Ännu mer OS-feber!

Jag har två Honeydagar att skriva om men först blir det OS för jag är så upphetsad över OS-Fälttävlan att jag nästan får spel, HERREGUD vilka insatser Sara & Ludwig gör, det är helt makalöst vad bra de är! Jag kan inte säga att jag var jättekoncentrerad på jobbet idag (och värre lär det väl bli imorgon när det är hoppfinal). Inget är ju klart förrän allt är gjort men oj vilket läge! Just nu efter fältritten ligger vi trea som lag, Sara deled etta med Klimke från Tyskland, Ludwig ligger sjua & Niklas är nummer 13 trots tidsfel & so-so dressyr igår.

Men det kan ju gå exakt hur som helst i fälttävlan, vilket många ryttare fick erfara idag - jag vet inte vad slutsiffran blev på hur många som åkte av sina hästar (11 sist jag hörde) men 15 ryttare blev eliminierade idag, för åker man av i fältritten, då är det kört. Tack och hej, välkommen igen om 4 år. De flesta felen var klart ryttarnas fel i jakt på tid, och jag tror bara en skada var riktigt allvarlig. En Kanadensiska fick åka iväg med ambulans och det är oklart om hur allvarligt det är men internet viskar om benbrott. Banan såg helt fantastisk ut hursomhelst, jag skulle gett hur mycket som helst för att ha vart där! Fälttävlan är en tuff sport, men det är nog den jag skulle kört på om jag ville tävla. Vem vet, kanske får jag åtminstone testa på nån vacker dag? :)

Sara & Wega på den fantastiska ritten.
Trots att Wega tappade båda framskorna (!!) hade Sara bäst tid av alla!

Ludwig & Shamwari på deras väldigt lyckade dressyr igår!

Gårdagen

Igår när jag kom var Honey JÄTTESUR redan i hagen och det är lite ovanligt faktiskt. Dock så undrar jag inte om det beror på henne skavsår från flugmössan - det vet ju alla hur jobbigt det är med skavsår och går man med det hela tiden är det ju inte så kul! När jag tog in henne tog jag av flugmössan när jag satte på grimman, och då var hon lite mindre grinig. Stackars gumman! Men det är det eller ca 1 miljard flugor i ögonen så vi smörjer skavsåren just nu.

Här ser man skavsåren (den mörka fläcken där pälsen är avskavd mellan ögat &
mulen). Hon är lite mörk runt ögonen pga blöt eftersom jag tvättat bort ögongojs.

Hon har ju fått stå ganska mycket i sommar, jag har vart borta och sen blev hon skodd, öpnnande av nya hagdelar, hon fick bulan, jag sjuk, etc.. I början reds hon ett par dar i veckan men senaste veckorna har hon stått helt, så nu börjar det vara dags att sätta igång henne. Hennes ägare J har ridit henne söndag, måndag, torsdag och vi skrittar bara nu i början såklart, men eftersom hon faktiskt fått gå lite ville jag även testa formen efter all vila. När vi lämnat skogen och kommit upp till den vanliga vägen testade jag henne lite och blev glatt överraskad av att hon letade sig ner så lätt! Jag har övat på formen i skritt & trav nu i sommar men bara lite, och mest på hacket. Igår red jag på bettet och då kan hon vara lite svårare - men inte! Efter ett tag testade jag att lägga på att även ställa henne. Vänster gick jättebra men höger var bara tokstopp så där fick vi jobba ett tag.

Först gick det inte alls, men sen bytte jag taktik och bad bara om ställning först, och lade jag på att jag ville ha ner henne och då gick det jättebra. Ibland är jag rädd att det är jag som förvirrar henne genom att ge fel signaler, jag hoppas verkligen att vi kan ta ut Marika igen i höst för jag vill så gärna jobba mer med Honey för henne! Inte bara dressyren, men även högergaloppen som vi inte riktigt jobbat med alls i sommar. Nu är det nästan så att jag räknar dagarna tills vi kommer till Runsa igen, för jag saknar att rida på banan! Haha, det trodde jag ALDRIG att jag skulle säga.. men det är bara till en viss punkt man kan öva på vägar & naturliga kurvor. Och så saknar jag ju alla andra i stallet såklart! Det känns himla ensamt att inte ha nån att tjöta med (mer än de som bor på gården).

