt att vara petig och tolv är inte mycket. Hon verkar bara så mysig och är jättevacker.

Jag kollar även upp hästarna på travsport.se och kollar deras historia där, samt googlar ibland. Fick jag välja skulle jag helst vilja ha en häst som inte gått jättemånga lopp för oftast är det så att de är lättare som ridhästar om de inte tävlat massa år. Den här hade gått 30 lopp så det var ju inte jättelite, men om de är ridna under tiden och kan allt kan de bli bra ridhästar ändå. Honeys utmaning med högergaloppen känner jag nog att jag inte skulle vilja börja om med, så om jag köpte häst skulle jag vilja ha båda galopperna befästa. Hon har inte hoppat mellan massa olika tränare och det tycker jag är positivt. Fanns inte så mycket mer info men jag fick en bra feeling, hon var väldigt söt också.

Denna hade jag vart mycket intresserad av. Hon låter jättefin, och låter ganska lik Honey på vissa bitar. Hittade även två bloggar där hon var med och en tjej tyckte hon hade mycket flyktbeteende & så avskydde hon vatten, så är ju Honey med. Men andra tjejen lät lite mer positiv. Hon verkar jättesöt, 7 år gammal så hon hade vart helt perfekt. Många år att jobba på. Lustigt nog är hon dessutom uppfödd i Väsby.

Jag har märkt att jag främst kollar på bruna hästar, jag vet inte varför men har alltid ridit bruna (med undantag av herr Honey som nästan var svart på vintern men eg var mörkt brun). Denna kille var dock jättefin. Lite äldre (15) men verkar så fin. Gått en del lopp men inte senaste 7 åren. Ser det också som positivt att han ägts av samma ägare sen han slutade på travet och varför han säljs nu står ju i annonsen. Utseendemässigt gillar jag att bläsen går ner under mulen, jättegulligt.

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad jag gillar med denna tjej, men hon låter fin, hon är inte så himla byggd i nerförsbacke som många travare kan vara och hon har samma nätthet som Honey har. Kan tänka mig att detta är en sån häst som man tänker "kolla kan jag ju" och sen blir jättekär i. En oslipad diamant?

Denna var med på topp 3 som jag hade vart intressad av - han är nämligen Honeys halvlillebror (e Wall Street Banker), född bara en månad efter henne. Många säger att grabbar efter WSB blir helt knäppa men av texten låter han jättefin. Tycker man ser likheter i utseendet, speciellt i första bilden. Älskar f ö filmen Ivanhoe så jag blev förtjust i namnet med :)

Ja det finns många fina hästar. Tänk om man var lite rik.

Bra grej!

Idag såg jag en hästprodukt jag inte visste fanns! Ett sadelhantag! Det vore ju toppen nu när jag ska försöka träna upp min balans så jag slipper hålla i hennes man men även slipper böka med grimskaft som halsring om man bara behöver det i galoppen eller under klättring. De liknar pelhamdelta i utformningen och jag har faktiskt pelhamdeltor hemma av nån anledning, ska testa och de om det är nog långt. Annars har vi nån läderrem hängades från när nya hacket köptes (vi rider med kedja på henne), den skulle man säkert kunna ta. Smart!
 
 

Viktighetsordning på min utrustning

Emma skrev ett inlägg om vilken av hennes utrustning hon tycker är viktigast, alltså vilka saker hon prioriterar på sig i klädväg. Det var kul tyckte jag. Som hon skrev; skulle jag glömma någon av dom nedre så skulle det inte göra så mycket medan om jag glömmer någon av dom första sakerna så rider jag inte. Har utgått från när man INTE behöver typ thermobrallor och halsduk och mössa och sånt..
 
 

1. Hjälm – Helt klart krav. Skulle aldrig rida utan ens på en häst jag litade till 110% på. Gjorde det på min medryttarhäst Lucas men det är nog undantaget som bekräftar regeln. Blir nervös bara man behöver ta av hjälmen på ryggen om man måste fixa nåt under ridturen. Har haft 2 hjärnskakningar varav en från häst i hjälm, känner att det räcker. Skulle kunna vara utan på photoshoot men skulle inte göra typ galopp över sommaräng utan.
2. Handskar – Händer inte ofta att jag glömmer det men HATAR att rida utan, får skav typ efter två meter utan. Känner också att jag blir mer osäker "i händerna" ute och spänner mig mer då och får sämre och hårdare händer. Favoriten är Roeckl men andra går bra förutsatt att de har den typen av "kladdigt" grepp. Är väldigt petig med insidan av ridhandskar.
3. Ridskor – Jag är Team Ridsko över stövlar any day (fast jag kanske får ändra mig nu när jag fått Tretorns) och har de alltid förutom på vintern då jag har nån typ av boot/känga för att det är kallt. Kan rida i sneakers (dvs klacklöst) nån slarvrunda på sommaren men det är inte vanligt. Bor och lever i mina Ariat som jag haft i 8 (!) år. Undra på att de börjar släppa lite i sömmarna nu.. Skulle aldrig kunna tänka mig ett annat märke.
4. Ridbyxor – Fattar ej folk som gillar att rida i mjukisbyxor. Jag vill ha stöd och älskar f ö ridbyxor. Det är ju som leggings fast ordentligt. Ibland tar jag inte av dom när jag kommer hem.. :) Får jag välja och måste jag punga upp plånboken blir det helskott för att man får bättre grepp men älskar även mina Back 2 Back-halvskodda. De är snarare mina alternativ till mjukisbyxor och väljs om jag inte tänkt göra nåt speciellt & nu på vintern. Vid seriösare jobb är det absolut helskott.
5. Shortchaps/Gaiters – Vet inte vad det är för skillnad, allt är shortchaps för mig men ni fattar. Absolut min favorit så man inte får ont av stiglädrerna och man får bra stöd när man rider, samt kan ta av efter (& inte ha på före när man kanske sitter på huk bredvid hästen).
6. Ridsockar – Måste om jag inte har #5, annars åker byxorna upp ur skorna. En av de få chanser man har att spica till outfiten lite i stela konservativa hästklädesvärlden. Brukar köpa fina knäsockar på HM och ha som "ridstrumpor". De nöts snabbare men det kan man ta.

7. Tröjor – Tröjor spelar roll. Brukar ofta ta nån med roligt tryck på för jag jobbar på kontor och kan inte ha dom där så jag tar dom så dom kommer mer till användning. Tjockare tröjor beror på årstid. Ofta får min ridgarderob "ärva" privatkläder som fått hål eller fläckar på. Jackor osv är ju främst vid behov så det är ju såklart viktigt på vintern men det är inte ett alternativ att rida utan, så.. Vår och höst är väst nog snarare #5 dock, älskar väst i stallet - men inte privat. Lite lustigt. Har dock tänkt på det lustiga i att Hööks säljer så mycket "vanliga" tröjor till överpriser, borde finnas mer funktionmaterial för hårda jobbpass. Kommer vi dit och om man skulle ta nåt hårt jobbpass så jag också svettades skulle jag inte dra mig för att låna ett träningslinne från gymgarderoben men som sagt, det spelar inte så stor roll när man är hemma eller i skogen.

 

 
Ridoutfit från i höstas; halvskodda ridbyxor & Hunger Games-knästrumpor = inget megaseriöst pass denna dag. Väst är måste vår/höst för mig. Tröjan är en Championjacka som jag hade i högstadiet som liten, nu är det en stalltröja.
 
 
Standardutrustning på 90-talet. Detta var min stalltröja och så de obligatoriska gummistövlarna + hjälmen med plastöronringarna. Här var det inget matchande inte. Och vi hade nåt som kallades "vojlock". Här på ridskole/ridlägerponnyn Charlie på Stråkanäs 4H-gård. Är väl i Ponnyakutenålder här. ;)
 
Dagens standardutrustning på sommaren; hjälm, random tröja med tryck, ridbyxor, strumpor & Ariat-ridskor.
 
 
Höstoutfit; som ovan fast med varmare tröja & väst på. Vanligare med shortchaps pga lite extra värme också (vanligare med sockar på sommaren pga aningen svalare).
 
Samma som ovan. Långärmad t-shirt är en ny favorit som kommit senaste åren, i synnerhet när det är kallt men fortfarande inte vinter så man kan ha den under en tjockare tröja och vara lite klädd, men inte helt bar om armarna om man drar upp för att vara mindre klumpig.
 
#1 - hjälmen såklart! Speciellt när den är såhär snygg.
 
 
Mindre konventionell outfit ;)
 

Bra kväll!

Oj, såg att detta inte blev postat, det är alltså från igår kväll om igår (måndag).
 

 
Idag gick det superbra! Jättekul för både i fredags & lördags var hon sur i hagen och jag lite smånere så detvar kul att få en bra dag också. Hon var på bra humör i gågen och det gick ovanligt bra att sadla. hon blev lite tjurig sen när det blåste som fan vid fälten men det försvann direkt vi kom in i skogen.
 
Travade mycket idag, både sittande & i lätt sits. Hade fokus på tempo främst och form sekundärt. (Med form menar jag idag att hon ska gå nogorlunda korrekt dvs inte ansiktet upp som en flaggstång, alltså inte jobba 100% korrekt) I lätt sits gick det rätt bra, det blev lite hackigt för hon försöker mer där och ville galoppera, men lyssnade ändå. Det gick mycket bättre att sitta ner och hon svarade jättebra på den positiva förstärkningen också när hon gick rätt. Hon fick en galopp upp för backen dit och en belöningsgalopp just innan hem, red lätt sits båda gångerna för huvudets skull så jag vet inte om det var samma som i helgen eller lika men ska ta det fortsatt lugnt i veckan testa igen i helgen. Supernöjd!
 
Haha hon ser helt sjukligt trött ut här.. men det var hon inte :)
 
 
Köpte nya benreflexer till Johanna i julklapp, likadana som vi haft (som hon har på bilden här). Först blev jag lite irriterad på att de kändes jobbigare att sätta på men de behövdes nog bara användas lite för det känns lättare nu. Det är när man ska föra remmen genom spännet liksom. Tror bandet behöver få bli lite skitigt & stelt, haha :)

Tips för att hålla koll på tid & avstånd!

