Getingstucken häst (?)!

I morse var jag ju såå oinspirerad till ridningen och lite gnällig över att dressyren får ta stryk för uteritterna nu i sommar. Sen när jag väntade på tåget efter jobbet så gick jag in på Pressbyrån och bläddrade i senaste numret av Hästmagazinet - och då hade de en artikel om just tips på hur man kan träna dressyr när man rider ut! Så den var jag ju tvungen att köpa och så vart jag pepp igen! Och sen blir man ju alltid gladare när man väl kommer ut till stallet. Bytte om, tog in hästarna, myste lite med Honey ett tag och skulle just börja borsta henne när jag fick syn på den här:


Aaahh! Värsta JÄTTEBULAN, stor som en hand (om inte större)! Man ser ju att det är ett litet sår där överst som ser ut som ett insektsbett eller ett litet sår, så jag tror hon fått ett getingstick. Hon var varm där och väldigt öm både på och runt om. Först tänkte jag att det kanske skulle gå att rida ändå men för säkerhets skull tog jag ut henne på gården och "longerade" henne i grimskaftet runt mig för att se om hon gick rent. Såg dock ganska direkt att hon haltade (för att slippa stöta mot bulan med övre lårdelen) så det var slutet på den fungeringen. På med regntecke eftersom det skulle regna i natt, och sen ut i hagen igen.

Hon gick knappt iväg från grinden, ååh stackars söta pluttan vad jag tycker synd om henne, det måste göra så ont att gå med den där jättegrejen! När jag kom så stod hon under trädet vid grinden och jag undrade varför hon inte stod med Mårten. Sen när jag kom in i hagen för att hämta dom tog hon nåt steg mot mig men stannade direkt. Hon är inte sån som kommer mot en så himla ofta så det var väl inget konstigt med det tyckte jag då, och när vi skulle gå ville hon inte, men inte ens det reagerade jag på för hon har vart lite sån sen vi kom till sommarbetet. Men alla de tre grejerna var ju idag för att det gör ont att gå! Stackars söta, och så märker jag ingenting. Så nu blir det vila tills bulan är borta såpass att hon inte haltar iallafall. Har henne imorgon också, det lär ju inte vara nån större förändring då men jag ska ut och kolla till henne iallafall.

Fredag = Riddag

Och så var det äntligen fredag, och därmed stalldag. Dock är jag märkligt nog lite opepp, vet inte riktigt varför. Har sovit dåligt i veckan och är trött och småsur så det är väl därför kanske? Känner mig lite oinspirerad ridningsmässigt också men ska nog se om jag hittar en äng som Mårtens ägare Y pratade om, som man kunde ha som "ridbana". Jag blir så ofokuserad och tappar vägarna om jag inte har en riktig volt men man tager vad man haver, jag vill inte bara rida ut hela sommaren!

I tisdags var jag tillbaka på Runsa då vi hade stallmöte, mest för hästägarna men jag & Mårtens & Valles medryttare var också där. Valle har fått blodmask, vilket kan bli riktigt otäckt. Så nu blir det full av avmaskning, både nu och i höst för att det inte ska hända något. I hemmastallet är det dessutom lite problem med rymningar. Sen Walentino blev könsmogen står flocken uppdelad (samt att Sessan sålts och Honey/Mårten står i Slåtterkärr) och alla hästar gillar inte det. Det är så himla trist att betet är så dåligt "hemma", det är fint i Slåtterkärr men nu när vi var i stallet märker jag att jag saknat Runsa. Borta men hemma bäst, helt enkelt! :)

Ryggont

Säg den häst som är perfekt & frisk som en nötkärna! Honeys vanligaste krämpa är ryggont - främst när hon blivit för kall. Igår regnade det en hel del och hon hade inget täcke på, så jag misstänkte att det inte skulle bli nån ridning när jag kom till stallet. Jag klämde lite på henne i hagen och hon verkade öm då, men ibland kan hon vara så och sen OK efter lite pyssel.

Tog in båda två som vanligt - Honey kan lämnas ensam en stund i hagen men inte Mårten som får stå i en box om jag rider ut ensam. Honey var superlerig efter regn & rullning så jag beslöt mig för att göra en ordentlig genomryktning - det händer ju inte så ofta på sommaren ändå. Först körde jag igenom hela henne med Magic Brush, sen vanlig, och till sist ryktade jag henne. Hon försökte "ducka undan" Magic Brushen men det kan hon göra ändå så jag tänkte inte så mycket på det. Däremot när jag kom till ryktningen så hade jag hållt på ett litet tag när hon plötsligt högg efter mig! Hon kan göra det ibland men verkligen inte ofta och hon VET att hon inte får (oftast händer det bara ibland när man drar sadelgjorden) - så det kändes som ett rätt tydligt tecken på att hon var öm i ryggen. Slutade borsta och gjorde en mer ordentlig genomklämning och nej, nån ridning blev det inte.