Eftersom jag ofta rider sent på måndag & fredag brukar jag använda mig av kvällsolen & vår skugga för att se om hon går rätt. I nacken ser det fint ut, men jag tycker inte att hon verkligen trampar under sig som hon ska, vill ha mer aktivitet i rumpan! Det kan ju vara skuggan som spelar spratt också, men i vilket fall behöver vi rumpträna lite när hon ändå stått. Ska rida i klätterskogen idag tror jag, bra för hennes balans också. När vi kommer igång och börjar trava & galoppera också blir det nog mycket tempoväxlingar, och i mindre branta nerförsbackar kan man även göra halter och rygga. Sen är ju såklart cavaletti bra men det händer inte just nu, det får vi pyssla med när vi kommer hem igen!

Ser på Fälttävlansdressyren från OS just på på SVT:s hemsida, den är oftast lite roligare tycker jag - de hästarna är ju inte renordlade dressyrhästar så ibland kommer det en brall här och där. Inte så kul när man är med i OS kanske.. men ändå kul att se att allt inte är perfekt oavsett hur högt upp man kommer!

OS-feber!

Oj vad sent det är, vart uppe snart 20 timmar men så blir det när man ser hela jävla OS-invigningen. Tycker det var helt underbart att Rolf-Göran fick bära Sveriges flagga, även Brasilien och Kanada hade ryttare som fanbärare (Rodrigo Pessoa & Ian Miller - såklart!). Vill man hålla sig uppdaterad på hästdelen av OS kan man klicka här, tänk bara på att tiderna är engelska!

Rolf-Göran på Casall La Silla, som han kommer hoppa i OS.

Såhär ser OS-stallen ut, de ligger i Greenwich Park.

Australiens team dekorerar sitt stall.

Voltige

En av mina tidigare medryttarehästar, Lucas, var även voltigehäst, vilket gjorde att jag fick följa med på ett par regionala voltigetävlingar som hästskötare medans jag red honom. Voltige var inte nytt för mig, men jag hade aldrig satt mig in i sporten som tävlingsform tidigare och blev helt tagen av dessa kids (de flesta är mellan 8-16, är man 18 är man "gammal"!) som bara slänger sig upp på gigantiska stora hästar och får det att se busenkelt ut. Jag kan säga att jag på nån avskrittning i voltigeutrustning testat göra det de gör i full galopp och det är INTE lätt! Lucas var på den tiden voltigehäst för Stockholm Voltige, så jag håller alltid en extra tumme för dom när det är tävling. Man kan för övrigt se årets SM-tävling på den här sidan, det sändes live på internet i år.

Jag & fina Lucas!

Finslipning på stillastående Lucas innan det är dags på allvar.

Du måste va sjuk..

Fortfarande sjukstuga, jobbade idag men gick hem en timma tidigare och känner nog i kroppen att det inte blir jobb imorgon heller.. frågan är om jag inte kommer stanna hemma den här veckan med? Tänk att ett ruttet halsvirus kan slå ut en så! Honeys snälla ägare J erbjöd att ta Honey idag och efter jobbet var jag riktigt skakis så det var riktigt välkommet, nu ska jag gå och dö i sängen och se på White Collar tror jag. Förhoppningsvis är jag bättre till i helgen(?).

Veckan som gått..

Förlåt för frånvaron!
Orsaken heter halsfluss; efter måndagskvällen när vi red ut på en mysig om myggig barbackaskrittrunda dog jag sen på tisdagen, och var hemma från jobbet resten av veckan. Eller på fredag hade jag semester för då åkte jag till Eskilstuna & såg Kent igen! På väg dit, och på väg tillbaka på lördagen åkte jag förbi stallet och kollade till hästarna och det var rätt samma läge som förr; sönderbitna men helt OK. På lördagen gjorde jag ett naivt försök att spraya henne i hagen men hon såg ju sprayflaskan på en gång och vägrade bli infångad (hon bråkar nästan aldrig), hon till och med kickade efter mig. Jag ställde ner flaskan på marken och pratade med Mårten ett tag istället, då kom hon sen, men surade som tusan så jag fick ta in henne iallafall för att kunna spraya henne. Mårten blev överlycklig när vi kom tillbaka, vi hade ju vart borta säkert FEM minuter!

