Another one bites the dust

 
 
Usch en sån skitdag! Seg jobbdag och inte blev det bättre i stallet. Regnade så jag drog verkligen benen efter mig men till slut red vi ut. Testade Helenas Billy Allen-bett idag. Det är ett snällt rätt rakt bett som ska smaka gott och ligga still. Icke sa nicke sa fröken, blääää. Jag börjar fundera på om hon inte gillar raka för att hon inte kommer undan dom? Vi har testat rakt gummi men det var när hon var mer ovan vid bett när hon kom tillbaka, och på detta var hon typ likadan.Och de tredelade drar hon upp (tror jag) och tuggar på. Skrittade bara till backen i skogen och tillbaka eftersom det var superisigt. Hon halkade inte men på vägen hem fick jag sitta och hålla henne för då fick hon för bråttom och hon får inte halka nu eftersom hon hade låsningen i rumpan. Hon var missnöjd och bråkade lite med bettet men vi kom hem.
 
Då såg jag att hon hade små skavsår ovanför mungiporna, åh lilla gumman! :( Usch! Det är så hemskt om sånt händer, hon har aldrig fått skav av bett för så det var inte så lätt att gissa att det skulle hända & bettet har inga hårda kanter men som sagt gick hon och bråkade med det så det skavde väl mot. Lilla stumpan. Svårt att inte få dåligt samvete, men svårt att förutspå som sagt och hon är ju inte första hästen som får skavsår av bett så hon ska nog överleva detta. Men kul kändes det ju inte.
 
Tråkigt också att det inte funkade. Vet inte om man kan vänta sig att nåt bett bara magiskt funkar, eller måste man "rida in" det? Men då känns det ju mer som att knäcka hästen än att ha nåt hon gillar. Hacket går hon ju så avslappnat på, när hon är bra på det kan man ju trava med långa tyglar och bara ta när det behövs. Man kanske ska nöja sig med det men det vore ju bra att ha nåt att variera med.. Åh vad svårt det är.
 
Har konstigt filter här för att fotona var så mörka men det måste vara "kanten" på bettet som skavt mot.


Kommentarer
A-C

Nu har jag läst hela texten här (med tanke på kommentarerna på Instagram). Så problemet är snarare att hon inte funkar bra med betten än att hon får skav? Håller sig tungan där den ska? Tänder ok? Tredelat med rörlig mittdel kanske kan vara något? Hur funkar det om du ger socker när du tränsar - tuggar hon bättre på bettet då? Annars går det väl rent teoretiskt att rida på Hackamore, men det borde inte vara omöjligt att hitta något. Ibland är det ju finjustering med halvstorlekar och lite ändring av tjocklek på bettet som kan göra enorm skillnad tycker jag.

Svar: :) Ja precis. Vi har haft 2 st tredelade m parerstänger & vi har ett gammalt gummiklätt tvådelat, hon tuggar sönder dom. Vi testade nyligen Baucher och hon MALER verkligen på detta. BA-bettet är rak med rörlig mittendel men det bråkade hon också emot (& fick skav men det var förmodligen för att hon tjafsade med det). Vi har även ett gummiklätt rakt som hon också bråkar emot. Jag tror hon drar upp de tredelade i munnen och tuggar på dom och inte gillar raka för att hon inte kommer undan dom. Hon tar gärna betten, det är aldrig problem att tränsa. Långa tyglar går bra men så fort man får kontakt blir det en annan femma. Hack & sidepull går bäst men man vill ju kunna variera och rida dressyr.
Borrowed Hearts

2014-02-08 @ 22:43:53
Ann

Såg att jag missade; hon är kollad tänderna i juni + ska kollas i mars.

2014-02-09 @ 09:49:29
URL: http://borrowedhearts.blogg.se
Linda

Mayan har ju också varit så där, hon har tom tuggat sönder en del metallbett. Inte så jättebra. Men det var förut då hon hade tvådelat som var lite förs stort för henne.
Men joxar och tuggar och grejjar och håller på gör hon.
Vet inte varför, hon är konstaterat hysteriskt känslig i munnen av hästtandläkare. Hon har även det enda bettet som hon rent teortiskt kan ha sin lilla känsliga mun.

Fast jag har på senaste kunnat konstatera att det har blivt mycket bättre, joxandet och tuggandet.
Ingen större aning om varför egentligen.

Raka bett är ju överlag mycket svårare att joxa med. Det kan Stråla bli lite sur över ibland.

Svar: Mmm. Så svårt! Tänker också på storleken men de SER bra ut i size.
Borrowed Hearts

2014-02-11 @ 16:22:26
URL: http://stjarnstralar.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0