Ryktade klart henne & myste en stund sen innan jag satte på regntäcket och de fick gå ut i hagen igen. Mårten var så himla bökig och jobbig när jag skulle släppa honom så jag blev sur och tvingade honom att göra lite markövningar (backa, flytta, följa, stanna etc) i 5 minuter tills han verkligen hade all uppmärksamhet på mig. Det är väldigt viktigt att hästar respekterar alla människor och inte bara "sina egna" - annars kan det bli livsfarligt att gå in i en hage! Inte för att det är SÅ illa med Mårten, men ni fattar nog vad jag menar ;) Jag tycker markträning och trickträning är väldigt roligt, det är alltid kul när man ser hur snabbt hästar fattar!

Snyggaste vojlocken!

Hur snyggt?! Gud vad jag skulle köpt denna om jag haft egen häst! Eller.. det hade jag ju inte för den finns bara i storlekar Cob & Ponny och hade jag en häst vore det en nordis. VARFÖR görs inga roliga saker till stora hästar? Anses man inte vilja ha sånt då eller? ^^

Ridlägerdrömmar

Igår satt jag och tittade på ridlägerfoton jag tagit - jag var fototokig även som liten när digitalkameror inte fanns. Jag åkte alltid på ridläger till Ponderosa 4H-gård utanför Kalix, som även var ridskola på den tiden. Åh vad jag älskade det, de ridlägrerna var så himla roliga! Det är så man önskar att man fortfarande kunde åka och bara vara flamsig och fnittrig igen! Det finns ju ridläger för vuxna men jag har en känsla av att de skulle vara lite mer.. seriösa. ;) Här kommer en härlig bildbomb på mig & mina lägerhästar från de 6 ridläger jag var på mellan 93-96!

Jag & Charlie "Challe" 1993


Jag blev såklart väldigt kär i denna fina fjording!


Koncentrerad framskrittning innan hopptävlingen! Jag är så liiiten!


Vi kom sexa men jag var som synes rätt glad ändå!


Challe skulle iväg på ponnyridning så jag fick rida min sista lektion på gigantiska Hugo!
Det måste vart första gången jag red "på riktigt" på en stor häst.


Hopptävling -94 på Challe igen, minns dock ingen placering.


Var på två läger -94 och på mitt andra fick jag Juliana som lägerhäst.
Vill minnas att hon var en egensinnig men ganska rolig häst.


Vad hon dock inte var, var hopphäst, så jag lånade ponnyn Polo för hopptävlingen. Det gick undan!


Vi kom tvåa! (Faktiskt! Alla fick vita rosetter.. ;))


-95 var lilla Exmoorponnyn Sandy nyinköpt och inte ridskolehäst än, men jag ansågs
vara nog duktig så jag fick ha henne som lägerhäst. Hon var en riktigt go liten sak!


Jag & Sandy i hopptävlingen, vi kom sexa.


-96 blev jag förfärad över att bli tilldelad en nordsvensk, stoet Finstrimma.
Tji fick ju jag för jag blev totalt tokförälskad i henne och nordisar som ras!


"Duktiga" gruppen; Sara på Kidden, Erica på Timong, jag på Strimma & Erika på Papa Gino.


Jag & Strimma ♥


Vem sa att Nordisar inte kan hoppa!


Vi fick dock spö av Erica & Timong men andraplatsrosetten kändes som en första!


Finstimma, den finaste häst jag nånsin ridit! ♥
Saknar dig Babydoll.

Inte på humör

Igår var ett sånt typexempel på att det inte alltid spelar roll vad man själv är på för humör, om hästen är på ett annat! Jag var superpepp på stallet igår, hade tänkt mig en skön tur och inte mycket mer. Honey var däremot inte jättesugen, märkte jag när jag tog in henne. Tror hon var sol- & myggtrött, hon är helt sönderbiten från bog till ganasch. Gnodde henne med Magic Brushen och det bara ryckte i mulen på henne! Söta! Sen förvånade hon mig totalt genom att vara noll oberörd av både spraybalsam & myggspray. Noll! Vet inte om det beror på att hon var trött eller om hon haft nån slags sen testperiod med det där. Lär väl märka det.