"Såg du var klockan var när vi for ut?" är det ej helt ovanligt att man hör om man rider ut med mig. Jag vill ha koll på hur länge man rider, men glömmer ofta se på klockan. Då är Runkeeper bra! Förutom att man ser hur länge man rider får man också se sträckan i km och det är kul för är det något jag är dålig på att uppskatta så är det avstånd. (Dock brukar jag dock glömma att stänga AV Runkeeper när jag är hemma istället..)

You're got the look baby, you've got the hook

Det finns mycket att gilla Honey för, men en av hennes tydligare grejer är att hon är fruktansvärt söt. Hon är mycket nättare än de flesta "vanliga" varmblod och ser nästan ut som en arab på sommaren. Jag älskar hennes långa ögon, hennes tecken i ansiktet och just nättheten som gör henne liksom extra liten och feminin (samtidigt som hon har sitt jävlaranamma). Och andra brukar också säga det så jag är inte enbart partisk. ;) Fina snyggtjejen!Hööks vårkatalog

Blev lite besviken på Hööks vårkatalog. Det var inte mycket nytt och inte mycket roligt. Lite var det dock såklart men det hade junnat vara mer tyckte jag. Här är mina favoriter.
 
De här tyckte jag var riktigt snygga! Helskodda också, stort plus.
 
 
Dessa tyckte jag var galet fina och det är nog inte helt otroligt om dessa hittar hem till mig.
 
 
Spooks vita tävlingstopp gillade jag, kragen var superfin.
 
 
Det här tränset var supersnyggt. Men det verkar sjukt opraktiskt att behöva skruva av och på bettet om man vill byta..? Visserligen kanske främst ett tävlingsträns antar jag men ändå. Mycket snyggt, oavsett.
 
 
Tyckte nästan inte nån utrustning var rolig men Johanna sa att hon var väldigt sugen på att köpa detta täcke till Honey och det var ju faktiskt skitsnyggt, missade det! Bra med liten häst ibland ;)
 
 
Gillade den kaxiga texten på det här ulltäcket men kan inte med Comic Sans.
Fanns även schabrak med samma problem; kul text, vidrigt typsnitt.
 
 
Denna hoppas jag läggs ut på sommarrean för den var skitsnygg men skitdyr.
Gillade halsknäppet men skulle aldrig köpa den till fullpris.

Alla dessa saker

Skulle vilja åka till Ullared igen. Men blir det i år får det nog bli nån gång i sommar tror jag. Jag tänkte att jag skulle recensera det jag köpte där nu när jag haft det ett drygt halvår! Minns ni inte vad jag köpte då kan ni se det i inlägget jag just länkade till.
 
De silvriga ridhandskarna jag köpte där har Hööks tagit in nu, för 179:- (på Ullared kostade dom 69:-). De är kanon och jag tycker fortfarande att de är lika fina!
 
2-packet ridstrumpor var inget vidare, de började ludda sig efter första ridturen. De är dock lite tjockare än normala sockar så jag har haft dom en del i vinter men skulle nog inte köpa dom igen.
 
Hjälmreflexen passade inte på min hjälm och den gav jag bort till en i Björknäs dotter som rider ibland.
 
Flätkammen har jag inte använt än. Kanske får testa i sommar..? ;)
 
De svarta/rosa trädgårdhandskarna jag köpte för att ha som arbetshandskar i stallet har verkligen fyllt sin funktion. De är kanon och jag blir glad när jag har dom för att de är så fina!
 
Nitbätet till ridbyxorna har verkligen vart kanon och gjort exakt det de ska utan att åka upp ovanför ridbyxorna. Supernöjd.
 
Den rosa tröjan har det nog inte undgått någon i stallen att jag gillar. Hade den sista tiden i Björknäs och har den på Runsa nu. Den är helt kanon, håller otroligt varmt och är supermysig.
 
Den röda Mountain Horse-västen är jag också ofantligt nöjd med  och hade den mycket i höst, kommer säkert ha den i vår med. Den håller supervarmt och är klockren nästan ner till nollgradigt med en bra tröja under!
 
Så jag gjorde riktigt bra köp helt enkelt! Just nu är det extremt lite jag behöver, det jag nog mest vill ha är ett par nya Ariat-boots. De är dock svindyra & just nu är det dock ingen panik; Jag har ju även ett nytt par ridstövlar som jag ser framemot att få rida in när kylan släpper. Har gått i mina nya Tretorn Advance inne lite för att de ska sjunka ner lite i vaden som de gör. Nu börjar de kännas skönare än när de var splitternya, det blir säkert ännu bättre med tiden.

Kolla!

 
I lördags tog jag med Mountain Horse-tränset jag vann och testade det på henne - och det satt jättebra! Det är full och hon är cob i ansiktet men det verkade funka ändå, kanske är litet i storleken? Här sitter bara tränset ihop i öglorna (hon har inget bett) så jag tror det är därför nosgrimman lutar lite neråt, men både nacke & pannband satt bra. Kul! Nu kommer jag nog inte rida henne på detta så mycket ändå, men kul att det går om jag vill. Kanske på rikset? Hm ja kanske. Men då måste jag köpa tyglar till så det är inte dödsviktigt. Hennes träns och hack är jättefina så det känns inte exakt prio. Men det var väldigt fint på hursomhelst!

Helgen

Sorry för tystnad, vart helt off hela helgen. Har haft tid med både second hand och kavajjakt men inte kommit mig iväg. I stallet har det varit bra, men jag är inte på humör och har ingen ork hemma.
 
I fredags red vi till och från Göranstorp i alla gångarter, trav/galoppinitervaller dit. Lite ont i huvudet, som om nån spände åt ett band runt huvudet. Det gick bättre om jag stod i lätt sits. Det gick bra men hon ville bara rusa så där har hon inte alla muskler än. Men det är bara jobba. I lördags red vi med Helena/Sudden & Josphine/Grann i 1½ timme. Först red vi till Göranstorp och då hade vi sällskap av Johanna & Tindra, det var kul :), sen halvvägs tillbaka - skogen - Upplandsleden - Varggropen hem. Sudden & Grann hamnar på efterkälken från Honey så hemåt fick vi pausa lite. Hon gjorde en mycket fin bakdelsvändning, man måste påminna henne att det är en framåtrörelse för att få sista halvan men hon gör det. Har stämt av och gjort lite öppna & skänkelvikningar här & där senaste veckorna men hon är inte stel & går jättefint så jag har inte gjort så mycket mer. Är lite osäker på om hon fuskar eller inte med bakdelen i skänkelvikningarna men sånt kan man finputsa sen när man har mindre kläder och det är vår.
 
Glad & lite sur i fredags.
 
Tyvärr är Cytra lite dålig så Frida följer inte med på ridhuseskapader nästa helg men jag ska ändå rida dit på söndagen tror jag. Vi får se. Roligare med sällskap men jag kanske kan koncentrera mig mer utan.
 
Galopperade upp från Mälaren igår på breda vägen innan man rider in i skogen igen. När hon vill springa men inte får, och sen får blir hon ibland superbrallig och så var hon första halvan, sen bröt jag och då fick vi till en galopp sista halvan. Hon var dessutom inte på superhumör ändå eftersom Sudden & Grann inte är hennes favoriter, jag fick lite ont i huvudet då men det tror jag mest var av brallandet. Ska bara skritta & trava imorgon, och max gå på löpband på gymet i veckan som kommer. Hoppas det ska gå att galoppera smärtfritt sen nästa helg. Är otålig men det är bara vänta ut.

Hack-kandar?

Såg detta, det är en gullig serie på en hund som får hälsa på en polishäst i New York. Men har ni sett bettet? Det är ett kandar men stångbettet ser nästan ut att vara ett hackamore. Eller (mer troligt) så är det ett stångbett med skänklar. Aldrig sett ett sånt bett tidigare.Kavajjakt

Hämtade upp Hööks ny katalog i torsdags, ska skriva lite mer sen men alla tävlingsgrejer var fula. :( Tävlingstoppen jag fick i julklapp hade de gjort ljusare & fulare så jag är glad att jag fick den fina! Det jag saknar (förutom nummerlapp men det kostar en tjuga) är kavaj och jag tycker Hööks ordinarie är fin men jag gillar inte stretchmaterialet som gör att varje bilring syns.. De ska få en ny som dessutom är brun, hoppas på att den ska matcha mina nya stövlar & vara snygg men den är också i "stretchingt funktionmaterial" så vi får väl se.. :( Jag skulle helst vilja ha en lite mer "stel" kavaj alltså mer som en vanlig icke-hästkavaj. Hörde dock att Tyra ska släppa lite nya StarRider-grejer, hoppas det kommer kavajer då också. Gillade båda hennes förra gången men hade inte en tanke på tävling då. Men helst skulle jag vilja ha en brun. Ska ev till SATS imorgon så då tänkte jag kila in på Hööks & Horze och kolla.
 
Den nya som förmodligen är i fel material..
Men snygg var den.
 
Det är ju ingen panik än men skulle samtidigt vara skönt att ha det klart. 
 
 

Bil.nu

Jag bestämde mig verkligen för att köpa bil igår. Det har vart mitt mål men igår blev jag så less på bussen när busschaffisen inte ens kört upp till Runsa utan stannat nere vid svängen nedanför (där det är en skylt med pil mot Runsa). Plus att jag satt och väntade en halvtimme innan dess. Usch vad jag är less! Denna månad & nästa går åt att komma ikapp med min ekonomi som haltat efter flytt & jul, samt betala hotell i England om en månad + utgifter där. Kanske att jag kan få lite över då, det beror lite på hur det ser ut. Jag hatar eg. att skriva om pengar här, det är lätt att komma in på det men de inläggen blir aldrig postade. Men sen är planen att spara ALLT Mar, Apr, Maj-lön och då borde jag ha råd att börja kolla runt Maj och i sommar. Ska ju bara ha en liten billig bil. Hoppas det. 
 
