Ridgrenar - varför begränsa sig?

Jag tycker det är så himla fascinerande med folks olika intressen inom ridsport. 
Alla olika saker man kan hitta på, och hur man kommer dit.
 
Jag började rida själv på shetlandsponny innan jag ens började skolan, och fick lära mig av de "stora" tjejerna i stallet. Det var väl inte så mycket ridprincip, men grunderna typ. Sen red jag på ridskola i.. jag vet inte hur många år, men från fyran till nånstans på högstadiet tror jag kanske? Måste kolla om mamma minns. Där var det ju engelskt som gällde såklart, myyyycket dressyr, hoppning ibland (mer när man blev större) och rida ut nån gång på vårkanten. Men min favorit var då hoppning. Såklart. Alla ridskoletjejers bästa grej. Fast jag var faktiskt bättre på dressyr om jag ska kolla i backspegeln.
 
Jag hoppar Exmoorponnyn Sandy på en ridlägertävling.
 
När jag var tvungen att sluta på ridskolan för att vi inte hade råd, hade jag redan Ragge som medryttarhäst (vi tävlade en hopptävling på LRK innan jag slutade, måste skriva om det nån gång!) så det gjorde inte så mycket. Jag hade ändå hoppat hyfsat högt och hade bra teknik, och dressyr upp till LA tror jag, så jag kände mig väl ganska "klar" ändå, och tyckte det var roligare att hålla på med Ragge som jag kunde göra allt på, när jag ville. Jag hade inga krav utom att ha kul. Synd bara att jag idag knappt minns nånting. Jag minns liksom bara på ett ungefär och går mycket på känslan. Ibland tänker jag att jag kanske skulle rida lite på ridskola ändå..
 
När jag flyttade till Stockholm och senare tog upp ridningen efter flytten, red jag Broke på ungefär samma sätt; mest ut men lite dressyr & hoppning då & då. Allt kändes kul efter flera års uppehåll, men det viktigaste var att vara med häst igen. Men när jag började rida Lucas presenterades jag för en helt ny värld, då han även var voltigehäst för Stockholm Voltige's nybörjarlag. Jag följde med som hästskötare på voltigetävlingarna och tyckte det var skitkul! Dock inget som jag skulle kunna pyssla med kan jag ju säga.. ;) 
 
Efter en tids sorgeperiod när Lucas gick i pension hittade jag till Runsa där jag ju ridit Mårten, Rauen & Honey nu, och i vårt stall både har det stått & står många som är westernintresserade, så vare sig man vill eller inte får man lära sig sånt också, haha. Jag tycker de flesta moment i Western verkar väldigt trevliga och roliga, men det är nog aldrig något jag kommer falla helt för.  
 
Fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål och Shamwari på OS i somras.
 
Och jag då? Vad ÄR min favvo nu då?
Jag har ju skrivit och nämnt det lite förr, men mitt arbete med Rauen när han var så stressad öppnade verkligen mina ögon för dressyrarbetet och jag upptäcker så mycket om dressyren som jag nog aldrig tänkt på. Den genomsyrar ju så himla många grenar, om inte alla, i olika former. Jag tycker det mjukgörande arbetet är så himla bra & spännande, i synnerhet på hästar som kanske inte är så bra på det, så man får utveckla dom. Ja, där kom vi in på nåt som jag är intresserad av som inte precis är en ridgren; att utvecklas och att utvecklas med hästen. De kickarna det ger mig, jag kan inte förklara. Jag borde verkligen bli beridare eller nåt, men samtidigt tror jag inte heller helt på det benhårda engelska utan nånstans mittemellan. Och sen blir jag osäker på mig själv och tycker att jag kan för lite och är för dålig för att utbilda. Hoppa tycker jag ju fortfarande är skitkul också, även om jag typ aldrig gör det. Och skogsmysa icke att glömma heller. Jag tror mycket på NH, och klickerträning och sånt samarbete verkar i princip hur döhäftigt som helst. Det är tur att jag inte får mig nån egen häst för jag skulle ju inte veta i vilken ände jag skulle börja, haha!
 
