Gårdagens kondition/styrketräning

Det är konstigt det där med intryck och vad som fastnar och vad som ligger och gror i skallen. Jag skrev ju om i fredags, att jag läste i nån artikel om nån som bara lyfte händerna framåt och tänkte "trav" och jag tänkte bara: "..ja eller hur"? I lördags när vi var ute och red kom jag på att J sa samma sak när vi var på banan, fast då tänkte jag att det lät harmoniskt och fint. Och nu när jag tänker efter lite till, har jag inte ofta gjort så med? Det är så mycket man gör när man bara "tänker" halt/trav/sakta av, så mycket man gör med kroppen. Ibland får man så mycket intryck, och tänker för lite. Eller för mycket.
 
Hur som helst, igår var det en grå och ruggig lördag och vi började på banan. Varken Honey eller jag var lika mjuka eller pepp som igår, och det var inte min tanke att stanna på banan utan bara värma upp. Vi gick över bommarna och jag berömde, och så tog vi oss an en bom som vart läskig kvällen innan. Jag hade lagt den, utan att tänka, så att ljuset skapade en decimeter skugga bakom den. Det måste ha sett läskigt ut för Honey tokvägrade gå över den från skuggans håll. Efter övertalning gick det en eller två gånger, men aldrig i trav. Just därför ville jag upp igen och testa den från samma håll i dgasljus. Hon var lite misstäkssam, men det gick såklart mycket bättre nu. Måste tänka på hur jag placerar bommarna kvällstid!
 
När vi snurrat runt bland bommar och i volter ett tag konstaterade jag att hon var lite stelare idag, och hoppade därför första övningen jag tänkt göra längs asfaltsvägen, nämligen ställa höger - rakrikta - ställa vänster (osv). Testade lite men vi vinglade och jag kände att jag kanske gav lite förvirrande hjälper när jag skulle rädda och ställa på samma gång. Ingen av oss kändes redo för den just nu, så istället gjorde vi den andra övningen som jag hittade i Hästfocus, en simpel men bra övergångsövning skritt - trav - skritt. Det är ju bra att vänja in hästen vid stumt underlag innan marken fryser, vilket var vad artikeln handlade om. I den skulle man göra detta på kort tygel men jag gjorde det på halvlång och fokuserade på sitsen istället (både min, och hur jag bromsade henne). I artikeln skulle man trava 5 travsteg och sen sakta av tills man får en "jämn vägvinnande skritt" och då gå upp i 5 travsteg igen. Jag hade dock glömt siffran så jag körde först 10 trava, 20 gå, osv. Ibland lite längre skritt, då hon efter ett tag blev lite väl pepp på att trava. Den här övningen är bra för både styrka, lydnad och som lösgörande. Först var Honey lite irriterad på mig och verkade tycka att "kan du bestämma dig nån gång?!", men efter ett tag hajade hon och verkade tycka att det var jättekul!
 
När vi kom till Manilla gick vi över till en konditionsträning som jag hittade i Equipage, de hade en bra artikel om vikten av konditionsträning i senaste numret. Övningen var intervaller, för en otränad häst kan man köra galopp 200-400 meter varvat med skritt lika lång sträcka 3-4 gånger. Eftersom Honeys kondition känns ganska bra körde jag på en längre sträcka, och galopperade från torpet upp till skogskanten, sen skrittade vi över ängen till nästa (det är ett stort fält uppdelat på 3st ca lika stora ängar) då det är ungefär lika avstånd. Sen galopperade vi igen över andra ängen och skrittade tredje, sen galopp upp för backen till Göranstorp, och skritt ungefär lika långt, sen fortsatte vi med galopp - skritt - galopp tills nånstans innan galoppbacken och därifrån skrittade vi av hem. Jag började frysa så jag hoppade av och gick sista biten hem, skönt att göra det ibland!
 
Honey var bara lite svettig under sadeln men inte mycket där heller, och kom inte upp i puls särskilt mycket heller, så nästa gång vi testar denna kan vi nog öka svårighetsgraden till galopp - trav - galopp istället! Hon var lite springig i början, men lyssnade ändå när jag höll tillbaka henne. På Göranstorp, där jag litade mer på underlaget, fick hon springa som hon ville och sista två gångerna lugnade hon ner sig lite. Trevlig tur på stora hela, om man bortser från att vi blev lite utskällda vid Manilla.. men det ska jag berätta mer om en annan dag, för det var en rätt rolig historia  slutändan ändå! :) När vi kom hem stretchade vi, det märks att vi gjort det ett tag nu för hon går själv mycket djupare in i stretchen än vad hon gjorde i början! 
 
Ingra, fina Chevan som snart flyttar från oss :(, och Honey.
 
 
Honey på gårdsplanen efter ridning.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

borrowedhearts

Mina äventyr med min medryttarhäst Honey Bird Twitter, samt allmänna funderingar & tankar om hästar, ridning & stall!

RSS 2.0