Skulle vara skönt att ha en bil i allmänhet, men framförallt när de kommer stå i Manillahagen i sommar, som är några kilometer från stallet. De flesta brukar hämta sina grejer dit med bil men det kan ju  inte jag. Nån gång har jag åkt buss ut, pilat till stallet och hämtat sadel & allt och sen åkt med bussen tillbaka till hagen, haha. Brukar få lite konstiga blickar då. ;) Alternativet är att hoppa av en hållplats tidigare, leda henne hem, göra allt och leda henne tillbaka. Det går att lösa men det är lättare med bil och blir ett onödigt stressmoment på sommaren när det för övrigt är svårt att planera tid. 2½-3 timmar är perfekt när de står inne men när de är på bete och man inte har bil är det lätt att det blir tid över. På lördagar kan jag ta extrahjälmen och rida henne hem men det är inte helt ultimat släpande heller. Ogillar att resa med min hjälm, vill inte riskera att den stöts i eller tappas.
 
Därför skulle det vara perfekt att börja leta i Maj-Juni, då de oftast brukar stå i de två hagarna närmast stallet först. Jag vill ha en likadan bil som jag hade förr och de är inte vanliga men heller inte ovanliga på Blocket, så nån dyker nog upp. Jag hoppas det kommer nån nära Luleå så min bror kan kolla på den, eftersom jag inte kan nåt om bilar men jag tänker att om nån skulle dyka upp i närheten här kan jag antingen flyga ner honom (kostar lite men inte snordyrt), eller så ska jag se till att den är relativt nybesiktad, då borde det ju inte vara något allvarligt fel. Ja vi får se! Ska prata med min bror när det börjar närma sig och be honom kika på andra bilar också. Helst vill jag ha denna men det är inte helt nej om något liknande skulle dyka upp.
 
 

Plan!

Japp! Planen är att Frida & jag ska till ridhuset nästa söndag (2/2). Min plan då är att vi ska testa en vanlig "första" hoppövning. Ni kanske har sett den på bloggar, hästsidor eller i böcker; det är två bommar med 21 meter mellanrum (ca 6 galoppsprång över bom, ca 5 över hinder). Målet handlar om att hitta rytm och kunna variera galoppen. Går det på fem, går det på sju? etc, detta är en övning som kan kombineras på flera olika sätt men detta är steg 1.
 
Mitt mål då kommer vara:
1. Jag ska kunna galoppera då (dryg vecka bort och jag tror jag kan göra det i helgen - borde inte vara något problem)
2. Vi ska kunna klara detta. (Vi kunde knappt galoppera sist vi var där då det blev superhetsigt och hon är i bättre form nu - borde gå)
3. Vi ska hoppa ett litet hinder, minimalt kryss eller räcke, över sockerbit som max står upp på långsidan (cavaletti för hoppryttare), max ett par ggr.
 
Jag tror vi grejar detta. Jag tror jag orkar, jag tror inte vi kan utveckla övningen till att variera galoppen än utan vi kommer bara rida över bommar och jag är lite såhär "mm ska vi klara galoppera i ridhuset" för det gick inte bra allt sist men jag hoppas det var mest formen. Och Frida har hoppat henne nån gång här & där så hon grejar ett lågt hinder. Det vill jag mest ha med för hennes skull.
 
Tidningen Equipage har just nu en artikelserie som är som gjord för mig; det är en serie i fyra delar för de som vill börja hoppa eller - hör nu - de som inte har hoppat på länge och vill börja. Artikeln bockade av att först måste vi öva på det jag vet att vi måste öva på - balans för mig, start & broms för henne (alltså vi kan starta & bromsa men det är en sak ute och en sak på bana och hon har vart lite musklad) och tillsammans hitta rytm. Tyvärr stavas det arbetet ofta bommar och det matchar inte så bra med vinter. Skulle behöva de tunga bommarna för att rida på vår bana pga underlaget och den är så liten så jag vill helst inte att det blir räser där. Just nu är kondition & muskler ändå fokus, och behövs först.
 
 
Jag måste rida fältsits mer och hitta balansen. Jag gör det sällan ute då hon kan tvärnita så det blir främst när vi klättrar men artikeln påminde mig om att det ÄR OK att hålla i manen även om man kan rida så det har jag börjat med. Men jag tänkte ta med ett grimskaft runt halsen då för hon är inte superförtjust i att man håller balans i manen även om det går ibland. Om det inte är nån annan där då ska jag göra suuuuupermycket travbommar att rida över också men jag tror tyvärr inte vi har sån tur. Hindret är för att jag vill börja vänja henne vid att detta inte är konstigt. Vi kommer inte börja kunna träna ordentligt på denna förrän snön är borta & hon är mer i form. Men ändå. Jag vet att jag börjar långsamt, tror nog vi SKULLE kunna starta en liten bana utan större övning, absolut, men jag är sån som vill göra rätt från början :)
 
Egentligen handlar det mest om att jag vill checka av henne, var vi är. Det kanske går helt åt helvete med de här 21m-bommarna och galoppen där, men då vet jag att vi är där och vi kommer nog mest rida ut kondition/styrke ändå, vintern ut. Ska hitta någon Plan B-bomövning att rida om det inte funkar. Har beställt en bok med bomövningar som jag tänkte recensera sen, antingen blir det ur den eller den boken med mjukgörande övningar jag har.

Tankar & planer

Satt & kollade payandride.se för skojs skull. Jag har ju främst siktet inställt på Rikset och är eg inte så tävlingsintressarad men ändå blir man ju lite sugen ;) Det är bättre att söka på Uppsala än Stockholm tyvärr, för de flesta Stockholmstävlingarna är söder om stan medans Uppsala domineras av Bälinge norr om Uppsala och Jälla. Jälla skulle vara helt OK och eftersom Johanna gick där har Honey vart dit några gånger. Det som är är att det är ett sånt projekt och framför allt kostar om man ska på det för det ska hyras transport och jag ska ta mig till de som hyr ut och eftersom jag inte har dragbil eller nånsin har kört släp är det B-kortsbilen som gäller och då får den inte vara uthyrd. Så mja. Jälla har en pay & jump i April, det hade vart ett kul test men det blir nog inget :)
 
Hoppas fortfarande kunna galoppera i helgen men vi får se. Lite sugen att gå på en bra second hand som är nära mig på lördagar men då kan jag inte åka med tidiga bussen och då är det 13-17 i stallet om jag inte får skjuts. Så vi får se hur det blir. Nästa helg ska jag ha henne söndag också, det blir kul. Mötte Frida i morse på tåget och vi sa att det skulle vara kul att rida i ridhuset igen. Det är lättast på söndagar så det skulle ju passa.  Nu är hon ju lite bättre än hon var då så det kanske går lite bättre denna gång? Då kanske man skulle kunna leka med lite bommar också.. Hmm.. :)
 
När vi var i ridhuset i December.

Länk

Jag vill länka till ett inlägg som min bekanta (& en gång roomie) Emma skrivit. Hon skriver så bra saker och hela texten är läsvärd även om den inte handlar om hästar. Dock tänkte jag saxa ur en text som jag verkligen känner igen från i synnerhet stora hästbloggar. Inte alla självklart, men många!
 
En annan grej jag stör mig på är träninsgbloggars förmåga att tala till en som en novis och nobody. En blogg vars språk får mig att vilja fnysa ”vet väl jag också” läser jag inte mer än en gång. Det är nån slags farsot bland stora bloggar, inte bara inom träning, att bloggen ska skapa nån slags person som jag måste se upp till och inspireras av. Inte jämlike för guds skull, inspiration och idoldyrkan ska det vara. Jag förmodar att såna bloggar ofta blir stora just för att många söker efter idoler, men jag BLIR TOKIG på tilltalet. När jag ser bloggtopplistor så undrar jag ofta varför folk envisas med att följa så jävla tråkiga bloggar. Man måste inte följa just min menar jag, jag menar att om man ids så kan man hitta så mycket mycket bättre grejer än det som är poppis. Men så är det kanske med allt här i världen? Lita inte på mobben av människor, tänk själv!
 
Jag vill bara ställa mig upp och ge Emma en slow clap på detta. Denna blogg är mina tankar och min riddagbok om min medryttarhäst. Om någon uppfattat denna blogg som mästrande eller inspirerande (vilket jag starkt betvivlar) skulle syftet med den ha misslyckats. Ingen i hästvärlden har väl missat konceptet "hästmänniskor" som vi gärna kallar den typen av människor i hästvärlden som gärna är exakt den typ av person Emma beskriver. Detta gäller även "på riktigt", även om det är extremt vanligt förekommande i bloggar. Jag vill förtydliga att jag (& säkerligen Emma) självklart inte tycker att det är dåligt att inspirera, eller att inspireras av någon, men det är inte det Emmas text handlar om. När jag läser denna text känner jag igen mig mycket i en väldigt stor blogg jag läst tidigare men slutat läsa efter att en annan bekant tagit stort avstånd från den. Det hjälpte mig att sluta läsa den. Jag tittar ändå in ibland på den och varje gång blir jag glad att jag inte läser den regelbundet.
 
Man skulle kunna skriva mer och ge exempel men jag tycker Emmas text talar för sig själv. Jag rekommenderar som sagt att ni läser hela hennes inlägg också, detta är bara en del av det och inte huvudsyftet men det var den biten som verkligen sög fast i mig och jag har tänkt på det flera dagar nu.

varför?

Hästnetknarkare som man är och kallblod då i synnerhet märker man tyvärr när vissa får nya annonser. Den här har jag sett förr och jag FATTAR verkligen inte hur folk inte kan vara intresserade? Är det för att han är lite dyr? Han ser lite grov ut men gick han och hoppa och jag stod med stallplats och pengar skulle jag inte tveka. Han var ju dessutom skiiitsnygg.

Stübben Golden Wing

Jag såg att Linn Strelin red på ett Stübben Golden Wing-bett och har vart lite intresserad av dom. Mest för att jag tycker dom är snygga :) men sen blir man ju nyfiken på funktionen. Mycket lät bra men då blir man ju direkt misstänksam haha. Jag hittade denna recension som jag tyckte lät bra för hästen lät så himla lik Honey bettmässigt (förutom att Honey går bra på hack jämt, det är snarare när hon inte har kondis/muskler hon inte går bra på det).
 