Jag & finaste Rauen. <3
 
Men det är väl lite så jag känner! Jag är ingen solklar hopptjej eller dressyrmadam, jag vill ta det bästa från ALLA grenar och bara ha kul! Jag försöker hålla mig från att skriva ordet allround, men det är nog så. Hoppa lite. Dressyra lite. Vissa westerngrejer tycker jag verkar jättespännande. Och nu kommer jag på att jag inte ens nämnt working equation som jag tycker verkar SKITKUL, för att inte tala om fälttävlan, min favvo att kolla på. Allt i ett liksom. Åh. Och jag kan sakna körning faktiskt! Körde Ragge både med rockard och travsulky och det var skiiitkul ju. Jag körde hem Rauen från Manillahagen förra sommaren innan han flyttade och fick värsta flashbacksen. Mysigt.
 
Jag har aldrig kunnat begränsa mig med nåt jag gillar i allmänhet, så varför skulle jag göra det i ridningen? :) Min bästa gren är helt enkelt det bästa av alla världar! Och då har jag ju inte ens nosat på Distans, Akademiskt, Barock, Monté, Beridet Bågskytte (alltså JAG VILL!), Polo.. Ja, var tar det slut? 

Sjukt snygg dressyrsadel

Hade jag en egen häst att stoppa den på och sisådär 13 papp över (hahahahahahahaha..) så skulle jag defenitivt köpa den här dressyrsadeln! Så sjuuukt snygg! Jag dör!
 
 
 

En bättre dag

Ja, dessa djur.. Att det vart segt i en lång period nu är ju ingen hemlis, sen i somras princip har det vart nåt. Och så nu när vi börjat resan tillbaka för femtielfte gången (känns det som men det är väl tredje-fjärde egentligen) så blir det en sån där skitdag som det var i lördags. Tjurig häst. Sånt är tungt nog som hästägare, men jag som inte är det.. I lördags så var jag så trött & less på allt efter en tung jobbvecka och så det tjafs som hände.. då är den lilla dumma frågan "varför rider jag den här hästen?" inte långt borta. Men jag VET ju att det bara är ett otursstråk just nu, pälssättning, det blir bättre. Men ändå. Det känns tungt. Och så plötsligt kommer dagar som igår.

J kom ner och vi pratade lite, vi är båda överens om att det nog bara sitter i huvudet på henne och hon berättade även att Honey hade tjurat mycket med vägar och vart man skulle rida när hon kom. Jag har ju kommit in nu senare när hon är mycket bättre än vad hon varit, så jag har ju inte känt av det alls, men det kändes bra att höra. Brallningarna kan hon ha nån gång i halvåret sa hon också och när jag tänker på det hade hon en period i våras när det var bakhovar i luften i princip varje dag men då tänkte jag nog bara att det var våryra, och så var hon inte på återupptrappning då, så då fick hon ju galoppera. Det kändes bra att få prata om det, ofta behöver man ju bara bolla lite!

Hon var småtjurig idag igen, men eftersom jag pratade med J (& A som kom sen) hann jag inte bry mig så mycket utan fixade henne bara och sen följde J & Tindra med oss en bit på vägen. De vände strax innan skogen och Honey gick och lyssnade och tittade efter dom. Testade ge travsignal men hon tjurade ihop så jag tänkte att det var bättre att vänta tills vi kom in i skogen. Väl där travade vi från skogsbrynet, upp för backen och hela raksträckan efter. Hon var lite tjurig först men när vi kom igång var det spetsade öron hela vägen. Lite skritt, sen trav till Göranstorp. Hon visade inga som helst tecken till att vara andfådd så vi körde ungefär samma upplägg hem. Jag red med gummibettet och satte som fokus att bromsa henne med sits enbart och bara dallra lite i tyglarna om hon hängde sig i bettet. Och det gick SÅ JÄVLA BRA.

Alltså FINASTE baby, det var verkligen ett sånt jävla hallelujah moment när allt jobbigt var glömt och allt kändes som vanligt, som innan allt segt. Det var mörkt och regnigt men det var skitsamma. Det HÄR är varför jag rider den här hästen! Hon lyssnade så himla bra på sitsen, både dit & hem, bara i början/slutet av sista traven behövde jag hjälpa till lite med tyglarna. Och hon lyssnade jättebra de gånger jag behövde rätta henne, sökte sig ner istället för att suga fast i bettet, hon fattade direkt vad jag menade och vi red på halvlånga tyglar både i skritt & trav.

