Grenar

Som jag tidigare nämnt fastnar jag aldrig för någon gren enbart, däremot tycker jag nästan alla verkar intressanta och tycker alla har något intressant i sig.
 
Hoppning
Som så många andra ridskoleungar har detta en gång vart min favvogren. Jag ville aldrig elithoppa men tyckte alltid att det var kul. På ridskola hoppade jag väl upp till en meter. Efter ridskola hoppade jag Ragge nån gång då & då, Broke ett par ggr. Sen försvann det, inte planerat utan det bara blev så. Har hoppat en handfull gånger på Rauen & Honey men jag vet inte riktigt varför jag kom av mig - förutom att jag mellan det red Lucas som inte hoppades & Mårten (men vi kom aldrig så långt). Det har bara inte blivit. Jag hoppade lite på herrHoney och fick upp lusten igen så jag hoppas att komma igång lite mer med Honey när hon mår bättre. Jag skulle dock aldrig bara vilja syssla med detta.
 
Dressyr
Precis som jag älskade hoppning som ridskolekid hatade jag dressyr. Det var väl därför jag trivdes med bara skogsmulle så länge som jag gjorde. Som jag nämnt ca 50 000 ggr :) så var det när jag hjälpte att rida till Rauen som jag verkligen vakade för dressyr och nu älskar det - på eget bevåg. Jag gillar det Akademiska talesättet "Hästen är inte till för dressyr, dressyr är till för hästen". I min värld är dressyr just något man gör för hästen; för att stärka, bygga muskler, mjuka upp, förbereda för andra saker (som t ex hoppning). Det handlar inte om kandar, sporrar & höga topphattar för mig.
 
 
Jag & Rauen
 
Fälttävlan
Jag har lite ambivalenta känslor om detta för det är något med fasta hinder som rimmar illa för mig. Skaderisken är så ofantlig. Samtidigt så tycker jag om fälttävlan på det sättet att det är häftigt, det är ofta allsidiga hästar som ofta håller längre än de som bara har en inriktning. Jag gillar också att det krävs så mycket mer - hästen ska kunna svår dressyr, hoppa högt OCH vara en bra terränghäst som inte tvekar att hoppa ner i vatten. Kan du bara en eller två vinner du inte. Skulle jag i en annan värld elitsatsa på nån av de "tre stora" skulle det vara fälttävlan.
 
Körning
Denna gren nämns så sällan. Jag kan  lite om det, men jag tycker det är jättekul. Bara Ragge & Rauen av alla mina medisar har körts aktivt under min tid som medryttare. Ragge körde jag ofta, även om jag kunde rida. Både i en travsulky vi hade ett tag, och i en rockard. Båda var roliga, på olika sätt. Rauen körde främst Carina men en gång körde jag hem honom & vagnen från sommarhagen. Nu har jag glömt hur man selar men jag saknar att köra. Hade jag en egen häst skulle jag defenitivt vilja köra också! Tävlingskörning har jag aldrig vart så insatt i men det var så VANsinnigt kul att se på det på Globen Horse Show i vintras!
 
Distansritt
Jag kan verkligen på tok för lite om distans men allt jag läser om det verkar verkligen  himla vettigt. Som jag har förstått det är det väldigt noga med vetkontroller och man har pulsmätare på hästen, vilket jag tror kan vara så jäkla nyttigt ändå! Vem vet sin hästs vilopuls? Denna text älskar jag och kan läsa om massa gånger, och jag vill alltid ha en pulsmätare varje gång jag läst klart! :) Dessutom älskar jag distansryttarnas häftiga utrustning! De har så lätt utrustning som möjligt för att underlätta för hästen och ofta är den dessutom extremt färgglad och häftig! De flesta Distansträns är gjorda av BioThane, en vattenrecistent & smutsavvisande bioplast som aldrig behöver smörjas, den är även mjuk och rörlig, och ska även funka på hästar som lätt får skav. Deras konditionsträning & utrustning är verkligen något jag gillar.
 
 Och kommer i fantastiska färger! :D
 
Voltige
Jag har som alla andra lekt lite på longerlina, men när jag var medryttare på Lucas som var voltigehäst för mini-juniorer, åkte jag med som hästskötare på voltigetävlingar ett par gånger. Efter det har jag en jättestor respekt för voltigetjejer och jag tycker det är jättehäftigt. Voltigetjejer tränar 4 av 5 pass på sina trähästar, allt övas in där innan man flyttar det till hästen. Och väl där bara FLYGER de upp på hästar med manke på 1,70-1,80. Och jag menar flyger. En tävling testade jag om jag skulle orka mig upp på Lucas typ 1,50. Ehehe. Kom ej 20 cm över marken typ. Saknar ofta voltigetävlingarna, skulle vilja åka på fler och fota men då måste man ha bil för de är sällan lokalt i Stockholm. Jag kanske inte tar med så mycket från voltigen i min ridning, men jag gillar att se på den! 
 
Working Equation/Bruksridning/Gymkhana/Trail/Trab
Ovanstående grenar har extremt många likheter. Svenska Ridsportsförbundets ord om WE är 
"Sporten utvecklar och förbättrar ryttarens balans, sits, hjälper, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo. Hästarna får en allsidig utbildning i allt från dressyr till lydnads-, förtroende- och miljöträning. WE uppmuntrar till både god ridning och lyhörda samt uppmärksamma hästar, samtidigt som den är ett fantastiskt sätt att få hästar och ryttare motiverade och entusiasmerade
 
Ridtravarförbundets egen gren Trab beskrivs såhär:
"I trab får ekipagen träna på att lösa problem och situationer som de skulle kunna ställas inför i verkliga livet. För att klara en trabbana krävs god koordination, finmotorik, samarbete och kommunikation mellan häst och ryttare. Målet med trab är att få säkrare ekipage som samarbetar och förstår varandras finaste signaler. En välutbildad trabhäst kan exempelvis vara en säkrare häst att umgås med på uteritter och i trafik."
 