Vi red ut längs vanliga vägen, tog till höger vid korsningen, upp mot gården som är nära stallet, genom skogen till Travartorp och så hem igen. Travartorpsrundan via vägen kanske man kan kalla den slingan? Haha! Alltid svårt att förklara var man ridit när man inte vet vad ställen/vägar heter! Hon var dock noll koncentrerad, supertittig och "rädd" för allt (typ stenar), och jättebråkig när jag ville testa hennes form (vi red med gummibettet). Och då blir jag sådär nänujävlarrrrr och så kämpade vi ett tag tills formen var OK. Men det går liksom inte ute, eller det går men det är inte samma sak som att rida på en bana.

Ska till stallet halv tre idag med Mårtens medryttare, trevligt med sällskap! Är ingen Midsommarmänniska så det blir perfekt med lite mys i stallet istället för nubbe för min del!

Åkte för skojs skull till Rävsta, där Märsta Ridskola ligger, efter stallet. Blev dock besviken på att det var asfalt hela vägen dit, men det verkade finnas ett par skogsvägar runtom så ja, kanske nån utflykt dit nån fin lördag?

Baby I'm back!

Ja nu har det vart lite frånvaro, först för Kentspelningar och nu är jag nyligen hemkommen efter 5 dagar i England! Tre Kentspelningar till väntar i sommar, och så ska jag till Luleå 5 dagar också, men resten av sommaren kommer jag vara hemma. Och det känns rätt skönt, jag saknar Honey!

Även fast jag "bara" är medryttare känner jag mig alltid lite dum när jag ska resa bort. Jag har har en stor ansvarskänsla, oavsett jobb eller djur, och känner mig alltid dålig som kattägare när jag lämnar bort min katt Joe då jag reser. Fast självklart ser jag inte andra djurägare som dåliga människor för att de reser bort och behöver djurvakt, haha! Men precis så känner jag mig, när jag inte kan ta nån av mina medryttardagar för att jag ska bort; Helt värdo, opålitlig. Fast jag vet att ingen tycker jag är det. :) Men det är ändå svår att släppa. Är dock sjukt pepp på stallet imorgon, ska få ha henne torsdag-lördag nu och läääängtar!

Förra måndagen, för drygt en vecka sen, var vi ute på vår andra tur i trakten och hittade lite olika vägar men jag kände ändå att jag bara hittade i princip två man kunde rida. När vi kom tillbaka till stallet så var dock Mårtens medryttare P precis på väg ut, så vi följde med dom en runda till, och eftersom hon ridit i Slåtterkärr förr kunde hon visa massor av vägar så nu känns det riktigt bra där! Önskar nu bara att vi kunde få låna en paddock som finns i närheten också, så Honey och jag inte tappar allt jobb i sommar, men vi får se hur det blir med det. Försöker iallafall jobba lite form när vi rider ut, ska börja varva hacket med gummibettet så hon vänjer sig mer vid det. Åååh gummsan, är det imorgon kväll snart? :)

Morgontrötta kusar

Igår var det AW med jobbet så jag var ute i stallet på morgonen och kollade Honey & Mårten. De var halvslöa men glada, om myggbitna. Gjorde ett halvdant försök att spraya Honey i hagen men det är nog svårt när hon står uppbunden, hon hatar sprayflaskor, så det gick inte så bra.. Nu väntar jag på att vädret ska slå om innan jag åker och rider, det skulle bli bättre efter 4. Vet inte riktigt var man kan/ska rida där, så det blir utforskning idag!

Betessläpp

På väg till stallet - från Malmö!

Just nu sitter jag på en flygbuss från Malmö till Skavsta flygplats och är på väg hem till Stockholm igen. Jag har nämligen ett intresse lika stort som hästar, och det är bandet Kent. Jag såg de på lilla KB igår, det var en svettig men bra spelning! Nu är denna turnésväng slut, men det blir fler spelningar i sommar. Jag vill verkligen komma hem nu, är mörbultad & trött och ska faktiskt ut till stallet innan jag ens kommer hem, men ser fram emot det! Har inte vart i stallet sen i måndags, och sen dess hunnit med att vara i både Göteborg & Malmö så det känns som om det är mycket längre sen.

På grund av mitt eget kroppsliga tillstånd blir det nog mest troligt en lugn skogstur. Efteråt ska jag ta med Mårten som handhäst och lämna de i Manillahagen, men de där blir de inte långvariga för de två ska på bete i Sigtuna i sommar! Ska bli spännande med nya ridvägar!

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0