Och inte en ena hov i luften.
Mycket gladare häst när vi kom hem också, efter stretch nattade jag och sen åkte jag hem och undrade om det verkligen hände på riktigt. Så himla skönt! Ibland får jag ju för mig att det är jag som är dålig, så det kändes så himla bra att vi hade så fint samspel. :)

Tatuering

Det är verkligen skillnad på hur bra man ser Honeys "tatuering" (frysmärkning) nu när vinterpälsen kommit..

(Ljuset är lite konstigt men hon är fortfarande brun ;))

Osams

Idag var ingen hysteriskt rolig dag i stallet. :(
Honey var sur för tredje [medryttar]dan i rad, KUL med pälssättning! Känns ju sådär med en skitsur häst hela tiden men det är ju inte för evigt. Är nog bara lite överkänslig för allt som går fel i stallet just nu eftersom det var så mycket krångel så länge.
 
Klädde på henne, tog även strykkappor & ländtäcke idag. Egentligen behöver hon inte strykkappor men det känns bra att ha dagar som idag när jag bara skulle rida på ojämn skogsstig. Alltid när jag sätter på benskydd tänker jag på när Elin (som stod på Runsa då) fick rätta mig när jag började rida Rauen. Jag var helt ovan vid benskydd och hade bara haft det på nån ridskolehäst nån enstaka gång, så jag satte på stykkapporna bak och fram, haha! Två gånger fick Elin säga till mig innan jag lärde mig, men sen gjorde jag aldrig fel igen! ;) Ländtäcke kanske var lite pjåskigt av mig, brukar normalt bara ha det när det är riktigt kallt ute men som sagt, mycket krångel nu så hellre livrem och hängslen än att hamna fem veckor back igen.
 
Vi red varggropen med start från stallet/hagen och det var helt OK. Jag insåg att jag var lite för dåligt klädd (tshirt + tjockare huvtröja + tunn men stabil höstjacka + väst = inte nog) och att ridhandskar bara är att glömma nu, men det gick ändå. När vi kom ner på sista biten efter kullen, som är en bredare väg, travade vi upp till korsningen och det kändes jättebra! Sen när vi kom dit gav jag ganska tydliga signaler höger, jag tänkte att vi skulle fortsätta trava till galoppbacken. Icke. Tvärnit när hon insåg vart jag ville. Helt plötsligt började hon tjafsa, och ville gå hem. Hon har ALDRIG gjort något såndant på det år jag ridit henne så jag tappade nästan hakan. När jag manade på ryggade hon, till slut gjorde jag nån slags halv-one rein stop (svårt på hackamore) och då gick hon surt framåt. Hon tjurade när jag försökte mana på i trav, men när vi väl kom igång hade hon öronen framåt och kändes fin.
 
Skritt upp för backen och sen in i skogen, lunk till klätterbacken, och där insåg jag att jag aldrig skulle palla att rida så långt som jag tänkt pga dåliga kläder/handskar, så vi tog klätterbacken ner och hon gick själv upp i trav efter vändplan. Men sen började hon bralla. Som tusan, oavsett om jag satt ner eller red lätt. Så vi saktade av, och jag var lite orolig för det var så hon vart innan hon började linka på benet. Men hon kändes helt OK, så jag fortsatte i skritt och sen när vi kom till den lilla uppförsbacken samlade jag tyglarna och hon gick automatiskt igång i trav. Det gick bra ett tag, men när vi kom på planare mark började hon igen. Nu märkte jag att det gick bra när HON ville trava, men när hon ville galoppera och jag sa nej, det var då hon började bralla. Typ skitmycket, i princip vart fjärde steg eller nåt.
 
Skritt hem och fundersam medryttare på ryggen. Skritten kändes - såklart - helt okej, och när vi kom hem ville jag testa en sista gång. Vi red in på ridbanan, travade ett varv, öronen framåt, inga problem! Tills vi kom till den öppna grinden. Hon ville uppenbart gå ut men lydde när jag testade ett varv till. När vi precis svängt upp blev hon skitsur, spände sig jättemycket, och på andra långsidan började hon bralla - tills vi kom till grinden igen. Alltså vad säger man? Det KAN ju vara något i kroppen. Man måste ju kolla sånt först såklart, för hon brallar så mycket att det är inte normalt beteende. Hon gillar ju att bralla oavsett tjurig eller glad, men oftast är det bara en gång och sen ger hon sig. Men samtidigt.. hon brallade BARA när hon inte fick som hon ville (dvs galoppera/gå hem), och när hon ville gick det bra. Det känns som att det är nåt som fastnat i skallen på henne. Och så det här med att hon tjurade vid vägen, det är så olikt henne. Hon är så mycket.. kaxigare. Jätteskumt.
 