 
Det här med att förhindra skav i mungiporna (det är det de "golden wings" gör) låter ju trevligt och jag ser egentligen inga problem i att man skappat ett "gott" bett åt hästen (metallen ska enligt rykten smaka gott för hästen) för jag är inte anti Apple Mouth förutom att Honey tuggar sönder dom. På Cheval Ridsports hemsida står det "inga nötknäpparen effekt", jag vet inte vad det betyder men jag antar att de menar att tvådelade bett kan klämmas? De har även med texten "möjliggör för ryttaren att ge ett direkt svar från utsidan av hästens mun" som jag inte riktigt vet vad det ska betyda.. Sen skriver de mycket om att det är lösa ringar, tredelat och att "vingarna" gör att bettet ligger rätt i hästens mun, att det ska vara ett snällt bett. Det låter ju visserligen bra.
 

Stübben kallar det "Sweet Koppar Mouth"och hästen ska tydligen acceptera bettet bättre eftersom den "uppmuntrar hästen att tugga, vilket ökar salivproduktionen" och "den delikata söta smaken av Sweet koppar uppmuntrar hästar att dregla eftersom deras smaklökar är belägna i centrum av tungan där bettet placeras". Här blir jag lite såhär "..va?" Jo, tugga & smaska är bra. Hästen tänker. Men de ska ju inte tugga & dregla bara för att? Så där blir jag lite tveksam. Det hon i bloggen skrev var att det var svårt med storlekar, de har både detta ovan som man kan använda med hisstångseffekt eller som ser ut som det ovan men har runda ringar. Man kan ju även rida tredelat på detta om man inte använder de mindre hålen. Det hon tyckte var dåligt var att bettet är väldigt dyrt och storlekarna, men det hade funkat bra på hennes häst.

 

Mycket spännande! Det tråkiga med de här och t ex alla "revolutionerande" träns som Micklem/PS of Sweden är ju att de är så dyra så man har ju inte råd att testa & sälja vidare om det inte funkar, om man inte är skitrik.. Det verkar även vara extremt individuellt med dom tränsen f ö. Jag tror mycket på Micklem för det verkar så bra men en bekants fjording hade inte visat nåt speciellt med det. Jag tror det ger bäst effekt på hästar som just är känsliga för dom områdena det underlättar för, medans en häst som kanske "tar" mer nog inte visar lika stor ändring. Sen är det ju såklart bra ändå men man har inte alltid råd..

Kvällens ridning

Idag var Honey som hon är när hon är extremt stoig. Hämtade henne i hagen; hon såg mig komma och hade spetsade öron även fast jag höll fram grimman, lutade sig fram och tänkte ta den.. och la sen öronen platt bakåt och grinade ihop sig. Sen tog hon grimman frivilligt, fast med öronen platt bakåt. Följde med villigt men surt, och så fort vi var utanför grinden var det spetsade öron och glad tjej som vanligt. Jag bara skrattar åt henne när hon är såhär men jag skulle gärna ha det tolkat (av nån som  följde med, inte som bara läser här). Det händer att jag måste locka med henne men det är inte ofta och nästan alltid tar hon grimma, träns & bett. (Däremot allt som ligger på ryggen..) Ja, hur den damen kommunicerar på ett djupare plan skulle jag gärna vilja veta.. Speciellt dar som denna. Sadling är ju aldrig lätt på henne men dessa dar är det inte kul för nån av oss.
 
Jag tycker ändå att jag är lyhörd med henne och Johanna är ju det men hennes humör svänger på en femöring när hon har dåliga dagar. Det är lätt att känna att man inte lyssnar på nåt och är ouppmärkssam men jag tror faktiskt inte att allt är fel. Joe (min katt) är sur på mig i perioder ibland, t ex nu. Jag tror det är för att jag slutat vara sjuk (=hemma) och jobbat - men jag har ingen aning. Precis så tror jag hästar kan ha dåliga dagar. Jag vet att jag överreagerar på ALLT när jag är sur, inte bara det som orsakat det,och det är verkligen inget jag planerar utan jag är arg och sen blir en fjäder en höna.
 
Iallafall, sen var hon sur HELA tiden i gången fast hon fick äta och ALLT var pina. Förutom tränsandet, det går nästan alltid bra. I synnerhet när vi har hack som vi hade idag. Sen var det öronen framåt från sekund ett på ryggen (vilket det inte alltid är), hon blev lite surig när det snålblåste över ängarna men vem blev inte det? Det var vindstilla i skogen och då var hon sig själv. Sen blev hon tjurig när vi skulle trava. Vet inte om jag försöker trava för tidigt när hon blir det för hon blir bara det ibland. Jag får känslan av att hon vill trava när HON vill det, inte när jag vill. Jag vet att hon inte går och tänker på det men när jag tänker trava och lutar mig aningens framåt, kanske lätt tar i med skänklarna så kan hon ibland tjura ihop totalt. Sen brukar hon bli glad bara hon får trava lite, och andra gånger tar hon första hjälpen direkt och bara travar. Så ja. Vem vet. Hon var lite tjurig till en början idag så vi skrittade en bit till och sen testade jag igen och då gick det jättebra - men då upplevde jag att hon själv var på G innan jag gav hjälpen. Klurigt det där.
 
Travade jättemycket idag. Eller ja, för att vara mig och för att ha vart sjuk (:D), det var ett rätt normalt pass (om kort) med trav & skritt halvvägs till Göranstorp. I skogen var hon f ö super. Hon lyssnade jättebra när jag bromsade henne med sitsen. De gånger hon inte gjorde det och det gick för snabbt ville hon lägga sig i handen och jag vill verkligen inte att hon gör det med hacket men hon lyssnade på korrigeringar och jag var mycket nöjd med henne. Och mig, fattar inte att jag orkade trava så mycket! Herregud, kanske till och med orkar galoppera i helgen? Kul att hon orkar hålla traven fin själv också, hon pallar inte riktigt om man sitter ner (eller inte idag iaf) men hon känns starkare nu. Johanna har ju ridit när jag vart sjuk såklart och det märks skillnad på henne innan hon hade ont i ryggen/jag blev sjuk och nu! Gud så kul! 
 
Ska göra mitt bästa för att vila nu i veckan efter jobbet så kanske jag kan galoppera i helgen och sen kanske börja träna på gymet nästa vecka? Hoppas! Hörde att SATS gjort en yoga/tai chi-klass som lät SÅ kul! Vill verkligen till gymet nu!
 
ps: Positivt är också att muggen blir så mycket bättre nu när snön är här. Bara pyttelite kvar nu, hon är inte så glad i att man är där & pillar men lite skorpa får man bort dag för dag.

Vinsten.

På tal om träns så fick jag ju hem mitt Meteor Bridle från Mountain Horse. Deras pris på det är 1200, på Horsemeup.se kostar det 2300. Jag måste dock säga att fotona på det är extremt ogynnsamma för det är så tokigt snyggt!
 
 
Hade inte vart så intresserad av det bara av bilden ovan men det är skiiitfint på riktigt. Sa "åh gu så snyggt" säkert 50 ggr medan jag satte ihop det! Dels älskar jag att man kan göra det engelskt eftersom man kan ta bort snokremmen, och så är kristallerna så mycket finare på riktigt än på bilden. Älskar speciellt att de går upp på nackstycket också och inte bara är på nosgrimman & pannbandet. Lädret är supermjukt & fint också.
 
Fick ett i storlek full men ibland får jag för mig att Honey skulle kunna ha det ändå, det är i sånt fall pannbandet som kanske är liiite för stort. Får väl ta med det nån gång & testa. Just nu hänger det dock bara på min vägg & ser snyggt ut :) Har ju ingen egen att stoppa det på men kan inte med att sälja det heller. När jag kan överföra bilder till min dator igen ska jag se om jag kan fixa lite bättre bilder på det!

Medryttare

En dag i somras satt jag & Cicci och pratade så länge att vi inte hann rida, då pratade vi bland annat om en tråd på Ridtravargruppen på Facebook där det var FULLT KRIG mellan folk som tog betalt av sina medryttare och folk som inte gjorde det. Folk som inte gjorde det var HELT vansinniga på hur man kunde göra detta. Och detta var alltså ägare. Diskussionen har jag sedan sett även på icke ridtravarforum (ridsport i fokus, Ponnysannig etc).
 
 Jag är helt nollad inför detta. När jag var yngre tyckte jag att "jag hjälper till med hästen = arbete = jag ska inte betala" men det var när jag var ung & dum. Jag tror det var därför jag slutade rida Ragge ett tag och Linda var inte ALLS glad på mig för detta (Förstår jag, haha vilken jävla snorunge jag var! Förlåt Linda ;)). Nu har jag dock en helt annan åsikt.
 
Ragge <3
 
Medryttarskapet är verkligen en win-win för båda parter. Om man vill rida har man i princip tre alternativ; ridskola, medryttare eller egen häst. Egen häst är DYRT. Ridskola är också ganska jävla dyrt. (Väsby ridskola tar t ex 266/lektion) Medryttare är KLART billigast av de alternativen, och personligen tycker jag det är roligast då man får mer frihet, och har man en snäll ägare kan man ändå ta ut tränare och rida lektion om man vill.
 
Om jag skulle rida på Väsby skulle det (utöver årsavgiften) kosta mig en dryg tusenlapp per månad. För EN lektion i veckan, där jag inte får styra vad man gör, på en häst jag kanske inte gillar. Som dessutom är ridskolehäst. Och då har jag ridit en av deras "känsligaste" ridskolehästar så jag vet hur inspirerande de är.. Jag betalar en tusenlapp för månad för att rida Honey,och får då tre dagar i veckan (minst, hoppar in då & då så ibland blir det fler) och får vara med mer och klura på saker som utvecklar min hästkunskap. De CR-lektioner jag tagit har kostat 380:-/gång (när jag rider själv, är nån annan med skulle det kosta 240:-) och jag lär mig något VARJE gång. Utöver det lär jag mig väldigt mycket praktiska saker hela tiden som medryttare, som jag t ex skrev i årsresumén har jag förra året lärt mig avmaska en häst. Varför kan jag inte det när jag har hållt på med hästar sen barnsben? Ja för att jag aldrig haft en egen såklart. Det är ju inte som att sånt ingår i ridskolans teorilektioner. Det borde det.. För mig finns det ingen tvekan om att jag ska betala, och om jag skaffar egen medryttare nån dag så ska de betala också. Punkt.
 
