Ridläger dag 1, del 1: Bruksridning

Kom på att jag inte har Photoshop på Netbooken så ni får en bildbomb i slutet av varje dag istället.
Eller ja. Om jag får servern där jag sparar mina kort att funka, laddat upp dom men kan inte ladda ner dom, så trots att jag försökt ta en del kort med riktig kamera idag får ni ändå nöja er med "bara" de ynka iPhonefotona tillsvidare. :( Och även om jag får ner dom handlar det hela om jag orkar, MAJ GAAD vad trött jag ÄR. Först tömkörning, sen banbygge, ridning, banrivning, bygge av löshoppning, springa med i löshoppningen pga osäker häst, rivning av löshoppningen. Och nån sa att man inte bränner kalorier i stallet.. Jävlar vilken styrketräning jag fått idag!
 
Byggde en Bruksridningsbana som var ganska starkt influerad av en jag hitta på en hemsida som jag tyvärr inte har kvar länken till, men det var en banskiss från en tävling nånstans. För er som inte vet vad Bruksridning är (jag är rätt ny på det också) så kan man säga att det är är en övning/tävling där ryttare och häst visar prov på hur väl samspelta dom är. På tävling kan alla hästraser delta och man anpassar hindren efter hästens storlek så att det blir rättvist. Syftet med bruksridningen är att utbilda ryttare och häst så att förtroende dem i mellan byggs upp så att de kan hantera olika situationer, och många av de 13 delmomenten är väldigt lika både Westernridningens Trail, och även ridsportgrenen Working Equation.
 
 
Här ser ni hela banan jag byggde. Den börjar längst ner till höger med det minsta  babyskutt till hinder kan kunde producera. Det räckte HAHA HÖJDSKRÄCKEN (OBS jag HAR faktiskt hoppat över en meter.. för länge sen). Sen slalom i trav genom portarna, på tunnan i mitten/längst bort på bilden stod 2 dunkar och en matta, som jag hämtade en och en och lämnade på tunnan till vänster i bild, tills allt stod på den. Efter det 2 upphöjda skrittbommar i så mycket solfjäderform 2 skrittbommar kan ha, pressening och till sist rygga i vinkel.
 
Jag värmde först upp henne varggropen i alla gångarter; först skritt över varenda stock jag kunde hitta, trav när vi kom ut på breda vägen och från skogsbrynet galopp. Stark men lyssnade, mindre grinig idag (red med hacket). Sen då till banan. Hon var superalert och nyfiken på allt på banan (såhär brukar det ju inte se ut). Jag började med att gå den med henne vid hand. Hon nosade lite på hindret men klev över utan större fundering. Portarna/Konerna gick sådär, oklart om hon ens registrerade dom. Hade vart bättre om vi hade haft större men vi har bara två stora koner så det blir inte så mycket slalom på det..
 
Hon var väldigt misstänksam på mattan och det krävdes lite lock och pock, men när hon fått lukta och komma av tunnan från flera olika håll verkade hon hyfsat OK med den. Var ändå tveksam på hur det skulle gå att plocka upp den från hästryggen.. Skrittbommarna fick vi repetera. Först hade hon ner den ena, sen den andra, men tredje gången gick det bra, då tog vi det en gång till som också gick bra och sen vidare.
 
Ska jag vara ärlig trodde jag ALDRIG att hon skulle gå över presseningen. Först gick jag lungt före och då blev det tvärnit och tefatsögon, sen fick hon lukta lite och då verkade hon slappna av lite, och sen följde hon faktiskt med och fick jättemycket beröm fastän hon nästan sprang av. Vi repeterade ett par gånger från olika håll, med mycket beröm efter, men nötte inte. Sen då rygga i vinkel. Det trodde jag skulle vara kakbit men nej. Hon ville inte bara flytta sig, så jag tog bort henne från bommarna och testade flytta henne - inga problem. Alltså är bommarna problemet.
 
Hon har blivit lite rädd för de oranga plaströr vi använder som bommar, de är så bra för de är lätta att bära/om man river. Men de är också dåliga för att de är lätta. Hon har trasslat in sig i nån nån gång och minns det, så det här var ingen hit. Hon fick fnorka lite på bommarna i gången och sen provade vi lite fram och tillbaka, en gång fick vi typ till det men inte igen. Testade även att trava över hindret med henne innan jag hoppade upp. Först skrittade vi bara genom allt, och hon överraskade mig genom att INTE blir rädd för mattan. Hon hade stenkoll bakåt och blev osäker en gång och började gå åt sidan bort från min hand som höll den, men när jag pratade med henne lyssnade hon på mig och vi kunde lugnt lägga ner den på andra tunnan. Skrittbommarna utan anmärkning, likaså presseningen (ÅH <3) men ruggningen gick inte. Ville inte pusha henne utan red istället in genom "korta" infarten, tog vänster, ryggade henne bakåt och red fram. Bättre än inget, och då trot jag även att hon blev lite spänd av själva gången också. Sen gjorde vi allt en gång till fast trav över hindret och genom portarna och så hoppade vi vinkelryggningen på slutet.
 
Och sen var jag SÅ stolt över henne för jag trodde ALDRIG att hon skrulle greja mattan ocn presseningen. Bommarna är nåt vi får jobba på helt klart men ja, hon var verkligen superduktig.


Kommentarer
Camilla

Detta är ju super roligt att jobba med. Jag jobbar mina från marken dock i intervaller men älskar dte =D

Svar: Ja det var skitkul, kommer definitivt göra det igen! :)
Borrowed Hearts

2013-04-23 @ 09:55:26
URL: http://bbqridtravare.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0