SMS:ade J och förklarade kort, så hon känner av imorgon, men hon ska komma förbi på måndag kväll så vi kan prata om det, för ja, ni ser ju ovan. Det blir liksom en hel roman, sånt här är ju lättare att bolla med varann istället för att skriva i stalldagbok. :) 
 
 
J har köpt en "BH" till henne - skitbra! Förra vintern fick hon sånt jäkla
skav av täcket på bogen. Fast lite skrattretande ser hon ju ut i den.. ;)

Vinterkläder på!

Honey var lite rolig igår, det var bara strax över nollstrecket på termometern och blåste som tusan så hon klädde på sig grimman i princip själv - men var ändå sur sen. Samma i stallet - gosade gärna - men överdrivet sur i övrigt. Det måste vara pälssättningen som gör det för hon var sur i måndags med, och hon låtsashögg bakåt bara när jag lade på det nya schabraket utan sadel.. ;)
 
Haha skitrolig bild, hon ser ut som en trulig tonåring tycker jag.
 
Jag, jag var väl förberedd för kylan och hade långkalsonger under ridbyxorna, vinterkängorna samt red i täckbyxor plus vinterjackan och hade en tunn huva som "mössa" under hjälmen. ALLTSÅ NI FATTAR INTE VAD SKÖNT. Det blåste som tusan så det var nog minusgrader i luften eftersom det blåste som tusan (det blir ju kallare med vind) och jag satt bara och myste - och innan ni säger att det är för mycket kläder kan jag säga att jag huttrade lite innan vi var hemma. Vi skrittade bara, till Göranstorp och hem på ca 1h. Eller ja, vi tog en par tre travsnuttar men det var max 5-10 meter där jag kände mig helt säker på underlaget. Det snöade i torsdags natt så det var lite småhalt på ställen och vi har ju inte broddat än eftersom det här var första snön. (Och jag tror inte det behövs heller, ska vara ett par plusgrader nu. Jag tror hovis ska komma i mitten av november, kanske mer läge då.) Nej, hellre klä på sig än att frysa! Här även klätt bilen i rosa ludd runt ratten och rosa ludd på stitsen med. Då spelar det ingen roll hur kallt det är. That being said, så ska jag åka och köpa en motorvärmare idag. Behövde ingen förra vintern men jag har en extraplats med motorvärmare i år.
 
Ute var det inte så himla mycket att snacka om i övrigt. Det var nästan fullmåne och det lyste upp ordentligt, blåsigt som sagt men bättre när vi var i skogen. Jag bara åkte häst och myste i vinterkläderna, det var lugn lunk till G-torp och sen arbetsskritt hem, Honey fick bestämma tempot nästan helt själv. Hon hade velat trava men pga mörkret var jag lite osäker på underlaget så det blev som sagt bara lite där jag tordes. Sol idag, trevligt! Jag funderar på att ta en skogsrunda idag, börja med varggropen och sen genom skogen så långt vi kommer (till Islandsstallet typ), tillbaka och så kanske Göranstorp hem? Hmm ja vi får se!

Kan man ha för många schabrak?

Jag är dagdrömmare av rang, så när jag hittade en kung från Norrland på Hästnet började jag fundera på hur man lättast kör ner en häst från Norrland till Stockholm. På nåt sett ledde det mig till en hästbutik på nätet där jag hittade ett fantastisk schabrak som den gode kungen nog skulle vart JÄTTEFIN i.. om jag hade haft råd, tid & inte ville bo i London;
 
 
ALLTSÅ JAG DÖR. GUUUUU VAD FINA! <3 :D
(bara Ponnystorlek dock, mutter..)

Kall kväll

Fyy tusan vad kallt det var ikväll, knappt nån plusgrad! MÅSTE ta ut långkalsonger och täckkläder till stallet nu, avskyr kyla normalt men jag vägrar att frysa i stallet! Där är jag alltid bäst klädd i jämförelse med resten av min tid, så jag kände mig dum idag med bara ridbyxor och höstjacka. Brr!