Frågan dyker dock upp om och om och om igen. Många talar om att priset ska spegla hur bra hästen är. Man ska alltså få betala mindre på en outbildad häst och mer på en utbildad. Jag nämnde nån gång i en sån här tråd att jag hjälpt att rida till Rauen efter ryggproblemen och att det gett mig jättemycket som person. Oh men nej, då tyckte folk att jag skulle ha betalt. Men alltså hallå, jag är ju inte beridare exakt. Jag red Rauen för instruktör, som Carina betalade, för att han skulle ridas till och hon inte kunde rida pga sin rygg. Jag lärde mig jättemycket och utvecklades otroligt mycket i mitt hästeri pga detta. 800 spänn i månaden var det LÄTT värt för de 2 dagar i veckan jag jobbade med Rauen (ridlektionerna gick på 600 varannan vecka tror jag). Ja det finns alla varianter. 
 
Fina Rauen <3
 
Sen precis som med stallpriser så är det ju olika i olika delar av landet, klart man blir lite "hum hum jaa" när nån i Norrbotten vill ha 500 kronor for fyra-fem dar i veckan för medryttare - men där är ju utbudet skralare också. Diskussionen "hitta medryttare" hatar jag alltid när den kommer upp, mest för att det ALLTID står om oseriösa personer som inte kan nåt, skiter i annonstext och inte sköter sig. Jag som är en bra medryttare blir jättefrustrerad av att läsa sånt, jag vill bara skriva "men jag finns faktiskt och jag är faktiskt inte dålig så det så!". Jag är inte perfekt men jag blir helt tokig på dessa som drar ner oss som inte är dåliga. Men det krävs inte mycket för att inse att det är svårt att hitta nån, om man kollar medryttarsidorna. Och alla vill ha en erfaren person över 18. Låter logiskt. Skulle jag med vilja. 
 
MEN. Vart hade jag vart idag om jag inte fått börja rida Ragge när jag var 15? Nu var Camilla kanske inte en mönsterperson själv men jag kommer alltid vara tacksam att hon lät mig. Och det ska jag säga, även om jag var lite kaxig och en snorunge så var jag en kaxig snorunge man kunde lita på. Aldrig att jag inte skulle dyka upp för att det regnade eller var dåligt väder. Mmm ja det är svårt det där. Sen är det också svårt att slå sig fram genom högen av oseriösa, och att sälja sig själv bland andra. Man blir som man umgås och ägare för ägare har jag fått mer och mer att säga till om genom Carina, Johanna & Malin så nu är jag nog på ett sätt en skitjobbig medryttare som tycker en massa haha ;) Men förhoppningsvis ser man det mest som en fördel, att jag kan hjälpa till.
 
Summa summarum snott från senaste tråden jag läst i detta ämne; vill du inte betala, leta reda på en hästägare som inte vill ha betalt. Tycker du det är OK att betala, leta reda på en hästägare som vill ha betalt.

Fina träns

Tycker dessa är så snygga;
 
 
Hunter Claridge House®. Älskar att man kan göra det engelskt. Så snyggt,
älskar spännena som förutom att de är galet praktiska när man ska byta bett,
är snygga också. Gillar även käkremmen väldigt mycket.
 
 
 
Clare Claridge House® - Jag tycker Pullarträns är snygga och försöker komma fram till om de är shyssta för hästen eller inte. Vissa pratar om tryck på ryggen och åtsnuten mule, och det känns klart men andra säger att de är bra för att de inte ligger på tänderna också.. Shysstaste är väl utan nosgrimma alls (såklart) men nosgrimma har man ju främst för snyggheten, den fyller ju ingen funktion.. Det som skiljer ett pullar från Micklem är ju att detta ligger över kindbenet dock.
 
 
 
Detta Aachen är ju förJÄKLA snyggt också. (Hermes Gold Medal®)
Älskar rundsytt, älskar breda nosgrimmor & bling on top.
Minus för att flärpen hänger kvar när man tar bort slemremmen.
Men är man händig kan man nog sprätta bort & sy ihop det.

Tankar.

Egentligen är jag lite allergisk mot "åsiktsinlägg" för självklart har jag mina men jag är för gammal för att vilja tjafsa. Men när det kommer till PA är det svårt att låta bli. Tyckte dagens "lektion" i PA var bra. Sånt är det för lite av. Minns att jag i den åldern fick ha ett bett i munnen en gång på ridläger för att vi skulle känna hur lite kraft hästen känner av och det är sånt jag minns än idag. Sen är det ju det vanliga.. Ser på det nu och försöker minnas vem av barnen som "skällde ut" mig här i bloggen (blev ej publicerat) då jag kommenterat något som Tobbe Larsson sagt. Har för mig att det var nåt om att nån av tjejerna ridit in hästen själv och Tobbe sa "det är svårt att lära nån annan cykla om man inte kan det själv" och jag tyckte det var väl sagt. Egentligen höll jag ju med Tobbe som borde vara hennes gud men jag "attackerade" ju. Problemet med barn är ju att de ofta inte inser diskussion utan skriker "attack!" direkt, i synnerhet dessa som bloggar.
 
Allmänt är känner jag att 1. var fan är instruktörerna i landet? 2. hur fan kan man köpa outbildade ponnys till sina barn? Som man såg i PA4 när folk köpt ponnys som visat felen vid provridningen men de vuxna inte insett dom. Det vet jag vuxna som gjort men då är det inte ett barn man stoppar på ryggen utan då får man stå sitt eget kast och räta ut problemen själv. Och det är inte lätt! Jag har ridit i vad, 25+ år och jag skulle nog inte greja megaproblem själv utan att iallafall bolla med andra eller en tränare. Framför allt kände jag att många på castingen behövde rida mer innan de kunde hantera en egen ponny, barnen kan man sällan klandra för de vill inte sin ponny något ont. Gör de fel är det för att de blivit lärda fel. Och när en av de största hästtidningarn i Sverige skriver "betsla hellre upp än bråka med hästen" är det kanske inte så konstigt. Jag ville inte heller slöa ponnys på LRK något ont när jag gjorde som ridlärarens sa och spöade på dom, men idag kan jag se tillbaka och tänka "neeej.." - och sånt sitter i. Barn fattar inte men jag fick lära mig så och termen "spöglad" som en av tjejerna använde förstår jag, för har jag ett spö i handen är det ju mycket lättare att använda det än att testa något annat. Det är därför jag helst rider utan.
 
Jag är hemskt glad att jag aldrig fått någon egen häst, i synnerhet i barnaår. Jag har lärt mig mest om hästar på mina medryttarhästar, och hade aldrig vart där jag är idag utan dom. Jag har lärt mig rida engelskt på ridskolor & ridläger men det fanns aldrig någon eftertanke och det tycker jag är sorgligt. Minns att teorilektionerna var det TRÅKIGASTE som fanns och det är vansinnigt sorgligt. Och då var det typ sadelns delar. Tycker det är så tråkigt att föräldrar bara lyder sina barn och köper första bästa häst istället för den som kanske passar dom bäst med (jag fattar ju att man vill lösa problemet med den häst man har och det ska man - men man kanske borde köpt en annan från början?), och jag tycker det är trist att detta behövs, att andra lärare inte kan lära dom. 
 
Undrar vad ridlärares syn på PA är. Skulle vara väldigt intressant att höra.

Dröm..

I morse vaknade jag vid 7. Hade bokat tvättstugan då men bestämde mig rätt snabbt för att jag överlever en vecka till utan att tvätta och somnade om. Drömde då att jag var i Björknäs som gjort om boxarna så de var som minimala spiltor där en häst precis kom in och sen stängde man en dörr så de var helt instängda som i en transport. Gud så hemskt! Jag hade Honey för att jag skulle hitta en ny medryttare åt honom åt Malin och hon som skulle provrida kom aldrig. Och så slutade jag drömma och vaknade. Och fick panik över att jag inte vart till Honey på månader. Sen kom jag på att han flyttat, HAHAHAHA. Ja vad knasigt man kan få till det. ;)
 
 
Kungen <3

Oplanerad extradag!

Idag skulle hästägarna ut tillsammans och rida, jag var lite avis men ja sån är lotten som medis. När Johanna fick förhinder var jag dock inte sen att tacka ja å det blev en oplanerad extradag idag! Cytra & Ingra tog täten, vi hamnade i mitten och Grann & Sudden var sist. Honey var inte glad åt grabbarna och tjurade lite om de kom för nära men allt gick mycket bra, ystra hästar till trots. Vi travade lite upp för Manillabacken och det gick bra med mitt huvud (! :D) men Sudden kom för nära Honey och då började hon bralla. Sen brallade hon för att hon ville springa och då fick hon galoppera ikapp Ingra & Cytra för jag tänkte att det var enklare än att bråka med henne. Sen höll vi dock traven och hon gick nästan i form även om det mest var för att hon låg på så inni faan och jag höll emot.. :) Sen när vi skulle in i skogen TOKBOCKADE Sudden, från ingenstans. Cytra var lite tjafsig i skogen, Grann ville inte vara sist (jobbigt med korta ben) och till och med tant Ingra var på G så det var mycket pigga hästar!
 
Efter badkar & sömn har jag dock haft lite ont i huvudet idag men det blev lite bättre när jag gick upp så jag kanske inte borde travat men det kändes OK när vi gjorde det iallafall. Kanske ska ta det lugnt imorgon men att det kanske borde funka på fredag? Hoppas!
 
Å/Ingra, F/Cytra & en sur Honey som tycker Grann är för nära (dvs = inte hemma i hagen haha)

!!!