Om man sett Working Equation, Bruksridning, Gymkhana, Westerngrenen Trail eller Ridtravarförbundets Trab så hittar man snabbt många liknande moment. Jag tror även att Trail & Bruksridningens beskrivningar är extremt lika dessa två ovan om jag inte är helt ute & cyklar. Det är jättekul med dessa grejer. WE är verkligen något jag skulle vilja lära mig mer om men jag hittar inga bra alternativ i Stockholm. Det som är kul med dessa grenar är att det är lätt att träna med de andra, även om man inte gör exakt samma sak, och men behöver sällan en hel hinderpark med leksaker för att kunna öva. Gymkhana avfärdas ofta som barnlekar man gör på ridlekis men har mycket gemensamt med de andra grenarna (även om farten ofta skiljer de åt). TREC's teknikbanedel passar också in här.
 
Bruksridningsbana jag byggde förra våren med litet hinder, slalom,
flytta saker från en tunna till annan, två cavaletti, pressening & rygga i vinkel.
 
Trav & Galopp
Detta är så utanför resten av hästvärlden, det är lite lustigt. Detta fastän många rider fd travare & galoppörer, men ändå skiljs det åt. Många som rider travare kör också, men detta är verkligen utomstående. Jag har många fördomar om hur dessa hästar hanteras, många pga riktiga exempel. Dock vet jag att det självklart finns bra tränare också. Men eftersom detta är två sporter som handlar om pengar på ett helt annat sätt än hopp & dressyr är det (hur märkligt vore det inte om man satsade pengar på vilken hoppryttare som skulle vinna?) så är det min uppfattning att hästhanteringen går därefter. Jag har dock inte alls mycket kunskap om detta eller kött på benen, jag har vart i ett proffsstall en gång och hälsat på Lindas Mayan när hon tränades där, samt träffat henne efter en travtävling på Bodentravet och jag har negativa minnen från båda dom gångerna. Inte enbart, men mest. Många travmänniskor som blir ifrågasatta brukar muttra "men det är ju vi som förser er med era älskade travare" och visst är det så - men om trav försvann som sport skulle jag heller inte gråta blod. Galopp har jag verkligen noll koll på. Fullbloden är väldigt vackra men jag har även hört att de är sönderavlade och ofta går sönder. Igen - vet inte om det stämmer men det är det jag hört. Sen har man sen bilden av uppspärrade munna och piskade jockeys. Säkert stor del fördomar och inte alls alltid så. Igen; jag kan ha HELT fel uppfattning om saker, jag skriver bara min uppfattning.
 
Monté
Monté är en relativt ny gren som är som en mix mellan trav & galopp - man rider som i galopp men hästen travar istället för att galoppera. Tycker det verkar lite coolt men nåt syfte vet jag inte om det uppfyller mer än som ny publiksport som alternativ till trav/galopp. Skulle gärna testa men inget jag skulle satsa på.
 
Western
Oh nu blir jag lite nervös när jag ska skriva om detta för jag känner så mycket westernfolk som jag läser här haha ;) Vi har flera westernryttare i vårt stall & jag känner ett par till som flyttat. Det verkar väldigt fint & harmoniskt på dom och de här skräckbilderna och videosarna jag ser är inget jag nånsin sett hos dom. Jättemycket av Westernridningen tycker jag är trevligt & vettigt, jag upplever att det finns en horsemanshipkänsla här som inte finns inrotad i många andra "engelska" ridgrenar på samma sätt (undtantaget Trab & Akademisk ridning). Jag lär mig ofta jättemycket av mina westernvänner, även om jag aldrig blir nån själv. Vissa saker vill jag aldrig leva utan och skulle def lära en egen häst om jag hade nån, som neck reining och ground tie. Det finns otroligt många Westerngrenar, och Trail har jag ju nämnt lite tidigare ovan. Jag tror att om jag verkligen fallit för Western skulle jag gilla trailgrenarna, raining & barrel race bäst. Jag gillar Westernsadlar men mest som skönt alternativ eller när det är kallt ute. Hade jag egen häst skulle jag def vilja ha en. Men mest hemma känner jag mig i engelska sadlar. Nåt jag aldrig får styr på när det kommer til utrustning är de delade tyglarna. Åååh det går inte :D Plötsligt känns det som att man sitter där med två longerlinor! Men det är väl bara min vana av den engelska utrustningen. :)
 
 
Söta Bönan som jag red en härlig helg för några somrar sedan!
 
 

Gud man kan hålla på för evigt, det kommer så många olika grenar, horseball, polo, TREC.. Men nånstans måste man sluta bloggposten ;)


Kommentarer
Linda

Distans är nått som jag alltid har velat prova. Det känns som en väldigt simpel tävlingsform ändå. Nått som jag behärskar, uteritt på tid =P
Men det finns ju inget sånt här uppe. Blöh!

Svar: Såklart inte :(
Borrowed Hearts

2014-04-23 @ 21:50:31
URL: http://stjarnstralar.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0