Honey hade stått utan täcke igår & idag och har haft ont i ryggen båda dagarna. Igår hade det räckt med att få mysa i ylletäcket men så var inte fallet idag så det blev vila. Hon var riktigt tjurig idag också men det berodde säkert på det ryggonda. Hon fick sova i fleecen och så blir det täcke på ute från och med nu, bestämde J. Känns jättebra, jag tycker det är bättre att vara proaktiv och täcka på nu än att vi behöver låta henne stå i veckor för att hon är frusen och ryggen pajar.

J kom förbi en stund med söta valpen och det kändes bra att få stämma av lite saker (om skon & hur hon mår & känns och så). Det är ju lite roligt, fastän det är personen man bör ha mest kontakt med så är ju hästägaren ofta den man träffar minst av alla i stallet som medryttare! :) Det blir ju naturligt så när man rider olika dar, men det är lite lustigt.

Har värmt mig med ett bad, nu ska jag hälla i mig en tekopp & ta en macka innan det är sängdags!

 

Sur pyjamastjej! :)

Trav!

Väldigt skön dag i stallet idag. När jag kom var F/Cytra & L/Ingra på väg ut, jag hämtade regnjacka, hacket, västen & grimma och hämtade in Honey. A & H dök upp samtidigt och tog in Valle & Sudden (+ Chevan så han slapp stå kvar ensammen). Gav Honey en snabb avborstning och klädde på henne och sen for vi ut rätt snabbt. Sadlingen gick väl inte precis lika bra idag utan jag fick se en vit tandrad men sen när jag rytit till så gick det bättre. Sur får hon vara, men hon får inte hugga.
 
Det var ett lätt "blomspruteregn" (som jag kallar det) när vi red ut, och vi red Manilla som planerat. Kladdigt på väg upp och ner men annars gick det bra. Hon var lite pustig när vi kom upp men jag tror det var mest från att hon var spänd när hon skulle hitta vägar för att undvika leran. När vi kom ut på vägen var hon superpigg och ville trava, jag lät henne och det blev typ trava tre steg, slänga med skallen, skritt fem steg, trava fem steg.. osv. Efter vägbommen skrittade vi bara, och jag stod fältsits i uppförsbacken. Den är väl eg inte så brant att det behövs i skritt men jag gjorde det ändå. Puuuh vad jobbigt! ;) Det tyckte hon med för hon pustade lite under tiden, kondisen är det väl si och så med just nu. Nåt att jobba på när vi kan börja trava på allvar.
 
 
 
Vi red en bit till när vi kommit upp, men regnet tilltog så inte så himla långt, till den öppna höbalen bara. Sen travade vi tillbaka till backen och det kändes bra, hon var pigg och blev jätteirriterad på att vi inte fortsatte nerförsbacken ner i trav också. När vi kommit ner travade jag fram till bommen (= ganska kort sträcka), kändes bra hela vägen, och när vi kom upp i bommen tog hon några tjuvgaloppsprång innan jag fick ordning på henne igen, haha! :) Hon VILL springa! Vi travade lite på asfalten hem men sen blev det avskrittning, inget hände förutom att hon blev lite skrämd av en mötande bil som inte saktade ner när den körde förbi, men hon hann bara backa 1 steg innan den var borta så sen var det OK. Stretch efter och så fick hon stå i regntäcket medan jag mockade (J har inte tagit fram nåt fleece än), innan jag släppte ut henne i regnet igen. 
 
Som sagt, traven kändes bra men jag ska ändå ta det lugnt med den för säkerhets skull tror jag, bara några småtravar här och där, och hon kommer få bestämma om vi ska eller inte (igår visade hon t ex inga tecken på att vilja trava). Håller hon så är det ju bara öka men det känns fortfarande lite nära inpå vaddetnuvar i benet för att våga chansa. Kunna skritta är ju definitivt bättre än att bara leda henne, även om det såklart känns skitsegt att inte vara igång med att få till högergaloppen än.. Har inte riktigt vågat mig till banan heller, kanske är mest mitt eget hjärnspöke att hon ska vara anti att jobba på banan, men jag spar det hellre tills nån lördag när det känns bra och vi redan är uppvärmda. Just nu tror jag det är bra för mig själv att rida väldigt kravlöst också, jag är överstressad och mår jättebra av stallet, det vore nog en annan femma att behöva vara koncentrerad och trimma på banan..