Höll på falla av bussätet igår när jag såg att Ridtravarförbundet lagt till hack som OK bett upp till LC i dressyr! GUD så bra! Det är det jag kännt är svårast för att hon är meckig med och inte är så förtjust i bett (och älskar hack), och hon är sånt stoigt sto så dåliga dagar är det lättare att välja hacket än att tjafsa med henne. Plus att hennes vanligaste bett som hon går bäst på är ett tredelat med parerstänger och det tuggar hon sönder första ridturen, och jag vet inte hur noga de är med sånt. Personligen tycker jag att hon ska kunna gå på bett också men detta kändes super, nu finns ju ett annat alternativ om hon skulle ha en dålig dag och man ska iväg på tävling t ex.
 
 
Undrar om hon skulle gilla rakt tränsbett med fasta ringar, som Honey hade. Han var ju också lite tjafsig i munnen och det är ganska snälla. Mmmm finns mycket att testa. Vi har haft ett sånt rakt gummibett på henne ibland sen hon kom hem men det har hon pillat med så mycket. Sen är det lite svårt att säga om det är för att hon antagligen mest gått bettlöst på foder och inte har så mkt muskler/kondis och lägger sig på bettet, eller om hon ogillar det. Red på ett sånt på herrHoney för Emelie och hon tyckte inte han gick super på det, men det är ju alltid individuellt.. Ska bli intressant att se om det är nån skillnad när hon är igång mer.
 
Jättetråkigt om rikset är att Johanna är bortrest då och kommer hem från USA den 7/6 :( Hade vart så kul att båda åka! Men förhoppningsvis är Malin fit for fight (hon ska ha bebis #2 i Februari) så det blir sällis av henne isf och jag fick rabatt på B-kortslastbilen för att jag var så tidigt ute! :) Så det var snällt, även om det inte blir superbilligt att äka iväg flera dar sådär. Men det vore sååå kul. Skulle gärna ställa ut henne också för det vore kul att få en domares ord om hennes exteriör men jag kan inte riktigt visa, har aldrig ens sett sånt och det var en av de största kritikerna förra året, att folk inte riktigt var så bra på att visa hästar så jag är liiite skraj. Kanske titta i år och visa nästa år? Det blir nog löshoppningsklass också men samma där, är för osäker för att våga ställa upp. Men dressyr, hopp & trab vore najs (så länge vi inte behöver rygga i vinkel i trab). Ser verkligen fram mot rikset, även om jag inte kunde ta med Honey skulle jag åka och bara fota & titta. Och det vore helt galet kul om Malin kom och jag hade båda Honeysar på samma ställe, hur knäppt vore inte det? :)

Fin helg

Jo, det blev ridning! Jätteskönt, igår red vi ut med F/Cytra mot Rosendal och idag red vi varggropen. Pigg & glad tjej som ville mer, jag ville också mer men måste vänta lite. Testade trava idag men det gjorde lite ont i huvudet så jag får vänta lite. Honey ömmar lite i ryggen men hon gör det bara varannan gång så vi har ridit ändå, hade inte vart första gången hon fejkar och hon känns fräsch så det känns bra. Igår var hon lite springig för att hon blev påeldad av Cytra och idag när vi travade ville hon galoppera men hon lyssnar iallafall. Gick över mycket stockar idag och klättrade ner till och upp från Mälaren vid vikingagravarna så lite jobba blev det, det underbara med varggropen förutom att det är trevlig runda är att det är mycket upp & ner och runt och stock & sten. Jätteskönt att kunna rida igen, nu är det bara avvakta. Tog sista peniciallinet idag men det känns OK nu. Hade lite huvudvärk när jag vaknade efter en tupplur men jag tror inte det är så farligt, det försvann när jag vart vaken ett tag.
 
Snöig & söt efter ridturen igår.
 
 
Nästan olagligt vackert ute idag!
 
Gullunge! <3

Äntligen fredag!

Jobbveckan slut & hästdag. Hoppas verkligen kunna rida idag, nu har det var ca -5 hela veckan så förhoppningsvis har hon vant sig och har inte ont i ryggen idag. Det har ju inte gått upp & ner utan hållt sig samma. Skulle gärna testa rida så jag hoppas. Är bara sugen på att galoppera så jag dör, men det blir nog bara skritt denna vecka pga huvudet. Om hon har ont i ryggen ryggen idag ska jag vara ute lite extra imorgon och ha henne i boxen ett tag så hon "tinar" tänkte jag men eftersom det hållt i sig hoppas jag hon vart OK nu. Har snöat på lite idag så förhoppningsvis borde hon hålla och underlaget vara bra men ja vi får se helt enkelt.
 
 

Riks!

Åh nu blev jag glad. Det har vart lite frågetecken om var och ens om det ska vara Ridtravarförbundets riksmästerskap i år eftersom det är lite svårt att hitta lokal, men nu ryktas det om att det ska hållas i Vingåker över 6 juni-helgen. Det är ca 2 timmar från Väsby, så det är perfekt för oss och när jag skickade ett meddelande till Johanna hade hon tänkt skicka ett till mig haha ;) så det känns skiiitkul.
 
Har dragit iväg mail till två uthyrare av b-kortslastbil redan så hoppas verkligen att detta går vägen! Vore SÅ himla kul att vara med även om det blir låga klasser om vi inte kommer igång snabbt. Nu blev jag verkligen jätteglad, var först pepp och sen "eh" men nu när det kom en blänkare om datum (proppen är inte ute än) blev jag SUPERPEPP. Fick ju vita ridbyxor och en tävlingstopp i julklapp om ni minns så nu är det bara kicka igång henne. ;)
 
Sjukdomsmässigt går det kanon. Ska ta näst sista penicillinet idag och har liiiite huvudvärk (typ så lite man orkar med utan att ta smärtstillande en frisk dag) men varken igår el hittils idag har jag tagit NÅT smärtstillande alls! För första dan sen Julafton så det känns super. Söndag blir första dan utan nån medicin alls om det fortsätter åt rätt håll så jag hoppas verkligen det är slut nu.
 
 
Gissa vem som kommer plugga TR hela helgen? ;)

Täcken

Är det nåt jag tycker är konstigt så är det att fler täcken inte har reflexer på sig. I övrigt är täcken oftast sååå himla tråkiga! Blå grå svarta snark! Rött är typ OMG. Dessa är dock rätt snygga;
 
Calgary Horsepower, 400g från Horsepower/Hööks.
 
 
Stalltäcke från Hööks/JH Collection, 400g.
Älskar "kragen" och mönstret på täcket!
 

Läget

Innan jul/jag blev sjuk (inkl denna vecka har jag vart sjuk 4 veckor nu, skönt att det vänder nu när jag fått medicin) kände jag att det var så himla lite med att rida 3 dar i veckan. Det var väl för att jag hade haft herrHoney på heltid innan jag gick ner igen och även när Malin bodde här red jag rätt ofta mer än 3 dgr/v men just nu känns det rätt skönt, när jag vart sjuk. I måndags hade ju både hon & jag ont men då är det liksom flera dar tills jag testar igen, istället för att om hon hade vart min hade hon fått vila för att jag är sjuk.
 
Lite nere just nu, vet inte riktigt varför men tror det är pga den här himla huvudvärken jag haft. Förhoppningsvis blir det bättre snart, hade sett fram emot att mamma skulle komma efter jul men nu mådde jag så dåligt så det blev inte så mkt roligt utan mer att hon hjälpte mig. Men men. Ska till England om en dryg månad så det är ju nånting, har inte börjat peppa än men förhoppningsvis kommer det snart. Om det är okej undelag när jag äntligen blir frisk blir det nog OK i stallet med. Har vart lite dålig timing i Dec/Jan i år men det blir ju vår nån gång med. Känns bara som att det är så lite att se fram emot i år eftersom jag ska försöka spara pengar till en bil och inte göra något.
 
Blöhö blöhö. Jaja. Det blir väl bättre snart.

Fel täcke

Blev bara en kortis igår. Hon hade fel täcke och hade (förmodligen) därmed ont i ryggen, hon var inte alls särskilt varm när jag tog av täcket så hon fick komma in tidigare och mysa i stalltäcket i boxen. Hade ändå lite för ont i huvudet efter en hel arbetsdag, men hoppas himla mkt att 1 jag ska kunna kunna rida på fre el iaf lör och 2 att hon har rätt täcke då så hon inte har ont också. Hur svårt ska det vara. Blått eller rutigt liksom..

Sötis!

Ljuset i tunnelns slut

ÄNTLIGEN börjar jag se ljusning! I torsdags var jag till läkare (de ville absolut att jag skulle komma på torsdan fastän jag ville på fre morgon) hon testade om jag hade Streptokocker kvar från halsflussen. Japp det hade jag och det var DET som gjorde huvudvärken. Ätit tabletter (en om dan) sen torsdag kväll och idag äntligen börjar den göra nåt för huvudet. Först kändes det som att det inte gjorde nåt alls för jag har fått fortsätta med 2 panodil/1 tramadol (stark receptbelagd smärtstillande jag fått av mamma) hela tiden men igår började jag för första gången känna lite hunger och idag gick jag 1½ timme när allt gått ut kroppen! Sen har jag bara tagit 2 panodil vid ett typ och det känns OK än, har lite huvudvärk men vill verkligen dra ner på tabletterna efter en hel vecka med 2+1 var fjärde timme, så jag tar bara när det verkligen behövs nu. Skulle kunna gråta av lycka! Ska äta strax & ta en till så förhoppningsvis borde det gå åt rätt håll nu! Gud så skönt.

 

Igår ömmande hon i rygget och jag i huvudet såklart så vi gick runt varggropen med mamma bara. Pussade hejdå till Valle som flyttade idag :( Orkar troligtvis inte rida imorgon, men kanske på fredag? Hoppas! Red i onsdags men bara lite för jag mådde superilla.

 

 Fina mysmulen! Puss & hejdå.

"Jag kan rida, jag är inte sjuk..!"

Jobbat mig igenom konstant illamående idag. Åt för först gången vid lunch, fick i mig en ordentlig macka och sen var det lite bättre även om huvudvärken kom ordentligt mot slutet. Skippade Tramadol sista gången, ska nog inte göra det. Bara Lemsip hjälper inte.. suck! Man blir ju även lurad att det går åt rätt håll också så jag tog ingen vid fem och höll på dööö nu så jag fick slänga i mig Lempsip bara för att orka gå ner med soporna men när jag kom upp tog jag Tramadol också, så jag kanske kan somna ikväll. 
 
