Medryttare i extas!

Åh jag vet inte var jag ska börja idag. 
Trevlig kväll i stallet, tjattrade med A& H medans vi mockade & fixade. Det blev lite oroligt när hästarna betedde sig lite skumt i hagen, och vi fick leta Chevan med ficklampa (lätta att hitta en svart shettis i beckmörker!). Han blev verkad idag och var nog lite öm i tassarna för han betedde sig lite märkligt sen. Inte som att han var dålig, bara.. konstig. A & H åkte hem, och jag och Honey gick upp till banan. Det är alltid lite dämpande på peppen att fara ut och rida när alla andra är klara och resten av hästarna är nattade tycker jag, jag var pepp först men sen försvann det.
Nåja, vi kom upp till banan, jag ställde Honey att stå stilla medan jag stängde grinden, men hon gick ändå iväg och vägrade lyssna på mina "whoa!". Hm. Hämtade tillbaka henne och låtsades sen gå och inspektera bommarna jag redan lagt ut på banan. Hon suckade lite, men stod stilla, och då hoppade jag upp. Eftersom jag som sagt tappat lite pepp, och hovslagaren vart ute idag (nya skor + broddar) så tänkte jag ta det lugnt, bara fokusera på att hon skulle gå bra över bommarna och inte pausa upp i steget.
 
Började dock med mig själv, det är svårt. Efter x antal hetsnordisar i skogen har rumpan + bromsande hälsar format mig dåligt. Men jag tror att jag ska börja med hållningen faktiskt. Jag tänker på den där "tråden som håller hela kroppen uppe" som vissa yogainstruktörer brukar prata om, lite så. Stolt men avslappnad yogahållning. På häst. Benen/Trepunktssitsen kommer då automatiskt i lite bättre läge, så får jag bygga på sen när det sitter, med hälar & hand rätt också. Jag red på hacket idag eftersom jag inte tänkt kräva så mycket, så jag försökte jobba mycket med att ställa henne med sits och skänkel bara. 
 
Och vet ni. Det gick så JÄVLA bra. Alltså, nästan direkt! Jag läste lite tips om ställning, när hästen fuskar och börjer för lite eller för mycket; Man ska vara noga med att sänka innerhöften och innerhälen som på volt, och går det inte så gick man hästen en lätt touch ("knackning") med skänkeln, och ger sen eftergift. Jag tyckte det lät helt jävla bananas, Honey som hatar att man skänklar och helst inte vill bli störd i sidan alls? Hon kommer ju toklacka på det här. Men när hon inte riktigt ställde sig som jag ville och jag inte kunde ta i tyglarna pga hackamore, så beslöt jag mig ändå för att testa. Lätt snabb skänkel. Och tamigfan, visst funkade det! Sur blev hon - men hon ställde sig. Tror bara jag behövde göra det en eller två gånger till, sen räckte det med sitsen.
 
Vi värmde upp med div volter och volt tillbaka och så, och där brydde jag mig inte så mycket utan styrde henne bara med sitsen. Hade tyglarna där som svagt stöd för oss båda, men ÅH denna häst! När hon lyssnar på sitsen så är det så man bara vill köra halsring nästa. Hon var mjuk som SMÖR idag, nästan direkt, och vände på en femöring! Jag hade lagt fyra bommar i en fyrkant som vi red in och ut i, rakt igenom, volt, bytte varv, in från vänster, rakställa, ut i höger, allt man kan tänka sig. Jag fokuserade jättemycket på mina sittben och blicken och OAAAHHH jag kan inte förklara hur bra det gick! Hon var så jävla fin! Vi gjorde även ormen längs en halv långsida och jag försökte verkligen att inte ta i tyglarna knappt alls, men det var sitsen hon lyssnade mest på. Åh jag får gåshud bara jag tänker tillbaka.
 
Jag var överdrivet berömmande när vi gick över bommar, för att jag vill göra det till en rolig grej. Först fattade hon typ inte varför jag var så pepp, men ju mer jag jublade och klappade och "braaaaa" och "duuuuktig tjej!", ju mer pepp blev hon. Efter ett tag testade vi lite trav, det var så.. jag läste i nån artikel om nån som bara lyfte händerna framåt och tänkte "trav" och jag tänkte bara: "..ja eller hur". Fast jag gjorde så idag och hon bara flöööt in i traven. Åh nu får jag gåshud igen! Det funkade såklart inte alltid, men två-tre gånger när vi red rakt igenom fyrkanten i trav fick hon sånt jävla skönt schwung i steget och då jublade jag och gjorde "OS-klappen" efter (= klappa på båda sidor av halsen samtidigt). Hon svarar så HIMLA bra på positiv förstärkning och allt kändes så JÄVLA bra idag så jag kunde inte låta bli att testa galopp. Först blev det brall och knaggel och trav och lite galopp och trav men sen kom vi igång, vi red i höger varv och red en vända runt innan jag vågade luta mig fram och titta i vilken galopp hon gick OCH DET VAR HÖGER, hon hade valt det själv. Åh, jag blir så glad så jag dör! J hade släppt henne på banan i tisdags och då hade hon tagit höger galopp i höger varv och till och med i vänster varv. Åh! Tänk om hennes knäpp har släppt med högergaloppen!
 
Vi red ett halvt varv till i galopp efter det, och sen vände jag upp mot en enstaka lös bom som jag lagt lite innanför spåret längs en långsida. Hon saktade av just innan så jag peppade på henne och tog tog galopp precis innan bommen och sen HOPPADE hon över, å söta! Alltså jag var ju typ i extas så jag bara tjoade av ren och skär lycka när hon hoppade. J hade ridit med F/Cytra på banan i onsdags och de hade bytlånat häst och så hade F skuttat med henne över ett hinder och det hade gått superbra, känns ju askul! Åh jag dör av allt känns så bra just nu. Så jävla skönt efter alla uppehåll som vart (peppar peppar). Vet inte hur länge vi höll på då min skit-iPhone däckade för kylan, men det kändes som 20 minuter så det var säkert 40? ;) Toppenpass, verkligen. Nu vill jag ju verkligen bara nörda in mig på banan men jag ska inte gå från min plan, imorgon blir det lösgörande på asfalt och sen konditionsträning! Åh, jag känner mig som ett barn, natten före julafton, jag ska gå och lägga mig nu så det blir imorgon snart!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0