Plan!

Japp! Planen är att Frida & jag ska till ridhuset nästa söndag (2/2). Min plan då är att vi ska testa en vanlig "första" hoppövning. Ni kanske har sett den på bloggar, hästsidor eller i böcker; det är två bommar med 21 meter mellanrum (ca 6 galoppsprång över bom, ca 5 över hinder). Målet handlar om att hitta rytm och kunna variera galoppen. Går det på fem, går det på sju? etc, detta är en övning som kan kombineras på flera olika sätt men detta är steg 1.
 
Mitt mål då kommer vara:
1. Jag ska kunna galoppera då (dryg vecka bort och jag tror jag kan göra det i helgen - borde inte vara något problem)
2. Vi ska kunna klara detta. (Vi kunde knappt galoppera sist vi var där då det blev superhetsigt och hon är i bättre form nu - borde gå)
3. Vi ska hoppa ett litet hinder, minimalt kryss eller räcke, över sockerbit som max står upp på långsidan (cavaletti för hoppryttare), max ett par ggr.
 
Jag tror vi grejar detta. Jag tror jag orkar, jag tror inte vi kan utveckla övningen till att variera galoppen än utan vi kommer bara rida över bommar och jag är lite såhär "mm ska vi klara galoppera i ridhuset" för det gick inte bra allt sist men jag hoppas det var mest formen. Och Frida har hoppat henne nån gång här & där så hon grejar ett lågt hinder. Det vill jag mest ha med för hennes skull.
 
Tidningen Equipage har just nu en artikelserie som är som gjord för mig; det är en serie i fyra delar för de som vill börja hoppa eller - hör nu - de som inte har hoppat på länge och vill börja. Artikeln bockade av att först måste vi öva på det jag vet att vi måste öva på - balans för mig, start & broms för henne (alltså vi kan starta & bromsa men det är en sak ute och en sak på bana och hon har vart lite musklad) och tillsammans hitta rytm. Tyvärr stavas det arbetet ofta bommar och det matchar inte så bra med vinter. Skulle behöva de tunga bommarna för att rida på vår bana pga underlaget och den är så liten så jag vill helst inte att det blir räser där. Just nu är kondition & muskler ändå fokus, och behövs först.
 
 
Jag måste rida fältsits mer och hitta balansen. Jag gör det sällan ute då hon kan tvärnita så det blir främst när vi klättrar men artikeln påminde mig om att det ÄR OK att hålla i manen även om man kan rida så det har jag börjat med. Men jag tänkte ta med ett grimskaft runt halsen då för hon är inte superförtjust i att man håller balans i manen även om det går ibland. Om det inte är nån annan där då ska jag göra suuuuupermycket travbommar att rida över också men jag tror tyvärr inte vi har sån tur. Hindret är för att jag vill börja vänja henne vid att detta inte är konstigt. Vi kommer inte börja kunna träna ordentligt på denna förrän snön är borta & hon är mer i form. Men ändå. Jag vet att jag börjar långsamt, tror nog vi SKULLE kunna starta en liten bana utan större övning, absolut, men jag är sån som vill göra rätt från början :)
 
Egentligen handlar det mest om att jag vill checka av henne, var vi är. Det kanske går helt åt helvete med de här 21m-bommarna och galoppen där, men då vet jag att vi är där och vi kommer nog mest rida ut kondition/styrke ändå, vintern ut. Ska hitta någon Plan B-bomövning att rida om det inte funkar. Har beställt en bok med bomövningar som jag tänkte recensera sen, antingen blir det ur den eller den boken med mjukgörande övningar jag har.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0