Mörkertur

Red 40 minuter i skritt ikväll, med sadel idag. Sköönt! Hon känns helt som vanligt nu så det kanske är mesigt att köra på ettans växel som jag gör, jag vet inte. Hade tänkt testa trava lite idag, skon sitter än (och jag som var bombis på att den skulle bli tappsko), men hon förslog det inte själv och det var första gången på länge med sadel.. Det gick iofs bättre än vanligt att sadla och hon tycker ju bättre om att bli riden i sadel än barbacka. Men eftersom vi tror att hon fejkade skadan lite så tänker jag att just nu blir det bara "safe" riding och så det blir lite happy happy när vi rider. Hacket och 99,9% kravlöst.

Men kanske trav imorrn? Tänkte rida Manilla och då brukar det ju bli lite krut av. Svårt att veta var vi är formmässigt bara, J har gått med henne, jag har gått med henne (& skrittat senaste gångerna) och ibland springer de ju i hagen så det är ju inte som att hon stått en månad och ska sättas igång helt från noll. Blir det läge att trava imorrn får jag väl försöka känna av då helt enkelt!

Regntjafs

Regnigt idag, det brukar inte stoppa mig från att rida normalt då jag är stolt ägare av Hööks underbara regnkappa, men med tanke på den tveksamma skon lät jag bli idag, var bara glad att den verkade sitta fast, trots geggan i hagen. Eller oj, har ju inte skrivit om den iom att jag inte skrev om i torsdags & fredags kom jag ju på nu. Jag måste göra det också men iallafall så har nåt hänt med hennes vänster framsko, när man lyfter hoven för att kratsa är ena sidan liksom lite uppböjd - bara lite lite (jag missade det i tisdags) och man kan inte rubba på skon med mänsklig kraft men ja, den sitter så. Hon går normalt på den och så, men det känns ju som att det är tappsko in the making. SMS:ade J när jag såg det i torsdags men inte hört något mer sen (men tydligen hade hon sett det redan förra söndan sa H).
 
Hade tänkt kolla läget på henne och eventuellt rida men det blev inte riktigt så. Jag var lite sen ut som det var och när jag kom tog jag in de sista tre blöta hjältarna Valle, Sudden & Honey. Ta ut tre hästar som funkar hyfsat bra tillsammans är inga problem, leda funkar också eftersom de är väluppfostrade eller iallafall lyssnar när man säger till ;) men  när jag kom till stalldörren som är en häst bred och stallgången som sen är två, ja då blev det jobbigare. Men det mesta går ju att lösa ändå, Honey ville jag ha på gången och Sudden är lite färsk än, så jag skickade in Valle på egen hand och ledde in de andra. Och det gick ju bra det med.
 
Honey tyckte däremot inte att det var jättekul att stå på gången (med täcket på, eftersom det var blött) medan alla andra fick stå och smaska hö. Hon var jättelarvig och dansade runt och travarslängde och ryggade och höll på. Till en början brydde jag mig inte så mycket men efter tag blev det bara för mycket och då började jag gå och ställa tillbaka henne. Vi hade en liten maktkamp där hon såg bak på mig.. och sen ryggade. Men jag rättade och rättade och rättade och rättade och till slut stod hon faktiskt stilla och då fick hon ju såklart beröm. Det höll inte hela vägen när jag gick ut och fixade hö men tja, vissa dar är såna.
 
Normalt sett är hon stencool, men jag har lärt mig att låta hennes humör guida mig. Ibland har jag henne uppbunden med två rep, ibland ett, ibland inget. Så vissa dar är sådär, andra kan man lämna henne att stå på volten medans man släpar ut de bommar man ridit över och hon bara.. står där. Superduktig. Men inte idag. Sen när jag var hyfsat klar, hade gosat med henne en stund och rätat till täcket och var redo släppte jag ena linan och då försökte hon direkt vända men blev såklart hindrad av den andra. Jag fortsatte lite då, tog bort andra med men lät henne inte gå fastän hon var lös, och gick sen runt henne och då var hon faktiskt duktig och försökte inte igen. Jag slarvplockade lite tistlar ur svansen på henne från höger sida och då såg jag att hon verkligen ville och tänkte vända sig.. men fick syn på mig där jag stod och fattade att jag skulle hindra henne. Då slängde hon surt med huvet ett par gånger.. men stod still, haha!  
 