Trots att jag inte är överdrivet bättre i halsen ska jag försöka jobba imorgon och sen ut till stallet då, fast det blir förmodligen ingen ridning imorgon heller. Det beror nog på om jag orkar fortsätta jobba helt enkelt; skritta är ju inte så jobbigt precis men ska jag jobba på tisdag behöver jag all vila jag kan få i mitt tillstånd.

Bild från i måndags.. det är fint i Slåtterkärr! Om mycket flygfän..


Honey ser ut som en stor ..fluga.. i sin flughuva!

Sur tjej dricker vatten efter den traumatiska flugsprayningen.

Vill ha-vojlock!

Haft en jättemysig kväll med Honey, ska skriva mer om det sen men just nu måste jag äta för det känns som att jag har ett hål i magen. Ville bara lägga upp ytterligare en voljlock som jag skulle köpt om jag hade egen häst, sjukt rolig!
Den finns att köpa på Exklusiv.

Tillbaka till verkligheten!

Efter en sväng till Norrland (Luleå) & Västkusten (Göteborg) är jag nu äntligen hemma, och för ovanlighetens skull så känns det rätt skönt. Jag har fortfarande (minst) 2 Kentspelningar kvar och så ska jag även de Lady Gaga innan sommaren är slut, men det blir nog inte mycket mer resa om jag inte hittar pengar till en biljett i annan stad. På fredag ska jag se dom i Eskilstuna men det är ju inte så långt från Stockholm så jag hinner förbi Honey innan jag kör dit.

Honey har vilat i dryga två veckor nu (med undantag från när jag red henne innan Luleå), så imorgon ska jag bara skritta ut med henne, det blir lagom. Här är en failbild från när jag tog pussbilden förra fredagen!

Medryttarhäst #2: Broke

Eftersom jag sitter i Norrland med grov hästabstinens tänkt jag presentera lite gamla medryttarhästar jag haft. Jag har ju ridit i princip hela tiden jag bodde i i Luleå (hade ett uppehåll men det höll inte särskilt länge) men när jag flyttade ner till Stockholm i Augusti 2002 blev det ett uppehåll. Men ju mer tiden gick, ju mer kände jag att nä, det här går inte, jag MÅSTE börja rida igen! Tidigt under 2006 kände jag att jag skulle dö om jag inte fick rida, så jag köpte en hjälm och hittade mig en nordis - i Huddinge. Jag tror det var 1,5 eller 2 timmar till stallet ENKEL väg och de andra i stallet tyckte jag var helknäpp som åkte så långt för en häst. Jag vet inte riktigt vad de var för typer egentligen, de kanske inte gillade sina hästar men jag, jag blev jättekär i norrmannen Broke.


Broke var ex-travare och väldigt känslig i munnen men jag har aldrig vart särskilt hård i nyporna så hans ägare Annette var nöjd med mig. Hon sökte medryttare då hon var gravid och inte kunde rida lika ofta. Det var Broke som stod i kallstallet jag nämnt tidigare och det var inte världens trevligaste stämning där. Många hästägare tyckte uppenbarligen att man var mindre värd som "bara" medryttare och hälsade knappt. Jag var dock väldigt förtjust i den pigga lilla norrmannen, som älskade att glaoppera, men hade lite svårt för att komma in i galoppen. Jag red även lite på banan & hoppade då & då, men mest var jag glad att ha en häst igen så jag hade inte så mycket krav.På sommaren flyttade Broke på bete i Läggesta, dit han och hans ägare sen flyttade för gott och därmed var vår korta men fina tid slut, för att pendla dit hade blivit på tok för dyrt & tagit för mycket tid. Jag åkte dit och red två gånger och det var himla himla fint där. Jag kollade på travsport.se och såg att Broke flyttade till Trapalanda 2008 (han var född -86), hoppas du har det bra där fina Broke! ♥

Mitt första stall!

