Trabträning

Ååååhhhhhh på tall om att Uppland/Västmanlandsdistriktet gör roliga saker.. De lade just upp massa roliga hopp- dressyr & trabträningar, de flesta runt Uppsala på t ex Jälla. Men, igen, meck och hyra vagn. Men det hade vart sååååå kul ju..
 
Svenska Ridtravarföreningens egna gren Trab [trabb] är en egen variant av Bruksridning och Trail. Den kan ridas i antingen lätt eller mer avancerad form. I den lätta klassen får det vara max 6 moment och max tio i den avancerade klassen. Trab är en tävlingsgren som är till för att stärka förtroendet mellan häst och ryttare och utveckla hästen finmotorik och därmed självkänsla.
 

Trab-reglementet är lite speciellt. Det innehåller två delar: Dels en bedömningsdel och dels själva Trab-momenten. I bedömningsdelen gör domaren en funktionskontroll och granskar skick på häst och utrustning samt hur ekipaget uppträder tillsammans inne på banan. Trab-momenten är olika typer av lydnads- och precisionshinder som häst och ryttare ska "forcera". Precis som vid bruksridning belastas ekipaget med straffpoäng vid misstag eller olydnad. 

 

Exempel på moment kan vara:

  • Uppstigning från pall, Hästen skall står helt stilla när ryttaren kliver upp från pall.
  • Presenning, Ekipaget skall kunna gå över en presenning som ligger ner på marken.
  • Manöver trångt utrymme, Hästen skall vända i en ruta ca 2.5x2.5 m utan att kliva utanför markeringarna.
  • Passage trångt utrymme, Ekipaget skall passera mellan två tätt stående föremål (tex tunnor).
  • Ryggning i vinkel, Ekipaget ska rygga in genom portöppningen och sedan rygga in i vinkeln, hela hästen ska vara inne i vinkelgången innan utridning påbörjas.
  • Grind, öppna en snörgring från hästens rygg
  • Flytta föremål, tex en tidning som plockas upp ur en brevlåda, slås upp och tittas i, lämnas sedan på anvisad plats.
  • Halt, halt över en bom visst antal sekunder
  • Lydnadshinder, kan variera in i det oändliga. Endast fantasin sätter gränser. Men man kan tex rida förbi fladdrande plastpåsar, ett uppfällt paraply, gå genom vattendrag, göra halt vid fladdrande plastremsor mm.
herrHoney på Trab på förra Rikset. Här var han tveksam till att sätta en hov på ett hinklock, gulle. :)

 

Avsikten med Trab är att alla ska kunna och våga vara med. Det viktiga är inte att hästen är dressyr- eller hoppstjärna, huvudsaken är att den mår bra, är glad och pigg och visar ett stort förtroende för sin ryttare. Nu kan man ju öva det hemma ändå, vi har många leksaker, men det är ju desto roligare om man är fler.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0