Ska ändå till stallet imorgon, så det så. Får se om jag orkar rida, men ut ska jag!
 
Sen i övermorgon kommer mamma, slapp & badlyx på Stureplan på fredag och sen BORDE jag ju vara bra från huvudvärken på lördag, håller det i sig så länge måste jag ju gå & kolla mig?! Men jag fattar fan inte, 1. brukar ej ha migrän mer än nån gång då & då, 2. ej slagit i huvudet, 3. enda jag kan tänka mig det är från att ha vart uppe för länge men HUR kan det fucka upp hjärnan länge?

Blä

Migrän hela dagen, Johanna tog henne idag och jag har bara legat med bultande huvud exakt hela dagen. Måste ändå försöka jobba imorgon för jag har vart borta så himla mycket nu pga halsflussen, vi får se hur det går..
 
Ska ha henne onsdag ist för fredag denna vecka eftersom mamma är här och vi ska till Sturebadet på fredag, det blir enklare så med bussarna osv. Hoppas bara att jag är OK då, men ev känns det som att kulmen vart nu, peppar peppar. Helt sjukt detta, värsta mongomigränangreppet, precis då jag typ började bli frisk! Rutten start på året, hoppas verkligen jag får vara mer frisk i år än vad jag vart 2013.

Helgens ridning

Har sån satans huvudvärk idag. Anledningen är att jag har vänt på dygnet så senaste veckan och har därmed blivit tvungen att tokshocka min redan inte helt friska kropp med att först tvinga mig att vara vaken för länge, och sen sovit. Det är tyvärr det enda som funkar för jag kan tvinga mig att hålla mig vaken men jag kan inte tvinga mig att sova. 
 
Har iallafall ridit både i fredags & lördags. I fredags blev det en försiktig Varggropsrunda med mest skritt. Testade lite trav men fröken Ingen Kondis Inga Muskler vägrade ta det långsamt och jag hade inte mycket kraft att sätta emot så vi sket i det. Hade vart smart och tagit med lite potatissallad & 2 mackor att äta efter ridturen och tur var det för det behövdes, hade ingen kraft alls efteråt!
 
 
 
I lördags var massa folk ute <3 och spekulanter på Valle kom och tittade på honom. Det lät som att det gick bra (och det blir nog jättebra) men det är ju sorgligt också, finaste Nalle-Valle! Kommer sakna hans pussvänliga mule. Vi red ut, jag kände mig märkligt nog rätt pigg fastän jag vart uppe hela natten för att vända på dygnet, så vi red varggropen - vändplan - klätterbacken och sen åt vänster när vi kom upp, genom skogen & hem. Travade lite och hon kunde hålla tempot bättre idag. Lite grejsig med bettet men slutade när hon fick nåt annat att tänka på. Hade mest fokus på tempo idag och inte form. Böjde henne lite åt vardera håll men inget speciellt jobb. Var sååå sugen på en liiiiten galopp men lät bli och tur var nog det för jag var helt slut efteråt, vi var ute 50 min. Mycket över stock & sten, lyfta ben och klätter vartän det gick, red bla ner till badstranden och sen klätter upp där också. Bra träning för mina vader/min balans också.
 
 
 
 
Det hade duggat superlätt hela tiden men inte så man blev blöt, men när vi ut ur skogen drog det på ordentligt så vi var rätt blöta när vi var hemma. Hon fick äta lite med yllet på i boxen medan jag också fick i mig lite fika som Anders & Helena tagit med. Åkte hem tidigare än jag velat för jag började känna att kroppen var klar och så var jag blöt och frusen också. Men det var en riktigt fin dag! 
 
Blir nog liknande skritt & lite trav-dagar veckan som kommer för mig, och så måste jag vara noga med att äta efter ridturen. Har verkligen noll kraft att ta av så jag är helt slut efter bara dessa enkla pass. Kämpa kroppen! Måste se till att äta bra mat nu så jag kommer igång. Ska bli spännande att se hur det blir att jobba, det är ju inte fysiskt krävande utan mer psykiskt, men man kan bli nog så trött av det.

Frivillig utmaning

Snor denna från Annu, frågorna är såklart utformade för att man ska ha sin egen häst men jag jobbar runt dom :)
 
 
 
BERÄTTA OM DIN HÄST: RAS, UTBILDNING, LYNNE 
Honey Bird Twitter är född 2001 och är en varmblodig travare. Det är inte många som tror det vid första anblicken eftersom hon är så liten men she's got the tat to prove it ;) Hon har både blivit misstagen för att vara Arab (av min CR-tränare som f ö har araber själv) och just nu är det en av de nya hästägare som tycker som ser ut som en.. eh, åsna. ;) Honey sprang 5 lopp som travare och placerade sig en gång, en fjärdeplats. Mellan 2003 & 2007 hoppade hon runt hos massvis med tränare och 2008 kom hon till Louise som red distans. Johanna hade henne på foder ett tag (ett år tror jag) och köpte henne ungefär samtidigt som jag började rida henne, hösten 2011.
 
När Louise köpte henne kröp Honey upp i boxhörnet om en man klev in i boxen och var extremt rädd om sitt huvud. Det är nästan svårt att förstå idag, när det bästa hon vet är att bli kliad i ögonen, men hon har inte glömt det tråkiga som gjorde henne så. Vem som helst kan hoppa upp på & hantera Honey idag, men det tar ett bra tag innan man verkligen får hennes förtroende, det tog ett år som medryttare innan jag kände att hon litade 100% på mig. Hon har lätt sadeltvång när man sadlar/täckar, och är extremt känslig för hjälper, vilket jag verkligen uppskattar hos en häst (känsligheten alltså). Hon är dock ett extremt stoigt sto och det är mycket på humör för henne; i början av ridturen kan hon hugga efter skänkeln medan sen när hon blivit bättre humör har hon inga problem med den. Men man får välja sina strider med henne. En dag när hon är på dåligt humör är det ingen idé att försöka få till ett dressyrpass på banan.
 
Honeys skolningsnivå ligger väl någonstans mellan LB och LC, om man då ignorerar det faktum att hon inte kan fatta höger galopp på kommando utan hellre tar vänster, även i höger varv. Vi tränar på den, främst med hälp av hörn & volter just nu. Varken jag eller Johanna har hoppat så mycket men det är nåt jag skulle vilja göra mer när hon är mer i form. Hon är lite osäker över hinder men jag tror att det är mest för att hon inte gjort det så mycket. Hon har löshoppat hyfsat högt innan jag började på henne.
 
 
 
 
HÄSTAR ELLER PONNYS? VARFÖR? 
Jag gillar både och, jag var en sån där som sörjde när jag fick gå från ponny till stor häst på ridskolan. Älskar shettisar mycket. Men rider enbart häst såklart, och som ryttare uppskattar jag väl det "vuxnare" sinnet mer. En av de saker jag gillar med travare är att de är ganska "lagom" i storlek. Halvblod på 180 må vara maffiga men nää.. 
 

FÖRSTA HÄSTEN/PONNYN SOM DU RED MERA SJÄLVSTÄNDIGT PÅ?
Jag fick rida självständigt det första jag gjorde, på lilla grannshettisen Cirre! Det var bara sitta upp och rida ut. Ibland red jag med de större tjejerna och deras ponnys men vi kom ju oftast på efterkälken så ofta red vi själva. Gjorde det så långt tillbaka jag kunde minnas, från att jag var väldigt liten. Det är väl en annan femma om man bor i Stockholm men alla i byn på 500 pers visste att det var Nyströms unge på Nilssons ponny.. :)
 
 
Kanske inte riktigt såhär liten dock... Det här var 1986. Jag 3½, Cirre 14.
 
 
VILKET ÄR BÄTTRE, BARFOTA ELLER SKODD HÄST? VILKEN STORLEK HAR DIN HÄST PÅ SKON?
Jag är inte alls nog insatt för att ha en åsikt här. Som med allt annat har alla hundra olika åsikter. Min gamla medryttarhäst Broke var barfotahäst och det var inga större konstigheter. Vi hade boots på vintern och red som vanligt. Synd att jag inte var så brydd i sånt då. Det barfotafolket pratar om låter väldigt logiskt och vettigt men många säger också att man inte bör försöka göra om en häst som en gång blivid skodd till barfota och det låter också logiskt. Till syvende och sist får man nog ändå ta sig en titt på sin häst, sitt område, vad hästen funkar med och därefter köra på det. Honey skos runtom, året om och har alltid haft trevliga hovar tycker jag. Vet inte vad hon har för size men hon har rätt nätta hovar.
 
 
ATT KLIPPA HÄSTEN. FÖR ELLER EMOT?
Jag tycker inte man ska klippa hästen bara för att man "ska", utan för att det finns ett syfte. Tränas hästen aktivt och är en svettis tycker jag absolut att den kan klippas. Många upplever ju att hästen orkar mer om den är klippt också. Men blir den inte så svettig och mest tar det lugnt på vintern, nä, då finns ingen större mening. Honey är jättegrinig när pälsen växer, men jag vet inte om det skulle göra nån skillnad att klippa henne. Det växer ju oavsett.. Man inte behöver täcka på en oklippt häst lika snabbt (om det inte är en modell känslig, som Honey) så det är ju fördel oklippt.
 
Sen tycker jag inte att man behöver vara så jävla rädd för att hästen blir lite svettig på vintern. Det är viktigt att känna av sin häst om den blivit svettig i kallt väder såklart, men så länge den inte blir kall är det sällan någon fara. Det där med att ställa ut en blöt häst har aldrig riktigt ringt rent för mig för jag rider oftast på kvällen när hästen ska in i boxen efter ridturen, eller så rider jag på dan på helgerna och då ser jag till att ha tid för att hästen ska hinna torka om den blir blöt. Ylletäcke är ju #1 i att dra ut fukten ur en blöt häst, på med det så tar det inte så lång tid? Men igen, don efter hästperson.
 