Idag var jag och hälsade på min pappa i Bensbyn, och tog tillfället i akt att besöka mitt första stall. Här hängde jag dagarna i ända som liten, fast då var stallet i betydligt bättre skick än vad det är idag.. Dock luktade det precis likadant som jag var liten, är inte det märkligt? :)Här var det på den tiden fullt av hö till höger och vänster.
Bakom väggen fanns det foder (mest havre & betfor på den tiden).
In i mörkret till höger hämtades spån, och dörren leder till stallet.Stallgången med de sex boxarna. Miniboxen där shettisen Cirre
stod är riven nu men hade vart mig i ryggen när jag tog det här fotot.Vanlig inredning. :)Sadelkammaren och dörren in till fikarummet.
Som ser ut såhär just nu.

Myskväll

Det blev en ridtur idag, en lugn & kravfri sådan. Vet inte om J har ridit eller inte (då hon inte alltid skriver i dagboken ;)) men hon kändes rätt oriden när jag kom upp, så jag red på halvlånga tyglar och lät henne bestämma tempo. Det blev lite trav & galopp, men mest skritt runt skogen till granntorpet, genom klätterskogen ut på stora ängen till ödetorpet, och så hem via Travartorp. Får köra igångsättning när jag är tillbaka från semestern.

Bulan är nästan helt borta men lite är kvar än. Kanske är det det, eller så är hon bara betesseg/söndertuggad av insekter men jag tycker hon är lite.. ja, jag vet inte. Jag känner inte igen henne helt. Får inte riktigt samma kontakt på gången, och hon tjurar och "växer fast" i hagen fastän jag har med Mårten i andra handen. Ska testa bara ta henne nästa gång, Mårten följer ju ändå med, så kan jag ta honom vid grinden. Däremot är hon sig lik ridmässigt, lite mer tittig än normalt men vägarna är ju fortfarande rätt nya för henne. Konstigt.. jaja. Trind om magen har hon iallafall blivit!Header!

Kolla, jag gjorde en header! Den kanske blev lite mörk och blev ihophafsad av ett suddigt Instagramfoto men den får duga just nu, var less på de där höstlöven. Nån dag när jag får till lite bättre foton på henne/oss kommer det säkert en snyggare. :)

Vill också ha en hästgård..

Ni minns väl Nanne Grönvalls schlagerlåt Avundsjuk? "För jag är Avundsjuk, jag är så Avundsjuk. Det finns så myckat jag behöver; karlar, vänner, resor, klöver.." Lite så känner jag idag när jag läser att Tyra köpt hela jävla Wiggeby Gård (Hon hyr tydligen bara ena stallet + ett hus. Men ändå!). Inte för att jag missunnar henne det, hon tjänar sina pengar själv på eget varumärke och det är coolt oavsett vad man tycker om henne som person. Det är bara det att jag tycker att jag också förtjänar två hästar, en monstergård och en rosa sportbil.. så jag låter mig vara lite avundsjuk. Idag. När jag sökt medryttarhästar har jag ofta hoppats hitta en på Wiggeby för det ligger sjukt bra till, har ridhus, ja det är en superfin gård verkligen! En gång var det nära men då hamnade jag på Runsa istället. Nu har hon arton stallplatser lediga, frågan är bara vad det går på på en sån där stor gård.

När jag var liten satt vi ofta i stallet och planritade våra drömstall, och eftersom jag är uppvuxen på landet har jag väl alltid själv drömt om egen hästgård. Men rent praktiskt skulle det aldrig funka, jag är ingen husmänniska för fem öre trots att det är så jag växt upp. Jag tycker helt enkelt att det finns roligare saker att göra än att hålla efter gräsmattor och häckar och gudvetvad. Jag har ridit i alla möjliga stall, mitt första var stallet som jag bodde granne med. Det hade en enorm ladudel där det fanns hö/spån/foder, sen kom man in i en del där det nog fanns lite skåp & hängde träns. Det fanns en liten minibox där shettisen jag red stod, och så sex boxar på rad. En liten sadelkammare, ett litet fikarum/pentry där vi satt och smorde rätt ofta. Ett rätt fint stall, då. En stor hage fanns nedanför stalldörren och en paddock (som blev hage när sista ridhästarna flyttade) med. Och massa fina ridvägar eftersom det här är på landet. På den tiden krävde man ju inte så mycket av ett stall så det var i mina ögon perfekt.

