Drömmen om..

Nyligen publicerades det två blogginlägg där folk skrev om just kostnaden att ha häst. Många får ju häst på sina föräldrars pengar som ung, och sen kanske det blir en smäll senare när man flyttar hemifrån och inte har råd. Jag har alltid haft en extremt realistisk syn på hästeriet. Mina föräldrar skilde sig innan jag gått ut grundskolan och även om vi inte var exakt fattiga var vi verkligen inte rika. Efter gymnasiet hade jag underbetalda jobb och kunde knappt köpa en skiva i månden, let alone stalla upp en häst i Stockholm. Det har aldrig vart på tal med egen häst för mig.
 
Går man in på sidor om att skaffa häst är första frågan alltid "Har jag råd?
Andra frågan är "Har jag kunskapen?"
Tredje frågan: "Har jag tiden/engagemanget?"
 
På 1 svarar jag: Ja, fast nej. Ja för att jag skulle ha råd på min lön som den är idag. Men nej för att jag har inte råd pga att min ekonomi är kass, och jag inte har en buffert (som jag personligen skulle vilja ha om jag hade egen häst pga shit happens).
 
2: Ja. Jag är absolut inte fullärd men jag skulle klara av att hålla en häst vid liv. Vissa saker skulle jag behöva hjälp med, andra kan jag. Det viktigaste kan jag.
 
3: Ja/Nej (It's complicated..) Ungefär som med fråga 1 så är det enkla svaret ja, det har jag. Men nej för att jag inte har bil (kul att få samtal typ "Din häst har kolik" "Jag kommer om fyra timmar när bussen går" eh nej. Bil = måste). Utöver att det är viktigt i kris så är det även rent praktiskt. Det är jobbigt & meckigt med bussen idag när jag har Honey tre dagar i veckan. Häst på heltid och enbart Runsabussen? Nej tack.
 
 
 
Ja men om vi leker med tanken att jag hade bil & pengar (åh vilken trevlig drömvärld!) så tänkte jag för skojs skull svara på de frågorna man definitivt bör ställa sig innan man köper häst. Kommer den dan nån gång för mig kommer jag göra det iallafall.
 
Storlek?
Ja denna punkt är inte att förringa! Vissa vill ha små, andra stora. Jag gillar travare storleksmässigt. 1,50-strecket och ovan är trevligt. Man ska kunna vila armen över ryggen bekvämt tycker jag. :)
 
Nivå/Skolning på hästen?
Detta är något jag ofta tänker på, även om jag inte planerar ett köp. Vad för häst skulle jag kunna tänka mig? När jag red Rauen kunde jag tänka mig ett projekt. När han åkte ville jag absolut inte ha det. Fast nu skulle jag kunna tänka mig det igen. Det jag vet är att jag absolut inte skulle vilja ha en "färdig" häst, bara varsågod och rid typ. Vill gärna göra nåt själv. Jag vill gärna ha en engelskt grundskolad häst för jag rider mest engelskt. Det andra man vill kan man lära in. Den behöver alltså inte kunna så mycket som så, men vilja lära sig & framför allt ha potential. Faktiskt, exakt som Honey är skulle jag vilja att den var. Fast med två befästa galopper kanske.. ;) Nä men det är rätt öppet här. Dock inte helt oinriden eller att den inte blivit riden på länge så man måste börja suuuuperlångsamt med att sätta ridmuskler. Inte som första häst. Meck med sadel då osv.
 
Vad ska jag ha min häst till/Var vill jag komma med min ridning?
Allt? Jag har ju nämnt flera gånger förr att jag har svårt att begräna mig till en gren så jag vill verkligen ha en allround. Den ska kunna skogsmulla, själv (viktigt). Hoppa, dressyr, kanske distans - men bara på amatörnivå. Vill inte ha en hopphäst, inte en dressyrhäst. Jag är där jag vill vara nu med min ridning - förutom att jag vill göra mer. Jag skulle gärna vilja fjanttävla lite bara på kul, men max P&J/inom Ridtravareförbundet, inget märkvärdigt. (Är för dyrt för att palla satsa seriöst på tävling, ens om jag velat.)
 
Ålder
Helst runt 10, max 15. Vill ändå att hesten och jag ska ha lång tid framåt. Vet att många äldre är fräscha också (hej HerrHoney <3) men åldern tar ut sin rätt förr eller senare och jag vill ha så lång framtid som möjligt om jag köper den.
 
Sto, Hingst eller Valack?
Det har alltid vart valack för mig men sen Honey är sto inte helt uteslutet :)
Bara det är rätt är könet inte superviktigt. 
 
Ras
*trumvrivel* En travare! 
Kallblod. Men det är skitsvårt att hitta relativt unga kallblod när man dessutom har andra saker på önskelistan. Så jag är inte helt lika nej till idén om varmblod sen jag började rida Honeysarna. Bara det är rätt. Exteriören är dock viktig så den håller!
 
Lynne/Allmänt om hästen
Spelar faktiskt inte så jättestor roll för de flesta travare har trevligt lynne. Däremot så är jag gullglad och pussglad så jag skulle ha svårt för en häst som inte gillar att bli tagen på huvudet för mycket och som inte gillar att bli gosad med. Den ska vara pigg (egen framåtbjudning), ska vilja jobba (dock sällan problem hos travare), helst känslig för hjälperna (som Honey). Helst ska den INTE vara ranghög eller iallafall inte en som söker bråk. Helst ska den inte ha gått så länge på travet, bonus om den inte var så bra (då det kan tyda på att den har bättre exteriör för ridning än trav). Trafikvan plus, helst inte superstor skadehistorik. Fördel om den inte är ryggkänslig för det är inte superkul men så länge det är typ som med Honey funkar det ju.
 
 
 
 
Haha.. alltså alla mina krav beskriver exakt denna lilla drömhäst. <3
Så det är tur att jag får rida just henne!
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0