 
Klippt Ragge.
 
 
GÅR DIN HÄST ENSAM I HAGEN ELLER MED FLOCK?  VARFÖR?
Flock, lätt. Hästar är sociala djur, det finns inga argument för mig som stödjer ensam i hagen om det inte är typ en sjukruta. Kan förstå att man delar upp i sto/hingst&valack-hagar eller om hästar bråkar & inte kan stå ihop men då tycker jag det ska vara en 50/50-flock. I de flesta kollektivstall jag ridit i har man haft en flock. I Brokes stall fanns det två hagar, i Lucas första stall var det uppdelat på hösten med 2-3/mindre hage och flock på sommarbetet. Men sen tycker jag absolut att flock är bäst. På Runsa är det 9 hästar i flocken vid fullt stall, idag har vi hästar som är mellan 3-22 år gamla i flera olika raser (2 Varmblodstravare, 2 Kallblodstravare, 1 Nordsvensk, 1 Halvblod, 1 Quarter, 1 Morgan & 1 Frieser/Arab/Lipizzanerkorsning). Tycker det är helt underbart. Det är klart att det är lite mer hål i täckena och småsår än när vi inte hade några yngre hästar men sånt händer ju.
 
 
VÄRDERAR DU MERA LYNNET ELLER UTSEENDET PÅ HÄSTEN (SÅ SOM FÄRG?)
Väljer man färg på denna fråga är man ju dum i huvudet. That being said är det väl ingen som inte vill ha en snygg häst, men att klicka är ju #1. Sen ska det sägas att det där med utseende är SÅ jäkla subjektivt. Kan inte säga att en vinterlurvig herr Honey var det snyggaste jag nånsin sett när jag började rida honom, men sen när jag lärt känna honom blev han mycket snyggare. Det är ju lite så när man är kär också. Minns en kille som jag tyckte var SÅ snygg när jag var ihop med honom och nu om jag ser nån bild från den tiden så tänker jag "..really?". Haha ;) 
 
Jag är svag för tecken i ansiktet, ju större desto bättre, men skulle aldrig köpa en häst bara för att den var snygg. Dock skulle jag kanske provrida en snygg bläs före en brun utan tecken.. Men sen är jag ju lite knäpp ang lynne också, ser jag en annons där det står "väldigt speciell, utmaning, kräver mkt jobb" blir jag bara "Oh YES!" Haha. Jag gillar knäppisarna. :D
 
 
HURUDAN ÄR EN BRA HÄSTBLOGG?
Jag vill höra om ALLT. Ju mindre desto bättre. Är det verkligen bara jag som helt plötsligt upptäcker mig själv klockan 2 på natten googla om stigbyglar? Eller andra nörddetaljer liksom. De flesta större bloggar är ju tävlingsryttare, jag vill dock läsa om en hel vardag och inte bara ytan. Jag läser mer hästbloggar än vanliga nu för tiden, mina favoriter är Elfstrands & Annu. Jag är liksom inte intresserad av hur man ska träna för den & den och man tävlade där och där och inget vardagligt där emellan utan jag vill gärna ha allt. Funderar man på spånbyte, vad händer i stallet? Et cetera.
 
Sen gillar jag mycket bilder & en bra design, två saker jag vet att jag själv får skrapa på foten med.. Men jag vet inte hur man ska få till det om man inte har nån att fota en när man rider. Dock borde jag ta mig i kragen ang designen..  Jag har lite dåligt samvete för att jag åter igen släppt bollen med att fota seriöst med min G12:a men just nu kan jag inte överföra kort så det känns så menlöst.  
 
Man kan dock filma och sen ta screenshots, som jag gjort här.
 
 
VÄRSTA AVRAMLINGEN?
De jobbiga är alltid jobbiga på sitt vis, som när jag for av Honey i somras var inte avramlingen jobbig men hon började gå hemåt, sprang ifrån mig och vi hade ridit över en hyfsat trafikerad bilväg så då hade jag lite panik över det. Rauen då jag fick hjärnskakning är nog då jag skadat mig värst, tvåa där blir när jag gick omkull med Ragge, fick honom över mig och stukade foten. Det var 1995 och jag är fortfarande svag i höger fot och kan få kramp om jag vrider den utåt på fel sätt, t ex om man ska försöka ta stigbygeln själv.
 
Sen har jag åkt av Ragge utan att jag gjorde illa mig så mycket haha ;) En gång kom vi glatt galopperade baki Larsärs i Bensbyn en höstkväll och så blänkte det väl till i nån vattenpöl och hästen som normalt inte var tittig för mycket tvärnitade på hasorna och jag flög i vacker kullerbytta över nacken och landade på rygg. Dock utan att slå mig som tur var så det var bara gorma på hästen och upp igen. Herregu. Hade det skett idag hade man ju haft ont i en vecka! 
 
 
HUR MÅNGA TÄCKEN HAR DU TILL DIN HÄST?
Hoppar denna lite eftersom jag inte vet exakt hur många täcken Honey har :) De jag kommer på på rak arm är ett ridtäcke för vintertid, reflextäcket, ett par olika fleecetäcken som hon sover i vintertid. Ylletäcke som jag använder som svettäcke eller om jag vill värma upp henne (t ex om det regnat ute och vi ska ut, så får hon stå & mysa i yllet ett tag först). Sen har hon ett stalltäcke för inomhusbruk om det är riktigt kalla vinterdagar och lite olika vintertäcken. Honey är känslig om ryggen och behöver täckas på tidigt om hösten så hon har alla möjliga olika tjocklekar beroende på behov.
 
Rauen hade flest täcken av alla hästar jag ridit, Carina var en riktig täckoman :)
 
  
HUR OFTA MOTIONERAR DU DIN HÄST?
Ja nu är hon ju då inte min häst men när hon är igång och jag & Johanna är friska rids hon ganska kontinuerligt de flesta dar i veckan. För mig är det en självklarthet att rida henne varje medryttardag (om hon inte är dålig eller om jag är det). Hade jag egen häst och medryttare skulle jag ju planera hästen schema runt att hen blev motionerad de dagarna. Jag har fria tyglar av Johanna och får hitta på lite vad jag vill, självklart vill jag ofta massa saker :) och hittar på nåt kul då & då men man får ju alltid anpassa sig efter situationen. Även om jag skulle vilja börja hoppa så är det bygga som gäller just nu. Det verkar som att vi ska ha det här Oktobervädret länge nu vilket är piss för hennes mugg men bra för underlaget så om jag bara kunde bli frisk kanske vi kunde komma igång lite! Men det gäller ju jämt t ex om hon ridit till Göranstorp två dar i rad så rider jag inte dit på min dag även om jag kanske vill, för hon ska ju få omväxling också. Honey blir 13 i år och alltså i sina prime years, hon mår bäst av att röra på sig varje dag. Om det blir såna viloperioder som det var nu pga rygg eller dåligt underlag är hon som en tickande bomb sen.
  
 
ÄR DU EN FÖRSIKTIG ELLER DUMDRISTIG RYTTARE?
Både och eller varken eller, haha. Var nog mer dumdristig när jag var yngre, men sen beror det mycket på hästen också.  Jag brukar säga att Honeys paradnummer är tvärnit ur galopp med ryttare i halv pik över nacken och det är nästan bara till hälften ett skämt. Älskar att sitta på henne i fyrsprång men det är alltid vaksamt och i stolsits jag gör detta, för att ha handbroms och sitta kvar om hon blir osäker och nitar. Men det är så jävla härligt också, så där är väl dumdristigheten. Kan inte låta bli. Sen kan man vara nyttigt försiktig, dvs inte vilka rida på okänd mark för att man kan skada hästen men jag är inte rädd för mycket som att t ex hoppa eller så. Av anledningen ovan skulle jag aldrig (eller iallafall enbart under extremt kontrollerade former) galoppera Honey barbacka, men jag är inte längre rädd att göra det.
 
Men ska man placera sig i någon ände så blir det nog mer på dumdristigsidan iallafall, även om jag inte är jättelångt från mitten. Jag drömmer om att hoppa en fältbana eller rida Hubertusjakt, det är verkligen två saker jag skulle vilja prova, på rätt häst. Honey skulle t ex aldrig bli en bra fälttävlanshäst med tanke på hennes åsikter om vatten. Däremot skulle hon säkert funka på en Hubertusjakt, om hon bara inte kickade efter andra hästar ;) Barrel race tycker jag ser sjuuukt coolt ut, och Working Equations speed test också. När jag var liten var gymkhana & hoppning mina favvos. 
 

Hej åttiotal

 
Hittade massa gamla hästrelaterade foton hos mamma som jag velat visa här men halsflussen kom mellan så det får nog bli nästa gång jag är i Luleå. Tillsvidare får ni nöja er med denna fina bild på mig & Cirre. Han var 10 år äldre än mig och var säkert närmasre 20 på denna bild. En härligt tjurig liten shettis som lärde mig mycket!

Update i sjukstugan

Idag är första dagen sen Julafton jag inte tagit smärtstillande (peppar peppar..), har bara tagit typ några Strepsil. Woohoo! Dessutom börjar jag känna mig rastlös hemma och att jag ens kan det och inte bara lider vittnar ju om att det går åt rätt håll nu. Dock ändå glad att jag valde att vara hemma idag & imorgon. Har dragit upp en väska med tidningar på vindsförrådet och plockat & städat hallen och bara det lilla gjorde mig trött och svettig. Hade tänkt handla idag och laga riktig mat men blev så trött nu så det blev hempizza istället. 
 
Ska testa rida imorgon men bara skritta, kanske liiite trav om hon är lugn. Hade tänkt rida varggropen och där är det mest skritt men vissa bitar kan man trava. Så får vi se hur det går, och det får styra hur lördagen blir. Vill inte paja nåt men samtidigt måste jag testa kroppen nån gång. Planen är att life as usual startar på tisdag som är första jobbdagen (är ju röd dag på måndag). Blir lyckligtvis en kort vecka då mamma kommer och hälsar på över helgen, så jag är ledig på fredag och då ska vi till Sturebadet och lyxslappa, det var en av mina julklappar till mamma. 

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0