Har ridit i tre andra stall i Bensbyn där jag är uppvuxen, alla är ungefär likadana; boxar, sadelkammare, nånstans för foder/spån, ibland fikarum. That's it. Tror inte ett enda ens hade en spolspilta. Det fanns slang och en brunn i golvet, punkt. Första stallet jag red i när jag tog upp ridningen i Stockholm var ett kallstall. Dvs, ingen värme i stallet, bara väggar och boxar, sex stycken. En uppvärmd vagn var sadelkammare, i en annan fanns foder och hö hämtade vi i ett litet tält. Stallet fanns i Huddinge och var väl helt OK - men jävligt kallt på vintern! Det fanns en volt och ett gäng helt OK ridvägar men nej, det var nog inte mitt favvostall direkt. Hästen var dock underbar, roliga Broke!
Här ser man en del av stallet i Huddinge, och en sudding Broke.

När Broke flyttade började jag rida stor bruksnordisen Lucas, som stod i ett fint stall utanför Märsta. Dessvärre var människorna i stallet inte lika roliga, och det var dåligt med ridvägar. Däremot fanns det ett trevligt ridhus. Efter ett tag flyttade Lucas till ett pyttelitet stall med 3 boxar inte långt därifrån och då tappade vi ridhuset men å andra sidan kom vi närmare lite mer skogsvägar, så det var OK. Där lämnade jag även Lucas, när han gick i pension. Och sen hamnade jag ju på fina Runsa. Här är det bäst ridvägar av alla stall jag vart på i Stockholm.

Lucas med finaste bredaste mysrumpan i första stallet. <3

Jaja hursomhelst. Imorgon är det iallafall fredag och då blir det förhoppningsvis en ridtur på baby om hon mår bra, sen blir det inte förrän den 16:e igen när jag är hemm från Luleå & Göteborg.

Lortmaja!

Så för att sammanställa veckan som gått; förra måndagen - ryggont. Fre, lör, mån - vila pga getingstick. Dvs bara kolla/klappa, förra måndagen fick hon ju en ordentlig genomryktning av mig. Det märktes ju inte igår kan jag ju säga, efter en veckas vila såg min hand ut såhär efter jag kliat hennes myggbett i 5 minuter! :D

Och nu ska jag snart ha semester i Luleå & Göteborg så jag missar 4 riddagar, inte mycket rida denna månad! Men så är det ju ibland. Förhoppningsvis är hon iallafall ridbar på fredag. Bulan hade gått tillbaka igår, nästan helt. Däremot satt en fästning på den - kan den ha vart boven hela tiden? Hon haltade inte igår men jag red ändå inte, bäst att ta det säkra före det osäkra och låta den gå ner helt!

På önskelistan..

Var ute till Honey igår, då var hon lite mer svullen på flanken ovanför "bulan" men den kändes å andra sidan inte lika varm. Hon ville dock inte ens att jag kom i närheten och jag ville inte ta in henne bara för det så hon fick vara ifred. Stackars gumman! Idag känns som en riktigt seg skitsöndag, vet inte var dagen tagit vägen och är trött & grinig. Idag skulle vart en perfekt dag att få åka ut till stallet och rida ut på en mystur..

Nåja, såsmåningom blir hon väl bättre. Satt och drömde lite på Hööks hemsida över fina ridkläder. Jag önskar jag fyllde år på sommaren och inte i November! Jag börjar ha svårare och svårare att komma på vad jag ska önska mig till julklappar & födelsedagar då jag oftast redan köpt saker jag vill ha.. men de är ju perfekta för saker som man egentligen inte behöver men ändå vill ha. Som nya ridbyxor till exempel! Jag har typ fem par och rider man bara 3 dar i veckan är det mer än nog, så jag kan inte rättfärdiga för mig själv att köpa tre par till.. men visst är de fiina?

Älskar "jeansridbyxor"! Och helskott måste det vara såklart. Tror bara två av mina fem par är helskodda och det känns alltid helknäppt utan. Första gången jag provade helskodda tyckte jag det var sjukt obekvämt men nu skulle jag aldrig köpa något annat. Älskar jackan också, men behöver den inte egentligen. Och söta ridsockar med Lena Furberg-motiv kan man väl aldrig få för mycket av? ;)

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0