När allt det här var klart kändes det som att vi kämpat nog för dagen, och klockan närmade sig ändå åtta, så jag beslöt mig för att hoppa ridningen helt och kvällsa istället. Gav Honey sist för att se om otåligheten från gången var kvar men hon var duktig och smällde inte i boxen alls! 
 
Oj vad lång text man kan få fast så "lite" hände. :)
Men bäst av allt idag, det var nog att jag slapp kolla på klockan konstant utan bara kunde köra helt eget tempo eftersom jag hade min fina bil. SÅ underbart! 

Nordis vs Varmblod

Anna frågade i en kommentar för ett tag sen, hur det är att rida varmblod i jämförelse med nordsvensk och jag har sugit jättelänge på frågan för den var så JÄVLA svår! Alla mina tidigare medryttarhästar har ju vart nordsvenskar, och alla utom en (Lucas) har varit ridtravare. Så nordsvenskar tycker jag att jag kan. Men även fast jag gör det, så är det svårt att förklara vad grejen är med nordisar. De är så väldigt speciella och man kan inte förstå om man inte ridit en. Det är väl ungefär som islänningar eller fjordingar, kan jag tänka mig! Jag har inget större intresse av endera dera (har dock ridit ett par fjordingar men aldrig blivit helt såld) men vissa är ju helt tokiga i dom, så nåt måste dom väl ha som jag inte ser.
 
Jag & Rauen.
 
För mig är det nåt magiskt med kallblod i allmänhet. Jag älskar ALLA (förutom fjordingarna då, haha!). Första stora hästen jag satt på var ett ardennersto. Får hjärtan i ögonen av Shirehästar. Och så Irish Cob, Tinker.. alltså hallå, kan man få en av varje eller? Jag vet inte om det är allt hår som gör det, eller kraften och kroppsbyggnaden eller vad, men ja, jag är en kallblodsbrud. Som rider ett varmblod och tycker det är skitkul med.
 
Det är väl kanske "Det Där" som jag inte kan ta på med nordisar, "It", som jag inte ser i varmblod. Alltså missförstå mig rätt, jag älskar Honey. Men för att hon är Honey, inte för att hon är ett varmblod. Eller nej, det låter ju också dumt, jag älskade ju inte nordisarna för att de var nordisar bara, ÅH ser ni hur svårt det här är? Haha. Svårt att förklara nåt man "vet" inom sig! 
 
Finaste tjejen! <3
 
Men ja, förutom då att hon inte är en nordis och har "it" (men hon har andra its!) ;) så är Honey är ett ganska litet varmblod, och väldigt smäcker i sin exiteriör (har cob som storlek på huvudet) så den största skillnaden jag märker är den fysiska. Första gången jag red henne kändes det som att jag höll på falla framlänges hela tiden, hästen tog ju för tusan slut framför sadeln! Och vad var det för My Little Pony-hovar jag kratsade egentligen? Haha. Jag kratsade Mårtens nån gång i somras när jag tog med honom ut på promenad i Sigtuna och ja bara: "DAAAMN jag brukade tycka att det här var normalstora hovar ju!". Gigantiska. Men på nåt sätt fastän det är så annorlunda.. så blir det så lika ändå. Ja, nordisar behöver sin speciella typ av ryttare. Men det gör ston också! Och jag är INTE bra på ston, det erkänner jag glatt. Var faktiskt lite anti förr (lite mindre nu). Så där kan jag verkligen se vissa likheter fastän ras och kön uppenbarligen är två helt olika saker. Same, same, but different.
 
Ja nä jag är ledsen för det långa och flummiga svaret Anna, jag vet inte om det blev något över huvud taget men det får duga. :)

Äntligen!

Gissa vem som ska köra bil till stallet imorgon? ÄNTLIGEN!! Skulle jag bli utan bil igen, konstant, skulle jag fan behöva byta medryttarhäst. Jag vill inte sluta rida Honey men fyfaan för de busstiderna. Det funkar inte. Men förhoppningsvis ska jag inte behöva tänka på sånt på ett riktigt bra tag ännu (peppar peppar)!

Tistelbo

Orkar inte blogga pga stressmigrän men här kommer en bild från idag, stallet är enda stället där stressen (oftast) inte bor. <3 Notera tistelhavet framför henne, allt satt i pannluggen..

Fin tisdag!

Vilken toppentisdag!
Lättmockad box, och när jag kom till hagen och ropade kom Honey galopperande! Måste ju ha berott på underbara mig och inte det faktum att det var kväll och de ville komma in..? ;) Upp till stallet var det en väldigt energisk dam som knatade efter och allt såg bra ut i bakbenen, så jag beslöt mig för en barbackatur.

Hon kändes super ute, VÄLDIGT pigg dock! Vi skrittade 20 min på lång tygel mot Göranstorp, sen vände vi och hon ville trava på en gång. Jag gjorde halt för att lägga ner telefonen igen och då var hon superlarvig & tjafsig, stampade och gjorde "travarslängen", och testade ta steg framåt. Hon försökte och jag rättade och så höll vi på i säkert 5 minuter innan hon gav upp, sen blev det 20 min hemåt på halvlång tygel och ca en miljard halvhalter då hon baaaara ville trava. Men plus för att hon lyssnar så bra och framför allt för att hon VILL trava (även om det var hemåt just innan kvälls)! Det måste väl ändå vara ett bra tecken för bakbenen?

När jag kvällsat alla hästar kvällsade jag mig själv innan bussen gick hem, snällaste H bjussade på Dallassallad som jag åt i en ciabatta, och det blev till och med lite efterrätt eftersom nån lämnat en bullängd. Helt klockrent, så nu känner jag mig inte så sur över att det får bli promenad hem från stationen nu ikväll. :)

Hur snyggt?

Kolla vilket sjukt fint pannband! Går att köpa (här)!
 

Ändrade planer

Den här veckan har jag & J stökat om hejvilt i dagarna pga diverse planer för både henne & mig, så jag ska ha Honey tisdag, torsdag, fredag. Känns lite tufft med bara vardagskvällar utan bil, men håller tummarna för att nån annan kommer vara ute sent så jag får skjuts hem. Och blir det inte så, så är det iallafall sista veckan för i helgen kör jag ner nyfixade bilen! Känns sjukt skönt!

Ommöbleringen av dagar passar mig bra idag i vilket fall, för jag är helt sinnessjukt trött och har huvudvärk + känner mig konstig i magen. Normalt brukar ju stallet rädda det mesta men idag känns det skönt att få åka hem till badkaret. Längtar dock till stallet, går det mer än 3 dar känns det alltid som att jag inte vart där på eeeevigheter.. :)

Same old, same old..

Bloggen ligger i dvala men å andra sidan finns det inte så mycket nytt att berätta. I tisdags linkade Honey ordentligt på raksträcka, idag såg allt bra ut.. Ska bli HIMLA intressant att höra vad equiterapeften sa sen, för nu känns fejket uppenbart - men man vill ju inte chansa. Fattar inte vad felet kan vara annars.
 
I tisdags blev det alltså bara mock & pyssel, och samma idag då jag var dålig medryttare och valde att få skjuts hem istället för att ta en mörkerpromenad med damen. Just den här fredagen var det detssutom extra välkommet att slippa buss & väntan och vara hemma 22.40, då jag ska upp tidigt imorgon och flyga till Luleå för brors bröllop. Nästa helg ska jag ta flyg upp samma tid igen, men den gången för att äntligen hämta hem älskade bilen! Hurra! Nu är hon fin & fixad och för en struntsumma i jämförelse med verkstan. Det är bra med bilmakanikerbror.
 
Mock & fix!
 
 
Jag blir toooookig på dessa tistlar. Fattar inte hur det kan finnas några kvar i hagen?!
 
 
I övrigt så är jag väldigt nöjd med att jag snodde till mig Y's gamla skåp idag, vi har 8 skåp i sadelkammaren och de är ju främst till för stallägarna, men just nu är det bara 6 hästar i stallet (eller egentligen 7 för Walentino kommer ju tillbaka så fort han blir kastrerad) så jag passar på medans det går, känns mycket bättre att kunna ha grejer i ett skåp istället för i en påse i sadelkammaren. Vet inte varför egentligen, haha, men gör det. Skönt att få undan det, typ. Tänk bara om det kunde få stå ett eget hästnamn på skåpet.. :)

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0